Hond schokt, kleine epileptische aanval?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Kan je mij uitleggen hoe dat dan in zijn werk gaat? Ik ben heel benieuwd namelijk.
 
Of er wervels scheef staan is overigens prima te zien met een röntgenfoto en door een goed manueel therapeut ook manueel te achterhalen. De meerwaarde van een MRI daarin zou ik ook wel graag uitgelegd krijgen. "

ik dacht ergens gelezen te hebben dat er alleen van een bepaald gedeelte van de ruggengraat foto's genomen zijn, en de ortho manueel therapteut scheefstaande wervels geconstateerd had, maar dat er niet in het kopje zelf gekeken is. Wat Loesje al aangaf dat de klachten ook op CM of CS kunnen wijzen en dit nog niet onderzocht is. 

 

 

Wb wervels die scheef staan en tegen de ruggegraat drukken, deze beletten het zenuwstelsen wat alles aanstuurt zijn werk goed te doen, en dat kan grote gevolgen hebben voor alles in het lichaam, ook voor de hersenen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" ik dacht ergens gelezen te hebben dat er alleen van een bepaald gedeelte van de ruggengraat foto's genomen zijn, en de ortho manueel therapteut scheefstaande wervels geconstateerd had, maar dat er niet in het kopje zelf gekeken is. Wat Loesje al aangaf dat de klachten ook op CM of CS kunnen wijzen en dit nog niet onderzocht is. 
 
 
Wb wervels die scheef staan en tegen de ruggegraat drukken, deze beletten het zenuwstelsen wat alles aanstuurt zijn werk goed te doen, en dat kan grote gevolgen hebben voor alles in het lichaam, ook voor de hersenen. "

Dit antwoord is nogal vaag op mijn vragen en vergeleken met je post waar ik op reageerde.

 

Bloedtoevoer naar de hersenen verloopt niet via het ruggenmerg.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Kan je mij uitleggen hoe dat dan in zijn werk gaat? Ik ben heel benieuwd namelijk.
 
Of er wervels scheef staan is overigens prima te zien met een röntgenfoto en door een goed manueel therapeut ook manueel te achterhalen. De meerwaarde van een MRI daarin zou ik ook wel graag uitgelegd krijgen. "

Daar kan ik wel uitleg over geven, ik heb 3 hernia's waar ik aan geopereerd ben, op foto's is dat niet te zien, er moet dan echt een MRI gemaakt worden omdat je de hele tussenwervels kan zien nog net niet 3D, op foto's is dat niet te zien.

Heh ik kan het helemaal niet goed uitleggen, maar voor afwijkingen aan de tussenwervelschijven is een mri nodig, een scheve wervel of breuk is prima te zien.

Als de hernia alleen een uitstulping is, dan kan een manueel therapeut soms de schijf terug duwen zeg maar, kraken mag niet want dan kan je een breuk krijgen.

Bij een breuk mag er ook geen manuele therapie gedaan worden, omdat de breuk verder kan breken met alle gevolgen die je niet wilt.

Daarom is een mri heel belangrijk omdat je kan zien waar de beknelling zit, niet elke hernia geeft ook klachten, ik heb een hele slechte rug met meerdere hernia's waar ik nog geen last van heb.

Een beetje neuroloog voor mens en dier wil een mri maken, omdat op foto's te weinig is te zien.

 

Als er zenuwen bekneld zitten dan heb je dus blokkades , die zenuwbanen sturen bijvoorbeeld je been aan bij een rughernia, zo kan je door je been zakken of er niet meer op staan terwijl de klacht in je rug zit.

Pijn in je armen of krachtverlies kan dus ook door een hernia in je nek komen, het heeft allemaal met de zenuwbanen te maken.

Zuurstof tekort in je hersenen komt zelden of nooit voor, maar stel dat het zo is dan komt het door de tussenwervelschijf die uitsteekt en een bloedvat beknellen.

Maar de bloedvaten zitten een stuk verder dus je krijgt eerder last van je zenuwbanen.

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Yoop dat is lief van je maar dat wist ik allemaal wel en meer. Ik ben medisch geschoold. Ik kan er alleen slecht tegen als men vanuit de alternatieve hoek medische onzin loopt te verkondigen. 

 

De meeste bloedtoevoer gaat ook via de halsslagaders en die zijn door een ring verbonden zijn met elkaar en de nekslagaders in de hersenen. Een hernia zorgt dus niet voor een zuurstoftekort in de hersenen. 

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

Wat ontzettend rot voor je hond al deze klachten!!

 

Ik zit inde humane geneeskunde dus ik kan niet met zekerheid zeggen of pathologisch mechanismen van bepaalde ziekten bij honden zo werken als bij de mens.

 

De klachten van ongelijk looppatroon kunnen passen bij een hernia, echter je noemt tal van symptomen op -zoals slechte visus, tegen dingen aanlopen- die absoluut niet passen bij een hernia. Anatomisch gezien kan dat gewoon niet. Een hernia belemmerd de zenuwwortels op een bepaald niveau: niet deze erboven en ook niet deze er onder. Om heel eerlijk te zijn zou ik toch een scan maken van zijn hersenen. Het kan inderdaad een malformatie zijn zodat je een soort van waterhoofd krijgt, een hersentumor of    Infarcten. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat er epilepsie bij zit. De bolle buik lijkt me in deze context ook niet met het hart te maken hebben (kan natuurlijk altijd; maar dan is het een 2e “ziekte”) maar doet mij heel eerlijk en jammergenoeg sterk denken aan een maligniteit (kanker) welke ook zou kunnen uitgezaaid zijn naar de hersenen en eventueel naar het  ruggenmerg. Ik wil je niet bang maken maar als ik sommige berichten hier lees wordt je (goedbedoeld natuurlijk) een beetje op het verkeerde pad gezet. ik zou je wel adviseren om een scan te maken. Al is het al om ea uit te sluiten en een prognose te weten..

 

heel veel sterkte en succes. Knuffel voor je hondje!

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Yoop dat is lief van je maar dat wist ik allemaal wel en meer. Ik ben medisch geschoold. Ik kan er alleen slecht tegen als men vanuit de alternatieve hoek medische onzin loopt te verkondigen. 
 
De meeste bloedtoevoer gaat ook via de halsslagaders en die zijn door een ring verbonden zijn met elkaar en de nekslagaders in de hersenen. Een hernia zorgt dus niet voor een zuurstoftekort in de hersenen.  "

Nee je zou het denken bij mij, maar ik heb 2 nekhernia's , wel geopereerd, en 1 rug ook geopereerd, nu is het wachten op de rest.

Het heeft wel invloed op je stoelgang, nek op je zicht, hoofdpijn, slapende lippen, en andere ongemakken.

Het hangt er vanaf waar de hernia zit.

Zuurstoftekort, nee, slechte doorbloeding in je handen of voeten ja dat wel.

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Wat ontzettend rot voor je hond al deze klachten!!
 
Ik zit inde humane geneeskunde dus ik kan niet met zekerheid zeggen of pathologisch mechanismen van bepaalde ziekten bij honden zo werken als bij de mens.
 
De klachten van ongelijk looppatroon kunnen passen bij een hernia, echter je noemt tal van symptomen op -zoals slechte visus, tegen dingen aanlopen- die absoluut niet passen bij een hernia. Anatomisch gezien kan dat gewoon niet. Een hernia belemmerd de zenuwwortels op een bepaald niveau: niet deze erboven en ook niet deze er onder. Om heel eerlijk te zijn zou ik toch een scan maken van zijn hersenen. Het kan inderdaad een malformatie zijn zodat je een soort van waterhoofd krijgt, een hersentumor of    Infarcten. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat er epilepsie bij zit. De bolle buik lijkt me in deze context ook niet met het hart te maken hebben (kan natuurlijk altijd; maar dan is het een 2e “ziekte”-) maar doet mij heel eerlijk en jammergenoeg sterk denken aan een maligniteit (kanker) welke ook zou kunnen uitgezaaid zijn naar de hersenen en eventueel naar het  ruggenmerg. Ik wil je niet bang maken maar als ik sommige berichten hier lees wordt je (goedbedoeld natuurlijk) een beetje op het verkeerde pad gezet. ik zou je wel adviseren om een scan te maken. Al is het al om ea uit te sluiten en een prognose te weten..
 
heel veel sterkte en succes. Knuffel voor je hondje! "

Overal tegen aan lopen had ik dus wel door mijn nekhernia's, maar je hebt zeker wel gelijk...

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

" Overal tegen aan lopen had ik dus wel door mijn nekhernia's, maar je hebt zeker wel gelijk... "

Dat kan inderdaad in enige mate. Dit is alleen niet het directe gevolg van een hernia maar indirect door het aannemen van andere houding, bijkomende verhoogde spierspanning etc. Niet goed kunnen plassen is wel een direct gevolg van een complicatie door hernia.

 

Als ik de klachten van het hondje zo opgenoemd zie staan is een hernia echter niet het eerste waar ik aan denk.

 

Het is mijns inziens gevaarlijk om zomaar aan de rug te gaan duwen als men niet weet wat er scheelt. Het zou zomaar kunnen dat je toch met kanker te maken hebt waarbij er metastasen in de botten zitten waarbij je op deze manier de boel alleen maar kunt compliceren. Mooie aanvullende behandeling indien met de diagnose weet en weet dat het niet schaad.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Dat kan inderdaad in enige mate. Dit is alleen niet het directe gevolg van een hernia maar indirect door het aannemen van andere houding, bijkomende verhoogde spierspanning etc. Niet goed kunnen plassen is wel een direct gevolg van een complicatie door hernia.
 
Als ik de klachten van het hondje zo opgenoemd zie staan is een hernia echter niet het eerste waar ik aan denk.
 
Het is mijns inziens gevaarlijk om zomaar aan de rug te gaan duwen als men niet weet wat er scheelt. Het zou zomaar kunnen dat je toch met kanker te maken hebt waarbij er metastasen in de botten zitten waarbij je op deze manier de boel alleen maar kunt compliceren. Mooie aanvullende behandeling indien met de diagnose weet en weet dat het niet schaad. "

Je hebt helemaal gelijk, had ik ook al gezegd maar dan anders.

Maar overal tegenaan lopen had niks met houding te maken maar met zenuwen die naar mijn hoofd liepen.

Nu nog steeds pijn maar dat ik overal tegenaan loop is niet meer nu er niks meer bekneld zit.

Deze hond moet goed onderzocht worden, zeker weten.. geen geklooi aan de hond zonder MRI.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dit antwoord is nogal vaag op mijn vragen en vergeleken met je post waar ik op reageerde.
 
Bloedtoevoer naar de hersenen verloopt niet via het ruggenmerg. "

Ehm, het ruggenmerg en het hele zenuwstelsel zijn het verlengde van de hersenen en hersenschors. Bij een whiplash na een botsing die in de rug zit hebben mensen vaak concentratieproblemen en problemen met het geheugen, etc. A fortefiori: Letsel aan het ruggenmerg kan wel degelijk invloed hebben op het functioneren van de hersenen.

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Ehm, het ruggenmerg en het hele zenuwstelsel zijn het verlengde van de hersenen en hersenschors. Bij een whiplash na een botsing die in de rug zit hebben mensen vaak concentratieproblemen en problemen met het geheugen, etc. A fortefiori: Letsel aan het ruggenmerg kan wel degelijk invloed hebben op het functioneren van de hersenen. "

Klopt maar niet door zuurstoftekort.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Yoop dat is lief van je maar dat wist ik allemaal wel en meer. Ik ben medisch geschoold. Ik kan er alleen slecht tegen als men vanuit de alternatieve hoek medische onzin loopt te verkondigen. 
 
De meeste bloedtoevoer gaat ook via de halsslagaders en die zijn door een ring verbonden zijn met elkaar en de nekslagaders in de hersenen. Een hernia zorgt dus niet voor een zuurstoftekort in de hersenen.  "

niets alternatiefs aan,alleen ben ik niet heel goed in uitleggen denk ikhp-angel 

 

het zenuwstelsel wordt beschermd door oa de botten van de wervelkolom, als die niet meer goed staan en op het zenuwstelsel drukken, kan het zijn functie niet meer goed doen en ontstaan problemen in de organen die door het zenuwstelsel aangestuurd worden. Zenuwen kunnen beschadigd worden en voor functieuitval zorgen.

Ook kan er druk op de nekslagaders komen te staan, als daar net iets scheef staat.

Zoiets:

https://wetenschap.infonu.nl/anatomie/52598-het-zenuwstelsel.html

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" niets alternatiefs aan,alleen ben ik niet heel goed in uitleggen denk ik 
 
het zenuwstelsel wordt beschermd door oa de botten van de wervelkolom, als die niet meer goed staan en op het zenuwstelsel drukken, kan het zijn functie niet meer goed doen en ontstaan problemen in de organen die door het zenuwstelsel aangestuurd worden. Zenuwen kunnen beschadigd worden en voor functieuitval zorgen.
Ook kan er druk op de nekslagaders komen te staan, als daar net iets scheef staat.
Zoiets:
https://wetenschap.infonu.nl/anatomie/52598-het-zenuwstelsel.html "

Ik weet niet of je het interessant vindt maar voor het geval dat:

 

In de hersenen bevindt zich de cirkel  van Willis. De cirkel van Willis (circulus arteriacus Willisi) is een vaatkring van slagaders die de hersenen van bloed voorzien. De cirkel van Willis zorgt voor een netwerk van anastomosen in de bloedvoorziening van de hersenen. De cirkel werkt als een soort beveiligingsmechanisme. Indien namelijk een deel van de bloedtoevoer naar de hersenen afgesloten raakt, bijvoorbeeld door het afklemmen van de nekslagaders (de arteria vertebrales of basilaris) door bijvoorbeeld een extreme buiging van de nek, is de bloedvoorziening via de andere weg, de halsslagaders (arteria carotis communis) gewaarborgd. De zuurstof voorziening van de hersenen is hierdoor voldoende gewaarborgd. 

 

De claim die je maakte dat een (nek) hernia een zuurstof tekort in de hersenen kan veroorzaken doordat die een slagader richting de hersenen kan afknellen klopt niet.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

ik ken de cirkel van Willis, 

 

direct heeft een hernia daar geen invloed op, maar indirect wel lijkt me, via het zenuwstelsel wat niet goed meer functioneert?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" ik ken de cirkel van Willis, 
 
direct heeft een hernia daar geen invloed op, maar indirect wel lijkt me, via het zenuwstelsel wat niet goed meer functioneert? "

Hoe zou het zenuwstelsel daar invloed op uit moeten oefenen?

 

Om te beginnen wordt het zenuwstelsel niet door een hernia beïnvloed. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Zie het als een fietsband: Je hebt een binnenband en een buitenband. In de binnenband zit lucht. Wanneer er een grote snee in de buitenband zit dan kan de binnenband uitpuilen/uitstulpen buiten de begrenzing van de buitenband. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die omgeven is door een vezelige ring. Die vezelige ring kan dus een gat krijgen waardoor die elastische kern gaat uitstulpen.

 

Vanuit het ruggenmerg dat door het wervelgat van de wervels loopt, verlaten zenuwen het ruggenmerg naar de spieren en organen om die bewust of onbewust aan te sturen. Zo'n hernia/uitstulping kan op een zenuwdrukken en de werking van die zenuw verstoren/beïnvloeden. Dat gaat dus niet om het zenuwstelsel maar om die zenuw.

 

Aan de hand van de uitstralende pijn of uitval kan men dus exact diagnosticeren op welke tussenwervelschijf de hernia zich bevindt. Om het eenvoudig te zeggen: Een hernia bij de lendenwervels kan geen klachten geven in een arm en een hernia bij een nekwervel niet in de benen.

 

De enige wijze waarop een hernia invloed zou kunnen uitoefenen op de zuurstoftoevoer naar de hersenen zou moeten zijn dat de communicatie van de sinusknoop van het hart met de hersenen verstoord zou worden maar gezien de manier waarop de hersenen communiceren met het hart is dat heel onwaarschijnlijk. Tevens zou je dan dus hartproblemen krijgen en niet in de eerste plaats een probleem met de zuurstofvoorziening in de hersenen.

 

Gaan we verder naar die 'scheef staande wervels'. Echt scheef staan die niet; we noemen dat alleen zo in de volksmond. Een wervel is ook een gewricht dat beweging in de ruggengraat mogelijk maakt. Daarvoor zitten er gewrichtsplaatjes op die wervels. Het kan zijn dat die plaatjes niet meer netjes op elkaar staan of versleten zijn waardoor het gewricht niet meer optimaal kan bewegen. Als reactie hierop verstijven de spieren rondom die gewrichtjes waar de klachten door ontstaan en beweging soms nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt. Dat is ook exact wat het lichaam wil bereiken om verdere schade te voorkomen. Dit fenomeen is dan ook waar bij nekklachten de hoofdpijn vandaan komt. De bloedvaten die de huid over de schedel van bloed voorzien lopen langs en door die spieren. Door extreme spierspanning wordt de bloed- en dus de zuurstofvoorziening van die huid belemmerd wat hoofdpijn oplevert. Door massage van de nek, schouders en hoofdhuid komt er ontspanning waardoor dat gebied weer voldoende zuurstof krijgt en de pijn wegtrekt.

 

Alleen 'kraken' van die wervels is dan ook geen oplossing. Bijna altijd is de oorzaak van deze klachten een verkeerde lichaamshouding (tegenwoordig vaak het smartphone-syndroom) en/of onvoldoende of onevenwichtige spieropbouw rondom de wervels. Met 'kraken' beweeg je de wervels waardoor je meer beweeglijkheid krijgt dan gewenst en de klachten dus nog sneller zullen terugkeren. Het opbouwen van een goed en evenwichtig spierkorset rondom de ruggengraat is de enige juiste methode die eventueel ondersteund kan worden met een enkele keer 'kraken'. Maar dat vereist een geheel andere levensstijl en daar hebben de meeste mensen niet genoeg ruggengraat voor. wink

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Jeetje wat een hoop reacties ineens. Wij hebben maandag weer een afspraak gemaakt bij de reguliere dierenarts om te praten over een scan . Hij heeft vanochtend namelijk binnen geplast, ondanks dat hij 2 uur daarvoor nog uit was geweest, en hij is toen mijn vriend de vuilniszak ging wegbrengen van de trap gevallen. Ik kwam net thuis en toen stond hij ineens bij de voordeur. Ik woon in een bovenwoning. Zijn looppatroon is ook verslechterd in de laatste dagen, er zit nu bijna geen coördinatie meer in. Dit is ook waarschijnlijk de reden dat hij van de trap gevallen is. Hij wilde mijn vriend vast nakijken en is toen te laat gestopt. Dit gebeurde ook al bijna toen mijn vader laatst wegging. Als ik hem vanaf 1 kant een duwtje geef valt hij bijna ook om. 

Hoe dan ook denk ik niet dat wij het nog lang willen aankijken. Hij heeft te veel klachten. 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

" Wat ontzettend rot voor je hond al deze klachten!!
 
Ik zit inde humane geneeskunde dus ik kan niet met zekerheid zeggen of pathologisch mechanismen van bepaalde ziekten bij honden zo werken als bij de mens.
 
De klachten van ongelijk looppatroon kunnen passen bij een hernia, echter je noemt tal van symptomen op -zoals slechte visus, tegen dingen aanlopen- die absoluut niet passen bij een hernia. Anatomisch gezien kan dat gewoon niet. Een hernia belemmerd de zenuwwortels op een bepaald niveau: niet deze erboven en ook niet deze er onder. Om heel eerlijk te zijn zou ik toch een scan maken van zijn hersenen. Het kan inderdaad een malformatie zijn zodat je een soort van waterhoofd krijgt, een hersentumor of    Infarcten. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat er epilepsie bij zit. De bolle buik lijkt me in deze context ook niet met het hart te maken hebben (kan natuurlijk altijd; maar dan is het een 2e “ziekte”-) maar doet mij heel eerlijk en jammergenoeg sterk denken aan een maligniteit (kanker) welke ook zou kunnen uitgezaaid zijn naar de hersenen en eventueel naar het  ruggenmerg. Ik wil je niet bang maken maar als ik sommige berichten hier lees wordt je (goedbedoeld natuurlijk) een beetje op het verkeerde pad gezet. ik zou je wel adviseren om een scan te maken. Al is het al om ea uit te sluiten en een prognose te weten..
 
heel veel sterkte en succes. Knuffel voor je hondje! "

Wij denken zelf ook erg sterk aan kanker. Ik ben zelf coassistent dus ik denk er wel rationeel ovet na. Er is een tijd geleden een bij een gebitsreiniging een tumor onder zijn tong gevonden. Wij hebben destijds uit alle goede bedoelingen het niet laten opsturen omdat wij geen chemo willen geven en al zeker niet zijn kaak wilden amputeren. De kans is echter groot dat het een melanoom is geweest die nu in zijn hoofd en longen zit, vanwaar het hoesten en de dikke buik  (peritonitis carcinomatosa?) 

Ik heb er echt een hard hoofd in. Ik ben bang dat we afscheid moeten nemen na 9 jaar. 

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

"  
Ik schrik enorm van deze waslijst aan symptomen en uitingen van ernstige pijn. Meerdere aandoeningen kunnen een rol bij Boy spelen. De toenemende agressie naar andere honden komt door de pijnen. Ook Gabapentine kan agressie veroorzaken.
 
Honden zijn bikkels en tonen pijnen pas in een laat stadium. Als een hond pijnen laat zien zoals Boy, dan zijn deze ernstig. Wat is de kwaliteit van leven voor Boy? Kan hij nog wel genieten? Ik vind dit heftig en heel zwaar voor Boy.
 
Meerdere verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door het heftige neurotransmitter Gabapentine. Zie de lange lijst aan mogelijke bijwerkingen https://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h107978.pdf
 
Veel honden, die deze medicatie krijgen, worden zombies met een beroerde kwaliteit van leven.
 
Omdat ook aan een mogelijke hersentumor genoemd is, moest ik ook denken aan Chiari-achtige Malformatie en daardoor Syringomyelie. Bij Chiari-achtige Malformatie passen de kleine hersenen niet in het achterhoofd en puilen uit door het achterhoofdsgat. Hierdoor kan het hersenvocht niet vrij doorstromen naar het ruggenmerg. Daardoor ontstaan holtes met vocht in het ruggenmerg. CM en SM kunnen dezelfde neuropathische verschijnselen en ernstige pijnen geven. Dit komt ook bij hondjes zoals Boy voor. 
 
De enige manier om CM en SM te diagnosticeren is met een MRI. Voor de Cavalier King Charles Spaniels is met diverse klinieken (Best, Dordrecht, Amsterdam en Drachten) een speciaal tarief voor een MRI in verband met verdenking van CM/SM afgesproken; nl. € 245 - € 345. In Utrecht geen speciaal tarief. Zie: http://www.cavalierclub.nl/gezondheid
 
Als je een van deze klinieken benadert, zou het kunnen zijn, dat zij het lage tarief hanteren als je meldt, dat bij je hondje verdenking van CM/SM en/of een hersentumor is. Laat die prijs wel per email bevestigen als je een afspraak maakt. "

Je hebt helemaal gelijk qua kwaliteit van leven. Ik zie geen blije hond meer. Hij slaapt of hij is onrustig aan het hijgen en blaffen en doen. Geen tevreden "calm submissive " hondje meer. 

We gaan maandag in gesprek met de dierenarts. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Heel sterkte Heleen.

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

Veel sterkte Heleen 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Hoe zou het zenuwstelsel daar invloed op uit moeten oefenen?
 
Om te beginnen wordt het zenuwstelsel niet door een hernia beïnvloed. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Zie het als een fietsband: Je hebt een binnenband en een buitenband. In de binnenband zit lucht. Wanneer er een grote snee in de buitenband zit dan kan de binnenband uitpuilen/uitstulpen buiten de begrenzing van de buitenband. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die omgeven is door een vezelige ring. Die vezelige ring kan dus een gat krijgen waardoor die elastische kern gaat uitstulpen.
 
Vanuit het ruggenmerg dat door het wervelgat van de wervels loopt, verlaten zenuwen het ruggenmerg naar de spieren en organen om die bewust of onbewust aan te sturen. Zo'n hernia/uitstulping kan op een zenuwdrukken en de werking van die zenuw verstoren/beïnvloeden. Dat gaat dus niet om het zenuwstelsel maar om die zenuw.
 
Aan de hand van de uitstralende pijn of uitval kan men dus exact diagnosticeren op welke tussenwervelschijf de hernia zich bevindt. Om het eenvoudig te zeggen: Een hernia bij de lendenwervels kan geen klachten geven in een arm en een hernia bij een nekwervel niet in de benen.
 
De enige wijze waarop een hernia invloed zou kunnen uitoefenen op de zuurstoftoevoer naar de hersenen zou moeten zijn dat de communicatie van de sinusknoop van het hart met de hersenen verstoord zou worden maar gezien de manier waarop de hersenen communiceren met het hart is dat heel onwaarschijnlijk. Tevens zou je dan dus hartproblemen krijgen en niet in de eerste plaats een probleem met de zuurstofvoorziening in de hersenen.
 
Gaan we verder naar die 'scheef staande wervels'. Echt scheef staan die niet; we noemen dat alleen zo in de volksmond. Een wervel is ook een gewricht dat beweging in de ruggengraat mogelijk maakt. Daarvoor zitten er gewrichtsplaatjes op die wervels. Het kan zijn dat die plaatjes niet meer netjes op elkaar staan of versleten zijn waardoor het gewricht niet meer optimaal kan bewegen. Als reactie hierop verstijven de spieren rondom die gewrichtjes waar de klachten door ontstaan en beweging soms nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt. Dat is ook exact wat het lichaam wil bereiken om verdere schade te voorkomen. Dit fenomeen is dan ook waar bij nekklachten de hoofdpijn vandaan komt. De bloedvaten die de huid over de schedel van bloed voorzien lopen langs en door die spieren. Door extreme spierspanning wordt de bloed- en dus de zuurstofvoorziening van die huid belemmerd wat hoofdpijn oplevert. Door massage van de nek, schouders en hoofdhuid komt er ontspanning waardoor dat gebied weer voldoende zuurstof krijgt en de pijn wegtrekt.
 
Alleen 'kraken' van die wervels is dan ook geen oplossing. Bijna altijd is de oorzaak van deze klachten een verkeerde lichaamshouding (tegenwoordig vaak het smartphone-syndroom) en/of onvoldoende of onevenwichtige spieropbouw rondom de wervels. Met 'kraken' beweeg je de wervels waardoor je meer beweeglijkheid krijgt dan gewenst en de klachten dus nog sneller zullen terugkeren. Het opbouwen van een goed en evenwichtig spierkorset rondom de ruggengraat is de enige juiste methode die eventueel ondersteund kan worden met een enkele keer 'kraken'. Maar dat vereist een geheel andere levensstijl en daar hebben de meeste mensen niet genoeg ruggengraat voor. "

eens hoor, iets dergelijks probeer ik dus ook te zeggenhp-wink. Ik zie alleen een zenuw wel als onderdeel van het zenuwstelsel. 

 

Alleen "kraken" zie ik ook niet als voldoende om te herstellen, oefeningen doen hoort er zeker bij, en zorgen voor de juiste voedingsstoffen zodat het het lichaam ook mogelijk wordt, zijn functies uit te voeren. Daarom vroeg ik ook of er nog meer tips gegeven waren.

Ik had zelf ineens onverklaarbare hoge bloeddruk en een schildklieroverfunktie met hartrazen en andere klachten zoals problemen met de gal, bleek (nadat ik wat filmpjes van een chiropracter had gezien en daarna onderzoeken liet) dat mijn nek blijkbaar niet goed stond waardoor het lichaam met die reakties kwam. Kraken durf ik zelf niet aan, aangezien ik geen goede chiroprakter ken. Maar mbv oefeningen, goed eten, op tijd naar bed e.d. is het goed gekomen, heeft wel een tijdje geduurd, maar door de scheefstand van de nekwervels kwamen dus al die klachten. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" eens hoor, iets dergelijks probeer ik dus ook te zeggen. Ik zie alleen een zenuw wel als onderdeel van het zenuwstelsel. 
 
Alleen "kraken" zie ik ook niet als voldoende om te herstellen, oefeningen doen hoort er zeker bij, en zorgen voor de juiste voedingsstoffen zodat het het lichaam ook mogelijk wordt, zijn functies uit te voeren. Daarom vroeg ik ook of er nog meer tips gegeven waren.
Ik had zelf ineens onverklaarbare hoge bloeddruk en een schildklieroverfunktie met hartrazen en andere klachten zoals problemen met de gal, bleek (nadat ik wat filmpjes van een chiropracter had gezien en daarna onderzoeken liet) dat mijn nek blijkbaar niet goed stond waardoor het lichaam met die reakties kwam. Kraken durf ik zelf niet aan, aangezien ik geen goede chiroprakter ken. Maar mbv oefeningen, goed eten, op tijd naar bed e.d. is het goed gekomen, heeft wel een tijdje geduurd, maar door de scheefstand van de nekwervels kwamen dus al die klachten.  "

En dat is dus precies die alternatieve hoek waar ik zo tegen ben. Want het klopt niet.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Je hebt helemaal gelijk qua kwaliteit van leven. Ik zie geen blije hond meer. Hij slaapt of hij is onrustig aan het hijgen en blaffen en doen. Geen tevreden "calm submissive " hondje meer. 
We gaan maandag in gesprek met de dierenarts.  "

 

Dit is toch ondraaglijk voor Boy?Als dit uitzichtloos lijden is, dan zou ik er heel goed over nadenken en mijn intuïtie gebruiken om te beslissen of je door moet gaan. Stel er wordt een hersentumor ontdekt en/of CM/SM, dan is opereren geen optie. Houden van is ook op tijd een zeer moeilijke beslissing nemen en loslaten.

 

Nu ook nog verslechtering door het vallen van de trap! Zet alsjeblieft een hekje voor de trap.

 

Heel veel sterkte.

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

Wij hebben met het gezin besloten dat het genoeg is geweest voor Boy. Hij heeft zijn best gedaan maar dit gaan we geen tijd nog door laten gaan. We zijn weer gestart met de nsaid om zo veel mogelijk pijn te bestrijden en maken na het gesprek van maandag een afspraak om thuis in te slapen. Het is triest maar het is genoeg geweest. 

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

" Wij hebben met het gezin besloten dat het genoeg is geweest voor Boy. Hij heeft zijn best gedaan maar dit gaan we geen tijd nog door laten gaan. We zijn weer gestart met de nsaid om zo veel mogelijk pijn te bestrijden en maken na het gesprek van maandag een afspraak om thuis in te slapen. Het is triest maar het is genoeg geweest.  "

Heel veel sterkte Heleen 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Heleen

 

Een verdrietig maar wijs besluit om Boy verdere ellende en pijn te besparen.

 

Zo hard geknokt voor een beter en pijnloos leven; jammer genoeg zonder resultaat. Er is te veel mis met Boy's lijfje en gezondheid.

 

Heel veel kracht in de laatste fase en straks met het gemis van je lieve en dappere hondje.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

sterkte Heleen 

honden page profiel Manon - Suus & IsaManon - Suus & Isa

honden foto van Manon - Suus & Isa

Heel veel sterkte Heleen

honden foto van Bertus, Abby en Theunis

Onze inmiddels overleden Hugo, had een melanoom in zijn bekkie. Deze was zichtbaar en is door de dierenarts verwijderd en onderzocht. Het melanoom groeide zo snel dat het geen tijd nam om pigment aan te nemen.

Wij hebben, gezien het karakter van de hond, gekozen voor niet behandelen. Wat we konden verwachten waren de symptomen die Boy nu heeft. De dierenarts heeft ons uitgebreid ingelicht gelukkig.

Bij Hugo ging het razendsnel. Wij hebben hem in laten slapen toen hij begon te hoesten en hij problemen leek te krijgen met zijn voorpoten.

Het is zo'n moeilijke beslissing. Heel veel sterkte!

honden page profiel HeleenHeleen

honden foto van Heleen

" Onze inmiddels overleden Hugo, had een melanoom in zijn bekkie. Deze was zichtbaar en is door de dierenarts verwijderd en onderzocht. Het melanoom groeide zo snel dat het geen tijd nam om pigment aan te nemen.

Wij hebben, gezien het karakter van de hond, gekozen voor niet behandelen. Wat we konden verwachten waren de symptomen die Boy nu heeft. De dierenarts heeft ons uitgebreid ingelicht gelukkig.

Bij Hugo ging het razendsnel. Wij hebben hem in laten slapen toen hij begon te hoesten en hij problemen leek te krijgen met zijn voorpoten.

Het is zo'n moeilijke beslissing. Heel veel sterkte! "

Achteraf hadden wij het ook willen testen. Dat was een beetje een naïeve beslissing. We hadden  hem een hoop kunnen besparen, maar dat is achteraf. Het is alleen jammer dat de arts ons niet goed heeft voorgelicht over de kans dat deze klachten een hersentumor kon zijn, want dan hadden we niet zo op een hernia gefocust. 

De prognose van een melanoom past wel bij waar we nu zijn met boy . Onbehandeld is de prognose van een melanoom 3 maanden. Het bultje was gevonden eind maart.  

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Prednison
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^