Broeien; wat is dat eigenlijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Nu met het warme weer, spelen met water, zwemmen en oververhitting, lees ik het weer regelmatig: waarschuwingen dat je je hond niet nat mag laten worden want dan zou de vacht gaan 'broeien'. Advies is dan dat je je hond alleen in de koele avonduren mag laten zwemmen en moet laten opdrogen in de schaduw. Door dat gisten zou de hond het juist warmer krijgen dan zonder nat te worden.

 

Ik vraag me af of dit nu echt klopt of dat het weer zo'n fabeltje is.

Broeien betekent namelijk gisten. Gisten is het fermentatieproces veroorzaakt door een gist. Gisten varen wel in een vochtige, warme omgeving. Wil je brood laten rijzen door het te laten gisten dan zet je het vochtige deeg uren op een warme plek onder een doek. Bij dat gisten ontstaat inderdaad warmte. Dat kan je ervaren wanneer je je handen 's zomers diep in vochtig hooi steekt. Dat vochtige hooi kan zelfs gaan branden door dat gisten/broeien.

 

Maar nu dan de andere kant. De lichaamstempratuur van een hond ligt rond de 38 graden. Komt de tempratuur daarboven dan probeert een hond af te koelen door verdamping van speeksel door te hijgen. Verdamping zorgt namelijk voor afkoeling; dat is goed te voelen wanneer je pure alcohol dat snel verdampt op je huid laat komen. Daarom zweet de mens. Maar een hond zweet niet. Ook probeert de hond af te koelen via de voetzolen en in mindere mate de buik en de oren. Daar gaan de haarvaten verder openstaan zodat het bloed meer via die plekken in aanraking kan komen met tempraturen onder de 38 graden.

 

Dus: In aanraking komen met lagere tempraturen zorgt voor verkoeling. Bijvoorbeeld water. Vervolgens zorgt verdamping voor verkoeling; bv een natte vacht die opdroogt door verdamping.

 

Kijk ik naar mijn eigen honden dan zijn die in no-time weer droog met dit weer. Momo's vacht gaat achteruit en die heeft twee plukjes bij haar oren en twee plekjes op haar achterhand die wat langer vochtig blijven. Maar volgens mij nooit lang genoeg om te gaan broeien = een hogere temperatuur te ontwikkelen dan de omgeving.

 

Ik geloof er dus niet zo in. Misschien bij honden met een extreem dikke en vochtvasthoudende vacht... maar niet bij een doorsnee hond.

 

Wat denken jullie: voor een doorsnee hond feit of fabel?

honden page profiel SyntaraSyntara 3 doggies

honden foto van Syntara

Logisch gezien zou ik denken dat dat een fabeltje is. Als ik douche en daarna in de zon ga zitten met nat haar, is dat nog steeds koeler dan dat mijn haar droog is. 

 

Wat ik wel iets anders vind, zijn bvb die koelvesten. Ik heb geen idee of daar broeien een probleem is, maar ik kan me al sneller inbeelden dat dat minder goed kan opdrogen door de vest en dat het dan onder de vest warm en vochtig is wat minder aangenaam is. Maar ik gebruik geen koelvest voor mijn hond, dus heb er geen ervaring mee. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 1 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het is geen fabeltje.

Honden met een dikke vacht, die nat zijn geworden en daarna in de warmte, kunnen wel degelijk vachtbroei ontwikkelen.

De onregelmatigheden, stofjes en bacteriën die op elke honden huid te vinden zijn, kunnen geen kant op door de dikke vacht. Zéker niet als die huid dan ook wordt ' afgesloten' door een laag natte wol.

Dus ja, doe daar wat vocht en warmte erbij en je hebt een kweekkas.

Want vuil en normale huid bacteriën en frisse lucht is geen probleem.

Maar vuil en bacteriën in een afgesloten ruimte zonder verse zuurstof= een kweekkas.

Broei dus.

Dat riekt erg onaangenaam en kan huid en vacht behoorlijk aantasten.

Ik ben dan ook erg blij dat mijn hond niet wil zwemmen. Met die dikke wollige vacht van dr

Dus: vachtbroei is een serieus probleem bij honden met een dikke vacht. In de zomer, als ze nat worden.

Voor kortharigen speelt dit uiteraard niet.

honden page profiel KeesKees 1 doggies

honden foto van Kees

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Zeker geen fabeltje.

Even een stukje gekopieerd van deze site waar het mooi verwoord wordt:

"Bij langharige honden is regelmatig borstelen vaak al een vereiste. Zo niet, dan blijft het oude haar vaak in de bestaande vacht gevangen zitten en veroorzaakt klitten. Daarnaast belemmert dit oude haar het “ademen” van de huid. Onder de vervilte vacht blijft het vocht hangen. Het is net als wanneer iemand na het grasmaaien het oude gras laat laat liggen. Het resultaat is vachtbroei: door jeuk gaat het dier krabben en schuren. Hierdoor ontstaan kleine wondjes die vanwege het warme en vochtige klimaat in de niet ademende vacht gemakkelijk geïnfecteerd raken met huidbacteriën. Deze bacteriën (vaak Staphyloccus Intermedius) maken een enzym dat het eiwit in de huid oplost. Het gevolg is een snotterige, slijmerige laag met ontsteking die zich razendsnel kan uitbreiden, net als een olievlek. De infectie ziet er vaak uit alsof er gel of groene zeep in de vacht gesmeerd zit. Zover moet het niet komen dus kam regelmatig of laat de vacht deskundig ontdoen van dood haar.
Bijvoorbeeld Newfoundlanders, Berner Sennen honden en ook Bouviers zijn erg gevoelig voor vachtbroei."

 

Je snapt dat door de vacht nat te maken, dit proces veel sneller gaat. Je bindt eigenlijk een beetje de kat op het spek.

Buiten dat de hond dan inderdaad niet goed afkoelt, zorgt dit broeien vooral voor problemen zoals een hotspot.

 

En ja, met een ras als een Border Collie zal je hier niet zo snel last van hebben met zo'n dunne vacht. Maar er zijn zat 'doorsnee honden' met een veel dikkere vacht die hier inderdaad echt last van hebben.

Wanneer onze Leonberger bijvoorbeeld ook maar een béétje de rui in gaat, wat ze altijd midden in de zomer doet, laten we haar ábsoluut niet zwemmen of nat worden (zelfs met gewoon drinken is het opletten geblazen). Als we dat wel zouden doen dan heb je gegarandeerd de volgende dag een hotspot van hier tot ginder.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ik heb een stukje in de encyclopedie geschreven over vachtbroei, zal het hier heen halen voor je.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

honden encyclopedie > vachtbroei.

 

door honden page profiel Willemijn, baasje van Bams.......en OginWillemijn, baasje van Bams.......en Oginheart.gif

 

  •  

vachtbroei.

Vachtbroei.... staan we niet zo snel bij stil.

Wat is vachtbroei ?
Wanneer het warm wordt, gaan we massaal de honden verkoelen, vooral langharige honden die een behoorlijke dikke vacht hebben.
Zwemmen, nat houden, de hond goed nat houden, dat is immers een goeie verkoeling voor de hond.
Zeker waar, maar als er een broeierige dag ontstaat en er geen goeie mogelijkheid is om de hond na de zwempartij goed te drogen, krijgt deze hond..vachtbroei.

De vacht blijft dan te lang nat, ze gaan nat slapen, brengen de nacht door met een natte vacht.
Heel langzaam droogt de vacht dan op, en wat bemerken we de volgende dag ?
De vacht is samen geklit, geeft dikke proppen van het opgedroogde haar, vele bemerken dan nog niets op dat moment, de hond is immers droog.

Maar dan, de hond gaat klauwen aan zijn vacht, krabben, en wij gaan de borstel gebruiken, de kam, en dan bemerken we dat de vacht op vele plekken is samen geklit.
 Er ontstaan viltplakken, die met geen mogelijkheid meer uit elkaar te kammen zijn.

Vachtbroei vookomen
Door altijd de hond als de zwempartij achter de rug is, en er geen mogelijkheid is om de vacht goed te laten doorluchten, zo snel mogelijk te laten drogen, gebruik een goeie zeem, en haal zoveel mogelijk water ermee weg. een zeem is tien keer beter dan een handdoek.

Ga er savonds nog mee lopen, en zorg dan dat de vacht droogt , gebruik ook de borstel nog voor het slapen gaan, borstel de vacht zo doorluchtig mogelijk.

Nog een hele goeie tip: een waterblazer, door het blazen door de vacht, komt er een goeie doorluchtigheid, en krijg je geen ..vachtbroei.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Vachtbroei is zeker geen fabeltje. 
 
https://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_506-vachtbroei..php "

Bedankt Kees, had het niet meegekregen....smile je hebt het al neergezet..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wil je niet zwemmen met je hond, zoet water is voor allergie honden niet goed en we hebben niet allemaal de zee bij de hand, (een hond met allergie mag wel iedere dag in zee zwemmen) kan men met een waterblazer op de koele stand zetten en de vacht doorluchtig blazen...ook dan heeft de hond het minder warm....vacht openblazen...als mijn honden niet loops zijn mogen ze iedere dag zwemmen, maar ik zorg dan dat ze zo snel mogelijk droog zijn...waterblazer erop, okee dat kost tijd.....maar dan krijgen ze geen vachtbroei.....voor ze de auto ingaan drogen met de pettouwel [zeem)...en bij thuiskomst om beurten blazen.....en er niet mee wachten....

honden page profiel EstherEsther 1 doggies

honden foto van Esther

Geen fabel...

Wij moeten altijd heel erg oppassen bij onze DH Langstokhaar..... gegarandeerd dat hij vachtbroei krijgt als ie nu gaat zwemmen

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Bijvoorbeeld Newfoundlanders, Berner Sennen honden en ook Bouviers zijn erg gevoelig voor vachtbroei.""

Altijd bijzonder hoe zo'n discussie een wending neemt doordat mensen de openingspost niet goed lezen.

 

En tja.. als je een vacht laat vervilten dan ben je al niet goed bezig natuurlijk. Ik haal bij Momo elke lente een grote vuilniszak winterhaar/ondervacht uit haar vacht. Klitten controleer ik dagelijks op en knip ik eruit als ik er eentje vind.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 1 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Liz hier nimmer een hond met klitten hoor....hier newfoundlanders, geen gevoeligheid voor vachtbroei....als er flinke wind buiten staat laat ik ze ook vaak drooglopen hoor...het gaat juist om die dagen dat als er gezwommen wordt en er geen tijd is voor drooglopen....zoals mijn honden in een zwembad zwemmen in de winter, direct de auto ingaan en dan nog nat zijn, en er thuis niets aan  gedaan wordt, of als het heet is en ze in een badje zitten drijfnat zijn en ze niet droogmaakt...vachtbroei ontstaat eigenlijk als de hond te lang nat blijft, en de vacht niet luchtig is.... 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" vachtbroei ontstaat eigenlijk als de hond te lang nat blijft, en de vacht niet luchtig is....  "

Dat dacht ik dus ook. Mijn honden zijn met dit weer: warm, droog en een klein briesje, in no-time droog.

Ik zie dan echt niet in dat ze dan last van vachtbroei zouden krijgen. Fabel dus. Gewoon lekker afkoelen in het water en droog lopen/spelen in de zon of waar ze zelf maar willen.

honden page profiel NullNull 3 doggies

honden foto van Null

Ik wou ook reageren met mijn ervaring, tot ik zag dat je iedereen die het met je eens is 3 punten geeft en degene die zeggen dat het wel kan 1 punt krijgen.

Ik vraag me dus ook af, wat je wilt horen? Ervaring is blijkbaar niet genoeg. 

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik wou ook reageren met mijn ervaring, tot ik zag dat je iedereen die het met je eens is 3 punten geeft en degene die zeggen dat het wel kan 1 punt krijgen.
Ik vraag me dus ook af, wat je wilt horen? Ervaring is blijkbaar niet genoeg. 
  "

Nee hoor. Ik geef normaliter gewoon iedereen 3 doggies. Ik ben het alleen even zat dat men weer eens totaal niet leest wat er staat.

 

* Doorsnee hond

* Doorsnee vacht

* Geen extreme vacht zoals een Leonberger, Berner Sennen of Bouvier

* Met dit weer

* Advies zou zijn: Alleen in de koele avonduren zwemmen en dan opdrogen in de schaduw.

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Tsjonge jonge zeg liz......pffffft

Je bent het er niet mee eens als mensen hun ervaringen met ( mogelijke) vachtbroei opschrijven.

En je weet alle antwoorden al blijkbaar op je eigen vragen......

Tsja. Waarom dan deze topic te openen?

Ik zou zeggen, ga dan lekker buiten spelen met je hond, fijn in de schaduw en( nog) niet in het waterhp-winkwink

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Lieve Liz wat is dan de doorsnee hond?

 

Er zijn veel meer honden die t kunnen krijgen. Die van mij blaas ik helemaal droog met de waterblazer, die worden echt niet droog in de schaduw.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Als we het allemaal niet goed lezen, dan kan je je misschien ook afvragen of je het zelf wel goed geformuleerd hebt.

 

Doorsnee hond: Jij vindt een Border Collie blijkbaar een doorsnee hond? Of wat is een 'doorsnee hond' volgens jou? Ik vind een Berner Sennen, Newfoundlander, Leonberger of Bouvier namelijk ook een doorsnee hond. 

Doorsnee vacht: De genoemde honden hebben zeker geen 'extreme vacht'. Ja, als ze een castratenvacht hebben, dan zou ik het inderdaad extreem noemen, maar anders niet. Veel en lang haar, ja, maar zeker niet extreem.

Met dit weer: Jouw topic titel is: 'Broeien; wat is dat eigenlijk'. Ik geef daar dus antwoord op.

 

Dat jij er zelf geen ervaring mee hebt, maakt het nog niet tot een fabel. Ik heb geen ervaring met teken, dan kan ik toch ook niet zeggen dat bescherming tegen teken niet hoeft, omdat het maar een fabeltje is?

Een langere en dichtere vacht, 'waait' nu eenmaal niet zo snel droog. Dode haren zitten er nu eenmaal altijd in een vacht, en die blijven bij een dikkere vacht veel meer in de vacht zitten. Bij jouw honden valt dat er zo uit, bij andere doorsnee honden niet. Wanneer het dan nat wordt, kan je je voorstellen dat het allemaal niet zo makkelijk droog geblazen wordt door de wind, en dan gaat het bij hoge temperaturen dus broeien.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Dobby heeft met dit weer als ik hem te vaak laat zwemmen en hij dus te lang nat is, wel snel last van bijv. hotspot. Één keer per dag laten zwemmen kan zijn huid goed aan. Twee keer of drie keer, dus 's ochtends, 's middags en 's avonds, en dat is bij dit weer toch best wel fijn, dan heeft hij binnen een paar dagen hotspot. Hij blijft op sommige plekken op zijn lijf gewoon best lang nat, zeker op plekken bijv. waar ook de dode haren zich ophopen, of onder zijn oren, en vocht en warmte is gewoon geen goede combinatie.

En dan heeft Dobby nog relatief weinig haar voor een Golden, en is hij 's nachts niet eens nat, tenzij hij om 21 uur gezwommen heeft, bijvoorbeeld. Klitten is hier ook niet echt een probleem, het is echt de huid die bij deze temperaturen en veel zwemmen ineens zegt van "nuhuh, ik niet" en dan een hotspot wordt.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny 3 doggies

honden foto van Melissa en Penny

Ik denk dat het best mee valt voor honden met een normale/niet extreem dikke vacht. Ik laat Penny nu zo veel mogelijk zwemmen en dwing haar zelfs als ze het zelf niet wil. Als ze helemaal nat is kan ze perfect tegen de hitte, als ze droog is heeft ze er veel moeite mee.

Penny is ook weer best snel droog na het zwemmen, maar ook als ze niet snel droog wordt droog ik haar eigenlijk niet af. Soms doe ik het zodat het hele huis dan niet nat wordt, maar vaak zet ik haar gewoon in de tuin als ze nat is. Penny heeft echt nog nooit last van huidproblemen gehad (behalve een rare kale plek op haar schouder maar die zit er al jaren en is waarschijnlijk door of een erfelijke afwijking, of door een allergische reactie op een anti-teken middel)

 

Met rassen met een hele dikke vacht heb ik geen ervaring, maar ik ben er eigenlijk nog nooit een tegen gekomen waarvan ik weet dat die er wel eens problemen door heeft gehad.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 1 doggies

honden foto van s@nt@

" Dat dacht ik dus ook. Mijn honden zijn met dit weer: warm, droog en een klein briesje, in no-time droog.
Ik zie dan echt niet in dat ze dan last van vachtbroei zouden krijgen. Fabel dus. Gewoon lekker afkoelen in het water en droog lopen/spelen in de zon of waar ze zelf maar willen. "

 

Dat jij het niet inziet of er geen ervaring mee hebt, betekent natuurlijk niet dat het niet kan gebeuren. Vachtbroei is een benaming voor een verschijnsel, dat betekent niet dat je het letterlijk volgens de Dikke van Dale moet gaan vertalen om vervolgens de conclusie te trekken dat het een fabel is. Ik zou zeggen, wees vooral heel blij dat je die ervaring niet hebt, maar ga niet de ervaringen van anderen ontkennen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Oeps, ik heb daar niet eens naar gekeken naar punten, nu wel, haha, geen punten en geen doggy,s...het is geen fabel vachtbroei, en ik spreek uit ervaring, honden met  weinige vacht die zullen er geen last van hebben, liz ik wens je succes, voor vachtbroei hoef jij niet bang te zijn hoor....je vroeg naar vachtbroei, en heb je zo goed mogelijk uitleg gegeven, maar volgens jou niet dus....en dat je dan geen doggy,s geeft daar heb ik geen aandacht aan gegeven tot iemand daar attent op was, heb ook gekeken ernaar, heb je toch goed uitgelegd wat vachtbroei is....maar geen interesse van jouw kant...lijkt me toch dat je me niet over het hoofd hebt gezien.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Lieve Liz wat is dan de doorsnee hond?
 
Er zijn veel meer honden die t kunnen krijgen. Die van mij blaas ik helemaal droog met de waterblazer, die worden echt niet droog in de schaduw. "

Waarom in de schaduw?  Ik vind dat net zo'n raar advies als alleen zwemmen als het koel is. 

 

Juist met deze warmte, zon en een briesje drogen ze razend snel op en is er toch voor een doorsnee hond geen risico op vachtbroei?

 

DAT is dus mijn hele punt. Hoe langer nat hoe meer risico. Maar volgens die imho fabel mag je dus juist met mooi weer je hond niet laten zwemmen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Oeps, ik heb daar niet eens naar gekeken naar punten, nu wel, haha, geen punten en geen doggy,s...het is geen fabel vachtbroei, en ik spreek uit ervaring, honden met  weinige vacht die zullen er geen last van hebben, liz ik wens je succes, voor vachtbroei hoef jij niet bang te zijn hoor....je vroeg naar vachtbroei, en heb je zo goed mogelijk uitleg gegeven, maar volgens jou niet dus....en dat je dan geen doggy,s geeft daar heb ik geen aandacht aan gegeven tot iemand daar attent op was, heb ook gekeken ernaar, heb je toch goed uitgelegd wat vachtbroei is....maar geen interesse van jouw kant...lijkt me toch dat je me niet over het hoofd hebt gezien. "

Ik had wat problemen met het goed laden van de site waardoor de doggies ook even niet werkten. Maar wie vraagt....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik had wat problemen met het goed laden van de site waardoor de doggies ook even niet werkten. Maar wie vraagt.... "

Wordt overgeslagen, ik ben iemand die altijd wil helpen, ik zit niet op de doggy,s of plusjes te wachten....en ik had er geen erg in, maar ik keek en wel dat ik niets geen respons van je kreeg, heb mijn best gedaan, en heb er ervaring mee, maar het geeft niet Liz....

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wordt overgeslagen, ik ben iemand die altijd wil helpen, ik zit niet op de doggy,s of plusjes te wachten....en ik had er geen erg in, maar ik keek en wel dat ik niets geen respons van je kreeg, heb mijn best gedaan, en heb er ervaring mee, maar het geeft niet Liz.... "

Jij hebt dan ook beren Haha!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wil toch nog even reageren, je schrijft dat wij niet goed lezen , doe je zelf ook niet, niemand heeft gezegd dat je niet mag zwemmen met mooi weer..niemand....de vachten die dik zijn en als er geen wind staat dat drogen bijna niet vanzelf gaat, heb ik geschreven...neem een zeem mee, beter dan tien handdoeken, droog je hond daar mee af, en als je thuis bent ga dan savonds nog even aan de wandel en borstel de hond nog even uit voor het slapen gaan....zo ontstaat er de volgende dag geen broei....en je hoef er geen enkele doggy, voor te geven voor deze info.smile

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Liz, er is ook aangegeven dat mijn honden als ze niet loops zijn iedere dag zwemmen, en zeker mogen ze dat als het warm is, juist de beren die dik in de vachten zitten, zelfs swinters kan een hond vachtbroei krijgen, heb ik aangegeven Liz, vachtbroei heeft niets te maken met het warme weer.....ook dat heb ik al eerder in een bericht geschreven, het is juist dat de hond, zich niet droog loopt, en te lang nat blijft en dan nat naar bed gaat, en dan de volgende dag is de broei er.....jij hebt met de info niets gedaan, en ook niet gelezen Liz....

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Wil toch nog even reageren, je schrijft dat wij niet goed lezen , doe je zelf ook niet, niemand heeft gezegd dat je niet mag zwemmen met mooi weer..niemand....de vachten die dik zijn en als er geen wind staat dat drogen bijna niet vanzelf gaat, heb ik geschreven...neem een zeem mee, beter dan tien handdoeken, droog je hond daar mee af, en als je thuis bent ga dan savonds nog even aan de wandel en borstel de hond nog even uit voor het slapen gaan....zo ontstaat er de volgende dag geen broei....en je hoef er geen enkele doggy, voor te geven voor deze info. "

Jawel. Dat heb ik.dus nu al.meerdere keren gelezen op Facebook.

 

En doe eens niet zo kinderachtig mensch.

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje 3 doggies

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

"
Wat denken jullie: voor een doorsnee hond feit of fabel? "

 


Ik denk dat deze vraagstelling al niet klopt. Honden verschillen zo veel van elkaar, zoals in dit geval in vachttypes, dat je eigenlijk helemaal niet kunt spreken van een doorsnee hond.
Ik lees hier ervaringen van mensen met een Duitse Herder, een Golden Retriever, de Berner Sennen wordt genoemd. Dat zijn toch allemaal veel voorkomende rassen, maar die vallen dus niet onder doorsnee?
Mijn eigen ‘vullisbakkie’ is bij wijze van spreken na twee keer schudden droog. Die heeft vanmiddag dus heerlijk in het water rondgespetterd en gezwommen, zonder dat ik een moment bang ben voor broei. Is mijn hond dan doorsnee?

Hoe ziet een doorsnee vacht er dan uit volgens jou?

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^