Wanneer is een hond oud?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" @Loes. Dat vind ik ook zo'n vreemd gemiddelde die leeftijd van 7 jaar.
Fijn dat Rori nog lekker meegaat.
@Melissa, Penny mag dan artrose hebben. Maar bewegen is dan juist goed. Overdrijven niet. Maar dat weet je vast.
En kan me best voorstellen dat ze niet altijd zin heeft in saaiere wandelingen. Nieuwe dingen zijn altijd leuker. ;-) "

Omdat ik altijd overbezorgd ben heb ik veel over artrose opgezocht en ik weet dat bewegen inderdaad goed is. Er zijn alleen wel een paar dingen die ik beter niet meer kan doen. Vroeger gooide ik soms een paar keer een bal als ze had gezwommen, sinds kort deed ik dat al veel minder en nu doe ik het niet meer. Als ik het wel doe lijkt het als of ze na het spelen met de bal een beetje anders loopt, vaker 'huppelt' met haar achterpoten. Het duurt wel kort, maar is zeker niet goed.

Wandelen, rennen zonder abrupte bewegingen en misschien weer hele kleine stukjes naast de fiets draven binnenkort (beetje spieren opbouwen en haar in een rechte lijn en vast tempo laten draven) kan prima.

 

Over dat nieuwe dingen leuker zijn, daar is Penny het helemaal mee eens :) Ik was haar laatst even kwijt. Ik dacht dat ze achter mij liep maar dat deed ze niet. Ik liep snel een stuk terug om te kijken waar ze was (ze was nog maar iets van 20 seconden weg, maar ik raak dan al in paniek). Vervolgens vond ik haar op een stapel boomstronken, ze keek even op en ging daarna vrolijk door met klimmen en van boomstronk naar boomstronk springen :) Ik wilde haar eerst tegen houden, maar ze vond het echt leuk dus ik liet haar maar gaan.

 

------

 

Ik was vergeten te melden dat Penny's vacht ook minder mooi wordt. Bij haar achterpoten is het een beetje raar, heel erg krullerig. Ook glanst het iets minder dan vroeger en verhaart ze meer. Het lijkt ook wel vettiger want ze stinkt sneller en moet vaker in bad, maar ik weet niet of dat bij ouderdom hoort

 

Veranderingen in bouw merk ik trouwens niet. Ze is heel erg slank en nog steeds gewoon gespierd, juist meer dan vroeger

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Niké is 10 geworden, ze is een Dogo Argentino en die worden niet erg oud.  Ze wandelt nog mee en kan best nog veel kilometers aan, maar haar achterhand is zwakker geworden.  Dat zie je als ze loopt.  Ik maak me dan ook zorgen, ik wil dat ze zo oud mogelijk wordt met zo min mogelijk klachten... verder is ze nog steeds vrolijk, ze wordt ook verbaler.  Ze zal makkelijker geluidjes maken tegen ons als we iets tegen haar zeggen.

 

Gioia is veertien, zij is een Lagotto Romagnolo.  Ook haar achterhand wordt zwakker, maar ook zij loopt nog makkelijk 13km mee.  Gioia speelt nog met me, huppelt soms wat rond me om me uit te dagen, wat ik erg leuk vind.  Ze is echter ook slechtziend en slechthorend geworden, ik moet er echt rekening mee houden als ik haar roep.

Haar slapen is dieper, ze wordt niet onmiddellijk meer wakker als ze iets hoort, zeker niet na een wandeling.

 

Elke dag dat ze bij me zijn, ben ik gelukkig, ik ben me er echt van bewust dat het opeens zomaar gedaan kan zijn.  Dan overvalt me een diepe droefheid, een angst voor wat komen gaat...

 

Ik hoop dat ze toch nog enkele jaren bij me kunnen zijn, liefst zo gezond mogelijk.

honden page profiel rianne rianne

honden foto van rianne

Mijn lieve bobby is 16 jaar en 6 weken mogen worden.Ik dacht altijd dat hij for ever bleef leven,want ik merkte eigenlijk niks van zijn ouderdom.Totdat hij hartje zomer,ineens niet meer wilde(kon) wandelen,heel snel erg moe.Toen was het ineens duidelijk dat hij toch echt wel oud was en heel snel toch onverwachts overleed.In 4 dagen tijd,wilde hij niet meer eten en is hij volgens de Da uit zich zelf gestorven door hartfalen

honden page profiel MitaMita

honden foto van Mita

Ik was op zoek naar een oudere herplaatser die nog een paar jaar mee zou kunnen (theoretisch dan) en zocht naar honden vanaf 10 jaar. 

 

Dat een grote hond over het algemeen minder oud wordt dan een kleine snap ik. Dat je bij sommige rassen blij mag zijn dat ze de 6-8 jaar halen snap ik niet. Uitzonderingen daar gelaten wil ik alleen honden die in principe 12+ kunnen worden, en dan zie ik ze vanaf een jaar of 11 als oud. 

honden page profiel Pascale&KahlúaPascale&Kahlúa

honden foto van Pascale&Kahlúa

Onze vorige hond Bo  (kruising labrador X bordercollie) is 15 jaar geworden. Zij werd pas echt ouder rond haar 12e of 13e. Ik herinner me nog haar 12e verjaardag, rennen en spelen in het bos, úren hebben we gewandeld. 

 

Ze werd daarna wat slomer, maar rende nog elke dag achter een bal aan en ging mee naast de fiets. Hoorde wat minder en ze kreeg staar. Toch heeft ze tot haar 15e gerend, ze zakte tijdens een wandeling door haar achterpoten, en kon moeilijk weer opstaan. De volgende dag hebben we haar laten inslapen omdat ze ineens echt 'op' was. De dierenarts kon nog wel wat injecties geven voor haar spieren etc, maar het was klaar. Ze had een leuk leven gehad, dat moest dan ook leuk eindigen  :) 

 

 

Mijn huidige hond is net 5 jaar geworden, kan zich nog als pup gedragen, hopelijk wordt zij ook heel oud! :) 

honden page profiel LieveLieve

Wij hadden vroeger een waarschijnlijk niet raszuivere York, Bingo, hij werd 13, hij was nog heel goed maar wat doof. Hij liep  hier in de hof verloren en kwam niet toen ik riep. Die avond met zaklamp en volgende dag alles afgezocht, bij buren aangebeld etc, 3 straten verder had een buur hem gevonden en naar dierenarts gedaan, had  tik gehad van auto en overleden. Vertel dit enkel om aan te tonen dat hij niet aan ziekte overleed. Verder had hij geen problemen, enkel dus doof en uiteraard wat minder aktief. Hij speelde nog graag, ik beschouwde hem nooit echt als 'oud' want zo gedroeg hij zich niet.

 

honden page profiel kelliekellie

ik heb een witte herder.ze is nu 12 en heeft atrose,al een aantal jaren.ze krijgt er steeds meer last van.maar ze wil nog zo graag.soms rent ze nog een stukje,maar dat lijkt nergens meer op.haar vacht is heel dik en ze komt er niet meer vanaf.je kan haar plukken.ze heeft heel veel last van de warmte.ze slaapt ook dieper en droomt meer.en ze blaft meer,soms ook tegen mensen buiten wat ze nooit heeft gedaan.ik heb er ook nog 1 van 3 dan kan je goed het verschil zien.het voordeel is dat ze niet grijs wordt, je ziet het niet.maar aan haar ogen kan je het zien.ik hoop dat ze nog een tijdje mag blijven.ik moet er niet aan denken.

 

honden foto van Nadine  Lilly,Queenie R.I.P.

Mijn lieve queenie is 12j geworden ze is ingeslapen aan hartfalen maar ze is maar enkele weken ziek geweest ze begon trager te gaan plots ook hoesten en diep slapen toen mensen kwamen ging ze naar de kamer alléén de da gaf medcijn maar hielp niet hij is wel op 2 weken 5 keer geweest tot op een morgen ze aan stikken was snel da gebeld niet ver hier vandaan en laten inslapen in mijn armen ik vergeet haar nooit maar denk terug aan de mooie herinneringen en jaren die ze bij ons was 511402.jpg

honden page profiel MadeliefMadelief

honden foto van Madelief

" Mijn lieve bobby is 16 jaar en 6 weken mogen worden.Ik dacht altijd dat hij for ever bleef leven,want ik merkte eigenlijk niks van zijn ouderdom.Totdat hij hartje zomer,ineens niet meer wilde(kon) wandelen,heel snel erg moe.Toen was het ineens duidelijk dat hij toch echt wel oud was en heel snel toch onverwachts overleed.In 4 dagen tijd,wilde hij niet meer eten en is hij volgens de Da uit zich zelf gestorven door hartfalen "

Wel een heel mooie leeftijd.
Maar dat het toch zo snel ging zal het niet makkelijker gemaakt hebben.

honden page profiel MadeliefMadelief

honden foto van Madelief

" ik heb een witte herder.ze is nu 12 en heeft atrose,al een aantal jaren.ze krijgt er steeds meer last van.maar ze wil nog zo graag.soms rent ze nog een stukje,maar dat lijkt nergens meer op.haar vacht is heel dik en ze komt er niet meer vanaf.je kan haar plukken.ze heeft heel veel last van de warmte.ze slaapt ook dieper en droomt meer.en ze blaft meer,soms ook tegen mensen buiten wat ze nooit heeft gedaan.ik heb er ook nog 1 van 3 dan kan je goed het verschil zien.het voordeel is dat ze niet grijs wordt, je ziet het niet.maar aan haar ogen kan je het zien.ik hoop dat ze nog een tijdje mag blijven.ik moet er niet aan denken.
  "

Geniet nog maar lekker van haar.
Ik hoop dat ze nog lang bij je mag zijn.

honden page profiel Bink_the_BernerBink_the_Berner

honden foto van Bink_the_Berner

Oeh lastig om je beestje ouder te zien worden, vind ik zelf. Onze Labrador x Duitse staander is 15 geworden en begon rond haar 14e ouderdomskwalen te vertonen, urineverlies en wat stijver met opstaan. Zij bleek een tumor te hebben en we hebben haar laten gaan.

 

We hebben nu 2 Berner Senners en we zien het als persoonlijk doel ze de oudste Berners van de wereld te laten worden ;-)
Bink is bijna 7, maar nog ontzettend fit. Mensen in het bos verbazen zich als ik zijn leeftijd noem, ze denken meestal dat hij rond de 3 jaar is. Ik hoop dat hij zijn fitheid lang mag behouden. Nog geen teken van stramheid, minder wandellust (alhoewel hij ook wel lekker kan luieren) en hij is lekker actief. 

 

Emma is pas 11 maanden en zo gek als een deur, heel fit uiteraard met haar 11 maanden. Ze heeft een vrij slank postuur voor een Berner en is niet zo groot, ik hoop dat dat in haar voordeel zal werken. Haar lijf wordt niet zo zwaar belast, zoals bij de meeste leeftijdsgenoten van grote rassen. Dus die hopen we ook heel oud te zien worden. 

 

 

Beiden komen uit bloedlijnen waar de Berners gemiddeld 12 werden, dus ik hoop dat ze de goede genen mee hebben gekregen. We doen er in ieder geval alles aan om hen goed te verzorgen en te overladen met liefde. Ze zien er goed en gelukkig uit en we genieten maar iedere dag zonder stil te staan bij het ouder worden.

honden page profiel teckelHein.teckelHein.

honden foto van teckelHein.

509304.jpgLobke is 11 jaar en ze lijkt wel 2,Lodewijk is 9 jaar dat is net nog een pup.beide spelen de hele dag.512141.jpglodewijk is de korthaar Lobke ruwharig.

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Ik heb helaas de pech gehad nog geen honden te hebben die echt ouderdom dingetjes kregen. Onze hovawarts overleden op de leeftijd van 8 en 9 jaar. Kay is maar 8 geworden maar was nooit een hele gezonde hond. Lasslow is 9 geworden en tot op zijn laatst dag ontzettend blij en druk. Kreeg wel wat vetbultjes maar dat was het ook wel. Hij bleek een maagtumor te hebben. 

 

Kaylo is nog maar 5 maar zal geen hoog bejaarde leeftijd halen ben ik bang. Hij zit lichamelijk niet helemaal in de knoop en is niet de meest gezonde hond. Hij krijgt alles wat hij nodig heeft en gaat 4x per jaar naar de chiropractor voor een behandeling en wordt 2x per jaar bloedgeprikt. Hij kan ontzettend blij en vrolijk zijn en heerlijk rennen en spelen. Maar heeft ook de momenten dat hij niet vooruit te slepen is en eigenlijk de hele dag wilt slapen. Hij bepaald wat hij wel en niet wilt en dat is helemaal prima. Ik hoop dat hij zeker nog een jaar of 5 gewoon lekker mee kan en zal er alles aan doen om het hem zo comfortabel en leuk mogelijk te maken. 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Ervaring CBD olie?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^