Adopteren: pup - puber of volwassen hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Goedemorgen!

Mijn vriend en ik zijn van plan om een hond adopteren (hier heb ik in het verleden ook al eens een topic over geopend, door een persoonlijke situatie hebben we er toen voor gekozen om nog even te wachten.) Maar! Eind september/begin oktober is het eindelijk zover, vanaf dan kunnen we een hond verwelkomen in ons huisje. (Eindelijk!)

 

We zijn ondertussen al langere tijd research aan het doen en hebben besloten een leuke podenco(kruising) te adopteren uit het buitenland. Nu vragen we ons echter af of we best kiezen voor een pup, een jonge hond (puber?) of volwassen (oudere) hond? 

 

Mijn vriend en ik hebben op dit moment twee favoriete honden: één van bijna negen met baknijd en één van 10 maanden zonder al te veel trauma's oid (niet dat we per sé één van deze twee honden willen, maar toch... We zijn verliefd). Mijn ouders raden ons echter sterk aan om te starten met een pup. Dit omdat mijn vriend nog nooit een eigen hond heeft gehad - en ze denken dat een iets oudere hond te veel 'moeilijkheden' met zich meebrengt?

 

Wat denken jullie hiervan? En kan iemand mij vertellen hoe lang een adoptieprocedure ongeveer duurt (dan kan ik dat inplannen haha)? Eind september lijkt nog ver weg, maar we willen echt proberen om de goede keuze te maken. Niet enkel voor ons, maar zéker ook voor de hond.

(Persoonlijke ervaringen lees ik ook altijd graag)

 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik denk dat het heel afhankelijk is van het karakter van de honden. Ik vind een pup absoluut niet gemakkelijker dan een volwassen herplaatser. Maar ik denk dat er in de volwassen herplaatsers ook wel veel verschil zit. Je hebt er die vlot kunnen wennen aan nieuwe dingen, maar ook angstige honden die enorm veel tijd nodig hebben. En alles daartussen in. 

 

Wij hebben zelf ook meerdere honden van pup af aan in huis gehad en ook daar ging de ene pup vrij vlot (al is het nog steeds veel werk) en zagen we het bij de andere pup totaal niet meer zitten. Toen mijn vader overleed heb ik zijn hondjes in huis genomen. Dus dat waren min of meer herplaatsers. Een van de twee paste zich enorm vlot aan en daar hebben we weinig problemen mee gehad. Het andere hondje was enorm moeilijk in het begin (angstig, zenuwachtig, stress, verlatingsangst,...). Ik kende de hondjes en toch had ik het op voorhand enorm onderschat. En dan was het wel een hondje dat al commando's kende, goed luisterde, gewend is aan het leven in huis,...

 

Dus beide opties zullen in het begin niet gemakkelijk zijn, wat aanpassingsvermogen vragen en je moet even door de moeilijke,eerste periode heen. Maar in mijn ogen is een pup nog zwaarder dan een oudere hond, dus een pup nemen omdat een oudere hond te veel 'moeilijkheden' mee brengt, vind ik een verkeerde redenatie. Alleen moet je er wel vanuit gaan dat een oudere hond zeker ook veel moeilijkheden kan meebrengen (maar bij een pup is dat even erg), dus ik zou wel goed selecteren op basis van het omschreven karakter. Ik zou een hond kiezen die al in België of Nederland in een opvanggezin verblijft. Waarvan ze het karakter in een gezin dus al goed kunnen inschatten en waar je zelf eerst eens op bezoek kunt gaan om te kijken of dit is wat je van een hond verwacht. Dan nog kunnen er veel dingen tegenvallen, maar dan heb je toch al een wat beter beeld van de hond smile

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

Ik ga mee met wat Syntara schrijft. Een pup is zeker niet per definitie makkelijker dan een oudere hond.

Wat ik persoonlijk wel een afweging vind, is dat een oudere hond sneller last zal krijgen van ouderdomskwaaltjes. En zeker als je lang niet alles over zijn verleden weet loop je extra risico wat gezondheid betreft. Dit kun je gedeeltelijk ondervangen door meteen een verzekering voor de hond af te sluiten. Maar dan blijft het punt nog van extra zorg, vaker naar de dierenarts, enz.

Ik heb zelf geen ervaring met herplaatsers, beide mijn honden kwamen als pup bij me. Maar wat ik om me heen hoor is dat oudere honden vaak wel enorm "dankbaar"zijn en zich sterk hechten aan de nieuwe baas als de eerste moeilijke periode voorbij is.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou je dan aanraden om een hond te nemen die al in een pleeggezin zit, die kennen de hond goed.

Ik heb zelf 7 jaar geldenn een hond van 8 jaar geadopteerd, een Podencomix en we hebben echt heel veel plezier van hem gehad, hij was echt een tophond, maar het eerste jaar hebben we wel wat aan dingen moeten werken.

Nu heb ik een paar maanden weer een Pdencomix, die wel een verleden had, maar helemaal niet bang was in het asiel en met alles en iedereen kon, als je dus leest de hond kwam bang binnen maar nu gaat het, het kan thuis anders uitpakken, onze hond is erg bang binnen voor mijn man, maar het gaat wel elke dag beter.

Animal in Need en Podencoworld hebben podecomixen die al in Nederland zijn, ik zou zeggen kijk eens op de site van die stichten naar de honden die al in een opvang hier in Nederland zitten, dan krijg je het meest eerlijk overzicht, want soms gedraagt een hond zich anders in het asiel dan thuis.

In een opvang gezin kennen ze de hond heel goed, en heeft de hond vaak al dingen geleerd, zo niet vertellen ze het eerlijk.

Toch ken ik veel mensen die buitenlandse Spanjaarden hebben, en wij hebben gewoon een beetje pech, al zijn we heel blij met hem en ik kan alles met hem.

Wat je vooral moet hebben is geduld.

 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Dat verschilt heel erg per hond en per persoon, wat jullie willen. 

 

Er wordt vaak gedacht dat een pup makkelijker is, want die heeft minder mee gemaakt en dus geen of minder trauma's. Dat kan, maar hoeft niet. De bangste hond in het asiel waar ik stage liep in Spanje was een hond die als pup binnen was gekomen en daar na 5 jaar nog zat. Hij was niet aan te raken. 

(inmiddels is hij geadopteerd en tegen mijn verwachting in gaat het super goed. Volgens eigen zeggen is het nu een normale huishond, hij loopt los en is voor vreemde mensen terughoudend, maar wel te aaien.)

 

Daar in tegen zat er ook een oude hond van een jaar of tien, mishandeld en overgoten met zuur, en nog steeds een lieve knuffelkont en niet bang. 

 

Ik zou dus gewoon naar een hond zoeken die voldoet aan jullie wensen. Bij een hond die al in Nederland is heb je inderdaad al een beter beeld. 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Een pup is vaak veeeeeel meer werk, ook als ze op 4-6 maanden naar hier komen, en zeker als je nog niet veel ervaring met honden hebt, kan dat best tegenvallen. Elke pup heeft een eigen karakter, en je kunt ook fouten maken in de opvoeding. Het argument dat je een pup 'helemaal naar je eigen hand kunt zetten' en zo opvoeden als je wilt, gaat niet altijd op.

 

Als je voor een wat oudere hond gaat, zeker een waarvan ze al weten dat hij/zij een sociaal karakter heeft en in een opvanggezin in Nederland/België verblijft, is de kans groot dat je een meer stabiele hond adopteert. Ook die zul je waarschijnlijk nog veel moeten leren, maar dat zal je normaal minder stress geven. Bovendien zijn oudere honden, die meestal al langere tijd in een asiel hebben gezeten, ontzettend dankbaar omdat je ze een gouden mand biedt. Maar wat hierboven al is gezegd, kies voor een hond die hier al in opvang is!

honden page profiel DesireeDesiree

honden foto van Desiree

Het ligt er helemaal aan wat je zelf wilt.

Ik ben opgegroeid met jongvolwassen herplaatsers en eenmaal op mijzelf ook weer een herplaatser. Deze was 6 jaar, kruising herder x stafford. Mijn eerste eigen hond en gelijk een toch wel pittige. Goed, eenmaal de knoppen gevonden viel ze wel mee hoor. In huis was het een prima hond, geen rariteiten om rekening mee te houden. Kon alleen, sloopte niet en geen dingetjes omtrent eten. Enige wat ze niet zo leuk vond was aangestoten worden als ze lag te slapen maar dat is altijd bij een grommetje gebleven. Buiten, dat was een ander verhaal. Andere honden kon ze niet uit staan(gelukkig was ik rottweilers gewent met hond agressie), liever ging ze ook gewoon niet naar buiten, stront vervelend kon ze dan doen net zo lang tot je weer naar huis ging. Uiteindelijk zo rond haar 12de werd ze gemoedelijker en andere honden buiten waren niet allemaal meer om te slopen, ook vond ze het niet zo erg om buiten te lopen en kon rustig een uurtje mee huppelen, ze kon zelfs betrouwbaar loslopen(tot ze doof werd).

Daarna een Old English Bulldog van 15 maanden en aan het begin van zijn puberteit. Ook dat was niet altijd makkelijk. Voor hem nam ik er na enkele maanden een Boomertje bij van bijna 2 jaar. Dat kleine Boomertje is nu bijna 5 en met haar heb ik een stuk meer te stellen dan de Old English Bulldog. Inmiddels leeft de eerste bull niet meer(overleden vlak voor zijn 3de verjaardag), maar ik wilde toch weer een Old English Bulldog. Dus weer opzoek, toen kwam Droef. Net 1 jaar geworden en is nu bijna 3. Heeft niet heel erg gepubert, zit niet zo in zijn karakter al heeft hij ook heus wel streken en is een periode alle commando's vergeten en zeer kieskeurig met eten geweest. Pas nu hij volwassen wordt begin ik te merken dat het jolige jonge honden gedrag naar andere honden toe er wel vanaf gaat. Grote reuen zijn concurrentie, honden met een beetje een vreemde houding daar moet hij ook wat mee. Witte Herders en Husky's gaat niet goed(na met beide rassen een aanvaring gehad te hebben en te weinig mogelijkheden om te oefenen). 

Met alle leeftijden en karakters kan je zowel pech als geluk hebben. Ik ben dan zo dat ik me wel aanpas aan de hond en we vinden wel een manier van omgang hierin. Soms is het even schakelen maar het kan wel.


Ik heb zelf eigenlijk helemaal geen reden waarom ik geen pup zou willen, want geen ervaring mee. Toch spreekt het me niet aan en kies is eigenlijk altijd voor herplaatsers, daar zie je toch wel vaker al een gevormd karakter. Bij een pup is het maar afwachten. Al ben ik laatst zelf ook de mist in gegaan met een verhaal van een herplaatser dat niet bleek te kloppen. Die was al bijna 7 en zou angst agressie hebben en prima met andere honden verder kunnen. Dat bleek hier dus niet het geval te zijn. Hij claimde en beet daarbij, en soms viel hij de honden aan zonder reden, gewoon omdat het kon.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Wat leuk!!! Ik heb van alles in huis gehad. Vorig jaar nog een pup in de opvang gehad, flink veel werk. Maar ik heb nu sinds 2,5 week een 9 jarige hond in de opvang https://www.dogsadoptionsnederland.nl/gastgezin-nederland/676-simba  en ik ben helemaal om. Voor mij nog maar volwassen of senior honden. Pups zijn me te veel werk. 

Houd er wel rekening mee of jullie een kinderwens hebben of niet. Kids en baknijd geen goeie combi. Kids en buitenlandse pups ook niet zozeer. 

Verder zou ik ze zeker aanraden. 

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

Hallo! Ik dacht: ik geef nog even een update na al jullie tips. Het is uiteindelijk veel sneller gegaan dan verwacht: we werden verliefd op een hondje dat 100% in onze situatie past (een pup van 6 maand oud). Volgende week krijgen we huisbezoek en als dat goed gaat, dan mogen we het hondje de 15e augustus al thuis verwachten.

 

We hebben een ontzettend goed contact met de opvangmama (krijgen héél veel foto's, filmpjes en info door). Het lijkt wel alsof het voorbestemd is. Ik wilde jullie nog even bedanken voor alle hulp en ik laat nog wel weten hoe het woensdag verloopt. :)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Mooie keuze Ida, ik heb hiervoor niet gereageerd, zelf vind ik een hond van tien jaar te oud, en tuurlijk hebben deze ook een gouden mandje nodig, maar een voorkeur voor een jongere hond heb ik wel....je schreef je was verliefd op deze twee, en dan is de keuze natuurlijk aan jullie...zes maanden oud, geweldig hoor, hoop dat jullie heel veel plezier hebbn aan jullie nieuwe huisgenootje....

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Super! Zijn jullie zelf ook al op bezoek geweest om kennis te maken? Echt heel spannend dat wachten dat dan begint als je straks het groen licht krijgt. Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig... Kun je foto's al plaatsen?

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

" Super! Zijn jullie zelf ook al op bezoek geweest om kennis te maken? Echt heel spannend dat wachten dat dan begint als je straks het groen licht krijgt. Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig... Kun je foto's al plaatsen? "

Nog niet, hij zit op dit moment nog in Spanje (bij een Nederlandse opvangmama). Hij kwam normaal gezien de 15de augustus in opvang in België/Nederland. Maar aangezien we nu al zeker weten dat dit 'hem' is, gaan we hem niet meer eerst een maandje bij een pleeggezin laten wonen en dan wéér laten verhuizen naar ons huis. We nemen hem direct in huis en zien dan wel. Komt vast in orde haha.

 

Ik post liever nog geen foto's, mochten we groen licht krijgen, post ik meteen een foto! We maken ons nu eerst nog te veel zorgen over het huisbezoek :'). We hebben absoluut geen idee wat te verwachten en hebben nu al gigantisch veel stress... 

 

@Willemijn, baasje van Bams en Ogin: Dankjewel! We hebben, mede door de goede raad van de hp'ers, besloten om een hondje te kiezen dat in opvang zit ipv in een asiel. En toen stal een puppy onze harten ipv een oudere hond. Dat hadden we zelf ook niet meteen verwacht!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wil even toch iets recht zetten hoor , ik heb zelf een hond van nu 12 , en nee mijn hond is niet oud , maar een hond van tien jaar hoort bij de oudere garde, en om dan een nieuw huisgenootje te nemen van zo,n leeftijd is toch heel anders dan een jonge hond die je straks verwelkomt bij jullie.....en dan groei je mee met het ouder worden, Ida mooi dat je verliefd bent geworden, en hoop dat de klik er zal zijn, zeker weten, zie niet te veel op tegen het bezoek, komt zeker goed...smile

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ach Willemijn Faro was 8 jaar, misschien wel ouder, en we hebben het zo fijn met hem gehad.

Een oudje nemen heeft ook heel veel goede kanten, ik zal later zeker weer een oudere hond nemen, alleen al omdat niemand anders hem zou willen alleen om de leeftijd.

 

Ik zie uit naar de foto's Ida!!

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

We zijn gisteren officieel goedgekeurd als adoptiegezin! Ons hondje komt wel pas eind september aan ipv volgende week omdat er een probleempje was met zijn chip, maar dat geeft ons meer voorbereidingstijd. Ik zal in de loop van de week een topic maken waar ik foto's in zet en waar jullie zijn aankomst (en die dingen) kunnen volgen. Lijkt me wat overzichtelijker dan hier alles in plaatsen hp-shiny

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Hallo! Ik dacht: ik geef nog even een update na al jullie tips. Het is uiteindelijk veel sneller gegaan dan verwacht: we werden verliefd op een hondje dat 100% in onze situatie past (een pup van 6 maand oud). Volgende week krijgen we huisbezoek en als dat goed gaat, dan mogen we het hondje de 15e augustus al thuis verwachten.
 
We hebben een ontzettend goed contact met de opvangmama (krijgen héél veel foto's, filmpjes en info door). Het lijkt wel alsof het voorbestemd is. Ik wilde jullie nog even bedanken voor alle hulp en ik laat nog wel weten hoe het woensdag verloopt. :-) "

Wat leuk Ida. Ik zou ook een pup geadviseerd hebben. Omdat je dan normaal gesproken nog heel wat jaartjes hebt om t 1 en ander recht te breien. Gewoontes zijn nog niet zo ingeslepen.

 

Ik heb zelf een oudere hond geadopteerd. Superlief hoor, maar ik heb maar heel kort van hem kunnen genieten omdat zijn gezondheid verschrikkelijk slecht was. Ik heb er geen spijt van maar ga een volgende keer wel voor een jongere hond.

 

Heel veel geluk met jullie pup. Zet je even een link van je nieuwe topic hier? Ik volg graag.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^