Spetteren/zwemmen in de winter?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Komende zondag hebben Ziva en ik een doggydate. Nu zullen sommige van jullie wel weten dat Ziva een enorme viespeuk en waterrat is.

Ze rolt in de modder, duikt en spettert in plassen, loopt de vennen in... Ze wordt dus behoorlijk nat! Ook heeft ze vorig jaar wel eens op ijsrond gelopen. Dat hadden we niet verwacht, ze was nog klein en liep zomaar ineens de bevroren vijver op!

 

Nu vroeg ik me af waar ik op moet letten zondag gezien de vorst van deze week. Is het erg als ze doorweekt raakt? Op ijs loopt? Door ijs heen zakt? Op ijs gaat spelen (niet bij een ven, daar hou ik haar van weg als er ijs op ligt maar als er een bevroren plas is kan ze hier best overheen rennen bij het spelen bijvoorbeeld).

 

Iemand tips?

honden page profiel BrigitteBrigitte 3 doggies

honden foto van Brigitte

Op bevroren ijs lopen vind ik zeer gevaarlijk. Stel dat er een zwakke plek Is, en ze erdoor zakt, zal zij waarschijnlijk de uitweg niet meer vinden en onder de ijslaag geraken.
Maar het is natuurlijk wel heerlijk, zo een winterwandeling

Geniet ervan en wees voorzichtig ;-)

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Kahlúa heeft gisteren nog gezwommen, doet ze zelf dus ik laat het maar. Daarna rent ze zichzelf wel weer warm. 

 

Over ijs lopen moet je echt proberen te voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Op ijs lopen is gevaarlijk, erdoorheen zakken nog veel gevaarlijker. Hoe kom jij dan bij je hond om haar eruit te halen?

Je hond kan uiteindelijk verdrinken als ze door t ijs is gezakt en er niet uit kan komen en jij niet kunt helpen.

Dus, ik zou de hond aanlijnen wanneer je bij ijs komt.

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Ook ik vind dat je honden niet moet toestaan op bevroren meren of sloten te gaan lopen. Je weet niet of het veilig en zelfs bij gedeeltelijk erdoor zakken krijg je ze er heel moeilijk uit én loop je dan zelf gevaar.

Voor waterplassen op wegen en paden hoef je niet bang te zijn; die zijn inmiddels bevroren.

Hier althans, maar goed, hier vriest het nu nog 5 graden......

En de kans dat je hond dan ergens nat van wordt is klein.

Ik zou het ook niet willen nu: de vacht gaat bevriezen en ijsklontjes krijgen en kans op onderkoeling.

Als het overdag vriest: hond droog houden.......

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

De Duitse Staande van mijn opa vroeger rende ook het ijs op, was uitgegleden en brak allebei zijn achterpoten omdat hij in een soort spagaat uitgleed. Die hebben ze toen helaas moeten laten inslapen, dus niet alleen het doorheen zakken is gevaarlijk, het uitglijden ook. 

 

Tot zondag trouwens!

honden page profiel White ShadowWhite Shadow 3 doggies

honden foto van White Shadow

Ik zou het zeker niet doen de hond op ijs laten lopen. Ik heb het Shadow geleerd niet op ijs te gaan. Ik moet er niet aan denken wat er allemaal kan gebeuren brrrr nee.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Bedankt allemaal! Grote ijsvlaktes zijn dus geen goed plan, dat had ik al wel verwacht. Maar de bevroren plassen op het pad zullen niet zo'n probleem zijn.

 

Ik heb even gekeken naar de weersverwachting. Het wordt minder koud, de nacht van zaterdag op zondag komt de temperatuur zelfs niet meer onder 0 en zondag wordt het 5 graden en gaat het regenen. Bah, hopelijk verandert dat nog.

Ik zal uitkijken en Pascale is er ook dus die kan ook advies geven. Zie je zondag Pascale!

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Als je hond onverhoopt toch nat wordt door zwemmen met dit weer dan is het van belang dat je hond daarna goed beweegt. Dus rennen! Jut je hond dan op zodat hij zoveel mogelijk rent en zoveel mogelijk energie verbrandt. Ga ook niet meteen naar de auto want die is nog koud. Dus eerst goed bewegen en verbranden. Ook bij heel koud weer droogt de hond dan wat op tenzij hij een hele dikke vacht heeft zoals die van Willemijn. Daarna pas in de auto en de verwarming op hoog. Ik zorg dan dat het water wat ze drinkt warm is (zo heet dat ik het zelf nog goed kan wegklokken). Zelf douche ik haar dan met warm water maar dat is omdat ik gaskachels heb en het dan dus nog koud is in huis. Lekker onder de warme douche tot de huiskamer lekker warm is.

 

Ik heb dus ook zo'n watermonster

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Bedankt Liz! Rennen is geen probleem bij Ziva, daar hoef ik haar niet voor op te jutten. Zeker niet als er andere honden bij zijn. Ik zal zorgen dat er wat handdoeken in de auto liggen en het huis goed warm is als we terug komen.

 

Hoe gaat het met Elsa?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Probeer je auto nog in de zon te parkeren. Dan is ie een beetje warm wanneer je er weer in stapt.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Hier zwemt er eentje elke dag.

Het bibberen begint in de auto pas als ze stil zit.

Zolang ze rent lijkt ze geen kou te hebben maar ik probeer nu toch op plaatsen te wandelen waar geen water is: gewoon omdat ikzelf het geen fijn idee vind dat ze kletsnat in de vrieskou loopt.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Bedankt Liz! Rennen is geen probleem bij Ziva, daar hoef ik haar niet voor op te jutten. Zeker niet als er andere honden bij zijn. Ik zal zorgen dat er wat handdoeken in de auto liggen en het huis goed warm is als we terug komen.
 
Hoe gaat het met Elsa? "

Klein meisje heeft mazzel deze week. 4 dagen naar de schapen waarvan tweemaal trainen.

Ze baalt enorm dat we niet echt wandelen. Kliert echt bij Momo en plakt aan mij alsof ze geen stap zonder me kan zetten.

Bij de schapen houd ik haar nu dichtbij me en dat gaat gelukkig goed. Juist door dat plakken denk ik. Dus als ik op het terrein loop te klussen volgt ze me op de voet.

Dat is wel veel lekker knuffelen op de bank! *Hartjes smiley

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Zwemmen mag hier heel de winter, maar als het water bevroren is zelfs plassen hou ik de beide honden er vandaan, een uitglijder is zo gebeurd, wil je hond niet luisteren dan aan gelijnd houden.....poten breken of kruisbandscheuring het is zo gebeurd.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Ik maak me er wel schuldig aan.  Alle speciale omstandigheden zijn leuk,  zo ook bevroren water smile

 

Het ergste dat al gebeur me is,  is een afgesneden stukje van een kussentje (dat dat de grond niet raakt)  jaren geleden door het kapot stampen van een plas (mijn oude dame deed niets liever in haar jongere jaren) 

502006.jpg

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

MEERSTAD - Een inwoonster van Meerstad is woensdagmiddag het ijs opgegaan om haar poes te redden, maar de poging was tevergeefs.

Omdat de ijslaag nog niet dik was, begaf de vrouw zich letterlijk op glad ijs. Ze zakte er dan ook snel doorheen. De brandweer moest eraan te pas komen om de Groningse vrouw te redden.

Op dat moment was haar poes helaas al overleden, zo vertellen omstanders die het voorval zagen gebeuren.

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Wij bliven er ver bij vandaan, zelfs bevroren plassen, uitglijden is zo gebeurd.      Alle speciale omstandigheden zijn leuk ??!!    Gebroken poten , kruisbandscheuringen, is echt niet zo leuk.

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Wat een triest verhaal Willemijn! Ik zal Ziva zeker niet toestaan een grote ijsvlakte op te gaan.

Maar ik ga haar ook niet overal vandaan houden. Ziva vindt het leuk en het gaat gewoon niet lukken om haar uit elke plas te houden. Ik denk wel dat ze ze een stuk minder leuk vind als het water hard is. Maar om elk beetje ijs en gladheid te ontwijken daar begin ik niet aan. Een poot breken, knieband scheuren, dat kan gebeuren en andere dingen ook. Als ik haar daarvoor wil behoeden mag ze nooit meer spelen en dat ga ik haar niet aandoen. Het is een risico wat ik accepteer.

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Hier ook zo'n waterrat. Hij blijft aan de lijn als het te koud is en er water in de buurt is. Ook bij ijs. Een vorige hond van ons is eens door t ijs gezakt en hier in de wijk deed er ook 1 dat en die overleefde het niet. Ook bij vennen en waterplassen op de hei gaat hij aan de lijn of ik kies een route zonder water cq ijs. Veel te koud, zeker nu. Bij temperaturen rond de 8 a 10 graden (en er boven) mag hij zich er weer op uitleven. Daarna thuis direct de handdoek en de waterblazer en naar binnen zolang het nog te fris is.

Bij rillen is de hond al deels onderkoeld. Dit moet je zien te voorkomen. Ook Gevoelstemperatuur speelt een rol bij evt onderkoeling.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Wat een triest verhaal Willemijn! Ik zal Ziva zeker niet toestaan een grote ijsvlakte op te gaan.
Maar ik ga haar ook niet overal vandaan houden. Ziva vindt het leuk en het gaat gewoon niet lukken om haar uit elke plas te houden. Ik denk wel dat ze ze een stuk minder leuk vind als het water hard is. Maar om elk beetje ijs en gladheid te ontwijken daar begin ik niet aan. Een poot breken, knieband scheuren, dat kan gebeuren en andere dingen ook. Als ik haar daarvoor wil behoeden mag ze nooit meer spelen en dat ga ik haar niet aandoen. Het is een risico wat ik accepteer. "

Zolang er ijs is, ontwijk ik dat, ik heb honden die graag zwemmen, maar echt ik zoek wat anders als er ijs ligt....nooit meer spelen, onzin zeg...ik zoekeen andere route waar geen water ligt....spelen mag hier altijd alleen nimmer op bevroren water....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Hier ook zo'n waterrat. Hij blijft aan de lijn als het te koud is en er water in de buurt is. Ook bij ijs. Een vorige hond van ons is eens door t ijs gezakt en hier in de wijk deed er ook 1 dat en die overleefde het niet. Ook bij vennen en waterplassen op de hei gaat hij aan de lijn of ik kies een route zonder water cq ijs. Veel te koud, zeker nu. Bij temperaturen rond de 8 a 10 graden (en er boven) mag hij zich er weer op uitleven. Daarna thuis direct de handdoek en de waterblazer en naar binnen zolang het nog te fris is. "

Wat het ijs betreft...hp-thumbsup    kou is hier niet erg, ze liggen nu ook buiten, hebben wel allebei een dikke jas, maar ijs.....nee...

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

De mijne zwom een eindje geleden nog door het ijs. 

Ik ga ze niet gaan forceren of pushen,  maar als ze er zelf voor kiezen...  Ze moest en zou dat uitstekende takje in het midden van de vijver hebben innocent

 

Denk dat ze het toch wat koud vond want het is bij die ene keer gebleven haha

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Tja ik ben toch wat anders...heb honden van 75 en 69kilo, als die door het ijs zakken, hoe krijg ik ze eruit....van het koude water hebben ze niets ...sorry dat jij er zo anthousiast over bent Maart, maar mijn honden nee, niet op ijs of gladheid...je kan genoeg ergens anders gaan wandelen Zonder risico te lopen....

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Dat is gewoon op eigen domein dus nee,  elders kan ik niet gaan. 

Ik zeg toch niet dat jij je honden moet komen laten zwemmen?  Maar niet altijd alles afbreken wat je zelf niet doet,  zou ook wel eens fijn zijn. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dat is gewoon op eigen domein dus nee,  elders kan ik niet gaan. 
Ik zeg toch niet dat jij je honden moet komen laten zwemmen?  Maar niet altijd alles afbreken wat je zelf niet doet,  zou ook wel eens fijn zijn.  "

Sorry, had niet de bedoeling om je af te breken, vind het alleen gevaarlijk, dat is alles, meer niet....

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Wat ik al eerder zei: ik vind het een slecht idee om je hond nat te laten worden als het overdag vriest.

Die vacht is nat en zal bevriezen met klonten ijs enz. Die hond koelt echt teveel af daarmee.

En voor een langharige hond is het helemáál een ramp: die enorme vacht wordt een bevroren ijsklomp, zwaar, pijnlijk door het trekken en zeer onaangenaam als de hond niet direct in een warme omgeving kan komen.

Nog afgezien van de gevaren van je ' op glad ijs bevinden' 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Elsa heeft vandaag 'gezwommen', nu ja, is een paar keer het water in gegaan om af te koelen van het rennen en spelen.

 

Ik dacht dat het wel mee viel met de kou. Zelf stevig ingepakt en handschoenen aan. Merkte ik bij het aanlijnen bij de parkeerplaats dat er echt ijs in haar haren zat!!

Even stevig afgedroogd en toen de verwarming hoog in de auto. Het gaat goed met het meisje hp-heart

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ijs kan zeker gevaarlijk zijn, maar het hangt ook af van omstandigheden en hoe je eigen hond ermee omgaat.

Zo lopen wij wel degelijk over het ijs, als we het veilig genoeg achten. Een hond die zelf niet oplet zou ik zeker aan de lijn houden, maar met een hond die alert en behoedzaam is, kan het best.

In Lapland liepen we vaak over bevroren meren en rivieren. En dan vertrouw ik graag op m'n honden, want ze kunnen dat terrein supergoed 'lezen'.

Nanu op de bevroren rivier:

505298.jpg

Dus naar mijn mening: voorzichtig en waakzaam zijn is goed, en nooit onbezonnen te werk gaan, maar àlle ijs gaan vermijden is nu ook weer niet nodig... hp-smile

Volgende forumvraag: Te zwaar?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^