Hoeveel geld kost een chinese crested powderpuff eigenlijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel bentebente

Geen zorgen, ik ga er geen kopen en wil niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Ik vroeg me dit gewoon af !

 

maar aangezien het kenmerk van de chinese naakthond toch wel hun naaktheid is, zijn de powderpuffs volgens rasstandaard toch eigenlijk “mislukt”? Ik weet van de ridgebacks dat ze vaak voor minder geld weggaan als ze geen ridge hebben, geld dit ook voor de chinese naakthond? 

 

En voor hoeveel gaan ze dan ongeveer weg? 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Waarom stuur je geen privé berichtje aan:   http://www.hondenpage.com/baasjes/9330/wichita-en-haar-roedel---abby,-eevee,-elphaba,-glacee-&-grant.php

 

Zij zal één van de weinigen zijn op HP die je vraag kan beantwoorden.

honden page profiel Liesbeth en de teckelbendeLiesbeth en de teckelbendegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Liesbeth en de teckelbende

Fokster dat ik ken ben je €600 minstens kwijt.. afhankelijk van de kleur.. 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Het 'naakt-gen' is dominant, maar ook een 'lethal' gen, ofwel, als een puppy 2x het naakt-gen heeft, is het meestal niet levensvatbaar, wordt misvormd geboren en komt vaak helemaal niet eens tot ontwikkeling. Puppies die in de baarmoeder sterven, leveren bovendien ook een gevaar op voor de andere pups en moeder.

 

De genetica van de 'Chinese Crested' wordt hier goed uitgelegd, in het Engels maar met plaatjes: https://hubpages.com/animals/The-Genetics-of-the-Chinese-Crested

 

Een fokker loopt dus het minste risico als een powderpuff met een naakthond wordt gedekt, dan zou je gemiddeld je 50% naakthondjes en 50% honden met volle vacht krijgen - maar geen doodgeboren pups.  Het ras kan dus niet voortbestaan zonder Powderpuffs.

 

De meeste 'kopers' zullen echter een naakthondje willen hebben, en dat kan dus betekenen dat door de 'vraag' en de 'markt' de prijs voor een Powderpuff lager is. In de VS is een Powderpuff vaak zo'n 30% goedkoper. Geen idee hoe het hier is.

 

 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

" Het 'naakt-gen' is dominant, maar ook een 'lethal' gen, ofwel, als een puppy 2x het naakt-gen heeft, is het meestal niet levensvatbaar, wordt misvormd geboren en komt vaak helemaal niet eens tot ontwikkeling. Puppies die in de baarmoeder sterven, leveren bovendien ook een gevaar op voor de andere pups en moeder.
 
De genetica van de 'Chinese Crested' wordt hier goed uitgelegd, in het Engels maar met plaatjes: https://hubpages.com/animals/The-Genetics-of-the-Chinese-Crested
 
Een fokker loopt dus het minste risico als een powderpuff met een naakthond wordt gedekt, dan zou je gemiddeld je 50% naakthondjes en 50% honden met volle vacht krijgen - maar geen doodgeboren pups.  Het ras kan dus niet voortbestaan zonder Powderpuffs.
 
De meeste 'kopers' zullen echter een naakthondje willen hebben, en dat kan dus betekenen dat door de 'vraag' en de 'markt' de prijs voor een Powderpuff lager is. In de VS is een Powderpuff vaak zo'n 30% goedkoper. Geen idee hoe het hier is.
 
  "

 Ik ben helemaal niet thuis in deze naakte wereld, maar geldt dit voor elk naaktras?

 Neem de Amerikaanse naakthond, zijn die er ook met vacht om zo gezonde pups te krijgen? 

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

"  Ik ben helemaal niet thuis in deze naakte wereld, maar geldt dit voor elk naaktras?
 Neem de Amerikaanse naakthond, zijn die er ook met vacht om zo gezonde pups te krijgen?  "

Oh, interessant genoeg werkt het heel anders bj de American Naked Terrier lees ik op wikipedia - ik wist dat niet, want voor de Peruvian Orchid en Mexicanse Naakthond geldt hetzelfde als de Chinese naakthond:

While there are unproven theories that other hairless dog breeds have common ancestry, the recent evolution of the American Hairless Terrier demonstrates an independent evolution from other hairless breeds.

A key difference found between the American Hairless Terrier and other Hairless Dog breeds is that the AHT's hairless gene is recessive, while the gene for hairlessness found in the ancient breeds is a lethal dominant.

The American Hairless Terrier does not have dental issues (absent premolars) or other characteristics associated with the dominant hairless gene.

For dogs where hairlessness is a dominant gene, hairless to hairless matings will on average produce 66.6% hairless and 33.3% coated live puppies[citation needed]. For hairless to coated matings, there will be an average one-to-one ratio between coated and hairless offspring. In coated to coated matings, all puppies will be coated.

Matings between hairless AHTs will produce completely hairless litters. Between hairless AHT to coated AHT or Rat Terrier, results are more variable and will produce mixed hairless litters to all coated litters.

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

"
 
maar aangezien het kenmerk van de chinese naakthond toch wel hun naaktheid is, zijn de powderpuffs volgens rasstandaard toch eigenlijk “mislukt”?   "

Oei laat liefhebbers van het ras die opmerking maar niet horen hoor... Hahaha!

Dat is namelijk zeer zeker niet waar! Het is zelfs zo dat powderpuffjes nodig zijn om het ras gezond te houden. Ze zijn daarom dus ook zeer gewenst in de fok, en het is een groot misverstand dat deze honden niet tot het ras behoren. De fout zit 'm eigenlijk in de vertaling van de rasnaam, die in het Engels Chinese Crested is. Dit omdat het ras zich kenmerkt door hun kuif, niet zozeer door hun naaktheid. Waarom hier in het Nederlands ooit Chinese Naakthond van is gemaakt is mij een raadsel, maar deze naam doet inderdaad vermoeden dat het ras (volledig) kaal hoort te zijn wat dus lang niet altijd het geval is.

Na dat stukje geschiedenis te hebben gegeven...  Moet ik eerlijk bekennen dat het lastig is om te zeggen hoeveel een Chinese Naakthond kost. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat veel fokkers hier in het wereldje helaas nogal geheimzinnig over doen. De rasvereniging(en) hebben ook geen richt/adviesprijs dus eigenlijk doet iedereen wat hij/zij wil. Reden twee is dat door deze onduidelijkheid en verschillende meningen over wat een hond van dit ras 'waard' is de prijzen zeer uiteen lopen. Sommige fokkers vragen meer voor kampioenscombinaties, anderen maken zelfs onderscheid tussen show- en huishondjes en er zijn ook fokkers die verschillende prijzen hanteren voor reutjes en teefjes en de hoeveelheid haar dat een hondje heeft (true hairless, medium hairless, hairy hairless & powderpuff). Over het algemeen is het wel zo dat powderpuffjes iets goedkoper zijn dan hun hairless aanhanger, maar dit heeft dus niks te maken met hun uiterlijk maar simpelweg hun bekendheid. Als iemand een Chinese Naakthond zoekt denken ze vooral aan een hondje zonder vacht, waardoor de powderpuff vaak niet aan de uiterlijke kenmerken voldoet die zij voor ogen hebben. Ook denken mensen soms inderdaad dat deze honden een genetische fout hebben en daardoor dus niet rastypisch zijn, wat hun imago helaas ook geen goed doet. Ze verkopen dus even hard gezegd een stuk minder goed, ondanks dat zij over dezelfde kwaliteiten beschikken als hun hairless aanhangers en ook veelvuldig worden ingezet op shows en in de fokkerij.

Voor iedereen die dit hele verhaal hierboven niet wilt lezen en gewoon gelijk een antwoord op de vraag zoekt. Een powderpuff zal bij een goede fokker zo tussen de 500 á 2000 euro kosten. En dat wil zeker niet zeggen dat een powderpuff van 500 euro minder gezond, fokgeschikt en/of showwaardig is dan een puff van 2000 euro. Het prijsverschil hierin zit 'm echt in wat voor bedragen de specifieke fokker hanteert en hoeveel waarde deze hecht aan titels en het idee dat dit een 'luxe ras' moet zijn. Voor hairless hondjes geldt zelfs dat de prijzen tussen de 500 á 3000 euro kunnen liggen dus zijn de verschillen nog groter.

honden page profiel bentebente

" Oei laat liefhebbers van het ras die opmerking maar niet horen hoor... Hahaha! Dat is namelijk zeer zeker niet waar! Het is zelfs zo dat powderpuffjes nodig zijn om het ras gezond te houden. Ze zijn daarom dus ook zeer gewenst in de fok, en het is een groot misverstand dat deze honden niet tot het ras behoren. De fout zit 'm eigenlijk in de vertaling van de rasnaam, die in het Engels Chinese Crested is. Dit omdat het ras zich kenmerkt door hun kuif, niet zozeer door hun naaktheid. Waarom hier in het Nederlands ooit Chinese Naakthond van is gemaakt is mij een raadsel, maar deze naam doet inderdaad vermoeden dat het ras (volledig) kaal hoort te zijn wat dus lang niet altijd het geval is.Na dat stukje geschiedenis te hebben gegeven...  Moet ik eerlijk bekennen dat het lastig is om te zeggen hoeveel een Chinese Naakthond kost. Dit heeft twee redenen. De eerste is dat veel fokkers hier in het wereldje helaas nogal geheimzinnig over doen. De rasvereniging(en) hebben ook geen richt/adviesprijs dus eigenlijk doet iedereen wat hij/zij wil. Reden twee is dat door deze onduidelijkheid en verschillende meningen over wat een hond van dit ras 'waard' is de prijzen zeer uiteen lopen. Sommige fokkers vragen meer voor kampioenscombinaties, anderen maken zelfs onderscheid tussen show- en huishondjes en er zijn ook fokkers die verschillende prijzen hanteren voor reutjes en teefjes en de hoeveelheid haar dat een hondje heeft (true hairless, medium hairless, hairy hairless & powderpuff). Over het algemeen is het wel zo dat powderpuffjes iets goedkoper zijn dan hun hairless aanhanger, maar dit heeft dus niks te maken met hun uiterlijk maar simpelweg hun bekendheid. Als iemand een Chinese Naakthond zoekt denken ze vooral aan een hondje zonder vacht, waardoor de powderpuff vaak niet aan de uiterlijke kenmerken voldoet die zij voor ogen hebben. Ook denken mensen soms inderdaad dat deze honden een genetische fout hebben en daardoor dus niet rastypisch zijn, wat hun imago helaas ook geen goed doet. Ze verkopen dus even hard gezegd een stuk minder goed, ondanks dat zij over dezelfde kwaliteiten beschikken als hun hairless aanhangers en ook veelvuldig worden ingezet op shows en in de fokkerij. Voor iedereen die dit hele verhaal hierboven niet wilt lezen en gewoon gelijk een antwoord op de vraag zoekt. Een powderpuff zal bij een goede fokker zo tussen de 500 á 2000 euro kosten. En dat wil zeker niet zeggen dat een powderpuff van 500 euro minder gezond, fokgeschikt en/of showwaardig is dan een puff van 2000 euro. Het prijsverschil hierin zit 'm echt in wat voor bedragen de specifieke fokker hanteert en hoeveel waarde deze hecht aan titels en het idee dat dit een 'luxe ras' moet zijn. Voor hairless hondjes geldt zelfs dat de prijzen tussen de 500 á 3000 euro kunnen liggen dus zijn de verschillen nog groter. "

 Iedereen bedankt voor het antwoorden!

 

Goh, ik dacht altijd dat het niet rastypisch was.. weer wat geleerd! Dat ze nodig waren om het ras gezond te houden is iets waar ik helemaal nog niet over na had gedacht. Het klinkt wel erg logisch. 

honden page profiel Len@ en Jazz[email protected] en Jazz 3 doggies

honden foto van Len@ en Jazz

Powderpuff. Die loopt hier zo schattig.

Een buurvrouw haar zoon en vriendin had er ook 1.

Ik vind ze superleuk.

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

"  Iedereen bedankt voor het antwoorden!
 
Goh, ik dacht altijd dat het niet rastypisch was.. weer wat geleerd! Dat ze nodig waren om het ras gezond te houden is iets waar ik helemaal nog niet over na had gedacht. Het klinkt wel erg logisch.  "

Zoals hierboven al wordt omschreven kan dubbel hairless lethaal zijn (is overigens niet zo zwart/wit als hierboven wordt omschreven hoor, want dan zou geen enkele fokker meer hairless x hairless fokken, deze pups worden bijvoorbeeld niet geboren maar al in een vroeg stadium geresorbeerd goed dat is weer een heel ander verhaal )... Maar wat ook een belangrijke reden is is dat het haar-gen een connectie heeft met het tand-gen. Oftewel simpel gezegd hoe minder haar hoe slechter de tanden. Nu is het gelukkig niet zo dat alle hairless honden een slecht gebit hebben (in tegenstelling tot wat menig 'lelijkste hond show' doet vermoeden ), dat is juist wat goede fokkers proberen te vermijden. Maar het is wel zo dat hairless x hairless na een aantal generaties gebitsproblemen kan geven en het daarom belangrijk is om powderpuffjes af en toe te gebruiken om het ras dus gezond te houden.

Volgende forumvraag: Welk ras in deze situatie?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^