Hond van 11 gedragsveranderingen, dementie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SophietjeSophietje

honden foto van Sophietje

Onze hond Sophie van 11, gewicht 9 kilo vertoont opeens ander gedrag. Ze was altijd heel alert, snel, vrolijk. Rond oud en nieuw liep ze veel met haar staart tussen haar poten. Logisch dacht ik, ze is bang Voor vuurwerk. Maar die staart tussen haar poten bleef. Dit samen met kleine gedragsveranderingen die lijken te  verergeren. Als ik het kort moet omschrijven lijkt ze opeens in een paar weken tijd een paar jaar ouder geworden. Natuurlijk naar de dierenarts gegaan. Ze heeft behoorlijke staar, haar bloed was goed. Pijnstillers gebruikt om evt artrose en pijn daardoor uit te sluiten. Geen verschil. Wandelingen gaan ook goed hoor, maar het felle wat ze in zich had is eruit. Ook naar andere honden is ze veel minder fel. Ook is ze onrustig in huis, loopt meer heen en weer dan voorheen, erg gefixeerd op eten alsof ze vergeten is dat ze net heeft gehad. Wat ook opvallend is is dat ze soms staand in slaap lijkt te vallen. Nooit eerder gezien bij haar. Ook minder blij. Soms wel even kort als er iemand binnenkomt. Maar over het algemeen matter. Buiten liep ze ook een keer de andere kant op, en roepen leek niet door te dringen. Daarna heeft ze dit niet meer gedaan. De dierenarts denkt beginnende dementie. Ze krijgt nu sinds een paar dagen Vitofillyn. Hoop dat dit gaat werken bij haar. Hebben jullie ervaring met dementie bij je hond? Ik kan er niet bij dat ze opeens zo snel veranderd, ouder lijkt. Verbaasd me en doet me verdriet. Ik hoop hier feedback te krijgen van mensen met ervaring hiermee. Bedankt alvast! 

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

Helemaal geen ervaring, moeilijk voor je om te zien dat je hondje het zo moeilijk heeft.

Sterkte.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik herken het deels.

Mijn hondje wordt over 4 maanden al 17.

Hij gebruikt al wel 4 jaar medicatie voor ouderdomsartrose. 

 

En de laatste jaren ook geleidelijk dat hij mentaal wel achteruit gaat.

Niet zo plotseling als bij jouw hond, bij hem is het langzamerhand gekomen. 

 

Hij kan ook soms ook wel  een tijd zomaar in de verte staan staren. 

Dan zeggen wij: hij staat weer te dromen. 

Hij kan niet meer alleen zijn, raakt van slag als de vaste routine afwijkt.

Soms buiten loopt ie de verkeerde kant op, als je hem dan roept  kijkt ie wat verdwaasd om zich heen.

 

Maar ook heeft ie goeie dagen, dan lijkt ie weer een jonge hond.

 

Wij zorgen dat hij vrijwel nooit alleen is en dat zijn vaste routine zoveel mogelijk gelijk blijft. 

 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Wij hebben ook ooit een hond gehad die zo veranderde in het gedrag. Echter bleek hij een hersenstumor te hebben. Eerst werd er ook van alles gesuggereerd. Doordat de tumor tegen een bepaald gedeelte van de hersenen aan drukte had hij niet meer door wanneer hij moest eten en wanneer hij gegeten had. Dit kwam allemaal niet meer door en het gedrag veranderder steeds meer.

 

Maar goed dit hoeft bij jou hond natuurlijk niet zo te zijn. Zelf had ik wel een scan laten maken om dit soort dingen uit te sluiten. 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Ziet Sophie nog wel genoeg? Verminderd zicht zal onzekerheid met zich meebrengen. Wat voor soort hond is Sophie?

Het regelmatig stilstaan en staren alsof ze niet te bereiken is; wordt ook wel petit mal of absences genoemd. Ik heb dit bij Cavaliers meegemaakt. Dit kan ook op epilepsie duiden.

Ouderdom komt helaas met gebreken; bij elke hond verschillend.

Laat Sophie vooral merken dat je haar steunt en dat je er voor haar bent.

honden page profiel SophietjeSophietje

honden foto van Sophietje

Fijn dat jullie reageren! Een hersentumor.. Dat lijkt me heel naar om mee te maken, Voor de eigenaar en voor de hond.. En een hond van bijna 17! Dat is een leeftijd waarop ik het eerder zou verwachten. Vind Sophie nog zo jong Voor dementie maar schijnt dus te kunnen.. Sophie komt van Kreta en we weten niets van haar ouders. Ze is een kruising, er lijkt wel iets van een terrier in te zitten wat betreft haar karakter. Ze is ook niet zo groot. We hebben nog een hond van 11, Luna. Zij is een Schotse collie X. Ik had eerder verwacht dat zij 'vroeg' ouder zou worden, ook omdat dit vaker gezegd wordt over grotere honden. Zo zie je maar, je weet het nooit. Heeft een van jullie ervaring met medicijne als Vitofillyn? Of iets soortgelijks? Hoop zo dat dit helpt! Het schijnt wel een maand te kunnen duren voor je resultaat ziet.

honden page profiel SophietjeSophietje

honden foto van Sophietje

Loesje, ze heeft last van staar. Denk dat dit ook mee kan spelen alhoewel ze er vooral 's avonds meer van laat merken. Blijft dicht bij on s in de buurt wat ze voorheen niet deed.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Loesje, ze heeft last van staar. Denk dat dit ook mee kan spelen alhoewel ze er vooral 's avonds meer van laat merken. Blijft dicht bij on s in de buurt wat ze voorheen niet deed. "

Dat had ik inderdaad gelezen; vandaar mijn vraag of ze nog voldoende zicht heeft. Naarmate ze slechter ziet, zal ze andere zintuigen meer ontwikkelen.

https://dierenartsdelaak.nl/ouderdomsstaar-hond/

 

Volgende forumvraag: Nahla's hart check-up ok!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^