gezondheidstesten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anouk (Gast)

Hallo, wij hebben een onwijs lieve Border Collie van ruim een jaar oud. Alleen ze loopt af en toe moeilijk. De dierenarts kan niet direct iets voelen, maar mogelijk zou op een röntgenfoto meer te zien. Het zou ook onzekerheid kunnen zijn in bepaalde situaties. Ze heeft het nl meer aan de lijn dan los. De dierenarts vroeg ons wel of we een nestje overwegen. Mocht dit zo zijn, dan zouden we de foto ook direct geschikt kunnen laten zijn voor de gezondheidstest. Alleen nu mijn vraag, welke testen moet een Border Collie precies hebben? Onze eigen hond heeft een stamboom van de Raad van Beheer en ISDS. Alleen beiden geven aan dat foto's niet verplicht zijn. Klopt dit? Immers er staan wel testresultaten op onze eigen stamboom? Wie kan mij meer info geven over fokken met Border Collie? Wat is verplicht en wat is aan te raden?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier op hp zitten vele fokkers die je zeker kunnen vertellen wat te doen met een border collie..als jij wilt fokken ...een stamboom van je hond....waarop staat hoe de ouders en achterban is, dan zal je met jouw hond verschillende testen moeten doen, daar zijn ook fotoos van de heupen hd, ed ...en wat er voor de bordercollie verplicht zijn...maar je zal zeker nog berichtjes krijgen wat er verplicht is voor jouw ras.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kleine greep waar je op moet testen wil je jouw hond voor de fok gebruiken....                   Ziektes die we door middel van testen kunnen uitsluiten Elleboogdysplasie Heupdysplasie Oogziektes nierafwijkingen, Ziektes die we door middel van DNA kunnen testen TNS MDR1 CL CEA/CH

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 Onze eigen hond heeft een stamboom van de Raad van Beheer en ISDS. Alleen beiden geven aan dat foto's niet verplicht zijn. Klopt dit? Immers er staan wel testresultaten op onze eigen stamboom? 

 Nee dit klopt niet....de test resultaten op jouw stamboom zijn niet van jouw hond maar van de ouders en achterban van jouw hond...     niets is verplicht als je niet gaat fokken.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Er zitten een aantal goede fokkers op hp, die zullen vast vandaag of morgen antwoorden .

 

Mijn vraag, waarom zou je willen fokken? Wat is de meerwaarde voor het ras?

 

Persoonlijk zou ik het niet doen, ik lees het woordje onzekerheid, voor mij een reden om het dan al niet te doen. 

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Fokken ja of nee, ik zou zeker wél foto's laten maken van je hond, zodat je (mocht er iets mis zijn) hier verder naar kan handelen.

Heel eerlijk gezegd vind ik het advies van je dierenarts nogal apart in deze.

En vaak voelen dierenartsen niks, maar kan een foto toch iets anders vertellen.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Hallo, wij hebben een onwijs lieve Border Collie van ruim een jaar oud. Alleen ze loopt af en toe moeilijk. De dierenarts kan niet direct iets voelen, maar mogelijk zou op een röntgenfoto meer te zien. Het zou ook onzekerheid kunnen zijn in bepaalde situaties. Ze heeft het nl meer aan de lijn dan los.
De dierenarts vroeg ons wel of we een nestje overwegen. Mocht dit zo zijn, dan zouden we de foto ook direct geschikt kunnen laten zijn voor de gezondheidstest. Alleen nu mijn vraag, welke testen moet een Border Collie precies hebben? Onze eigen hond heeft een stamboom van de Raad van Beheer en ISDS. Alleen beiden geven aan dat foto's niet verplicht zijn. Klopt dit? Immers er staan wel testresultaten op onze eigen stamboom? Wie kan mij meer info geven over fokken met Border Collie? Wat is verplicht en wat is aan te raden? "

 Heb je een stamboomnaam voor mij? Van jouw hond?

Je hond is net 1 jaar oud. Ik denk dat je dan nog weinig kan zeggen over eventueel onzekerheid. Ze is nu midden in haar pubertijd, dan zijn ze vaak uit balans. Of je wel of niet ooit een nestje "moet" gaan doen... Dat ligt aan de uitslagen van alle onderzoeken en aan haar karakter. Dus....is de onzekerheid tijdelijk? En blijft je hond mank?Eventueel zou je kunnen overleggen met andere fokkers van de border collie vereniging. 

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Hallo! 

 

Een officiële röntgenfoto van de heupen is verplicht bij de Border Collie (indien je fokplannen hebt). Deze foto wordt opgestuurd naar de Raad van Beheer en daar beoordeeld door een speciaal panel. Uiteraard komen daar wel extra beoordelingskosten bij. Zie hiervoor de site van de Raad van Beheer en dan 'tarieven'. 

 

Verder zijn DNA testen bij de Border belangrijk. Ik persoonlijk vind dat er minstens getest moet worden op CEA, TNS, NCL, IGS. Mdr1 heb ik ook laten testen. Soms kun je de uitslagen al aflezen aan de uitslagen van de ouders (indien deze getest zijn). 

 

Daarnaast moet de hond een jaarlijkse oogtest ondergaan (ecvo-test). Deze test is ook verplicht! Ook zou ik direct testen op glaucoom.

 

Dit zijn (aangevulde) eisen van de RvB, m.b.t. ISDS weet ik niet precies wat de eisen zijn. 

 

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Ik zou met een hond die af en toe moeilijk loopt nooit fokken ongeacht de testen.

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Ik zou met een hond die af en toe moeilijk loopt nooit fokken ongeacht de testen.
 
  "

 

mee eens!

 

fokreglement van de rasvereniging; zie m.n. artikel 6

http://www.bccn.nl/documenten/CFH/Fokreglement%20voor%20leden%20van%20de%20Border%20Collie%20Club%20Nederland.pdf

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Waarom zou je fokken als er bij je hond zo'n duidelijke tekortkoming zichtbaar is? De basiseisen waar een hond voor de fok aan zou moeten voldoen (ongeacht ras of geen ras) is een stabiel karakter en een lichaam dat vrij is van pijn en ongemak. 

 

Moeilijk lopen betekent dat er iets mis is met haar lichaam. Of dat een foute bouw is, een onderliggende ziekte, een skeletaandoening, wie zal het weten. Het is in ieder geval niet iets waarmee je toekomstige eigenaren van pups mee op wil zadelen. 

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

Ik sluit me aan bij Monique en Witte Draak,niks aan toe te voegen.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea


Dit zijn (aangevulde) eisen van de RvB, m.b.t. ISDS weet ik niet precies wat de eisen zijn. 

ISDS is geen stamboom, enkel een registratiebewijs.
Voor de ISDS is alleen de CEA status van ouders belangrijk.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" ISDS is geen stamboom, enkel een registratiebewijs.Voor de ISDS is alleen de CEA status van ouders belangrijk. "

 Ah, bedankt! 

Volgende forumvraag: jeukende huid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^