Vettige vacht golden retriever... of... is de golden het ras voor mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WollentruiWollentrui

Na het overlijden van mijn kruising border collie / newfoundlander ben ik weer op zoek naar een hond. Een van de rassen die ik overweeg is een golden retriever. Ik ben bij een paar fokkers geweest en heb de honden heerlijk kunnen vertroetelen ????. Wat me opviel was dat ik hierna een beetje vettige, vieze handen had. De vachten waren ook minder zacht dan ik had verwacht. Mijn hond glansde tegen de klippen op en was zacht en zeker niet vettig. Waar zit dit verschil in? Hebben border collies altijd zachtere vachten dan goldens? Of anders, hebben goldens altijd de wat vettere vacht?

Let wel... ik kies geen ras op basis van de aaibaarheid, en ben niet bang voor viezigheid, maar het viel me op en ben nieuwsgierig naar andere ervaringen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Huidvet is wat anders dan een ..vieze vacht, als mijn honden tegen een witte muur aan slapen/liggen wordt de muur grauw en smoezelig, maar als ik of men mijn honden aanraken , heb je geen vieze vettige handen, dat is niet naar wens....als de hond zo.,n vettige nare vacht heeft....

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

Hier een golden, heb daar geen last van. Wel is ze ongeveer permanent zwart, terwijl ze heel licht van kleur hoort te zijn. Ze is echt een water, modder en zand liefhebber, en ik kom elke dag in het bos waar ook water is. Misschien dat daarom de honden wat vies aanvoelde? Goldens zijn wel echt viespeuken namelijkhp-frusty 

honden page profiel WollentruiWollentrui

Haha, ja, dat had ik begrepen, van die viespeuken. Daar ben ik niet zo bang voor al is het niet altijd handig. Het was meer dat ik het verschil tussen de vacht van mijn hond en die van de goldens zo opvallend vond. De geur vond ik ook sterker.

Besteed je veel aandacht aan de vachtverzorging van je golden?

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Ik denk dat het wel een stuk met voeding en verzorging te maken heeft. Ken ze er bij die enorm vettig zijn maar ook een vrij onverzorgde vacht hebben maar ook met mooie losse vachten en die regelmatig vacht onderhoud hebben die absoluut niet vettig zijn ondanks dat ze regelmatig in het water liggen. De leefomgeving thuis zal beslist ook een rol spelen. Wordt dat niet goed schoongehouden dan lopen ze thuis ook vettige vachten op. 

honden page profiel WollentruiWollentrui

" Ik denk dat het wel een stuk met voeding en verzorging te maken heeft. Ken ze er bij die enorm vettig zijn maar ook een vrij onverzorgde vacht hebben maar ook met mooie losse vachten en die regelmatig vacht onderhoud hebben die absoluut niet vettig zijn ondanks dat ze regelmatig in het water liggen. De leefomgeving thuis zal beslist ook een rol spelen. Wordt dat niet goed schoongehouden dan lopen ze thuis ook vettige vachten op.  "

Dit is vast een domme vraag, maar toch: hebben alle goldens dezelfde soort vacht? Ik zie dat sommige lijnen veel langer haar hebben dan andere, soms krullerig tot soms bijna kort haar? 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Nee de 1 heeft een dikke krullende vacht en de ander een gladde glanzende vacht. En de goldens die ik ken met krullende vacht zijn niet gecastreerd of gesteriliseerd. Denk dat de foklijn er ook wel mee te maken  kan hebben. Qua karakter verschillen ze ook wel. Maar dat zal bij andere rassen niet anders zijn.

 

Er wordt veel gefokt met goldens. Door fokkers, broodfokkers,  boeren en particulieren.  Zou dus ook oriënteren op de raskenmerken en erfelijke aandoeningen voor over te gaan op aanschaf. Er zijn genoeg goldens die qua karakter flink afwijken van de rasstandaard doordat ze nogal doorgefokt zijn de laatste tientallen jaren. 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

honden page profiel WollentruiWollentrui

Zeker bij een golden zou ik altijd gaan voor een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging en alle noodzakelijke gezondheidsonderzoeken doet. Eigenlijk zoek ik een ras dat vergelijkbare karaktereigenschappen heeft als mijn overleden hond en dezelfde aaibaarheidsfactor heeft...  

Die gladde glanzende vacht ben ik nog niet tegen gekomen bij een fokker, waar vind ik die:). 

honden page profiel WollentruiWollentrui

" Zie ook dit topic mbt aanschaf Golden pup https://www.hondenpage.com/hondenforum/220322/golden-retriever-pup.php "

Ja, dankjewel, ik had ‘m gespot:)

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Als ik ze zie zal ik de kennel voor je vragen mbt gladde glanzende vachthp-thumbsup

 

Je zou ook voor een (mini) aussie kunnen gaan. Ideale vachten. Het zijn modderboeren maar korte droogtijd, zand valt er zo uit en ze zijn weer schoon. Borstelen maar 1 x in de 2 weken, zeer hoge aaibaarheidsfactor, enorme knuffeldieren en super actief.laughing Heb er hier 1 en het is een geweldig hondje.

 

Hier trouwens een link gevonden mbt vachtgroei en wiki/Lijst_van_vachtgroepen_van_honden

honden page profiel WollentruiWollentrui

Ik hoor zo veel wisselende verhalen over Aussies, ook over borders trouwens. Het is ook maar net wat bij je past natuurlijk. 

Ik twijfel nu ook of ik bv nu voor een ‘echte’ border zou moeten gaan. De Newfoundlander in mijn hond haalde denk ik toch een hoop scherpe kantjes weg van haar borderkant.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Ik hoor zo veel wisselende verhalen over Aussies, ook over borders trouwens. Het is ook maar net wat bij je past natuurlijk. 
Ik twijfel nu ook of ik bv nu voor een ‘echte’ border zou moeten gaan. De Newfoundlander in mijn hond haalde denk ik toch een hoop scherpe kantjes weg van haar borderkant. "

Misschien is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever dan iets voor je? 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Wisselende verhalen heb je bij ieder ras wel. Zaak is om goed te verdiepen in de foklijn, de karakters van de ouders en de erfelijke aandoeningen. Heb hier groenendaelers gehad die echt elkaars tegenpolen waren. Karaktertrekken die bij je passen zoeken....en is dat een kruising en zijn beide ouders aanwezig om te zien hoe ze zijn en reageren is wel een must. Je zoekt tenslotte weer een maatje waar je het goed mee kan vinden. Ook een buitenlandse hond gehad waar ik niks van wist en maar 3 minuten had meegemaakt voor ze naar NL kwam. Qua dierenarts kosten had ze een briljanten gebit kunnen hebben maar echt een top-hond qua karakter waarvan ik er nog nooit zo 1 heb gehad. Ben echter wel weer voor een hond van een fokker gegaan waar beide ouders aanwezig waren. Juist om de gezondheid. 

honden page profiel WollentruiWollentrui

" Misschien is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever dan iets voor je?  "

Heb ik inderdaad ook naar gekeken. Ik vind ze prachtig. Ik lees alleen veel over hun vocale kwaliteiten die mij weer minder liggen... 

Een tijdje terug nam ik mijn hond mee naar mn werk en daar was ook een andere (echte) border collie. Een vrij forse reu en heel rustig. Ondanks dat het nog jonge hond was. Dat lijkt mij ook wel wat, maar ja, vind maar eens zo een. ;)

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Misschien kun je nagaan uit welke lijn die border kwam?

 

honden page profiel WollentruiWollentrui

" Misschien kun je nagaan uit welke lijn die border kwam?
  "

In ieder geval showlijn. En het was de laatste pup uit het nest. Niemand anders wilde hem omdat hij te veel zwart had en ja... hoe minder wit, hoe minder werklust... . Geen idee of dit ergens op gebaseerd is maar in dit geval klopte het wel cool

De fokker heeft overigens volgend jaar pas weer een nest..

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor zo'n vettige vacht (waar je handen zwart en plakkerig van worden). Voeding, stress, huidproblemen, algemene gezondheid, hormonen, te vaak wassen met shampoo, enz.

 

Je zoekt naar dezelfde karaktereigenschappen als je vorige hond, maar wat zijn die dan precies? 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier twee Goldens (en inmiddels 10 pups mogen fokken) en geen van allen een vettige vacht. Ja, als een teefje drachtig is veranderd haar structuur en wordt ie wat vettiger (ze gaat ook meer naar hond ruiken), maar verder niet. Het zou er mee te maken kunnen hebben dat die van mij vrij regelmatig in de zee zwemmen. Ik was ze zelden met shampoo, ik spoel ze alleen even af onder de tuinslang.

 

452534.jpg

honden page profiel GoldensGoldens

honden foto van Goldens

" Haha, ja, dat had ik begrepen, van die viespeuken. Daar ben ik niet zo bang voor al is het niet altijd handig. Het was meer dat ik het verschil tussen de vacht van mijn hond en die van de goldens zo opvallend vond. De geur vond ik ook sterker.
Besteed je veel aandacht aan de vachtverzorging van je golden? "

Hier heb ik een tijdje wel een mindere vacht gehad, toen gewisseld van voer en nu is het weer beter! Dat doet ook veel. Verder laat ik ze regelmatig zwemmen en blaas ik ze daarna droog met een waterblazer. Direct weer schone honden en veel losse haren vliegen er meteen uit. Kammen doe ik wisselend. In de rui wat meer maar daarna eigenlijk maar weinig. Alleen de plekken die sneller klitten hou ik bij, achter de oren en de broek. Ik knip haar ook zelf. Enkele keren per jaar ongeveer. Trimmen is best duur en niet perse nodig bij een golden . Kun je prima zelf bijhouden!

honden page profiel ShadowthegoldenShadowthegolden

honden foto van Shadowthegolden

Vachtverzorging valt best mee, vind ik.

Ik borstel mijn golden één keer a 1/2 weken. Ook een beetje afhankelijk of hij in de rui is. Wassen, alleen als hij door echt iets heel smerigs is gerold en het echt niet anders op te lossen is.

 

Waterblazer heb ik, maar daar is Shadow niet zo blij mee (geluid). Dus dat is oefenen.

 

Maar wat jij aangeeft van een vettige vacht, daar hebben wij gelukkig geen last van. 

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Toen Jenna hier net was had ik ook vettige handen na het aaien. Inmiddels heeft ze een mooie glanzende zachte vacht. Ik denk dus ook dat het met voeding en verzorging te maken heeft. Ik zou behalve veel andere dingen ook vragen wat voor voer de fokker de honden geeft.

honden page profiel WollentruiWollentrui


 
Je zoekt naar dezelfde karaktereigenschappen als je vorige hond, maar wat zijn die dan precies?  "

Actief buiten, bal of iets apporteren, goed zijn in speuren (mensen zoeken in een bos bv), of waterwerk, dus het leuk vinden om iets met de baas te doen en dat ook goed kunnen... goed kunnen luisteren (als de bal op de straat of op fietspad komt nooit zomaar de stoep af lopen of rennen), dus ook slim zijn, snel leren, baasgericht. Maar het ook prima vinden als er een paar dagen of weken weinig actie is. Binnen rustig, heel knuffelbaar, zachte vacht, superlieve kop, atletisch gebouwd, halflang haar met pluimstaart en hangoren, leek erg op border collie maar dan vrijwel helemaal zwart,  speels, altijd in voor trekspelletje of ruw spelen (waarbij een ‘nee’ voldoende is om acuut met het wilde spel te stoppen en ze zich omdraaide en weg liep). Gebaren en zachte commando’s waren voldoende. Ze paste zich gemakkelijk aan onze steeds wisselende dagritmes aan en kon langere tijd alleen blijven als het echt niet anders kon. Als er actie was: super. Als het er niet was : ook goed.

 

 

 

honden page profiel WollentruiWollentrui

" Vachtverzorging valt best mee, vind ik.
Ik borstel mijn golden één keer a 1/2 weken. Ook een beetje afhankelijk of hij in de rui is. Wassen, alleen als hij door echt iets heel smerigs is gerold en het echt niet anders op te lossen is.
 
Waterblazer heb ik, maar daar is Shadow niet zo blij mee (geluid). Dus dat is oefenen.
 
Maar wat jij aangeeft van een vettige vacht, daar hebben wij gelukkig geen last van. 
 
 
  "

Prachtige golden heb je!

honden page profiel ShadowthegoldenShadowthegolden

honden foto van Shadowthegolden

" Prachtige golden heb je! "

Dank je!

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" In ieder geval showlijn. En het was de laatste pup uit het nest. Niemand anders wilde hem omdat hij te veel zwart had en ja... hoe minder wit, hoe minder werklust... . Geen idee of dit ergens op gebaseerd is maar in dit geval klopte het wel 
De fokker heeft overigens volgend jaar pas weer een nest.. "

Volgens mij niet. Bij ons bij de schapen lopen ook honden zonder wit die het super goed doen :P

 

Wat je beschrijft trouwens vind ik niet echt border typisch klinken. 

 

Wat de vacht betreft herken ik wel hoor maar is volgens mij niet perse ras gebonden maar meer voeding gebonden.

honden page profiel WollentruiWollentrui

 
Wat je beschrijft trouwens vind ik niet echt border typisch klinken. 

Wat ik schrijf over de border van mijn collega? Of over mijn eigen border X?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" In ieder geval showlijn. En het was de laatste pup uit het nest. Niemand anders wilde hem omdat hij te veel zwart had en ja... hoe minder wit, hoe minder werklust... . Geen idee of dit ergens op gebaseerd is maar in dit geval klopte het wel 
De fokker heeft overigens volgend jaar pas weer een nest.. "

Wat een aparte nonsens is dit nu weer. Aftekening heeft 100% niets te maken met werklust. En dan nog bij een showlijn.. als je al gaat voor werklust kan je beter een werklijn nemen. hp-frusty

 

Sterker nog: Hoe meer wit, hoe meer eye en beweging nodig is voor de schapen. Schapen zijn minder onder de indruk van een witte hond. En bij te veel wit heb je een grote kans op doofheid en blindheid.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Een tijdje terug nam ik mijn hond mee naar mn werk en daar was ook een andere (echte) border collie. Een vrij forse reu en heel rustig. Ondanks dat het nog jonge hond was. Dat lijkt mij ook wel wat, maar ja, vind maar eens zo een. ;-) "

Die vindt je niet, die maak je. Moet je dat wel kunnen natuurlijk.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

" Wat ik schrijf over de border van mijn collega? Of over mijn eigen border X? "

De karaktereigenschappen waar je. naar opzoek bent

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Puppy nemen of niet?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^