Trekken aan de riem: hoe tijdens dagjes weg?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

Hoi allemaal! 

Onze border collie pup charlie is nu 5,5 maand oud en we genieten heel erg van hem!

Afgelopen weekend zijn we met hem naar zee geweest, in verband met een bruiloft. En we konden Charlie meenemen, superleuk! Alleen was het voor Charlie volgens mij minder leuk. Het was super warm, en super druk. We wilden graag het centrum met hem in en naar zee, maar hij heeft zó lopen trekken aan de riem dat we hem toch terug hebben gebracht naar ons pension. Hier kon hij wel lekker in de tuin rennen en speelde de eigenaren van het pension veel met hem, dus dat was wel een hele opluchting.

Maargoed, jammer dat we hem niet mee konden nemen, ik had me het weekend wel anders voorgesteld.. Nu snap ik dat hij nog erg jong is en het wellicht te veel was. 

Waar ik nu echter tegen aan loop: hij trok hiervoor niet aan de riem, en sinds dat we terug zijn doet hij dit wel. We konden er in Egmond ook niet goed mee omgaan ivm familie en vrienden die gewoon meeliepen natuurlijk. 

Nu willen we dus aan de slag met het trekken aan de riem. Ik merk dat hij het vooral doet op plekken waar hij nog nooit of niet vaak geweest is. En nu heb ik wel al tips gelezen over hoe dit aan te pakken, en kom ik vooral tegen: heel veel geduld hebben.

Echter vraag ik me af hoe zouden we dit het beste kunnen aanpakken tijdens dagjes weg? Vrijdag ga ik bijv. met mijn ouders lunchen en wandelen in het bos, dan wil ik Charlie natuurlijk meenemen.. Maar ik voorzie al dat de wandeling voornamelijk trekken gaat zijn.

hier in de buurt loopt hij vrij goed, dus vind het toch lastig trainen.. 

Iemand tips voor ons :)?

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Oei dat is wel lastig natuurlijk, want voor iedere hond werkt wat anders. Hier betekende trekken dat we omdraaiden en 2 stappen terug deden. 

Als we daar geen zin in hadden, hield ik een snoepje in de hand waar de hond liep, en na een paar meter netjes lopen kreeg ze dan een snoepje. Maar Java is ook heel voergericht..

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

" Oei dat is wel lastig natuurlijk, want voor iedere hond werkt wat anders. Hier betekende trekken dat we omdraaiden en 2 stappen terug deden. 
Als we daar geen zin in hadden, hield ik een snoepje in de hand waar de hond liep, en na een paar meter netjes lopen kreeg ze dan een snoepje. Maar Java is ook heel voergericht.. "

Charlie is ook niet heel voergericht, dat maakt het nog lastiger ???? 

 

honden page profiel Nicole & KaylaNicole & Kayla

honden foto van Nicole & Kayla

Mijn hond trok ook heel erg,de mazter anti trektuig omgedaan en het was afgelopen, nu loopt ze netjes naast me met een gewoon tuig.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik vrees dat het bij mij moed en volharding was... smile

Nahla trok ook vreselijk ik heb elk hulpmiddel gebruikt : gentle leader, een anti trek tuigje enz.  De gentle leader vloog na één keer, haar neus was helemaal rood van het schuren.

 

Het tuigje werkte beter in de zin van dat ik minder moeite had haar te houden, het trekken stopte echter niet.

 

Dan heb ik geoefend met haar, als ze trok, stopte ik met wandelen en wachtte tot ze terugkwam waarna ik een snoepje gaf.  Dit heb ik herhaald tot in het oneindige, ik raakte soms maar tot de hoek van de straat.  Ik hield haar ook steeds kort en mijn arm lichtjes naar achter zodat ze eigenlijk met haar snuit niet voorbij mij kwam.

 

Dat heeft wél resultaat gehad, nu trekt ze enkel een paar minuutjes als ze net uit de auto komt en dan nooit meer.  Helaas is het geen makkelijke oplossing en heb je zeker veel geduld nodig (was wel moeilijk voor me wink), Nahla is doof ik kon haar dus ook niks zeggen, zoals : "wachten" of wat dan ook.

honden page profiel henkhenk

Border collies prachtige honden zeg heeft u een foto?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Het is wel een BC dingentje en het kost echt heel veel tijd en geduld om dat er echt helemaal uit te krijgen. Bij Momo zeker twee jaar en Elsa (15 mnd) is hard op weg. Consequent zijn en zoveel mogelijk los laten lopen om te zorgen dat jij je geduld niet verliest.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

Hummer trekt ook alleen aan de riem als wij ergens lopen waar hij nog niet geweest is. 

 

Meestal stop ik met lopen als hij trekt en wacht tot hij netjes gaat zitten, dan weer verder en zodra hij trekt stop ik weer. Soms werkt het en soms helaas niet. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

trok hij niet gewoon omdat alles nieuw en spannend was daar?

 

Turid Rugaas heeft wel een mooie stap voor stap methode beschreven in haar boekje Help mijn hond trekt. Ik vond er veel nuttige tips in staan, om rust te brengen in de wandelingen.

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

" Het is wel een BC dingentje en het kost echt heel veel tijd en geduld om dat er echt helemaal uit te krijgen. Bij Momo zeker twee jaar en Elsa (15 mnd) is hard op weg. Consequent zijn en zoveel mogelijk los laten lopen om te zorgen dat jij je geduld niet verliest. "

Ja, los laten is ook een dingetje.. daarvoor is hij heel snel afgeleid, en buiten is alles interessanter dan ik :p

Heb het nu wel een paar dagen geprobeerd, met belonen als de lijn slap hangt, en ik merk wel dat hij het al redelijk in de gaten heeft. Het enige is dat ie het nu alleen doet als hij er zin in heeft, en niet omdat ik het vraag.

honden page profiel Nicole & KaylaNicole & Kayla

honden foto van Nicole & Kayla

" Ja, los laten is ook een dingetje.. daarvoor is hij heel snel afgeleid, en buiten is alles interessanter dan ik :p
Heb het nu wel een paar dagen geprobeerd, met belonen als de lijn slap hangt, en ik merk wel dat hij het al redelijk in de gaten heeft. Het enige is dat ie het nu alleen doet als hij er zin in heeft, en niet omdat ik het vraag. "

Het afleren van trekken aan de lijn is een hele tijdrovende procedure waarbij je heel consequent moet zijn...ik ben er vorig jaar mee begonnen toen Kayla nog niet volwassen was,ze woog toen rond de 25 kilo en ik had het gevoel dat mijn arm eraf ging vallensealed

Ik heb toen voor de makkelijke weg gekozen,anti trektuig,nu is ze 31 kilo en loopt netjes naast me met een gewoon tuig.

 

Volgende forumvraag: Alleen zijn, doe ik dit zo goed?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^