Pre-anestethisch bloedonderzoek: wel of niet doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hoi! Binnenkort laten we Luna steriliseren. Op het intakeformulier van de DA staat dat het aangeraden wordt een pre-anestetisch bloedonderzoek te doen. Dit om de werking van de lever en nieren te controleren, die de narcosestof moeten afvoeren. Kosten: ruim 80 euro. Luna is een jonge hond van 14 maanden. Ik vraag me af of dit echt nodig is? Het is ook net zo'n bedrag waarvan je denkt: niet zó hoog dat je het maar laat zitten, maar ook wel weer zo hoog dat je gaat twijfelen. En het is natuurlijk ook geen zware ingreep ofzo. Slim trucje van de DA gok ik wink

 

Het is dus niet dat ik het niet kan of wil betalen, maar we gaan voor laparascopische sterilisatie, wat ook nog eens 420 euro kost. Bij elkaar toch wel een uitgave. En dan vind ik de kosten van het bloedonderzoek niet in verhouding met de sterilisatie eerlijk gezegd..

 

Luna is overigens wel verzekerd, maar de verzekering dekt de sterilisatie niet hp-frusty

 

Wat zouden jullie doen?

honden page profiel LoLo

honden foto van Lo

Ik heb het mijn 2 jonge honden niet gedaan. Mag toch hopen dat alles goed is op deze leeftijd.. 

 

Wat een dure operatie zeg.. ik was 200 euro kwijt met nabelbreuk erbij.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer 3 doggies

honden foto van Drieka en Hummer

Ik heb het wel gedaan bij mijn vorige hond bij de 'castratie' , ballen waren niet ingedaald en bleven in liezen zitten dus laten verwijderen. 

 

Alles was goed maar ik wilde het risico niet lopen dat er toch bepaalde problemen waren die met een bloedonderzoek gevonden hadden kunnen worden. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik heb het wel gedaan. 80 euro is niet goedkoop maar ik zou mezelf voor mijn kop slaan als blijkt dat er wat mis is gegaan en ik dat had kunnen voorkomen met een onderzoek. 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Hier wordt het alleen geadviseerd bij oudere honden.

 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Ik heb het wel gedaan. 80 euro is niet goedkoop maar ik zou mezelf voor mijn kop slaan als blijkt dat er wat mis is gegaan en ik dat had kunnen voorkomen met een onderzoek.  "

Helemaal eens, jonge honden kunnen ook wel degelijk wat mankeren  aan nieren/lever. Veiligheid voor alles.

honden foto van Danielle, Kyra †, Kaylin en Djaira

Ik heb het bij geen van mijn honden laten doen ( 3 in totaal ), welke alle 3 gesteriliseerd zijn.

Het is mij door de dierenarts ook nog nooit gevraagd, ook niet bij mijn eerste hond die al ruim 7 was toen ik haar liet steriliseren

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

" Hoi! Binnenkort laten we Luna steriliseren. Op het intakeformulier van de DA staat dat het aangeraden wordt een pre-anestetisch bloedonderzoek te doen. Dit om de werking van de lever en nieren te controleren, die de narcosestof moeten afvoeren. Kosten: ruim 80 euro. Luna is een jonge hond van 14 maanden. Ik vraag me af of dit echt nodig is? Het is ook net zo'n bedrag waarvan je denkt: niet zó hoog dat je het maar laat zitten, maar ook wel weer zo hoog dat je gaat twijfelen. En het is natuurlijk ook geen zware ingreep ofzo. Slim trucje van de DA gok ik 
 
Het is dus niet dat ik het niet kan of wil betalen, maar we gaan voor laparascopische sterilisatie, wat ook nog eens 420 euro kost. Bij elkaar toch wel een uitgave. En dan vind ik de kosten van het bloedonderzoek niet in verhouding met de sterilisatie eerlijk gezegd..
 
Luna is overigens wel verzekerd, maar de verzekering dekt de sterilisatie niet 
 
Wat zouden jullie doen? "

Sterilisatie had je kunnen bijverzekeren, dat is een keuze.

En tsja, 80 euro veel geld. Ik persoonlijk heb het er graag voor over. Ik laat elk jaar nieren en lever nakijken voordat ik ent. Nu is het ras wat ik heb een risicoras voor nierproblemen, maar voor mij is het een prettig gevoel dat ik weet dat alles nog oké is.

Weet niet welke verzekering je hebt, maar een check voor nier- en leverwaarde wordt vrijwel altijd vergoed, in ieder geval de helft. Valt onder preventief onderzoek.  

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Mijn reu wordt binnenkort gecastreerd en ik doe het zeker wel! Kost bij mijn DA €70.-. Ik vind een boxer een risicogroep dus doe het, ondanks dat ik niet direct aanleiding heb, hij pas 2 is en tot nu toe kerngezond oogt. Wil het gewoon weten dat hij gezond ik voordat hij onder narcose gaat. Functies van organen hoef je niet met het blote oog te zien en dan is een bloedonderzoek erg fijn. Althans zo denk ik erover. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Dank jullie wel voor de snelle reacties! Ik neig ook naar wel doen, zou het mezelf ook nooit vergeven als ik het niet doe en er achteraf iets mis blijkt te zijn.. feit blijft dat t veel geld is voor een bloedonderzoek.. Maar misschien wordt dat wel (deels) gedekt door de verzekering idd. Niet naar gekeken..

 

En voor Lola: een standaard sterilisatie kost 295 euro hier. Maar voor die 125 euro meer doen ze het dus laparascopisch en dat betekent minder snijden, minder pijn en een korter herstel. En dat heb ik natuurlijk over voor mijn hondje hp-smile

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Luna mag overigens vanaf 18 uur de avond van tevoren tot de ochtend na de sterilisatie niet eten. Best lastig voor een labrador! Kan ik haar iets meer geven dan normaal de avond van tevoren? Zodat ze niet zo'n honger heeft de volgende ochtend?

 

Ik hoop maar dat ze na de sterilisatie zelf niet zoveel behoefte heeft aan eten, vind ik zo sneu.. Maar t blijft een labje..

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Zou zelf de normale hoeveelheid houden en daarna echt niks meer geven. Geen snoepje niks. Ook aan de lijn houden om schooieren te voorkomen. Uiteindelijk is dat echt het best voor je hond als ze onder narcose gaat! 

 

Tip is ook water 2 uur voor de operatie weg te halen en voordat je bij de DA naar binnen gaat nog even goed uitlaten! 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Luna mag overigens vanaf 18 uur de avond van tevoren tot de ochtend na de sterilisatie niet eten. Best lastig voor een labrador! Kan ik haar iets meer geven dan normaal de avond van tevoren? Zodat ze niet zo'n honger heeft de volgende ochtend?
 
Ik hoop maar dat ze na de sterilisatie zelf niet zoveel behoefte heeft aan eten, vind ik zo sneu.. Maar t blijft een labje.. "

Is best vroeg dat ze niet meer eten mag, bij ons is het meestal vanaf 20-21u als ze de volgende ochtend onder narcose moeten. Ja hoor, je kan best wat extra geven als je dat wil.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Zou zelf de normale hoeveelheid houden en daarna echt niks meer geven. Geen snoepje niks. Ook aan de lijn houden om schooieren te voorkomen. Uiteindelijk is dat echt het best voor je hond als ze onder narcose gaat! 
 
Tip is ook water 2 uur voor de operatie weg te halen en voordat je bij de DA naar binnen gaat nog even goed uitlaten!  "

Ik heb ze nog weleens een koekje gegeven hoor. Ik heb ook weleens gehad dat mijn hond met spoed onder narcose moest, had ze ook gegeten. Het is inderdaad beter om niets te geven, dat zeggen ze niet voor niets, maar als Kim de avond ervoor bv 50 gram brokken extra wil geven voor haar gevoel, dan is dat echt geen probleem.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Ik heb ze nog weleens een koekje gegeven hoor. Ik heb ook weleens gehad dat mijn hond met spoed onder narcose moest, had ze ook gegeten. Het is inderdaad beter om niets te geven, dat zeggen ze niet voor niets, maar als Kim de avond ervoor bv 50 gram brokken extra wil geven voor haar gevoel, dan is dat echt geen probleem. "

Fijn om te horen! Luna is ons eerste hondje dus ben een beetje onzeker.. allemaal nog nooit meegemaakt..

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Fijn om te horen! Luna is ons eerste hondje dus ben een beetje onzeker.. allemaal nog nooit meegemaakt.. "

Ik bedoel dan die 50 gram brokken tegelijk met haar normale maaltijd om 18u.

En 's avonds om 20of 21u nog 1 of 2 kleine koekjes kan echt geen kwaad. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik gaf hem 's avonds voor zijn operaties gewoon nog een klein handje brokken hoor. Ik geloof dat hij na 22:00 niks meer mocht, maar een handje vond ik wel OK. Ook 's ochtends. Sommige honden zijn misselijk na de narcose, geloof dat dat risico kleiner is als je hond nuchter is. Beide honden zijn hier nooit ziek geweest na narcose, maar dat kunnen ook uitzonderingen zijn..

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ik gaf hem 's avonds voor zijn operaties gewoon nog een klein handje brokken hoor. Ik geloof dat hij na 22:00 niks meer mocht, maar een handje vond ik wel OK. Ook 's ochtends. Sommige honden zijn misselijk na de narcose, geloof dat dat risico kleiner is als je hond nuchter is. Beide honden zijn hier nooit ziek geweest na narcose, maar dat kunnen ook uitzonderingen zijn.. "

Gaat niet zo zeer dat ze misselijk zijn na de narcose, maar vanwege het feit dat ze een volle maag hebben en dat er braaksel omhoog komt tijdens de operatie/narcose. Tijdens de narcose is er geen slikreflex en het braaksel kan dan in de luchtpijp, dus longen terechtkomen. Daarom is het veiliger en beter om op een lege maag te opereren. 

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik zou bij mijn honden wel een pre-anestethisch bloedonderzoek doen. Inderdaad voor de zekerheid. Mocht er dan iets mis zijn dan kunnen ze daar met de narcose ook weer rekening mee houden. Je kan best iets meer geven in haar maaltijd maar daarna zou ik ook echt niks meer geven. Hooguit een klein koekje voor het slapen gaan maar dat gaat hun maag ook niet vullen hp-angel

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

" Luna mag overigens vanaf 18 uur de avond van tevoren tot de ochtend na de sterilisatie niet eten. Best lastig voor een labrador! Kan ik haar iets meer geven dan normaal de avond van tevoren? Zodat ze niet zo'n honger heeft de volgende ochtend?
 
Ik hoop maar dat ze na de sterilisatie zelf niet zoveel behoefte heeft aan eten, vind ik zo sneu.. Maar t blijft een labje.. "

Je post nog eens goed gelezen, onze dierenarts zegt dit:

  1. Om braken en verslikken te voorkomen, mogen honden 12 uur voor de operatie niet meer eten. Met uitzondering van honden kleiner dan 6 kg, wij vragen u hen 6 uur voor de operatie geen eten meer te geven. Drinken mag wel tot ongeveer 2 uur voor de operatie.

 

Na de operatie is me verteld dat je weer heel rustig eten mag gaan geven. Heb zelf hills blikjes restorative care in huis gehaald. Is speciaal voor na een operatie om aan te sterken en heel makkelijk verteerbaar. 

honden foto van Sigrid & Sandy en Diva

" Hier wordt het alleen geadviseerd bij oudere honden.
  "

Hier ook

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Je post nog eens goed gelezen, onze dierenarts zegt dit:
Om braken en verslikken te voorkomen, mogen honden 12 uur voor de operatie niet meer eten. Met uitzondering van honden kleiner dan 6 kg, wij vragen u hen 6 uur voor de operatie geen eten meer te geven. Drinken mag wel tot ongeveer 2 uur voor de operatie.
 
Na de operatie is me verteld dat je weer heel rustig eten mag gaan geven. Heb zelf hills blikjes restorative care in huis gehaald. Is speciaal voor na een operatie om aan te sterken en heel makkelijk verteerbaar.  "

Hmm ja iedereen zegt ook weer wat anders.. Mijn DA zegt bijvoorbeeld wel dat ze gewoon mag drinken tot we haar brengen. 

 

Wat betreft eten: de DA zegt dus dat honden na de narcose ook kunnen gaan braken en je daarom beter niks kan geven tot de volgende ochtend. Ik heb wel Renske gestoomd vlees in huis, wat ze 1x per week krijgt. Misschien kan ik daar een beetje van geven 's avonds dan? 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Hmm ja iedereen zegt ook weer wat anders.. Mijn DA zegt bijvoorbeeld wel dat ze gewoon mag drinken tot we haar brengen. 
 
Wat betreft eten: de DA zegt dus dat honden na de narcose ook kunnen gaan braken en je daarom beter niks kan geven tot de volgende ochtend. Ik heb wel Renske gestoomd vlees in huis, wat ze 1x per week krijgt. Misschien kan ik daar een beetje van geven 's avonds dan?  "

Dat zegt mijn DA ook ongeveer hoor. Ze mogen wel iets eerder eten als de volgende ochtend, maar zeker niet net na de narcose. Minstens een aantal uren wachten. En dan echt beetje bij beetje. En hun gewone voeding, speciale voeding is helemaal niet nodig voor een jonge gezonde hond. Die speciale voeding gaf ik aan mijn oude bull van 13 na een zware operatie aan een milttumor omdat ze niet wilde eten en ze aan moest sterken. Verder de honden een behoorlijk aantal keer onder narcose gehad en die aten gewoon hun eigen kvv of brokken, maar niet gelijk na de operatie. 

honden foto van Sigrid & Sandy en Diva

" Hmm ja iedereen zegt ook weer wat anders.. Mijn DA zegt bijvoorbeeld wel dat ze gewoon mag drinken tot we haar brengen. 
 
Wat betreft eten: de DA zegt dus dat honden na de narcose ook kunnen gaan braken en je daarom beter niks kan geven tot de volgende ochtend. Ik heb wel Renske gestoomd vlees in huis, wat ze 1x per week krijgt. Misschien kan ik daar een beetje van geven 's avonds dan?  "

Je kan haar 's avonds een klein beetje geven heb ik hier ook gedaan 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Zo, even een update: Luna is vandaag gesteriliseerd. We hebben toch het bloedonderzoek gedaan en dat was gelukkig helemaal goed. Ook de sterilisatie is goed gegaan. Luna stond vanochtend wel een beetje raar te kijken toen ze na de wandeling geen eten kreeg, echt zo van 'hallo, vergeet je niks?' Maar ze legde zich er al snel bij neer. Toen we haar ophaalden was ze erg wiebelig en in de auto zat ze bibberend op mijn schoot. Zo zielig. Ze schrok ook van elk geluidje maar toen we thuis kwamen begon ze meteen te kwispelen, blij om weer in haar vertrouwde omgeving te zijn :) daarna lekker geslapen en nu is ze alweer best alert en ligt ze lekker naast me op de bank. Waar ze nota bene zelf op sprong! Vannacht gaan we lekker beneden bij haar slapen om te voorkomen dat ze aan haar wondjes gaat zitten. Ze heeft ook nog een hotspot dus heel sneu allemaal. We hebben wel een comfy cone en een zalfje voor haar hotspot dus hoop dat ze snel weer helemaal oké is.. :)

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Fijn dat alles goed is gegaan!! 

 

Voor de hotspot en de wondjes zou je honingzalf kunnen kopen van Vetramil. Werkte hier heel erg goed bij een hotspot en hechtingen!

https://www.medpets.nl/vetramil+honingzalf/

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams _ en OginWillemijn _ baasje van Bams _ en Ogin 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin

Een hele snelle beterschap, jammer dat het zo warm  is....groot helijk dat je beneden bij dr slaapt, kan je ze in de gaten houden...komt zeker goed....als het kan zo laten zonder wat om te doen, je ziet gauw genoeg of het kan of niet....

honden page profiel pim pim 3 doggies

honden foto van pim

Wat fijn dat alles goed gegaan is. Wens jullie een spoedig herstel. 

 

Als tip heb ik nog, probiotica geven. Gebruik zelf van het merk Puur. Ze krijgt waarschijnlijk antibiotica en dan is probiotica heel goed om de balans in de darmen te houden. En als de comfy cone niks is (mijn hond houd echt niet van zoiets) kan ik een medical pet shirt nog aanraden. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Fijn dat alles goed is gegaan!! 
 
Voor de hotspot en de wondjes zou je honingzalf kunnen kopen van Vetramil. Werkte hier heel erg goed bij een hotspot en hechtingen!
https://www.medpets.nl/vetramil+honingzalf/
  "

Ik heb ook nog nestosyl creme gekocht. Dat schijnt ook goed te helpen tegen de jeuk. Dat smeer ik tussen de echte 'zalfbeurtjes' door. De DA heeft de hotspot ook nog even behandeld en vindt dat het goed heelt, maar het kan wat langer duren met deze warmte. Wel zielig want ze mag dus al een week niet zwemmen en ook de komende 10 dagen niet. En dat met deze hitte.. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Wat fijn dat alles goed gegaan is. Wens jullie een spoedig herstel. 
 
Als tip heb ik nog, probiotica geven. Gebruik zelf van het merk Puur. Ze krijgt waarschijnlijk antibiotica en dan is probiotica heel goed om de balans in de darmen te houden. En als de comfy cone niks is (mijn hond houd echt niet van zoiets) kan ik een medical pet shirt nog aanraden.  "

In het zalfje voor de hotspot zit inderdaad antibiotica. Maar zo'n pet shirt heeft geen zin met de hotspot, want die zit op haar wang. En ook dat is wel heel erg warm met dit weer natuurlijk..

 

Maar probiotica is een goede tip!

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: MRSP bacterie ervaringen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^