Hoe deze angst nu aanpakken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElleElle

Hoi allemaal,

 

mijn hond Vlieger heeft vanochtend iets vervelends meegemaakt waardoor ze nu heel bang is geworden. 

Ik was bij mijn pony en die moest ik uit de wei halen. Mijn hond kan perfect bij de paarden en dat vond ze ook leuk. Alleen nu was ze laatst met haar staart tegen het schrikdraad aangekomen waardoor ze een schok kreeg, erg vervelend natuurlijk. En sindsdien was ze wat terughoudender in de buurt van de wei. Logisch natuurlijk maar het was niet zo ernstig dat ik dacht dat het niet over zou gaan. Nu was ik er vanochtend en hield ik met een hand het hek vast omdat deze anders open zou gaan, en wilde ik met mijn andere hand even mijn Vlieger een aai geven om haar een beetje gerust te stellen, en toen waaide een stuk van het schrikdraad tegen het hek aan, waardoor ik een schok kreeg maar die op dat moment ook aan Vlieger doorgaf. Nu is ze zo bang geworden dat ze op maximaal 300 meter van het hek durft te staan, ze komt niet als ik haar roep, durft niet langs de wei te lopen, trilt en durft niks lekkers aan te nemen. Ik vind het zo zielig voor haar. En ik weet niet hoe ik het moet aanpakken om haar weer op haar gemak te stellen. Sorry voor het lange verhaal. Heeft iemand tips hoe dit aan te pakken?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Flink oefenen met wat lekkers. Doe dat op momenten dat je tijd hebt en niet speciaal voor je paard et bent.

Verder, stroom eraf als je met je hond naar de wei gaat en er weer opzetten als je weggaat.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ja, dat is natuurlijk net waarvoor schrikdraad dient: een dier zo'n onaangenaam gevoel geven dat het niet meer in de buurt durft te komen (behalve die dwaze meiden van mij dan, die lopen daar gewoon doorheen )

 

Moet je hond vaak of langdurig in de buurt van die schrikdraad zijn? 

Indien het maar voor eventjes is, zou je haar een plekje op afstand kunnen toewijzen, waar ze dan even op jou blijft wachten.

 

Maar als ze daar vaak moet komen, kan je beter vanaf 0 opbouwen.

Hou je hierbij dan enkel bezig met de hond, niet met je paard.

Ga samen op veilige afstand staan (op een plaats waar ze zich nog goed en zelfzeker voelt), doe een spelletje, of iets wat ze leuk vindt. Verkort dan de afstand een beetje, en hou het weer leuk.

Maar hou haar grenzen in de gaten, hou het plezierig en ontspannen. Zodat haar stemming positief blijft. En dan ga je weer naar huis.

De volgende 'training' ga je wat verder, zo verleg je stilletjes aan de grens. Maar steeds stoppen op een punt waar het nog leuk is voor haar.

Zo kan je stelselmatig de afstand tussen hond en draad verkleinen.

 

Wat ook kan helpen is de draad meer zichtbaar maken (lintjes aanknopen of zo), zodat de hond duidelijker ziet waar het gevaar is.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

De stroom eraf, als je de pony uit de wei gaat halen.

Zolang duurt dat niet, en het is veiliger voor paard, mens, hond als je de stroom er even af haalt.

honden page profiel ElleElle

Helaas gaat het afhalen van de stroom niet. Het is niet mijn eigen weiland en deze ligt een stuk in het bos. Er hangt normaal een draad voor het hek en die kan je gewoon veilig aan de zijkant hangen, maar nu ging het per ongeluk mis. 

Mijn hondje hoeft alleen bij en bij het weiland te zijn bij het halen en brengen van mijn pony naar de wei, gaat dus om een aantal minuten.

Goede tip om op een veilige afstand te oefenen. Dit is dus minstens 300 meter maar het is even niet anders. Zo sneu voor mijn hondje, ze vond het altijd heel leuk.. Ik ga hard oefenen en hopelijk gaat de angst stukje bij beetje weg . 

Mocht dat niet lukken dan zal ik proberen om haar op afstand een veilig plekje aan te wijzen!

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Het is net gebeurd, geef het ook even wat tijd :) Hier zijn beide honden op een verschillende wandeling op het zelfde stukje er tegenaan geknald. Heel zielig en vervelend voor ze, maar weten nu wel dan ze daar niet mogen komen. Ik had ze aangelijnd en lopen altijd netjes over het pad en eentje maakte ineens een slinger om mij heen met spelen met de ander. En de andere hond ging achter een (ik denk) kikker aan.

Best wel een tijd hebben ze echt op afstand van het draad gelopen maar op den duur toch minder voorzichtig. Niet meer tegenaan gekomen, maar niet meer angstig.

 

En anders rustig trainen zoals hierboven al geschreven staat. Zonder dat je andere verplichtingen hebt met je paard:) 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Gewoon je hond aan de lijn meenemen in de weide, heen en weer lopen rennen als het maar vrolijk is, in het begin zal ze het eng vinden maar na een paar keer doen gaat dat vanzelf over, heel moeilijk gaan doen en heel voorzichtig zou ik niet doen.

Al moet je het 20 keer doen.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Gewoon aan de leiband houden en net doen of er niks gebeurt is.

Als je geluk hebt ziet je hond het als een andere situatie als hij aan de riem moet en vergeet hij angst te hebben.

Volgende forumvraag: Onrustig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^