Welk ras voor eerste hond?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ManonManon

He hoi daar,

Mijn broer en ik zouden toch wel graag een hond willen. Wij hebben altijd katten gehad, een paar weken geleden hebben wij helaas onverwachts, na 16 jaar, onze Noorse boskatten in moeten laten slapen, waren beiden ziek, nu hebben we er nog 2 maar de dierenarts verwacht dat er eentje het ook niet heel lang meer mee gaat, en die andere kan met honden omgaan.

Nu was mijn vraag eigenlijk, welk hondenras zou voor ons het meest geschikt zijn. Mijn broer is vrachtwagenchauffeur en zou het ook wel leuk vinden als de hond af en toe eens mee kon, maar mijn moeder heeft zware reuma/artritis en kan soms heel slecht lopen dus zal het uitlaten en alles mijn verantwoordelijkheid worden. Wij dachten zelf aan een Golden Retriever, Labrador, Zwitserse Herder of een Berner Sennenhond. Of een ander ras. Ik ben zelf autistisch en mijn broer en moeder zouden het ook wel fijn vinden als die hond ook goed met mijn onzekerheden enzo om kan gaan, wat vele van mijn psychiaters ook hebben aanbevolen.

Ik ben benieuwd naar wat jullie vinden.

Groetjes,

Manon.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Geen herdershond, die hebben al snel de neiging om nerveus te zijn, zenuwachtig, hoog in energie. En bovendien niet heel 'vergevend' als het gaat om beginnersfouten. 

 

Een retriever klinkt als een uitstekend idee, of anders een spaniel. Dat zijn bij uitstek honden die heel vriendelijk zijn en waarbij beginnersfouten weinig schade aanrichten als het ware. Deze twee groepen honden worden ook vaak ingezet als therapiehond voor bijvoorbeeld mensen met een spectrum stoornis.  Ook is het formaat handig, een labrador van 35 kg til je niet zomaar op, bijvoorbeeld de vrachtwagen in. Maar spaniels zijn een stuk lichter. Dat is ook makkelijker met uitlaten voor je moeder als zij er eens een keer mee wil lopen. 

honden page profiel AccaliaAccalia

honden foto van Accalia

Ik zou voor een leuke, stabiele labrador gaan. De berner is ook enig hoor maar met een gemiddelde levensverwachting van slechts 5 jaar zou ik daar nooit of te nimmer voor kiezen. Een herder zou ik in deze situatie ook niet aanraden.

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Ik heb een Berner en een labrador.

 

passen beide best in het plaatje.

 

Wil je een pup of is een herplaatser ook een optie? Een labrador is een hond met ontzettend veel energie, deze nemen geen genoegen met drie keer een klein rondje om de kerk. Vinden het heerlijk om bij de baas te zijn en dingen samen te doen. Willen graag voor je werken! 

 

De Berner is een stuk zelfstandiger, minder Will to please.. onze Berner komt graag voor een knuffel, maar zoekt daarna lekker zijn eigen koele plekje op. 

 

als ik puur naar mijn eigen honden kijk, beide herplaatsers, is de Berner een stabielere hond. Een hond die zich niet gek laat maken, relaxed. 

 

Dat de Berner niet het gezondste ras is dat klopt, maar een gemiddelde leeftijd van vijf jaar is echt wat overdreven. 

 

Veel succes met je keuze en alvast veel plezier met alle voorbereidingen! 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

/

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wat zoek je in een hond qua karakter? De honden die je noemt zijn best wel verschillend qua karakter. Wat ga je met de hond doen qua beweging en evt. sporten? 

 

Als de hond mee moet op de vrachtwagen is een wat kleiner formaat denk ik handiger?? Een toller (vooral de teefjes) hebben daarvoor denk ik wel een fijn formaat. Maar dat zijn wel echte werkhondjes, waar je heel veel mee moet doen. 

 

Mijn eerste eigen hond is een rescue hond uit Spanje. Ik vang ook regelmatig honden op, en vind het veel makkelijker dan een pup. Daarom vangen we in principe ook volwassen honden op. Tot nu toe draaien ze allemaal heel snel mee met het gezin. Ook qua zindelijkheid en alleen thuis blijven. 

Het voordeel van zo'n hond is dat er al veel over het karakter bekend is (vooral als ze in opvang zijn) waardoor je echt op karakter kan kiezen. Pups, ook van het zelfde ras, kunnen heel verschillend zijn. Dat weet je van te voren niet. 

Ik vang op voor sos-strays. Begin november komen er weer veel honden in opvang in Nederland. 

Gizma lijkt me een hele leuke hond bijvoorbeeld: (is al in NL)

http://www.sos-strays.nl/nederlands/gizma.html

 

Als je liever een pup hebt, die zitten er helaas ook heel veel. Weet dat er in november weer een aantal komen. Maar bij andere stichtingen zitten er ook veel. 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Manon

 

Je kunt ook eens kijken bij www.hhin.nl

 

Of www.ikzoekbaas.nl

 

Mochten jullie voor een pup willen gaan, laat het dan weten, dan kan ik aangeven, waar je op moet letten om niet bij broodfokkers of handelaren in pups uit Oost Europa terecht te komen.

 

Volgende forumvraag: Een puppy erbij!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^