Boaz laten castreren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

" Je bent geinteresseerd in ervaringen zeg je. Die kan ik je een geven, de theorie daar ken ik weinig van maar ik ken wel een Berner Sennen die op latere leeftijd gecastreerd is.
 
Het is de hond van mijn schoonouders. Toen hij 3, 4 jaar oud was kreeg deze hond, King heet hij, ontstekingen in zijn prostaat. Hij verloor druppels bloed in huis, likte zich vaak. De behandeling sloeg aan maar na een paar maanden kwam het weer terug, en weer. Toen is besloten hem te laten castreren. Volgens mij was hij 4 jaar oud. 
Inmiddels zijn we een jaar verder ongeveer. De ontsteking is weg. Hij heeft geen castratenvacht ontwikkeld. Wel wordt hij inderdaad sneller dik, hij is even te zwaar geweest maar na een aanpassing in de hoeveelheid voer is dit onder controle. Voor de castratie kreeg de hond ad libitum voer, zo veel als hij wilde, en hij was al 2 jaar constant op gewicht. Na de castratie ging hij meer eten en werd te dik. Zijn hoeveelheid eten wordt nu afgemeten en zijn gewicht is weer constant.
Gezondheidsproblemen heeft hij niet bij gekregen. Hij had al regelmatig last van ontstoken ogen en oren, dit is hetzelfde gebleven en er zijn geen dingen bij gekomen of weg gegaan. Of hij HD of ED heeft is niet bekend maar zijn gangwerk is niet veranderd in ieder geval.
Het enige nadeel is dat hij nu uitvalt naar andere honden. Ik ken deze hond als een enorme goedzak maar volgens mijn schoonmoeder heeft hij het afgelopen jaar uitgevallen naar vrijwel alle honden die hij op straat ziet en zou hij vechten als hij de kans krijgt. Ik heb dat alleen niet met eigen ogen gezien dus kan niet zeggen of het klopt. Met Ziva gaat het echter nog steeds prima, zij is gewoon zijn kleine zusje gebleven die enorm veel respect naar hem heeft. "

 Jij ook bedankt voor het delen van je ervaring! 

 

Deze hond is echter om medische rede gecastreerd. Dan was voor mij de keuze ook wat sneller gemaakt 

 

Jammer wel dat zijn gedrag zo veranderd is naar andere honden, wat je gehoord hebt.. 

 

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

" Geen idee maar ik wens je sterkte met het nemen van de beslissing!! "

 Dankjewel! 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Geen ervaring met een gecastreerde reu. Wel heb ik Obi bewust niet laten castreren omdat hij dat beetje testosteron naar mijn idee nodig heeft, het is al zo'n angsthaas af en toe. Hij zit nu al op de grens.  Ik weet niet wat er van hem over blijft als ik hem dat ook nog af zou nemen. Bovendien heeft Obi geen klachten en is ook niet compleet de weg kwijt als er een andere hond loops is. 

 

 

 

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

"  Nouja 'dominant' bedoel ik niet per se slecht ofzo. Maar als je meerdere honden hebt, is er toch altijd ergens een onderscheid. Het betekent ook niet automatisch dat je wél problemen krijgt door Boaz te castreren (als hij dus de dominantste is), maar er verandert wel degelijk van alles aan Boaz. En dus ook in hun onderlinge relatie. Met een berner en een labrador zou ik dat overigens best aandurven hoor. Maar aangezien je er naar vroeg vind ik het wel zo handig om te melden. Net als mensen die zeggen dat hun hond niet veranderd is, dat kan niet. Als je hormonen weghaalt verandert er altijd heel veel. In de hond zelf (wat wij misschien niet direct zien), tussen de honden (kijk maar hoe castraten over het algemeen behandeld worden door vreemde honden) etc. De veranderingen zijn niet altijd even duidelijk of erg, maar ze zijn er wel degelijk. Anders liet niemand z'n hond castreren. Hij heeft nu twee keer per jaar periodes dat hij dus last heeft van z'n hormonen? Hoe lang duurt zo'n periode? Als dat 2x 5 maanden is dan maakt het de keus makkelijker dan 2x 2 maanden bijvoorbeeld. Als je het echt een moeilijke beslissing vindt, gewoon meer tijd voor uitrekken en contact opnemen met een trimmer die weet waar ze over praat (A Compagner is vreselijk goed, ze heeft ook regelmatig in bladen geschreven over vachten en het onderhoud) om te vragen wat zij over de vacht van je hond denkt (hoe voller en zachter het haar nu is, hoe groter de kans op echte problemen) en contact opnemen met dierenartsen die zijn gespecialiseerd in orthopedie en oncologie. Die zien waarschijnlijk in beide specialisaties veel berners en kunnen misschien meer zeggen om de twijfels wat betreft castratie, kanker en gewrichtsproblemen wat te verminderen. Dan zou ik denken aan de Wagenrenk en Dierenkliniek Eersel.  "

 Nee hoor ik vatte 'dominant' in dit geval ook niet negatief op.. 

 

Boaz heeft er ongeveer keer per jaar last van, periodes en 'ernst' verschillen. Vorige keer (augustus) heeft hij 3 weken nauwelijks gegeten. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat ik na een week toch wel wat stress kreeg en ben gaan paaien.. Hij at namelijk wel brood (dat is hem heilig) en koekjes en en en behalve zijn eten! Op een gegeven moment stond ik pens te bakken! 

 

Naar de da geweest, hem helemaal laten onderzoeken, bloed geprikt etc.. Niks aan het handje! 

Ik kreeg mijn zin voor realiteit terug en ben gestopt met paaien.. Eet je niet? Prima, vanavond weer een kans! Na 3 dagen at meneer weer zonder problemen!

Het is dus deels ook zijn heerlijk eigenwijze karakter! 

 

Die keer duurde het dus zo'n week of 4 totaal.. Meestal korter. 

 

Trimmer waar ik Boaz breng heeft zelf altijd berners gefokt. Zij raadt het sterk af, wanneer hij meerendeel van de tijd dit gedrag zou hebben wordt het natuurlijk anders. Zij heeft genoeg berners gezien die behoorlijk om zeep geholpen waren qua vacht en sommige qua gedrag. Vachten kun je inderdaad onderhouden, maar het is voor de hond vaak geen pretje (haar woorden).

 

Mijn dierenarts heeft de vorige keer gezegd ' eerst hem maar weer eens aan het eten krijgen', dat was destijds natuurlijk ook het belangrijkste.

 

Ik wil inderdaad (hoe stom dat voor sommige ook klinkt) mijn keuze heel erg goed afwegen. 

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

"  Wat een negatief onzin verhaal, ik herken werkelijk niets hieruit. Zelf altijd gecastreerde reuen gehad, nooit met een vachtprobleem of opeens agressie tegen andere honden, en ook niet onderling, zelfs niet als ik de honden van kijn ouders erbij heb (ook gecastreerde reuen). Ze blijven prima op gewicht (dat heb je toch echt zelf in de hand!) en als een hond zonder HD volledig gezond is uitgegroeid gaat hij niet zomaar nog eens HD krijgen omdat hij zijn ballen mist...
 
En wat de kans op ziekte betreft; ik denk dat de kans dat Boaz een keer wegloopt op zo'n 'liefde maakt blind' moment en onder een auto komt groter is... "

 Ik hoor graag beide kanten, er hoeft ook geen discussie van te komen.

 

Dat een gezonde uitgegroeide hond ineens hd zou ontwikkelen omdat hij zijn ballen mist ben ik ook niet zo bang voor. 

 

We letten goed op dat hij de kans niet krijgt ertussen uit te schieten, het scheelt, je ziet hem niet snel over het hoofd 

honden page profiel Laura Willem & BoazLaura Willem & Boaz

honden foto van Laura Willem & Boaz

" Geen ervaring met een gecastreerde reu. Wel heb ik Obi bewust niet laten castreren omdat hij dat beetje testosteron naar mijn idee nodig heeft, het is al zo'n angsthaas af en toe. Hij zit nu al op de grens.  Ik weet niet wat er van hem over blijft als ik hem dat ook nog af zou nemen. Bovendien heeft Obi geen klachten en is ook niet compleet de weg kwijt als er een andere hond loops is. 
 
 
  "

 Dat is ook wat het zo moeilijk maakt in mijn ogen.

 

Wanneer wordt het zielig voor een hond te handelen met hormonen waar hij niks mee kan? 

Het is niet zo dat hij compleet de weg kwijt is en dat hij de hele dag als een zielig hoopje ligt te piepen.

 

Hij heeft momenten op een dag dat hij piept en naar buiten wil. Buiten gaat zijn neus 'aan' en snuffelen, grassprietjes likken. En hij gaat dus slechter eten. In de ochtend hoeft hij niet of nauwelijks en s avonds moet ik hem wel aansporen, maar dan gaat de bak ook leeg! 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Onderdanig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^