Chihuahua met pancreasontsteking wil niets eten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SBSB

Hallo iedereen, 

onze chi van 10 jaar eet sedert een jaar erg slecht. Hij was steeds een goede eter. Hij at steeds zijn brokken en savonds kreeg hij van mijn moeder tafelrestjes. Nu is hij sedert een jaar tijd van 4kg naar 2,5kg gegaan. Wij zijn zoveel keer naar de dierenarts gegaan maar niemand vond iets. We kregen steeds te horen dat we ons te veel zorgen maakten en chi’s eenmaal kieskeurig zijn. Het werd zo erg dat onze chi helemaal niets meer at. We zijn uiteindelijk naar een dierenkliniek gegaan waar ze geconstateerd hebben dat hij een chronische pancreasonsteking heeft. Hij dient dan ook vetarm te eten. We merken dat hij terug wat honger heeft sinds hij pijnstillers krijgt en terug wat om eten komt vragen. Het probleem is dat hij niet wil eten wat hij mag eten. Op dit moment dient hij speciale vetarme brokken te eten en daarnaast mag hij enkel afgekookt mager vlees. Dit eten raakt hij amper aan. 

 

We hebben al zoveel geprobeerd maar het eten blijft zo slecht gaan. Heeft iemand tips? 

 

Alvast bedankt! 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chihuahua met pancreasontsteking wil niets eten " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Je kunt eens koolvis proberen, dat is magere witvis. Of hart (de grotere Albert Hein-winkels in NL verkopen bakjes voorgesneden runderhart zonder vet op de vleesafdeling) van rund of lam waar je het meeste vet afsnijdt. Je hoeft het eigenlijk niet eens te koken. Je kunt er bijv. wat geweekte havermout of gekookte rijst aan toevoegen, of groenten zoals gekookte wortels, pompoen, zoete aardappel of sperziebonen.

 

Er is trouwens ook speciale 'KVV Pancreas', vers vlees dat bedoeld is voor honden met pancreasproblemen, het zou de pancreasfunctie helpen om te verbeteren. Bijvoorbeeld van dit merk: https://www.voerwijzer.com/nieuws/nieuw-van-tinlo-barfmenu-pancreas/ Je zou dat eens kunnen overleggen met je dierenarts, of misschien beter nog met een holistisch dierenarts die je  waarschijnlijk ook kan helpen om een dieet samen te stellen met extra vitaminen, kruiden etc. die zorgen voor meer eetlust en een betere alvleesklierfunctie.

 

honden page profiel SBSB

honden page profiel SBSB

" Je kunt eens koolvis proberen, dat is magere witvis. Of hart (de grotere Albert Hein-winkels in NL verkopen bakjes voorgesneden runderhart zonder vet op de vleesafdeling) van rund of lam waar je het meeste vet afsnijdt. Je hoeft het eigenlijk niet eens te koken. Je kunt er bijv. wat geweekte havermout of gekookte rijst aan toevoegen, of groenten zoals gekookte wortels, pompoen, zoete aardappel of sperziebonen.
 
Er is trouwens ook speciale 'KVV Pancreas', vers vlees dat bedoeld is voor honden met pancreasproblemen, het zou de pancreasfunctie helpen om te verbeteren. Bijvoorbeeld van dit merk: https://www.voerwijzer.com/nieuws/nieuw-van-tinlo-barfmenu-pancreas/ Je zou dat eens kunnen overleggen met je dierenarts, of misschien beter nog met een holistisch dierenarts die je  waarschijnlijk ook kan helpen om een dieet samen te stellen met extra vitaminen, kruiden etc. die zorgen voor meer eetlust en een betere alvleesklierfunctie.
  "

Bedankt Careana! We hebben echt al alles geprobeerd. Hij heeft niets graag... het is zo erg om te zien want vroeger at hij alles zo graag :(. We worden er echt wat radeloos van. 

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

Van carnibest heb je ook een kvv versie met pancreas er in. Kvv met pancreas moet je altijd eerst even verwarmen. Zakje met eten even in een bakje met hand warm warm water leggen. Of zoals je zelf al zegt vetarme brokken, met zymoral poeder voor de enzymen.

 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Ik neem aan dat je enzymen hebt meegekregen voor de alvleesklier van je hondje?  Bij een chronische pancreas ontsteking kun je niet zomaar van alles qua voeding proberen. Als het zo slecht gaat is er maar 1 advies en dat is via je dierenarts een verwijzing vragen voor de specialist. Er kan ook meer aan de hand zijn. Is het gebit al nagekeken? Je hondje raakt zo binnen no time ondervoed. Met betrekking tot de voeding voor nu zou ik gelijk de dierenarts weer bellen voor advies. Misschien heeft hij nog wat anders er voor. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik weet wat je meemaakt, een hond die niet wil eten, die echt niets wil, hopeloos, lekkere hapjes maak je klaar en niets willen, ik ben gaan voeren, eerst onder toezicht van de arts, geprobeerd met prednison, meestal eten ze daardoor weer, hier hielp dat helaas niet, overleg dat eens met de arts, prednison doet meestal eten, en het is niet voor lang, als je hondje weer gaat eten, grote kans dat het blijft...ik ben blijven voeren, zodat er geen gewichtsverlies meer optreed, overleg met je dierenarts......meestal hoor je, ach een paar dagen kan de hond best zonder, maar het bleef niet met een paar dagen...

honden page profiel SBSB

" Ik weet wat je meemaakt, een hond die niet wil eten, die echt niets wil, hopeloos, lekkere hapjes maak je klaar en niets willen, ik ben gaan voeren, eerst onder toezicht van de arts, geprobeerd met prednison, meestal eten ze daardoor weer, hier hielp dat helaas niet, overleg dat eens met de arts, prednison doet meestal eten, en het is niet voor lang, als je hondje weer gaat eten, grote kans dat het blijft...ik ben blijven voeren, zodat er geen gewichtsverlies meer optreed, overleg met je dierenarts......meestal hoor je, ach een paar dagen kan de hond best zonder, maar het bleef niet met een paar dagen... "

Ja het is ongelooflijk. De dierenarts geloofde ook precies nooit dat hij helemaal NIETS meer wou eten. Niets lekkers, geen brokken, geen restjes, gewoon niets! Sinds het bezoek aan de kliniek heeft hij wel terug honger. Helaas is het bijna onmogelijk om een hond van 10 jaar te leren ‘vetarm’ te eten. Hij eet nog liever niets dan dat te moeten opeten. We hebben convalescence gekregen, een soort dwangvoeding. We geven die slechts nog 1 maal per dag en savonds eet hij dan wat afgekookt vlees. Er is geen gewichtsverlies meer geweest maar het verloopt zo moeizaam. De brokjes van onze andere hond zou hij zo graag eten maar we moeten die steeds wegnemen. Zielig want hij begrijpt uiteraard niet waarom :(

honden page profiel SBSB

" Ik neem aan dat je enzymen hebt meegekregen voor de alvleesklier van je hondje?  Bij een chronische pancreas ontsteking kun je niet zomaar van alles qua voeding proberen. Als het zo slecht gaat is er maar 1 advies en dat is via je dierenarts een verwijzing vragen voor de specialist. Er kan ook meer aan de hand zijn. Is het gebit al nagekeken? Je hondje raakt zo binnen no time ondervoed. Met betrekking tot de voeding voor nu zou ik gelijk de dierenarts weer bellen voor advies. Misschien heeft hij nog wat anders er voor.  "

Neen enzymen hebben we niet meegekregen enkel dwangvoeding en pijnstilling. Dit is al een ‘specialist’ waar onze dierenarts ons naar toe verwezen heeft. Het is een dierenkliniek. Er is een echo gemaakt, foto’s gemaakt, bloed meermaals getrokken , gebit is pas schoon gemaakt,... 

de waarden van de pancreas zijn gelukkig sterk gedaald van 270 naar 55 dus dat is al mooi maar het eten is moeilijk aangezien hij anders eten gewoon is. Hij laat zichzelf liever verhongeren dan te moeten eten wat wij hem nu voorschotelen. Ander eten zou hij wel willen... 

honden page profiel Karin, Lucky*, Duke* en BuddyKarin, Lucky*, Duke* en Buddy

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

Ik zou bij de dierenarts / specialist vragen om enzymen. Ik vind het vreemd dat je die niet gekregen hebt. Grote kans dat je hondje zelf weinig tot geen enzymen meer aanmaakt, en die zijn nodig voor de vertering. Zonder enzymen verteert het voedsel niet, en heeft je hondje waarschijnlijk steeds een vol gevoel ondanks dat hij weinig tot niets eet.

Misschien heb je het al geprobeerd, maar je zou bv kipfilet kunnen koken en dan een beetje, met bouillon, door zijn brokken doen. Of een paar van de andere "slechte"brokjes mengen met zijn eigen voer, en het geheel iets vochtig maken met lauw water. Dan krijgen de minder lekkere brokjes een betere smaak. Een paar vettere brokjes zijn denk ik niet erg, is altijd beter dan helemaal niets eten lijkt me

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Ik zou bij de dierenarts / specialist vragen om enzymen. Ik vind het vreemd dat je die niet gekregen hebt. Grote kans dat je hondje zelf weinig tot geen enzymen meer aanmaakt, en die zijn nodig voor de vertering. Zonder enzymen verteert het voedsel niet, en heeft je hondje waarschijnlijk steeds een vol gevoel ondanks dat hij weinig tot niets eet.

Misschien heb je het al geprobeerd, maar je zou bv kipfilet kunnen koken en dan een beetje, met bouillon, door zijn brokken doen. Of een paar van de andere "slechte"brokjes mengen met zijn eigen voer, en het geheel iets vochtig maken met lauw water. Dan krijgen de minder lekkere brokjes een betere smaak. Een paar vettere brokjes zijn denk ik niet erg, is altijd beter dan helemaal niets eten lijkt me "

Niet alleen voor de vertering, maar ook om de eetlust weer op te wekken!

Daarom kan KVV Pancreas worden ingezet bij dit soort problemen. Het bevat pancreas-enzymen en helpt zo de eetlust weer op gang te slingeren. KVV Pancreas heeft een heel laag vetgehalte. Ook het Belgische merk Duck heeft een pancreas-variant.

 

Voor nu kun je ook kleine balletjes maken van mager gehakt die je kookt, zo kook je het vet eruit. Die balletjes smaken wel lekker. Als je het kookvocht laat afkoelen, kun je het laagje vet eraf scheppen en het overgebleven vocht gebruiken om rijst in te koken zodat het een vleessmaak krijgt, misschien dat je hondje dan al wat meer trek krijgt.

 

Je kunt ook wat magere kwark proberen te geven. En gekookte zoete aardappel wil ook nog wel eens werken.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Hier een hond met pancreas problemen (nog geen ontsteking, maar de werking is niet optimaal). Hij wilde ook helemaal niet eten. Sinds we Duck pancreas geven, gaat het weer goed. Hij wil weer eten en is ook weer aangekomen. Hij zit goed in zijn vel nu..... dus misschien toch eens speciaal pancreas eten geven.

Bij dogmeat hebben ze allerlei varianten :

http://www.dogmeat.nl/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=pancreas&x=0&y=0

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Sb...ik heb blikjes astronautenvoer  meegekregen van de kliniek, ze at daar , ook via een lepel, drie blikjes in een keer op....nou mankeerd mijn hond niets, alleen dat ze zelf niet eet....de blikjes waren van hills, ik weet dat er vele zijn die dit niets vinden, maar alle bouwstoffen zitten er wel in.....je kan eens kijken of ze ook geschikt zijn voor wat jouw hond mankeerd.     En een hond kan lang zonder eten als die maar drinkt, maar op den duur eten ze niets meer omdat de maag niets vraagt, en wordt het vasten langer, ik heb er voor gekozen om te voeren, mijn hond zit in haar 12 de jaar....en als het op is heeft ze een tevreden gevoel...mijn hond wandeld nog en wil zeker nog zwemmen, en zondergd zich niet af ...ik maak er geen problem meer van, zetde bak klaar met eten, eet ze niet, slabber om , ik ga er voor zitten en binnen tien minuten is alles op.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat Sas daar schrijft, jouw hond heeft speciale voeding nodig, variatie geven kan helpen...wie weet, zou het proberen...hier geen dieet voeding nodig, maar ik geef iedere dag wat anders....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ja het is ongelooflijk. De dierenarts geloofde ook precies nooit dat hij helemaal NIETS meer wou eten. Niets lekkers, geen brokken, geen restjes, gewoon niets! Sinds het bezoek aan de kliniek heeft hij wel terug honger. Helaas is het bijna onmogelijk om een hond van 10 jaar te leren ‘vetarm’ te eten. Hij eet nog liever niets dan dat te moeten opeten. We hebben convalescence gekregen, een soort dwangvoeding. We geven die slechts nog 1 maal per dag en savonds eet hij dan wat afgekookt vlees. Er is geen gewichtsverlies meer geweest maar het verloopt zo moeizaam. De brokjes van onze andere hond zou hij zo graag eten maar we moeten die steeds wegnemen. Zielig want hij begrijpt uiteraard niet waarom :( "

Mag dat niet twee x per dag ? En als je hondje savonds gekookt vlees eet, prima toch, de brokjes van je andere hond geven apart waar je hondje niet bij is, brokjes op en niets laten staan verder, is toch niet zielig dan....

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

" Ja het is ongelooflijk. De dierenarts geloofde ook precies nooit dat hij helemaal NIETS meer wou eten. Niets lekkers, geen brokken, geen restjes, gewoon niets! Sinds het bezoek aan de kliniek heeft hij wel terug honger. Helaas is het bijna onmogelijk om een hond van 10 jaar te leren ‘vetarm’ te eten. Hij eet nog liever niets dan dat te moeten opeten. We hebben convalescence gekregen, een soort dwangvoeding. We geven die slechts nog 1 maal per dag en savonds eet hij dan wat afgekookt vlees. Er is geen gewichtsverlies meer geweest maar het verloopt zo moeizaam. De brokjes van onze andere hond zou hij zo graag eten maar we moeten die steeds wegnemen. Zielig want hij begrijpt uiteraard niet waarom :( "

Er zijn trouwens ook brokken voor pancreaspatientjes. Die heb ik ook in huis, want stel dat ik vergeet het vlees uit de diepvries te halen, dan heb ik altijd nog een alternatief. Mijn dierenarts heeft dit merk en ik moet zeggen dat mijn hond het hier ook goed op doet : http://www.omnipet.be/calibra-veterinary-diets-gastrointestinal-pancreas-canine-4772.html

Heel af en toe geef ik hem die brokken

Blikvoeding zou ik mee oppassen, want dat raden ze echt af bij honden met een pancreasontsteking.

honden page profiel ElianeEliane

Ik heb niet alles gelezen, maar is de schildklier ook getest?

Een mogelijkheid is dat als de schildklier niet goed werkt, er een vervetting ontstaat. Waardoor op haar beurt de pancreas kan ontsteken....en overgaan naar chronische ontsteking.

Maar ik heb er ook eentje gehad met pancreasontsteking....die krijgt gekookte kip. Ttz kip in zijn geheel koken. En dan bedoel ik met bot en vel....alles! Om dan enkel het vlees te geven. En ik geef het lichtjes opgewarmt

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Ik lees net dit stukje waar iets in staat over aankomen door voer met runderalvleesklier te eten te geven:

 

 

Alvleesaandoeningen bij de hond/ Exocriene Pancreas lnsufficiëntie (EPI)

De alvleesklier (pancreas) is een V-vorniige klier die vlakbij de maag ligt. De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling door de productie van het hormoon insuline en de pancreassappen. De pancreassappen bevatten enzymen, die werken als een soort 'chemische scharen'. Ze zijn belangrijk voor de verlening van voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. De meest belangrijke functie is de vertering van vetten d. m. v. het enzym lipase. Bij sommige dieren (meestal honden, maar soms ook katten) is de productie van pancreassappen verstoord. Deze aandoening wordt ook wel EPI (Exocriene Pancreas insufficiëntie genoemd. EPI leidt tot een verminderde vertering van de voedingsstoffen, met name van de vetten. De onverteerde vetresten in de dunne darm veroorzaken diarree en vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën, die zo tot grote aantallen kunnen toenemen en de klachten verergeren. Deze zogenaamde 'bacteriële overgroei` is een bekende complicatie bij EPI.

Honden met EPI zijn vaak vermagerd door de verminderde opname van voedingsstoffen. Door de verminderde vertering en -opname van vetten hebben deze honden meestal ook een slechte vachtconditie, omdat de essentiële vetzuren die nodig zijn voor een glanzende vacht niet of onvoldoende worden opgenomen.

Als uw dierenarts EPI vermoedt, kan hij of zij via bloed onderzoek de werkzaamheid van de alvleesklier te testen en de diagnose te stelen. Wanneer er sprake is van EPI zal uw huisdier meestal bepaalde medicijnen (pancreasenzymen) voorgeschreven krijgen om de vertering van voedingsstoffen te verbeteren, Daarnaast vormt het geven van een speciale dieetvoeding een belangrijk onderdeel van de behandeling. Een dergelijk dieet moet zo min mogelijk vet bevatten, maar wel voldoende essentiële vetzuren, en zeer licht verteerbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het Digestive Tract Support dieet (zie laatste pagina). Tip: indien uw hond met een pancreasprobleem slecht reageert op de verschillende diëten en medicijnen dan zou u een dieet kunnen proberen waarin runder alvleesklieren (www.ducknatuurvoeding.com ) verwerkt zijn. Deze tip kreeg ik van een eigenaar van een Duitse Herder die ondanks alle diëten en medicijnen toch maar bleef afvallen. Dankzij het laatstgenoemde dieet is de hond weer 10 kg aangekomen.

Bron http://www.dedierenkliniek.nl/htm/dier/hond+kat/maagdarmp.htm

honden page profiel RJRJ

" Van carnibest heb je ook een kvv versie met pancreas er in. Kvv met pancreas moet je altijd eerst even verwarmen. Zakje met eten even in een bakje met hand warm warm water leggen. Of zoals je zelf al zegt vetarme brokken, met zymoral poeder voor de enzymen.
  "

Waarom moet je dat verwarmen?

 

Op de etiketten van barfmenu/pancreas staat ( nooit verwarmen )

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Waarom moet je dat verwarmen?
 
Op de etiketten van barfmenu/pancreas staat ( nooit verwarmen ) "

Rj, is een topic van twee jaar geleden....

honden page profiel RJRJ

" Rj, is een topic van twee jaar geleden.... "

Dus mag er niet op gereageerd worden?

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Waarom moet je dat verwarmen?
 
Op de etiketten van barfmenu/pancreas staat ( nooit verwarmen ) "

Lauw warm maken, dat is beter voor de vertering.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dus mag er niet op gereageerd worden? "

Je had diezelfde vraag toch ook al gesteld in een topic wat je had geopend? Precies aan dezelfde persoon.

 

Daarnaast reageren mensen vaan op de openingspost. Dus het bericht wat helemaal bovenaan staat. Dat wordt dus reageren op een topic waarvan de starter nooit meer terug komt.

Alle energie voor niks als daar een uitgebreid antwoord op wordt gegeven en er wordt niks meer mee gedaan.

honden page profiel RJRJ

" Je had diezelfde vraag toch ook al gesteld in een topic wat je had geopend? Precies aan dezelfde persoon.
 
Daarnaast reageren mensen vaan op de openingspost. Dus het bericht wat helemaal bovenaan staat. Dat wordt dus reageren op een topic waarvan de starter nooit meer terug komt.
Alle energie voor niks als daar een uitgebreid antwoord op wordt gegeven en er wordt niks meer mee gedaan. "

Oh oke,

 

Dan had er ook een slotje op gekund lijkt mij,

 

Maargoed....

honden page profiel ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†******Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

" Waarom moet je dat verwarmen?
 
Op de etiketten van barfmenu/pancreas staat ( nooit verwarmen ) "

Ik vraag mij af waarom je het nu weer vraagt hp-angel

Hierin je eigen topic heb ik je 2 dagen geleden antwoord gegeven! 

https://www.hondenpage.com/hondenforum/226433/kvv-op-kamertemperatuur-laten-komen.php

 

honden page profiel RJRJ

" Ik vraag mij af waarom je het nu weer vraagt 
Hierin je eigen topic heb ik je 2 dagen geleden antwoord gegeven! 
https://www.hondenpage.com/hondenforum/226433/kvv-op-kamertemperatuur-laten-komen.php
  "

Omdat het op carnibest staat is hrt zo? Is sinds 2007 niet meer geupdate....

 

Kan toch zijn dat het veranderd is....

 

Andere merken zeggen wat anders....

 

Ben gewoon nieuwsgierig....

 

 

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

" Omdat het op carnibest staat is hrt zo? Is sinds 2007 niet meer geupdate....
 
Kan toch zijn dat het veranderd is....
 
Andere merken zeggen wat anders....
 
Ben gewoon nieuwsgierig....
 
  "

Waarom quote je mij dan? 

Dat maakt mij helemaal niet uit dat het niet ge-update is. Ik kijk naar mijn eigen ervaring, hoe mijn hond het er op doet. Heb het je van de week al uitgelegd, dat mijn hond last heeft als het niet verwarmt wordt. 

 

honden page profiel RJRJ

" Waarom quote je mij dan? 
Dat maakt mij helemaal niet uit dat het niet ge-update is. Ik kijk naar mijn eigen ervaring, hoe mijn hond het er op doet. Heb het je van de week al uitgelegd, dat mijn hond last heeft als het niet verwarmt wordt. 
  "

Oke....

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Chihuahua met pancreasontsteking wil niets eten " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Newfoundlander
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^