Wat te doen bij een overprikkelde hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DoggyDoggy

honden foto van Doggy

Mijn vriendin heeft een labrador van ruim 1 jaar. Sinds 2 maanden haal ik die lieverd op op de dagen dat er niemand thuis is (door verandering in werkroosters).

Zelf heb ik ook een hond. Die is rustig en gericht op mensen en luistert heel goed. (Is ook geen puber meer). Die van mijn vriendin is snel overprikkeld en vooral gericht op andere honden. Omdat ik de hond nog maar kort heb, heb ik er ook nog geen sterke band mee. Toch loop ik tegen dezelfde dingen aan als mijn vriendin en zij heeft wel een band met haar hond. 

Graag jullie advies over de volgende zaken:

  1.  Hoe kan ik een band opbouwen met haar hond?
    Ze houdt niet van speelgoed zoals ballen en stokken. Zoeken vindt ze ook niet leuk. Trekspellen wel, maar daar is ze zo fel in dat ik dat zelf niet prettig vind. 
  2. Hoe kan ik voorkomen dat ze overprikkeld raakt en als ze het is, hoe krijg ik haar weer rustig?
    Voorbeelden: deurbel gaat en direct is ze van level 1 naar 9 wat betreft overprikkeling. Dan ben ik nog niet opgestaan of wat dan ook. Ze gaat dan aan alle kasten en deuren likken en is daarin moeilijk te onderbreken. 
    Ander voorbeeld. Ik haal haar op. Ik ga pas naar binnen als ze rustig is. Ik lijn haar pas aan als ze rustig is. Pas als ze rustig is neem ik de volgende stap. Dat duurt soms best lang. Als ze dan eindelijk rustig is en mijn hond mag begroeten, schiet ze van level 1 zo weer naar level 9. Ze is rustig als ze mijn kamer inloopt en als ze mijn hond ziet, gaat ze als een gek door mijn kamer rennen. Iets wat funest is voor haar heupen want ze maakt nogal wat bochten en draaiingen bij het rennen. 
  3. Hoe kan ik zorgen dat ze naar mij toekomt als ze afgeleid is?
    Ze is erg gericht op andere honden. Eerst liet ik haar niet los lopen in losloopgebieden omdat ze zo overprikkeld is en zo onrustig alle kanten optuurt. Op een bepaald moment liet ik haar wel los lopen (pas zodra ze rustig was), maar het is soms nogal genant als ze andere honden eerder ziet dan ik. Want dan gaat ze spelen en is ze moeilijk terug te roepen. Wegrennen boeit haar niet, want ze heeft mij niet meer in de picture. Haar vangen is ook geen optie, want in haar spel is ze snel en lomp en ben ik bang dat ze me omver loopt. Bovendien ben ik niet zo snel en wendbaar:-). Uitlaten spelen wil ik alleen als de andere eigenaren dat ook goed vinden. Maar er zijn mensen die niet willen om welke reden ook. En dan wil ik dat uiteraard niet. Dus zelf vind ik dat lastig. Wat te doen? Standaard aanlijnen als er een andere hond komt lijkt mij ook niet handig, want je moet het wel trainen en zonder spelen kun je ook niet trainen, toch? Wat adviseren jullie mij hierin? Mijn vriedin laat haar hond wel spelen en loopt dan dezelfde route als de baasjes van de honden waar haar hond mee speelt. Maar zelf vind ik dat niet zo een prettige oplossing. Bovendien weet ik ook niet of alle baasjes daarop zitten te wachten. 

Graag hoor ik jullie tips en adviezen! Alvast bedankt!

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

1 je kan eens kijken of je dmv hersenwerkjes een band op kan bouwen. Hersenwerkjes doe je samen en je zorgt dat je niet moeilijk begint. Je blijft erbij zitten en helpt de hond wanneer die het puzzelen moeilijk vind (google hersenwerk voor honden).

 

2 Ik denk niet zozeer dat het overprikkeling is, maar enthousiasme. Als jij bij de deur blijft staan net zolang tot ze rustig is, dan is het enthousiasme daarna alleen nog maar groter denk ik. Ik zou zeggen; stap gewoon lekker naar binnen, even knuffelen en begroeten. Neem daar ook even de tijd voor, dan zal de hond bij het aanlijnen daarna wat rustiger zijn.

Het rennen door de kamer, dat zou ik gelijk afkappen. Hier wordt ook niet gerend door de kamer wanneer de hond van m'n zusje komt. Sterker nog, ze mogen binnen niet eens spelen. De vloer is hiervoor te glad. Spelen wordt buiten gedaan.

 

3 Niet luisteren is bij mij ook niet loslopen. Dus dan helaas ook niet spelen met andere honden en naar een losloopgebied.

Eerst oefenen met hier komen aan de lange lijn, gaat dat een aantal weken goed, dan pas ga je naar een iets drukker gebied ook weer aan de lange lijn en zo ga je verder.

Beloon altijd wanneer de hond terugkomt, ook als ze eerst ergens gaat staan snuffelen/plassen/rondrennen.

Uiteindelijk komt de hond wel dus dat is beloning.

Ga je straffen (zag hier laatst iemand de hond een tik tegen z'n kop verkopen omdat die pas terugkwam nadat die weg was gerend) dan zorg je ervoor dat de hond het eng gaat vinden om terug te komen, want er volgt immers een tik ipv een beloning.

 

Neem een beloning wat de hond heel erg lekker vind. Kleine stukjes kaas, gedroogde pens of wat dan ook. Oefen ook niet te lang. Heb je 2-3 keer succes, dan is het oefenen klaar en ga je verder met een leuke wandeling.

Volgende forumvraag: honden bot
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^