Hypothetisch: welk ras voor mijn zusje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik vind het leuk te fantaseren wat voor hond er bij iemand zou passen. Zo ook bij mijn zusje. Een hypothetisch geval, ze studeert nu nog en heeft genoeg andere dingen aan haar hoofd. Omdat mijn kennis van hondenrassen beperkt is, hoop ik dat jullie mee willen denken om mij nieuwe ideeën te geven! (En stiekem wil ik ook voorbereid zijn voor de dag dat de vraag komt )

 

 

Over mijn zusje: ze is enorm sociaal. Zo iemand aan wie je, als je haar 5 minuten kent, je levensverhaal verteld hebt. Ze heeft afgelopen zomer nog een reis gemaakt en vertelde om de haverklap over lokale mensen die ze ontmoet had, die haar rondleidingen gaven, thuis uitnodigden voor het eten en zelfs voor religieuze ceremonies. Eén van haar bijbaantjes nu ze studeert is barvrouw en daar haalt ze flinke fooien mee op. Om even beeld te geven ;)

 

 

Het is natuurlijk onmogelijk te zeggen hoe haar leven er over een paar jaar uit ziet. Ik ben er zeker van dat ze kinderen wil, maar weet niet wanneer dit gaat gebeuren. Ze zal zeker veel sociale afspraken hebben. Ze is ook sportief en gaat regelmatig hardlopen. 

 

 

In het kort: wat heeft mijn zus een hond te bieden?

Veel sociale contacten, want ze zal zeker met andere hondenbaasjes afspreken. En natuurlijk met haar eigen vriendinnen, waarbij ze de hond graag mee zal nemen voor een avondje socializen!

Weinig alleen thuis, daar zorg ik wel voor. 

Regelmatig mee met bijvoorbeeld hardlopen, lange wandelingen en wellicht wil ze ook een hondensport gaan doen.

 

 

Wat verwacht mijn zusje van een hond?

Deze moet houden van sociale interactie, zowel met mensen als honden. Goed met kinderen kunnen is ook een pre.

Houden van fysieke en mentale uitdaging maar een rustdag op zn tijd mag geen probleem zijn.

Mijn zusje is enorm zachtaardig. Dat ze consequent moet zijn begrijpt ze, maar haar hond moet met zachte hand op te voeden zijn.

Grootte: Mijn zusje kan wat schrikachtig zijn als een hond bijvoorbeeld (speels) hapt of springt. Ze moet hiermee om leren gaan, maar het zou meewerken als de hond niet al te groot is. Te klein is ook niet handig; het zou wel leuk zijn als de hond fysiek in staat is om mee te gaan op hardlooprondjes (niets fanatieks, 5 km is ver). Ik heb geen ervaring met de combinatie honden en hardlopen dus ik weet niet aan welke grootte ik zou moeten denken. Maar een te korte neus, te korte pootjes of te lange rug zouden waarschijnlijk niet handig zijn. 

Verder uiterlijk: tja. Alles dat onder de noemer 'schattig' valt heeft een streepje voor. Maar als ik soms boerenfoxjes zie, denk ik dat ze die ook heel leuk zou vinden. Het gaat er vooral om dat het hondje het goede karakter heeft. (Vacht)verzorging zal geen probleem zijn.

 

 

Wat denken jullie? Is er een ras dat hierbij past? Zou mijn zusje, met haar zachte aard, een pup op kunnen voeden of is het beter een volwassen herplaatser te nemen? Of zijn dit teveel eisen en is het beter deze fantasie maar even aan de kant te zetten?

 

 

Voor de duidelijkheid, ik ga mijn zus niet pushen. Ik vind het leuk over dit soort dingen na te denken. Wat komt, dat komt. Als mijn zus aangeeft een hond te willen zal ik haar graag adviseren en helpen maar zolang zij er niet over begint fantaseer ik lekker verder en hou braaf mijn mond.

honden page profiel sylviasylvia 1 doggies

honden foto van sylvia

Dan zou ik zeggen, een Engelse cocker spaniel?

honden page profiel koertkoert 1 doggies

honden foto van koert

Ik zal een flatcoterd retriever 

honden page profiel koertkoert

honden foto van koert

Aanraden 

Anoniem (Gast)

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

" Dan zou ik zeggen, een Engelse cocker spaniel? "

 Dat is grappig, ik dacht zelf aan de amerikaanse cocker spaniel aangezien die als nog zachtaardiger omschreven worden.

 

 

Een flatcoated retriever lijkt mij wat groot, maar ik zal er eens naar kijken. Het heeft wel het voordeel dat retreivers wat zachter in de mond zijn natuurlijk. Een toller is ook leuk; wat kleiner en ook zacht in de mond. Alleen heb ik begrepen dat deze ook aardig eigenwijs kunnen zijn en dat zou bij mijn zusje niet werken.

 

 

Zijn er nog meer mensen met ideeën?

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June 2 doggies

honden foto van Hannah & June

Windhonden (bijvoorbeeld een whippet) zijn naar mijn ervaring ook gevoelig maar ik denk dat ze ook heel geschikt zal zijn voor een angstig buitenlands hondje. Deze vereisen ook een zachte aanpak en zijn vaak heel gevoelig. 

 

5 Kilometer hardlopen kan elke gezonde hond wel, mits rustig opgebouwd. 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 2 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Misschien een sheltie?

 

Windhonden zijn vaak gevoelige hondjes en ook erg leuk.

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna 2 doggies

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Of misschien een Poedel? Daar heb je verschillende formaten in, ze zijn actief en volgens mij erg goed met andere mensen, honden enz. Daarnaast zijn ze hypoallergeen dus wellicht handig als 1 van je zus haar sociale contacten allergisch zou zijn :) 

 

Zal een windhond niet iets té gevoelig zijn? De windhondjes die ik gezien heb/ken zijn toch wel vrij terughoudend.. denk dat vooral drukke kinderen daarbij misschien iets minder verstandig zijn? 

honden page profiel koertkoert 1 doggies

honden foto van koert

Een labrador of golden retriever 

honden page profiel MartineMartine 1 doggies

honden foto van Martine

Lagotto Romagnolo.

 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik zou in ieder geval kijken naar rassen die allemansvrienden zijn en niet waaks. Mits goed opgebouwd, kan iedere hond met een gezonde lichaamsbouw prima 5 km hardlopen. :) Hier twee Goldens die vrolijk 15 km mee huppelen (ja, huppelen, op het einde kijken ze echt zo van "was dit alles baasje?").

 

Tollers zijn niet zulke allemansvriendjes en geschikt voor kinderen twijfel ik daardoor een beetje. Nu vind ik bij honden "geschikt voor kinderen" sowieso altijd een beetje een lastige term. Het is natuurlijk geen speelgoed en incidenten kunnen altijd gebeuren, hoef lief en zacht de hond ook is. Bovendien is het een groot deel ook opvoeding. Hier hebben we geen (kleine) kinderen, maar ze komen wel op bezoek bij ons. Zeker de wat oudere kinderen die speeltjes kunnen weggooien/verstoppen vinden ze prachtig. Dementerende ouderen die in hun ogen prikken en aan hun oren trekken vindt ze dan weer geen enkel probleem, want dat zijn ze gewend. De karakters zijn echt top!

 

Verder heb je natuurlijk groot, iets minder groot, middenslag, wat kleiner, klein en kleinst. :P Natuurlijk kan ik je de Labrador, de Flatcoat en de Golden aanraden, maar er zijn nog zat ander rassen. Waterhondjes zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Spaniëls ligt er een beetje aan, die kunnen namelijk behoorlijk eigenwijs zijn.

Kijk altijd naar waar de hond voor gefokt is, dat zegt een hoop over het karakter. Neem de Spaniel bijvoorbeeld, die is gefokt om wild op te schrikken, zodat ze geschoten kunnen worden. Het zijn daardoor honden met een goede neus die makkelijk afstand nemen van de baas en op "hun eigen houtje" aan de slag gaan. Geweldig om veldwerk mee te doen en eenmaal goed getraind super honden die baasgericht zijn. Verder zijn de Cockers die ik ken waaks en niet altijd even leuk naar vreemden, dus als pups goed socialiseren met bezoek.

 

Rasgroep gezelschapshonden zitten ook leuke honden, zoals de Poedel (verschillende formaten) en het Markiesje. Het moet je natuurlijk wel liggen, maar het zijn beide intelligente honden die gek zijn op dingen doen met hun baas en ook hun maatje is mooi mee genomen. De Poedel vergt wel veel vachtonderhoud en zeker als je het door de trimmer laat doen, kan dat gevoeld worden in de portemonnee.

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Erg leuke ideeën staan hiertussen! De windhond lijkt me een goede optie, ik ben hier zelf niet zo in thuis maar zal eens gaan lezen wat binnen die groep de opties zijn.

Een angstig herplaatsertje zou kunnen maar lijkt mij als eerste hond niet ideaal.

De poedel lijkt me ook een leuke optie!

Dus bedankt mensen, jullie hebben me weer stof tot nadenken gegeven!

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Mijn jongste boxer zou perfect bij haar passen!

 

Actief als we daar zin in hebben, bankhangen als we geen zin hebben. 5-10 km mee hardlopen zal geen punt zijn en Lex vindt het heerlijk om bijvoorbeeld mee een terrasje te pikken en zich uitgebreid door iedereen te laten aanhalen, eigenlijk vindt hij alles wat we ondernemen leuk, of het nu een workshop zweetwerk is of een korte cursus perfect recall, de gehoorzaamheid en behendigheid, hij vindt het allemaal leuk en geeft zich 100%, om later lekker op schoot te kruipen op de bank voor een dutje.

 

Lex is ook niet heel groot (vind ik, vooral voor een boxer), ongeveer knie-hoogte en gek met kinderen en andere hondjes..

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden 3 doggies

honden foto van Sas en haar honden

" Erg leuke ideeën staan hiertussen! De windhond lijkt me een goede optie, ik ben hier zelf niet zo in thuis maar zal eens gaan lezen wat binnen die groep de opties zijn.
Een angstig herplaatsertje zou kunnen maar lijkt mij als eerste hond niet ideaal.
De poedel lijkt me ook een leuke optie!
Dus bedankt mensen, jullie hebben me weer stof tot nadenken gegeven! "

Een silken windsprite ? (Net zoals Molly en Jennie van dit forum)

Poedel is ook leuk. Mijn ervaring is dat ze meer mensgericht zijn dan hondgericht. (heb een dwergpoedeltje gehad en heb nu een grote poedel pup) Ook kunnen de kleinere (dwerg) poedeltjes nogal blafferig zijn, maar dit is ook een kwestie van opvoeden.

En wat dacht je van een Lhasa Apso ? Of een tibetaanse terrier ?

 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Yvonne, tegen de tijd dat mijn zusje op zoek is naar een hond, zal ik eens informeren of Lex te koop is! Haha, just kidding! Een boxer is een lekker origineel idee, geen flauw benul of dat bij haar zou passen. Het uiterlijk moet je ook maar net aanstaan natuurlijk. En ik heb geen idee of ze boxers mooi vindt.

 

 

Alexandra, 

Toevallig heb ik van de week het topic over Molly doorgelezen. De Silken Windsprite klinkt inderdaad als een onwijs leuk ras voor mijn zusje. De poedel lijkt me ook leuk zoals ik zei. Ik heb alleen het idee (zal wel misplaatst zijn) dat die ook behoorlijk eigenwijs kunnen zijn en prima weten hoe ze dingen van de baas gedaan moeten krijgen. Blaffen bijvoorbeeld, wat jij al zei. Inderdaad opvoeding, maar krijg je dat er met een zachte hand uit? Een strenge 'nee!' is voor mijn zusje al lastig. Omdraaien en negeren zal ze ook moeilijk vinden.

 

 

De lhasa apso ken ik alleen van naam, de tibetaanse terriër van naam en foto's. Ik zal eens kijken!

Volgende forumvraag: 3e hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^