HR-lijst: Waarom verschil stamboom of stamboomloos?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JamaicaJamaica

Ik kan voorbeelden genoeg bedenken van stamboomhonden die zowel mens als dier bijten. Hier woont bv een akita, met stamboom. Hij bijt honden en kinderen. Het beest trekt zijn lip al op als hij iemand ziet. Maar hé, geen maatregelen nodig, want hij heeft een stamboom!

3 deuren verder wonen 2 cane corso's, die altijd een muilkorf om hebben. Oke, de baas neemt zijn verantwoordelijkheid, maar lief zijn die honden niet. Zijn nog jonge pitbull loopt trouwens wel regelmatig alleen over straat.

Hoe je het ook bekijkt, het is gewoon hartstikke krom dat stamboomhonden niet als HR-honden worden gezien.

Volgens onze vorige da had elke mechelaar een kronkel. Dat zegt genoeg over haar ervaringen met het ras. De doorsnee mechelaar is geen hond voor in een gezinnetje dat gewoon een leuke hond wil.

Het gros van de mechelaars op straat heeft geen stamboom, dat dan weer wel. Misschien dat dat papiertje bij dit ras wel verschil maakt, dat weet ik niet, maar van mij (en veel mensen), mogen ze op de lijst.

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Als men broodfok zou verbieden wat overigens niet mogelijk is want alles wat geld opbrengt... Zouden er veel minder angstige honden zijn. Ik zie vaak golden retrievers die een muilkorf dragen, angstig zijn... Ook cockers en border collies die ik al tegen ben gekomen met agressie (agressie klinkt nu wel zeer negatief, ik bedoel ermee dat er agressie ontstaat zonder enige aanleiding doordat de hond bvb heel angstig is, als Raiko zich bedreigd voelt reageert ie ook agressief, dus waar ligt die grens natuurlijk?) Maar ik wil maar zeggen dat als die grote puppyfabrieken zouden sluiten er volgens mij minder bijtincidenten van gebeuren en vervolgens (wat allicht ook niet haalbaar is, zucht) zouden de mensen moeten geschikt worden verklaard om een hond te houden (ik ken bvb gezinnen met 2kids en een border collie die de hele dag in een bench zit, er niet uit mag want dan is hij te wild, enkel om te plassen en in de tuin als de kinderen binnen zijn, hij heeft ook een buitenkennel voor als de kinderen buiten zijn, ze hebben hem inmiddels weggedaan bij een andere eigenaar want hij liep eens los en had gehapt naar hun jongste kindje) zulke mensen moeten ingelicht worden, advies krijgen en een basiscursus theorie volgen wat een hond nodig heeft, verplicht een fokker bezoeken om vragen te stellen, als ze hem dan nog steeds willen kan de fokker beslissen of dat ras een goede keuze is (mijn theorie is niet haalbaar ik weet het ) maar de mensen waarover ik het heb kunnen de dag van vandaag eigenlijk gewoon een nieuwe border collie kopen.. er zou moeten een lijst bestaan zodat je als fokker kan zien dat deze persoon 2j geleden bvb een hond heeft gekocht ergens en die nu geplaatst is bvb

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

"Overigens maak het niks uit een stamboom hond zal niet minder bijten dan een stamboomloze, maar inderdaad ze verwachten dat mensen zich meer hebben ingelezen. Moet wel zeggen Eddy heeft geen stamboom maar dan nog....hoe gaan ze na welke HR- hond een stamboom heeft of niet? Moet je het paspoort overal mee naartoe slepen? "

 
Nagaan of een hond een stamboom heeft kan eigenlijk heel makkelijk geregeld worden. 

Als er geboorte aangifte wordt gedaan bij de RvB, dan wordt bij de pups (en ouders als dat nog niet is gedaan) DNA afgenomen. Stamboom krijg je ook alleen als de ouders die zijn opgegeven, ook echt de ouders zijn.  Dat gebeurt tegelijk met het chippen. Dus DNA A hoort bij hond A met chipnummer 1234. DNA B hoort bij hond B met chipnummer 1235. Dat kan gewoon gekoppeld worden. 

Paspoort zegt niets over het wel of niet hebben van een stamboom. 

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

" Ik kan voorbeelden genoeg bedenken van stamboomhonden die zowel mens als dier bijten. Hier woont bv een akita, met stamboom. Hij bijt honden en kinderen. Het beest trekt zijn lip al op als hij iemand ziet. Maar hé, geen maatregelen nodig, want hij heeft een stamboom!

3 deuren verder wonen 2 cane corso's, die altijd een muilkorf om hebben. Oke, de baas neemt zijn verantwoordelijkheid, maar lief zijn die honden niet. Zijn nog jonge pitbull loopt trouwens wel regelmatig alleen over straat.

Hoe je het ook bekijkt, het is gewoon hartstikke krom dat stamboomhonden niet als HR-honden worden gezien.

Volgens onze vorige da had elke mechelaar een kronkel. Dat zegt genoeg over haar ervaringen met het ras. De doorsnee mechelaar is geen hond voor in een gezinnetje dat gewoon een leuke hond wil.

Het gros van de mechelaars op straat heeft geen stamboom, dat dan weer wel. Misschien dat dat papiertje bij dit ras wel verschil maakt, dat weet ik niet, maar van mij (en veel mensen), mogen ze op de lijst. "

 Tja. Het gaat dus uit van een gemiddelde. En nogmaals, er zijn gewoon mensen die een hond zonder stamboom hebben en hun verantwoordelijkheid nemen. Of een HR hond zonder stamboom die geen vlieg kwaad doet.

Of een HR hond met stamboom en eigenaar die het bar weinig kan schelen of een HR hond met stamboom die wel degelijk hond / mensagressief is.

Maar daar gaat het niet om. Ze kijken naar het gemiddelde. Raseigenschappen heb je er ook helemaal niet zomaar uit, dus het is al raar om te denken dat een HR hond met stamboom ineens een lief doetje is (tegenover andere honden dan). Ze zijn alleen over het algemeen iets toleranter dan hun stambomloze collega's. Door een compleet ander fokbeleid.

En Truus die denkt dat socialisatie alles compenseert, krijgt/haalt nu eenmaal in 95% van de gevallen geen hond met stamboom. Te duur, niet nodig, te lang wachten etc. Die eigenaren willen ze voorkomen en daar is dit de beste maatregel voor. Hoe moeilijker het wordt om een met een bepaalde hond te lopen (dus meer regels, maar ook eindelijk die wildfok aan banden leggen), hoe minder van die honden er uiteindelijk in het straatbeeld te zien zijn.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

"  Ik heb/had trouwens zelf 4 stamboomhonden, maar daar waren er ook 2 hond-intolerant van en de 2 andere super sociaal. De eerste was een herplaatser van begin jaren '80 en gebruikt voor hondengevechten, dus niet vreemd dat ze zeer agressief was tegen soortgenoten, overigens een geweldige hond voor de mens. Ons reutje die we als pup hebben gekregen  was ook hond-intolerant, zelfde opvoeding en socialisatie als de andere, toch anders uitgepakt. Maar wat ik hierboven ook al heb gezegd, als je de verantwoordelijkheid neemt voor je hond, hoeft het geen probleem te zijn.  "

 Ik denk dat daar het verschil in zit, dat bij stamboomhonden beter gekeken kan worden naar een genetische aanleg, in welke lijnen dit soort 'agressie' en hond-intolerantie meer voorkomt, zodat er besloten kan worden om niet meer te fokken met dergelijke honden? Bij stamboomhonden is de afstamming namelijk allemaal keurig netjes vastgelegd.

 

Bij het 'gelegenheidsnestje' van de buren 3-hoog achter of uit een schuur of broodføk wordt maar al te vaak met kruisingen en willekeurige honden gefokt waarbij helemaal niet kan worden nagegaan wat de voorgeschiedenis is en of die mogelijk afwijkend gedrag hebben.

honden page profiel bentebente 3 doggies

"  Maar zo ver is het nog lang niet! Ik ken heel veel hond-intolerante stamboomhonden. Ook vind ik het eerlijk gezegd vreemd dat de mechelse herder er niet op staat, terwijl bijna iedereen wel te maken heeft gehad met een bijtende mechelaar. "

 Vind ik ook van de teckel, een van de rassen waar jaarlijks enorm veel bijtincidenten mee zijn. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  Ik denk dat daar het verschil in zit, dat bij stamboomhonden beter gekeken kan worden naar een genetische aanleg, in welke lijnen dit soort 'agressie' en hond-intolerantie meer voorkomt, zodat er besloten kan worden om niet meer te fokken met dergelijke honden? Bij stamboomhonden is de afstamming namelijk allemaal keurig netjes vastgelegd.
 
Bij het 'gelegenheidsnestje' van de buren 3-hoog achter of uit een schuur of broodføk wordt maar al te vaak met kruisingen en willekeurige honden gefokt waarbij helemaal niet kan worden nagegaan wat de voorgeschiedenis is en of die mogelijk afwijkend gedrag hebben. "

Een stamboom is zeker altijd handig om te zien uit wat voor lijnen de hond komt, ik zou zelf ook niet een hond aanschaffen zonder de achtergrond ervan te weten... maar toch, het eruit willen fokken van bepaalde eigenschappen  bij staffords en aanverwante rassen is Russische roulette. Er zijn genoeg fokkers die het wel doen hoor, die gewoon echt niet fokken met een hond die niets moet weten van andere honden, prima, maar ook dat kan verkeerd uitpakken. Stamboom biedt wel een beetje houvast maar het is ook niet alles... 

honden page profiel JamaicaJamaica

"  Vind ik ook van de teckel, een van de rassen waar jaarlijks enorm veel bijtincidenten mee zijn.  "

 Het gaat bij HR-honden om de schade die ze aanrichten, en een teckel is niets in dat opzicht vergeleken bij de honden op de lijst.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Dp

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

" Het gaat bij HR-honden om de schade die ze aanrichten, en een teckel is niets in dat opzicht vergeleken bij de honden op de lijst. "


Herhaal dit nog eens na dit gelezen te hebben...
http://redhotawesome.com/parents-left-adorable-chihuahua-baby-happened-will-terrify/

honden page profiel DieselDiesel

honden foto van Diesel

" Herhaal dit nog eens na dit gelezen te hebben...

http://redhotawesome.com/parents-left-adorable-chihuahua-baby-happened-will-terrify/ "

Ohhh, wat een krengen die hondjessealed

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Herhaal dit nog eens na dit gelezen te hebben...

http://redhotawesome.com/parents-left-adorable-chihuahua-baby-happened-will-terrify/ "

Zijn 2 verschillende kinderen en die chi moet nogal een grote bek gehad hebben...

onzinartikel.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Herhaal dit nog eens na dit gelezen te hebben...

http://redhotawesome.com/parents-left-adorable-chihuahua-baby-happened-will-terrify/ "

'Red Hot Awesome' is niet bepaald een betrouwbare nieuwsbron. Integendeel. sealed /fake news 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Dp

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Jep onzin verhaal totdat je het zelf eens meemaakt, maar in jou wereld kan dit waarschijnlijk alleen bij een stafford of pitbull of een andere HR hond

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Jep onzin verhaal totdat je het zelf eens meemaakt, maar in jou wereld kan dit waarschijnlijk alleen bij een stafford of pitbull of een andere HR hond

http://mommabuzz.com/trending/parents-left-adorable-chihuahua-with-baby-and-what-happened-will-terrify-you/ "

Momma Buzz? innocent 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Het was blijkbaar een collie, enkel van die chi was dus onzin maar de rest niet

honden foto van Michelle, baasje van Scotty en katten Charlie en Cassie

http://www.bbc.com/news/uk-england-gloucestershire-11261240

Hier is het ineens een Collie foot-in-mouth

 

Daarbij, inderdaad... Bronnen als RedHotAwesome en Mommabuzz zal ik niet gauw als geloofwaardig bestempelen...

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Het was blijkbaar een collie. "

Ik lees hier altijd dat die alleen sneppen sealed

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

" http://www.bbc.com/news/uk-england-gloucestershire-11261240

Hier is het ineens een Collie 

 

Daarbij, inderdaad... Bronnen als RedHotAwesome en Mommabuzz zal ik niet gauw als geloofwaardig bestempelen... "

 

Staat ook gewoon op de bbc hun site, wel met het juiste ras

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Staat ook gewoon op de bbc hun site, wel met het juiste ras "

Lokt natuurlijk meer lezers als er chihuahua staat.... niet alles geloven wat op internet staat hp-thumbsup

 

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Nee maar zo zie je maar dat enkel wijzen naar HR honden zeer kortzinnig is.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Nee maar zo zie je maar dat enkel wijzen naar HR honden zeer kortzinnig is. "

Tuurlijk is dat onzin. Mijn vorige hond is doodgebeten door een jachthond dus vind zon lijstjes absoluut onzin. Al heb ik wel liever dat een chi mijn honden aanvalt dan eender welk groot ras 

honden page profiel Lola&JojoLola&Jojo

honden foto van Lola&Jojo

"  Staat ook gewoon op de bbc hun site, wel met het juiste ras "

Hier staat het ook op vermeld dat het om een collie ging.

http://blog.seniorennet.be/marthabos/archief.php?startdatum=1284328800&stopdatum=1284933600

 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Het is natuurlijk altijd verschrikkelijk, zo'n incident. Ongeacht het ras. Toch kan iedereen met gezond verstand beredeneren dat een aanval van een pitbullachtige of molosser niet gelijk is aan een aanval van een chihuahua (of zelfs van een collie, labrador of andere grote hond, for that matter). Ik kan nu ook wel tientallen links naar (betrouwbare) nieuwsberichten delen waarin staffordshire terriërs of rottweilers de 'daders' waren maar ik geloof niet dat we daarmee iets opschieten. Iedere hond kan bijten, maar helaas gaat het met bepaalde type honden gewoonweg veel te vaak mis, ook hier in Nederland. 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ik kan nu ook wel tientallen links naar (betrouwbare) nieuwsberichten delen waarin staffordshire terriërs of rottweilers de 'daders' waren maar ik geloof niet dat we daarmee iets opschieten. Iedere hond kan bijten, maar helaas gaat het met bepaalde type honden gewoonweg veel te vaak mis, ook hier in Nederland.  "

Denk jij dat het vaker mis gaat met dit type honden als met andere?

Zou het niet te maken hebben dat juist dit type honden breed uitgemeten worden in de media?

honden page profiel Cai de shih tzuCai de shih tzu

honden foto van Cai de shih tzu

" Het is natuurlijk altijd verschrikkelijk, zo'n incident. Ongeacht het ras. Toch kan iedereen met gezond verstand beredeneren dat een aanval van een pitbullachtige of molosser niet gelijk is aan een aanval van een chihuahua (of zelfs van een collie, labrador of andere grote hond, for that matter). Ik kan nu ook wel tientallen links naar (betrouwbare) nieuwsberichten delen waarin staffordshire terriërs of rottweilers de 'daders' waren maar ik geloof niet dat we daarmee iets opschieten. Iedere hond kan bijten, maar helaas gaat het met bepaalde type honden gewoonweg veel te vaak mis, ook hier in Nederland.  "

Precies, gaan we nou sirieus een beet van een chihuahua ( in werkelijkheid collie) vergelijken met een beet van een stafford??

 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik lees hier altijd dat die alleen sneppen "

Border Collies sneppen inderdaad. Dat is er in gefokt om de schapen te beschermen. Edoch, ook een BC kan niet goed in de kop zijn, psychisch gestoord, geestelijk gehandicapt door bv een tumor. Dan gaat het weleens fout. Herders zullen zo'n hond altijd afmaken en er niet mee fokken.

 

Ik vermoed ook dat het hier om een BC ging al heeft de beschrijving het alleen over een Collie en een 'sheepdog'. Theoretisch zou het nog om een andere soort Collie kunnen gaan.

 

Wel grappig trouwens hoor: Hullie doen het ook!1!einz!! Laten we maar niet praten over procenten. Bijvoorbeeld: Rottweilers zijn wereldwijd verantwoordelijk voor bijna de helft van de dodelijke aanvallen, en in sommige landen is dat zelfs 74 procent. Zulke ernstige aanvallen van de BC moeten met het vergrootglas gezocht worden. De reactie is trouwens ook anders onder de harde kern van BC liefhebbers; Zo'n BC wordt onmiddellijk afgemaakt zonder te blikken of te blozen. Bij veel HR rassen wordt er echter een heel drama van gemaakt en vooral veel: "Het ligt niet aan de hond, maar aan het baasje, de hond is ook slachtoffer."

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Denk jij dat het vaker mis gaat met dit type honden als met andere?
Zou het niet te maken hebben dat juist dit type honden breed uitgemeten worden in de media? "

Nee.

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

" Denk jij dat het vaker mis gaat met dit type honden als met andere?
Zou het niet te maken hebben dat juist dit type honden breed uitgemeten worden in de media? "

Als antwoord op je eerste vraag, als we het hebben over ernstige (geregistreerde) incidenten: ja. Natuurlijk zorgt de framing van de media ervoor dat het beeld van de pitbull als gevaarlijke hond opgeblazen wordt, maar het valt niet te ontkennen dat er alleen al in de afgelopen jaren absurd veel ernstige bijtincidenten zijn geweest (zowel met kinderen en mensen als met andere honden) - zo'n beeld is mijns inziens niet volledig uit de lucht gegrepen. Ongetwijfeld heeft dat vaak te maken met de aantrekkingskracht van dit type hond op onverantwoordelijke eigenaars (en -fokkers). In de juiste handen kunnen het werkelijk fantastische honden zijn, maar jammer genoeg gaat niet iedereen verantwoord met zijn of haar hond om. Ik heb overigens helemaal niets tegen zogenaamde 'powerbreeds', sterker nog ik heb hier zelf een mix rondlopen die hoogstwaarschijnlijk wordt aangezien voor een HR-hond. Maar ik vind het geheel begrijpelijk dat er wordt nagedacht over maatregelen om het aantal (ernstige) bijtincidenten terug te dringen; en pitbullachtigen hebben nu eenmaal veel van dergelijke incidenten op hun naam staan. Door de landelijke verplichte opvoedcursus is trouwens alweer een streep gezet, dus waarschijnlijk zal er in de praktijk wel weer niets gebeuren. tongue-out 

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Volvopas
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^