Duitse herder, 9mnd, casteren ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel tamaratamara

Hallo allemaal,

ik heb even een vraag. Ik heb een Duitse herder van 9 maanden oud. Sinds een maand ongeveer vertoont hij vervelend gedrag naar andere honden. Hij wil bij bijna alle honden erop springen en begint dan te rijden. Als de andere hond dit niet wil en hem wegsnauwt duikt hij er bovenop en begint er een gevecht. Ik heb hem goed gesocialiseerd en voorheen kon hij altijd goed met iedere hond. Ik heb het gevoel dat het met zijn hormonen te maken heeft, nu hij volwassen begint te worden.

Ik denk eraan om hem chemisch te laten castreren om te kijken of dit gedrag dan minder wordt. Hebben jullie hier ervaring mee?

En wat doet het castreren met zijn ontwikkeling. Hij plast bijvoorbeeld nog als een teefje. Volgens mij zorgen de hormonen er ook voor dat hij zich mooi ontwikkeld tot een grote, brede en ‘stoere’ herderreu. Gaan deze processen wel gewoon door als de hormoonhuishouding verandert?

Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en ideeen hierover.

honden foto van Marijke met Lizzie, , Drover , Ishaiah, Ananda en Amy

De meningen over castratie zijn erg verdeeld. Wanneer je het effect zeker wil weten zou ik chemisch laten castreren. Ik heb mijn reu wel laten castreren om dezelfde reden als jij beschrijft. Hij hoefde ook niet zelf te beginnen met vechten maar andere reuen zijn vaak ook niet heel tolerant naar seksegenoten. Nu nergens last meer van. Het is een afweging die je moet maken. Ik loop nu lekker ontspannen met hond los, hond geniet, ik geniet. Maar goed, dit is voor een ieder anders. 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Dobry

Eenmaal volwassen kunnen veel honden niet meer met andere honden. Het zal idd ook met hormonen te maken hebben, maar die hormonen zijn ook nodig voor de groei dus castreren op dit moment zou voor mij geen optie zijn. 

 

Ik zou hem goed gaan begeleiden en leren andere honden te negeren en hem alleen met bekende honden samen laten waarvan je zeker weet dat het goed gaat. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 1 doggies

honden foto van UkkePuck

Het rijden heeft lang niet altijd te maken met seksuele prikkelingen. Eerder met overprikkeling.

Wat is er in die hele wandeling al gebeurd voordat hij dat gedrag laat zien?

Wat voor een signalen laat jou hond zien voor de tijd? Vind je hond andere honden eigenlijk wel leuk?

 

Ik zou wachten met castreren tot je hond geestelijk en lichamelijk helemaal is uitgegroeid. Dus ongeveer 2-3 jaar.

Maar nog beter is gewoon aan de puntjes werken als het rijden en het vechten. Dus gewoon je hond niet los laten lopen als je weet dat hij dit doen.

Castreren lost het gedrag vaak niet eens op en kan gedrag zelfs ook verergeren.

honden page profiel LinLin 3 doggies

honden foto van Lin

Ik heb dit met Ollie ook gehad toen hij 9 maanden was. Ik heb hem toen wel laten castreren en dit gedrag was toen na zo’n 3 maanden afgelopen. Hij heeft toen nooit meer gevochten dus ik ben erg blij dat ik dit toen wel gedaan heb. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Xtine

Google even op internet naar de studie over vroegtijdige castratie bij de Duitse Herder.

Dit geeft nl een tamelijk grote verhoogde kans op heupdysplasie .

De botten groeien immers langer door, blijven dunner en sluiten daardoor minder goed aan.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ik denk eerlijk ook dat een castratie op dit moment niet zomaar je problemen oplost.

Je hebt een flinke , actieve honden jongen die in de pubertijd is geraakt. Dus die gaat uitproberen, achter van alles aan , wil knokken en luistert voor geen meter meer.....

Dus moet jij ( ook) aan de bak, en flink.

Ga op een intensieve training met hem, geef hem een ' baan' ( speuren, of een of andere buiten sport) en hou hem goed aan de lijn. Maak hem flink moe én train op focus op jou blijven houden.

Als dit betekent dat je andere honden even actief moet gaan vermijden, dan zou ik dat zeker doen.

Je moet hem door deze fase heenslepen, wat zéker niet makkelijk is, en dan pas ná de hormonenstorm besluiten of castratie zinvol is. Als hij volledig uitgegroeid en stabiel is.

Enfin, dat zou ik doen....

 

 

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

" Eenmaal volwassen kunnen veel honden niet meer met andere honden. Het zal idd ook met hormonen te maken hebben, maar die hormonen zijn ook nodig voor de groei dus castreren op dit moment zou voor mij geen optie zijn. 
 
Ik zou hem goed gaan begeleiden en leren andere honden te negeren en hem alleen met bekende honden samen laten waarvan je zeker weet dat het goed gaat.  "

Huh? Ik sta echt te kijken van je eerste zin....? Er zijn bepaalde rassen die inderdaad minder goed zijn met andere honden, als anderen, maar dat geld niet voor alle honden, sterker nog met de juiste socialisatie en begeleiding van pup af aan denk ik dat het merendeel van de honden wél met andere honden overweg kan.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Een Duitse herdershond van negen maanden is echt nog láng niet volwassen en nog láng niet uitgegroeid (waar zijn hormonen inderdaad hard voor nodig zijn, jongcastraten blijven vaak slungelig en 'puberig' om te zien, maar ook voor de ontwikkeling van zijn karakter is het absoluut af te raden zo jong al te castreren). Ik zou hem eventueel pas laten castreren wanneer hij is uitgegroeid (rond 2,5-3 jaar). 

Het 'probleem' heeft mijns inziens bovendien weinig te maken met hormonen, maar vooral met een gebrek aan sturing en opvoeding. Jij bent zijn baas en geeft hem de kans dit gedrag te vertonen en het zelfs te laten escaleren tot een gevecht. Zorg ervoor dat je je hond leert op jou te letten en te gehoorzamen, en grijp in vóórdat de situatie escaleert. Je hond hoeft niet met iedere andere hond te 'spelen'. Hij zit hoogstwaarschijnlijk in de puberteit en gaat de grenzen opzoeken (en er overheen denderen). Het is aan jou als baas om die grenzen duidelijk af te bakenen en hem te leren wat wel en niet wenselijk is. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Tamara,  vervelend voor je, iedere hond teef of reu maakt vaak deze fase door, castreren op deze leeftijd is geen optie...kijk eens hierboven aan het forum bij de encyclopedie, bij castratie van de reu, lees je goed in wanneer de juiste keuze is van het tijdstip van de castratie van de reu.....er zijn wel degelijk ook nadelen van castratie...

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Ik zou het voor nu ook meer zoeken in de opvoeding. Nu castreren is erg jong en onverstandig (http://www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/wel-of-niet-castreren-steriliseren-reu/

 

Met 1,5 jaar kan je chemisch castreren eens proberen om te kijken of z’n gedrag inderdaad verandert. Want hij doet dit alleen bij ongecastreerde reuen? Teefjes en kleine honden laat die met rust? 

 

Ik zou je hond alleen los laten lopen als hij goed luistert. Komt er dan een andere hond aan waarvan jij al denk, grote kans dat dit escaleert. Even aanlijnen en doorlopen. Luistert die niet goed (denk ook gezien de leeftijd nu) houd hem dan aan een lange lijn. Het rijen en uitlokken tot gevecht is uiteraard geen gewenst gedrag. Laat het überhaupt al niet zo ver komen. Kan hij ook geen succes behalen. Want als dit wel gebeurt ben je helemaal ver van huis. 

 

Mijn tip voor nu, deze pubertijd doorzetten en vooral consequent zijn en je hond voldoende uitdaging bieden. Een goede band opbouwen waarbij hij respect voor je krijgt en graag voor je wil werken/luisteren. Probeer situaties te voorkomen waarin het mogelijk kan escaleren en met 1,5 jaar oud mogelijk eens chemisch castreren mocht die dit gedrag dan nog steeds hebben. Heeft de chemische castratie positief effect kan je daarna altijd nog definitief castreren. 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Huh? Ik sta echt te kijken van je eerste zin....? Er zijn bepaalde rassen die inderdaad minder goed zijn met andere honden, als anderen, maar dat geld niet voor alle honden, sterker nog met de juiste socialisatie en begeleiding van pup af aan denk ik dat het merendeel van de honden wél met andere honden overweg kan. "

ik denk dat het niet alleen rasafhankelijk  is, maar ook per individu verschilt en idd ook een goede manier van socialiseren.

 

Ikzelf bijvoorbeeld, heb met mijn eerste hond de fout gemaakt door op alles af te stappen, om haar maar in mijn ogen goed te socialiseren. Later had ze dus geleerd dat er op iedereen en alles afgegaan moest worden, en dacht dat zij de boel  moest regelen. Wat natuurlijk niet de bedoeling was en ik dat beter moest gaan begeleiden en liever leren vreemde honden te negeren.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Een hond heeft hormonen nodig  om fysiek en psychisch stabiel volwassen te worden. Castratie voor het volledig uitgroeien kan tot onvoldoende spier- en botopbouw/botdichtheid leiden en kan de hond onzeker of zelfs angstig worden. Een herder zou ik daarom op ca. 2-jarige leeftijd castreren; mocht dit überhaupt nodig zijn.

honden page profiel Bertus, Abby en TheunisBertus, Abby en Theunis

honden foto van Bertus, Abby en Theunis

Lekker met hem aan het werk.. Aandacht oefeningen bijvoorbeeld, waardoor de focus wat meer op jou ligt.
Je hoeft andere honden niet te mijden maar zoek alleen contact met honden waarvan je weet dat het goed gaat. Rijden op andere honden moet je als baas ten alle tijde voorkomen, zo leert de hond dat contact negatief is, te spannend, wat weer rijden kan veroorzaken. Als je het rijden voorkomt zul je waarschijnlijk ook het vechten voorkomen.

9 maand is een puber en een puber verkent de grenzen en kan klungelig zijn in het leggen van contact.
Niet castreren, ook niet chemisch, een herder heeft die hormonen echt nodig voor stevige botten.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Niet castreren nu.  Hij is aan het puberen,dus alles is net even anders in zijn lichaam,sneller geprikkeld en dus ook overprikkeld. Het rijden op een andere hond toont vaak in eerste instantie aan dat ze overprikkeld raken/zijn.Rijden om spanning te laten afglijden..alleen is dat natuurlijk vérre van leuk voor de hond die wordt bereden(door ook nog een flinke hond) logisch dat er een knok partijtje van komt.

 

Als ik in een gelijke situatie zou zitten met mijn hond, ging hij aan de lijn en deed hij de komende 2/3 maanden niks meer op eigen initiatief wat met ontmoetingen met andere honden te maken heeft.Hij kan het nu namelijk helemaal niet aan,dat blijkt uit zijn gedrag. Ik zou kalme wandelingen maken,goed laten snuffelen,zijn eigen ding doen. Terug naar het nulpunt,rust in zijn koppie.
Ook om er ook voor te zorgen dat dit geen gewoonte wordt. Het is een negatief spiraal waar jullie nog zijn hele hondenleven last van kunnen hebben, als je nu niet ingrijpt. Door het overprikkeld raken(wat heel makkelijk gebeurt in de pubertijd), komt het rijden, dan een knokpartijtje, jouw hond heeft hier een negatieve ervaring opgedaan en zal bij een volgende ontmoeting het allemaal nóg spannender vinden en zo kan het nóg sneller escaleren en voor je het weet loop je met een uitvallende hond-aan de lijn- die nergens meer normaal langs kan lopen waar ook een andere hond loopt.

Dus op tijd stoppen met hoe je het nu doet.

Lees onderstaande artikels als je wil:
Pubertijd

http://hondenlot.nl/opvallendevragen/bestijgen.html

Volgende forumvraag: Hond likt vaak in lucht
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^