Fijn tuigje anti trek?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElleElle

Hallo allemaal,

 

ik ben al een hele tijd bezig met mijn hond niet te laten trekken. Echter na een klein jaar hiermee bezig te zijn, trekt ze nog steeds als een malle. Heel soms doet ze het niet maar ze blijft er toch mee bezig. Als iemand haar een keer uitlaat die het niet uitmaakt dan ben ik meteen weer terug bij af. Het ontneemt me het plezier van het uitlaten en ik vind het alleen leuk om haar los van de riem uit te laten, maar dat kan nou eenmaal niet overal.. Ook lijkt het me niet goed voor haar lijfje, dat getrek met een halsband.  Dus.. Zoek ik een tuigje met anti trek functie, zodat ik vanuit die situatie haar weer positief kan belonen voor het niet trekken en we hopelijk weer op de goede weg komen. Ik zat te kijken naar een tuigje van Dog Copenhagen comfort walk pro omdat ik die erg mooi vind, maar ik ben eigenlijk op zoek naar ervaringen hiermee. Deze heeft ook een ring op de borst om de riem aan vast te maken en ik neem aan dat dit dus een anti trek functie heeft, of moet ik met nog meer dingen rekening houden? Tips en ervaringen zouden fijn zijn!

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Ik zou zelf geen anti trektuig aanschaffen zoals het mazter tuig. Zo'n tuig werkt omdat er aan de zijkant ringetjes op de schouders zitten die irriteren, en zo'n horizontale bant over de schouders heen lijkt me ook helemaal niet comfortabel. 

 

Het tuig wat jij noemt is een normaal tuig toch? Een soort Y tuig waarbij de schouders vrij zijn en waarbij je op de borst kan aanlijnen eventueel, dat lijkt me een prima optie. Als hij dan beter aan de lijn leert lopen kun je hem ook als normaal tuig gebruiken. Een simpel Y tuig, (bijvoorbeeld de haqihana die ik voor Puck heb) zou ook kunnen. Daar zit meestal ook een ring op de borst. Maar werkt wel minder als een ''officeel'' anti trek tuig zoals de mazter, maar is wel een stuk comfortabeler voor de hond. 

 

Ik zou trouwens ook aanraden om een lange (biothane)10 meter lijn aan te schaffen, of evt. nog langer. Als hij niet los kan heeft hij toch vrijheid om te snuffelen en wat te rennen. Dat zal al een hoop schelen in het trekken. 

 

 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Een Perfect Fit harnas is wellicht ook een goede optie. Een DOG Copenhagen is uiteraard ook prima als het tuig jouw hond goed past. Of misschien een Mekuti tuig? 

honden page profiel ElleElle

Bedankt Naomi en Wereldhond voor jullie reacties. Volgens mij is de dog Copenhagen idd een normaal tuig met twee ringen. (Ik ben een totale leek op tuigjes gebied haha). Die Mazter heb ik opgezocht en lijkt mij niks. Volgens de een is het niet onvriendelijk en volgens de ander wel, maar ik lees dat het de zenuwbanen irriteert en dat de hond daarom stopt met trekken.. Dat lijkt me totaal niet prettig.

Bij het Perfect Fit Harness staat helaas bij dat het niet geschikt is als anti trek tuig ivm de stof die zou kunnen scheuren, al vind ik hem er zeker wel goed uitzien. En die Mekuti ziet er ook goed uit maar als ik er filmpjes van bekijk moet ik geloof ik eerst een flinke cursus volgen hoe ermee om te gaan ;-)

Ik was ervan uit gegaan dat als een tuig een ring op de borst heeft en ik daar gewoon de riem aan vastmaak, dat het dan 'goed' is? Dwz ik hoef niet nog een riem aan de rug vast te maken of ergens doorheen te halen? Dat zie ik namelijk wel bij dat Mekuti tuigje..

een langere lijn nemen is ook een goede tip, daar zal ik eens naar kijken!

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Voor ieder tuig geldt natuurlijk dat langdurig hard trekken zorgt voor slijtage, en doorgaans geven fabrikanten geen garantie op de ring aan de voorzijde. Sommige honden trekken er namelijk doorheen, helaas. Een Perfect Fit is niet minder geschikt dan ieder ander tuig met een ring aan de voorkant; het wordt in principe altijd afgeraden om een ring enkel aan de voorkant te gebruiken. Maar dat is allemaal lichtelijk overdreven hoor, een kwaliteitstuig kan heel veel hebben en scheurt of slijt echt niet gauw. Tenzij je er een kolos van 60+ kg constant aan laat sleuren natuurlijk. Weet alleen dat je er dan geen garantie op hebt. Maar je kunt het dus prima gewoon alleen aan de voorzijde vastmaken hoor, niks aan de hand. 

Het fijne aan een Perfect Fit is dat je een perfect passend tuig kan samenstellen voor je hond, waardoor het niet schuift en daardoor veel beter dienstdoet. Vaak is het namelijk zo dat een tuig erg naar de zijkant getrokken wordt als je hem enkel aan de voorkant vastmaakt. Het is in ieder geval het meest comfortabele harnas dat ik ooit gehad heb voor mijn honden, helemaal gevoerd met fleece. Als je een zwemmer hebt is dat overigens minder prettig, want het droogt niet snel. En via internet is het erg lastig om de juiste maat te bepalen, dat is ook een nadeel. 

De filmpjes die je van de Mekuti hebt gekeken gaan denk ik over T-touch (daar is het tuig in eerste instantie namelijk voor ontwikkeld). Je kunt het tuig echter gewoon als ieder willekeurig ander Y-tuigje gebruiken, dus door hem enkel op de rug of aan de voorkant vast te maken. Wel is het dan vrij prijzig als je het vergelijkt met andere 'gewone' Y-tuigen. 

Ik bedacht me ineens dat 4Dox ook tuigen maakt met een ring aan de voorzijde: de Comfort Plus (Slim) tuigen. Die zijn overal (!) verstelbaar en van zeer goede kwaliteit, bovendien kun je de kleurtjes zelf uitzoeken wat natuurlijk erg leuk is! Die zijn ook overal gevoerd en daarmee erg comfortabel voor de hond. 

Nogmaals een DOG Copenhagen harnas zou in principe ook prima kunnen zijn hoor, het enige nadeel is dat de buikband bij deze niet verstelbaar is. Dan is er dus wat meer kans dat het tuig verschuift als de hond trekt en je gebruikt de ring aan de voorkant.  Het tuig moet erg goed aansluiten wil je het kunnen gebruiken als anti-trektuig. 

Hoe groot/zwaar is je hond? 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null


Nogmaals een DOG Copenhagen harnas zou in principe ook prima kunnen zijn hoor, het enige nadeel is dat de buikband bij deze niet verstelbaar is. Dan is er dus wat meer kans dat het tuig verschuift als de hond trekt en je gebruikt de ring aan de voorkant.  Het tuig moet erg goed aansluiten wil je het kunnen gebruiken als anti-trektuig. 
Hoe groot/zwaar is je hond?  "

 Ik weet niet hoe je dit bedoelt, maar de Copenhagen heb ik ook en is gewoon bij de nek EN de buikomvang te verstellen. De perfect fit heb ik ook, die heeft een extra verstelpunt tussen de oksels, mocht het dus verder naar achter of voren moeten liggen. 

 

Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik de Copenhagen hier beter en mooier vind passen dan de perfect fit. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

"  Ik weet niet hoe je dit bedoelt, maar de Copenhagen heb ik ook en is gewoon bij de nek EN de buikomvang te verstellen. De perfect fit heb ik ook, die heeft een extra verstelpunt tussen de oksels, mocht het dus verder naar achter of voren moeten liggen. 
 
Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat ik de Copenhagen hier beter en mooier vind passen dan de perfect fit.  "

Sorry, ik was inderdaad niet helemaal duidelijk en verwoordde het een beetje vreemd zie ik, ik doelde eigenlijk op het gedeelte dat tussen de voorpoten doorloopt (van voor naar achter dus, aan de onderkant). Als je een fanatieke trekker hebt en dat onderdeel van het tuig is te lang, dan bestaat de kans dat het tuigje niet lekker blijft zitten. Maar dat geldt voor vrijwel alle tuigen in meer of mindere mate, echter hoe meer je kunt verstellen hoe beter in dat opzicht. De DOG Copenhagen heeft echter weer een aantal andere voordelen ten opzichte van de Perfect Fit (de prijs is gunstiger, als je een zwemmer hebt is het materiaal veel prettiger, en het is veel makkelijker om de juiste maat te bestellen). 

Helaas heb je dan geen 'perfect fit' getroffen , ik moet zeggen dat ik het ook lastig vond om de juiste maat te vinden maar toen ik dat eenmaal gevonden had zat het ook gelijk perfect. En iedere hond is natuurlijk weer anders, bij de ene hond zit dit het beste en bij de andere dat, daarom is passen ook erg belangrijk alvorens je een tuigje koopt.  

honden page profiel ElleElle

Bedankt voor de uitgebreide antwoorden! Ik zal ook nog even naar die andere tuigjes kijken Wereldhond. Mijn hondje weegt maar 4 kilo en is ongeveer 30 centimeter, gelukkig geen enorm geval haha. Desondanks is het trekken toch erg vervelend. Ik snap inderdaad dat het goed passen wel noodzakelijk is en ik heb geen idee of ze in de standaard maten valt zeg maar. Gelukkig zijn de meeste dingen ook goed te retourneren mocht ik ze online bestellen!

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Bedankt voor de uitgebreide antwoorden! Ik zal ook nog even naar die andere tuigjes kijken Wereldhond. Mijn hondje weegt maar 4 kilo en is ongeveer 30 centimeter, gelukkig geen enorm geval haha. Desondanks is het trekken toch erg vervelend. Ik snap inderdaad dat het goed passen wel noodzakelijk is en ik heb geen idee of ze in de standaard maten valt zeg maar. Gelukkig zijn de meeste dingen ook goed te retourneren mocht ik ze online bestellen! "

  Oh, joh, dat is écht heel klein! Misschien dat de XXS maat van Ruffwear Front Range dan een idee is? Ik denk dat veel tuigen met een ring aan de voorkant niet eens zulke kleine maatjes hebben, haha. 

honden page profiel ElleElle

Oh really, haha dat wist ik niet. Bij de maatjes S dacht ik dat ze misschien wel zouden passen maar ik heb mijn hond nog niet opgemeten. Ga ik vanavond maar eens doen want nu ben ik wel benieuwd wat haar omvang is! Anders die maat xxs eens bekijken:-)

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Ik heb een tuigje van True Love, via Aliexpress, Link. Dat ziet er exact hetzelfde uit als de Dog Copenhagen en kost wel wat minder. Ik ben er zelf heel tevreden over en het is echt goede kwaliteit. Dus misschien te overwegen als alternatief voor de Dog 

 

 

honden page profiel Nicole & BenjiNicole & Benji

honden foto van Nicole & Benji

"   Oh, joh, dat is écht heel klein! Misschien dat de XXS maat van Ruffwear Front Range dan een idee is? Ik denk dat veel tuigen met een ring aan de voorkant niet eens zulke kleine maatjes hebben, haha.  "

 

" Ik heb een tuigje van True Love, via Aliexpress, Link. Dat ziet er exact hetzelfde uit als de Dog Copenhagen en kost wel wat minder. Ik ben er zelf heel tevreden over en het is echt goede kwaliteit. Dus misschien te overwegen als alternatief voor de Dog 
 
  "

Ik ben heel tevreden over het Ruffwear front range tuigje.
Het is een comfortabel, verstelbaar, stevig harnas met een ring op de borst en een ring op de rug. Zo kan je per situatie inschatten wat nodig is en is hij dus ook als 'normaal' tuig te gebruiken.

De Ruffwear front range lijkt ook op die van True Love op Aliexpress die Syntara noemde. Ik heb ze beiden en ik moet zeggen dat ik niet minder tevreden ben met deze versie :)

Beiden top! Als je twijfels hebt zou je eerst die van Aliexpress kunnen proberen vanwege het prijsverschil. Ik hoop dat ze de maat van je hond hebben.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

" Ik heb een tuigje van True Love, via Aliexpress, Link. Dat ziet er exact hetzelfde uit als de Dog Copenhagen en kost wel wat minder. Ik ben er zelf heel tevreden over en het is echt goede kwaliteit. Dus misschien te overwegen als alternatief voor de Dog 
 
  "

 Ik had die ook en eerlijk gezegd heb ik die weg gegooit. Ik heb die 3x gebruikt ofzo. Lijkt qua kwaliteit (en design) natuurlijk niks op de DOG Copenhagen.

honden page profiel ElleElle

Bedankt voor het meedenken!

ik heb inmiddels mijn hondje opgemeten en haar borstomvang is 39/40  centimeter. Maat XS van zowel dog copenhagen, die begint bij 38 centimeter, of een XXS van Ruffwear zouden in theorie moeten passen:-).

 

die van Aliexpress ziet er op de foto’s ook wel mooi uit inderdaad, en zou een optie zijn om uit te proberen omdat ie wat minder duur is, maar ik wacht nog steeds op een ander pakje van die site die nooit is aangekomen dus ik ga durf daar denk ik niet meer te bestellen.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Bedankt voor het meedenken!
ik heb inmiddels mijn hondje opgemeten en haar borstomvang is 39/40  centimeter. Maat XS van zowel dog copenhagen, die begint bij 38 centimeter, of een XXS van Ruffwear zouden in theorie moeten passen:-).
 
die van Aliexpress ziet er op de foto’s ook wel mooi uit inderdaad, en zou een optie zijn om uit te proberen omdat ie wat minder duur is, maar ik wacht nog steeds op een ander pakje van die site die nooit is aangekomen dus ik ga durf daar denk ik niet meer te bestellen. "

Persoonlijk zou ik dan voor de kleinst mogelijke maat gaan (XXS), anders bestaat de kans dat het tuig vrij ruim valt en dan verliest het de anti-trek functie (het tuigje zal dan gaan schuiven). De maat XXS zou mooi moeten passen, omdat je hondje hier qua maat precies middenin invalt.  

AliExpress zou ik inderdaad alleen doen als je heel veel geduld hebt. Dat kan zomaar 3 maanden duren...  Maar de kwaliteit van de tuigen schijnt prima te zijn. 

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

"  Ik had die ook en eerlijk gezegd heb ik die weg gegooit. Ik heb die 3x gebruikt ofzo. Lijkt qua kwaliteit (en design) natuurlijk niks op de DOG Copenhagen. "

 Wat was het probleem dan juist bij die van jou?  

Ik ken nog mensen die hem hebben en iedereen die ik hoorde, is er supertevreden over (vandaar dat ik hem zelf ook durfde bestellen). Op de facebookgroep van het ras van mijn hond werd het truelove tuigje ook meer aangeraden dan de Ruffwear front range omdat het beter zou passen, bij dat ras dan toch.

 

Op foto's van honden met de Dog zie ik ook totaal geen verschil qua model  Het materiaal is natuurlijk moeilijk te vergelijken op foto, maar ik ben in ieder geval heel tevreden over de kwaliteit van die van mij en ik heb hem nu toch al een tijd 

 

Je moet idd wel geduld hebben bij Aliexpress  Die van mij was er op twee weken, maar ik denk dat dat heel veel geluk was 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

"  Wat was het probleem dan juist bij die van jou?  Ik ken nog mensen die hem hebben en iedereen die ik hoorde, is er supertevreden over (vandaar dat ik hem zelf ook durfde bestellen). Op de facebookgroep van het ras van mijn hond werd het truelove tuigje ook meer aangeraden dan de Ruffwear front range omdat het beter zou passen, bij dat ras dan toch.
 
Op foto's van honden met de Dog zie ik ook totaal geen verschil qua model  Het materiaal is natuurlijk moeilijk te vergelijken op foto, maar ik ben in ieder geval heel tevreden over de kwaliteit van die van mij en ik heb hem nu toch al een tijd 
 
Je moet idd wel geduld hebben bij Aliexpress  Die van mij was er op twee weken, maar ik denk dat dat heel veel geluk was  "

 Ik vond het materiaal gewoon heel anders, stugger. Plus hij zat gewoon super lelijk bij Java en schoof nogal snel.

honden page profiel Zilver_PapiertjeZilver_Papiertje

honden foto van Zilver_Papiertje

yup, hier ook de ruff front range. Let wel, het is geen correctie tuig. Dus een trekkende hond zal blijven trekken. Het goeie aan de frontrange is dat ze geen kracht meer kunnen zetten, dus je kan ze goed onder controle houden omdat ze zichzelf altijd scheef trekken door de ring op de borst.

 

Pyxis is nu niet echt een zware trekker, maar als ze trekt (ooh een papiertje langs de weg...zit daar een koffiekoek in? Even inspecteren) dan lig ik op mijn buik  Dus daarom dat wij de frontrange hebben. Maar dat probleem zal je wel niet hebben met jouw hondje als hij zo klein is!

 

Hier zie je de front op Pyxis.

honden page profiel ElianeEliane

Het is misschien handig uit te zoeken waarom je hondje trekt.

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Het kan van opwinding zijn. De neus achterna willen gaan, maar dat de 2 voeter de 4voeter niet kan volgen 

Maar het kan ook zijn dat er een spanning is omdat bepaalde zaken die er buiten zijn, of die je onderweg tegen komt. Die voor de nodige stress zorgen.

Er zijn zelfs honden die louter trekken omdat ze die halsband rond de nek heel irriterend vinden.

 

Kan al helpen om een goed tuigje te voorzien dat het minst belastend is voor het lichaam. Het Y-tuigje. Eenbeetje zoals hierboven, alleen enkel een ring op de rug.

Maak ook gebruik van een langere lijn (10m) zodat je hond een beperkte vrijheid heeft om de neus achterna te gaan. En zo overal goed te kunnen snuffelen. Strooi geregeld eens wat gezond lekkers in het gras en laat maar snuffelen.

 

Als je hond dan toch nog zou blijven trekken. Is het misschien handig om de omgeving eens onder de loep te nemen. En eens naar de lichaamstaal te kijken. Misschien is je hond zonder dat je je daar van bewust bent, bang van auto's/brommers. Andere honden die te dichtbij zijn naar de normen van jouw hond......

 

En dan is het misschien beter om daar aan te werken, dan enkel te voorkomen dat de hond trekt. Want dan is de angst of stress toch nog steeds aanwezig.

honden page profiel ElleElle

Ik heb intussen net mijn tuigje binnen gekregen. Na nog wat research toch voor de Dog Copenhagen gegaan.. ik hb het idee dat hij wel past, ik kan hem nog wat verstellen. Als ik wat foto’s neerzet zou iemand dat een beetje kunnen beoordelen of is dat niet te zien vanaf een foto?

Eliane, het trekken komt voor wat ik zie voor een groot deel door wat spanning. Met name in het donker vindt ze veel dingen eng. Mensen, honden, en ook alles wat niet doet zoals het hoort (stilstaande fietsers, auto’s e.d.). Als het licht is ook door positieve spanning (yes we gaan lopen!) en inderdaad gewoon doordat ze snel naar voren wil overal naartoe, en ik heb zelf maar twee benen om erachter aan te lopen! Een langere riem is ook een goed idee maar voor nu nog niet, omdat ze steeds van de stoep afloopt lijkt me dat nog niet heel handig. 

honden page profiel ElleElle

En ik wil toch even zeggen dat ik hem heb uitgeprobeerd.. en het lijkt zowaar te werken! De heenweg naar het losloop stukje trok ze nog en ben ik zoals altijd dan gaan stilstaan. Op de terugweg trok ze gewoon niet! Voor de eerste keer ongeveer dat ik lekker met haar kon lopen aan de riem, en zowaar ook heel veel contact met haar kon maken! Ze ging zelfs spontaan naast me lopen en naar me kijken, wat ik normaal alleen op de cursus voor elkaar krijg.. ik heb haar natuurlijk super beloond. Hopelijk blijft dit goed gaan. Nu ben ik heel blij in ieder geval:-)

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Hij lijkt zo heel netjes te zitten hoor. Misschien dat die wat strakker mag als die nog schuift, maar dat merk je vooral tijdens de wandeling. Het is een beetje uitproberen.

De maat lijkt in ieder geval prima.

 

 

En super fijn dat je meteen al verschil merkt.

Volgende forumvraag: Liefje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^