Teef ongewenst gedekt, wat is nu het beste?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Gast (Gast)

Hallo allemaal,  Onze roedel bestaat uit 5 mechelse herders, zowel reuen als teven. De oudste teef is loops, en 1 van de reuen is nog intact. Uiteraard letten we altijd heel goed op tijdens de loopsheden van onze teven we scheiden ze zoveel mogelijk en laten ze nooit samen alleen, maar gister was het dan toch raak en zat de reu er vast op binnen een aantal seconden ondanks dat we er bij waren. De jongste reu van 1,5 dekte onze oudste teef van 5. Beide zijn mechelaars en stammen af van goede bloedlijn. Maar toch willen we geen nest, omdat er een aantal weken geleden artrose bij haar is geconstateerd. Dit kon komen door de belasting van dr lichaam omdat ze in de sport zit. Natuurlijk willen we niet de zoveelste zijn die zomaar even een nest fokt.    Inmiddels de dierenarts gesproken en ze gaf ons een aantal opties. Wachten tot over vier weken en een echo maken en aan de hand daarvan kijken of ze de spuit van Alizin moet hebben als blijkt dat ze drachtig is. Of binnen nu en 3 weken steriliseren. Wel geven beide opties veel nadelen met zich mee. De eerste dat er wel een bevalling plaats vindt en de spuit niet zonder risico is en deze erg pijnlijk schijnt te zijn. De tweede optie gaf de nadelen dat de baarmoeder nog enorm doorbloed zou zijn omdat ze nu nog loops is en daardoor de kans op bloedingen veel groter is. Ze zit ze naar wij vermoeden in de laatste fase van haar loopsheid. Ze moet nog een kleine 5 a 6 dagen.    Wat kunnen we het beste doen? En wat zou het beste voor onze teef zijn? Verder is ze gezond, fit en heeft ze alleen artrose. We wachten jullie advies af.... Alvast bedankt....

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Er is toch ook een soort morning after pil?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Nu naar de dierenarts, spuit?  Was dat geen optie van de dierenarts?

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Als uw teef ondanks alle goede zorgen toch nog een ongelukje heeft gehad en per ongeluk ongewenst is gedekt, is het nog mogelijk de hond direkt te laten steriliseren. Deze methode is 100% effectief. 
Ook bestaat de mogelijkheid om de hond een soort morning-after prik te geven. Deze bestaat uit twee injecties die op de derde en vijfde dag na de dekking gegeven moeten worden. Helemaal betrouwbaar is deze methode niet, in ongeveer 3% van alle gevallen krijgt de hond toch nog een of meer puppies. Bovendien kan deze morning-after prik als nare complicatie een baarmoeder ontsteking tot gevolg hebben. Daarom is voorkomen ook hier veel beter dan 'genezen'. Denkt U dus tijdig aan de anti-loopsheid preventie, voordat uw hond U verblijdt met een onverwachte gezinsuitbreiding

 

 

 

wwwdedierenkliniek.nl

Gast (Gast)

Deze optie gaf onze dierenarts niet. En sterilisatie nu deden ze liever niet, maar het kon wel...

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Je kan de derde en de vijfde dag na de dekking ,een prik laten geven ,dan blijft ze wel wat langer loops (dag of tien ) 

Je kan ook een echo doen over 22 dagen , maar dan moet je wel een dok hebben die goed echo's kan lezen , Inderdaad kan je mocht er wat inzitten het dan ook nog wegspuiten ,

De prik gaat gewoon onderhuids en is niet pijnlijker als een andere prik ,de vloeistof prikt ook niet of zo .

Als er wat af komt is het niet te vergelijken met een normale bevalling hoor ,alles is nog veeeel kleiner ,

Daarna vloeit ze ook nog wat ,

En de andere mogelijkheid is steriel maken over een week of drie , 

Dan ben je overal vanaf en kan het niet nog eens gebeuren .

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Deze optie gaf onze dierenarts niet. En sterilisatie nu deden ze liever niet, maar het kon wel... "

 Nee nu zou ik dat nooit doen ,dan beter drie weken  wachten .

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Toevallig, mijn raskat krols ontsnapt. Gevraagd voor de morning after pil, bij katten doen ze dat niet ivm de vele bijwerkingen.

Weet niet hoe dat bij honden is?

 

Ik zag dat ze drachtig was, na 4 weken, da wilde toch een echo om het zeker te weten, zodat ze niet voor niets de abortus prik zou krijgen.

Terecht dus.

Tja, toen zag ik op de echo twee levende kittens. 

Een nachtje slapen en ik kon zevniet laten dood spuiten.

Zij is overigens gezond, laten helpen doen we nog niet, we willen nog een ras nestje en een poesje houden.

De kittens, moeten nog geboren worden en  hebben al een eigenaar.

 

Als ik jou was, zou ik toch voor castreren gaan.

Dan een paar weekjes wachten.

 

Ze weten dat de baarmoeder goed doorbloed is, branden de adets gelijk dicht.

 

Voor je teef uit eindelijk beter.

De abortus prik is geen pretje. Pups worden dood geboren, hoe is dat voor je teef? En je zelf?

 

Weet eigenlijk niet of dan de melkklieren actief worden?

Ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt?

 

Sterkte!

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Ja de melkklieren worden wel actief ,maar iets minder eten en veel beweging en afleiding en dan is dat snel weer normaal .

Succes met de kat !

Judith (Gast)

Een derde, en meest logische, optie is om haar Alizin te laten spuiten vlak nadat de loopsheid voorbij is. De vruchtjes zijn dan nog heel klein, dus er vindt geen bevalling plaats. Dit is ook het advies van de leverancier van Alizin.
Wachten tot 3-4 weken in de dracht zou ik nooit doen; veel te ingrijpend. Steriliseren tijdens de dracht of loopsheid heeft ook de voorkeur niet.

Je zou ook nu Alizin kunnen geven, maar misschien is je teef helemaal niet dragend en nog steeds vruchtbaar. Zul je net zien dat er vlak na het spuiten van de Alizin weer een ongelukje gebeurt, kun je weer opnieuw beginnen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ja de melkklieren worden wel actief ,maar iets minder eten en veel beweging en afleiding en dan is dat snel weer normaal .
Succes met de kat ! "

 Dank je, weer wat geleerd.

 

Het leek me zo verdrietig, dat de kittens dood worden geboren.

Je hebt wel gelijk dat je zegt, dat ze niet volgroeid zijn.

 

 

Ook benieuwd hoe de teef of poes er op zouden reageren.

Moet je ze laten likken, afscheid laten nemen?

 

 

Beertje gaat hierna wel aan de pil. Over twee jaar een ras nestje en dan castreren.

Onze tuin is catproof, maar als ze krols is, is ze steeds opzoek.

Oemand had buiten een stoel verplaatst en toen was ze ontsnapt.

 

Succes voor ts

honden page profiel BlondieBlondie

Waar zit de artrose en heeft de hond er enorm veel last van? Artrose kan ook ontstaan door kwetsuur en aangezien je sport met de hond is de kans groot dat ze een keer door een misstap of een val gekwetst is geraakt en dat er artrose is ontstaan.

De teef is nog jong genoeg volgens mij voor een eerste? nest, en komt uit goede lijnen zeg je, en de reu ook. Ik zou niet zo snel een eventuele zwangerschap onder deze omstandigheden afbreken. Je sport met de honden zeg je, hoe denken clubgenoten erover en over deze combinatie?

Het is nog niet zeker of de dekking is geslaagd, maar zo wel en de honden zijn beiden gezond, is er dan binnen jullie tak van sport geen interesse in de pups?

Heb zelf geen ervaringen met afbreken van mogelijke drachten, maar wat ik zo her en der las kan ingrijpen best wel nadelig zijn.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Waar zit de artrose en heeft de hond er enorm veel last van? Artrose kan ook ontstaan door kwetsuur en aangezien je sport met de hond is de kans groot dat ze een keer door een misstap of een val gekwetst is geraakt en dat er artrose is ontstaan.
De teef is nog jong genoeg volgens mij voor een eerste? nest, en komt uit goede lijnen zeg je, en de reu ook. Ik zou niet zo snel een eventuele zwangerschap onder deze omstandigheden afbreken. Je sport met de honden zeg je, hoe denken clubgenoten erover en over deze combinatie?
Het is nog niet zeker of de dekking is geslaagd, maar zo wel en de honden zijn beiden gezond, is er dan binnen jullie tak van sport geen interesse in de pups?
Heb zelf geen ervaringen met afbreken van mogelijke drachten, maar wat ik zo her en der las kan ingrijpen best wel nadelig zijn. "

 Heb bijna het idee dat het niet afbreken de minst schadelijke optie voor de hond zelf is... 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

"  Heb bijna het idee dat het niet afbreken de minst schadelijke optie voor de hond zelf is...  "

 Jup daarom heb ik nu twee extra honden 

Pups laten komen vind ik t minst sneue van alle opties.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

"  Heb bijna het idee dat het niet afbreken de minst schadelijke optie voor de hond zelf is...  "

Is ook zo. Er liep toevallig een paar weken terug een draadje in een fokkersgroep over oepsnestjes onder volledig geteste stamboomhonden. Stel mijn teefje (HD A, ED vrij, ogen vrij) wordt per ongeluk gedekt door de Labrador van de buren. Wat dan?

De overgrote meerderheid zou het nest laten zitten en laten komen, juist omdat het wegspuiten met Alazin heel erg gevaarlijk is en sterilisatie wanneer alles doorbloed is idem. Bovendien is Alazin ook niet zo'n magisch middel dat alle nesten daardoor verdwijnen, er zijn er genoeg die geboren worden, al dan niet ernstig misvormd.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Deze optie gaf onze dierenarts niet. En sterilisatie nu deden ze liever niet, maar het kon wel... "

 Zou mijn voorkeur ook niet zijn. Je kan een spuit gaan halen die het vruchtje afbreekt. Dag erna nog eens herhalen en dan zou er normaal geen vruchtbaar vruchtje mogen zijn. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hoe oud is de teef ? 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een beetje van schrik wat er allemaal mis kan gaan bij het laten weghalen van ect pups

En dan nog het feit dat dat dus ook heel erg snel geroepen word ' laten weghalen ' .

Ik zou in dit geval ook kiezen voor ze te laten zitten.

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

" Hoe oud is de teef ?  "

 5 jaar , staat in de op.

honden page profiel Hakuna MatataHakuna Matata

honden foto van Hakuna Matata

"  Heb bijna het idee dat het niet afbreken de minst schadelijke optie voor de hond zelf is...  "

 Dat dus, en daarom zou ik in dit geval het nest gewoon laten komen.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een beetje van schrik wat er allemaal mis kan gaan bij het laten weghalen van ect pups
En dan nog het feit dat dat dus ook heel erg snel geroepen word ' laten weghalen ' .
Ik zou in dit geval ook kiezen voor ze te laten zitten. "

Er wordt heel makkelijk gedacht over "gewoon weg laten halen", maar het is echt niet zo even gebeurd. Vruchten die toch blijven zitten, dood zieke teef, vruchtbaarheidsproblematieken daarna, kans op BMO, etc. Wegspuiten zou echt mijn voorkeur niet hebben, maar steriliseren net zo min.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Jup daarom heb ik nu twee extra honden 
Pups laten komen vind ik t minst sneue van alle opties. "

 Eens hoor. Maar t gaat hier om wat ts wil. Als de artrose erfelijk is snap ik de keuze wel.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

"  Eens hoor. Maar t gaat hier om wat ts wil. Als de artrose erfelijk is snap ik de keuze wel. "

 Ja het ligt er helemaal aan hoe erg die artrose is ,of ze er pijnstillers voor slikt ,(geeft vaak geboorteafwijkingen bij de pups)

Of er tijd en geld is om een nest groot te brengen ,en er wordt hier altijd gehamerd op gezondheidsonderzoeken ,die bij een niet gepland nest vaak ook niet gedaan zijn .

Daarnaast kan er bij een bevalling ook van alles misgaan ,dus wat is wijsheid .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

"  Dank je, weer wat geleerd.
 
Het leek me zo verdrietig, dat de kittens dood worden geboren.
Je hebt wel gelijk dat je zegt, dat ze niet volgroeid zijn.
 
 
Ook benieuwd hoe de teef of poes er op zouden reageren.
Moet je ze laten likken, afscheid laten nemen?
 
 
Beertje gaat hierna wel aan de pil. Over twee jaar een ras nestje en dan castreren.
Onze tuin is catproof, maar als ze krols is, is ze steeds opzoek.
Oemand had buiten een stoel verplaatst en toen was ze ontsnapt.
 
Succes voor ts "

 Ik zou ze nooit laten likken of afscheid nemen ,zeker als het niet voldragen is ,wat je niet kent wordt minder gemist ,

Wel als pup of kitten voldragen is en  als eerste doodgeboren wordt ,dan zou ik ze er even bij laten tot nummer twee zich aandient ,is moeders daar druk mee kan je de ander wegmoffelen .

Volgende forumvraag: Vreemde geluiden bij hond?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^