Is een border collie geschikt voor mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" en ik maar mijn best doen om het heel genuanceerd te formuleren..... :-)"

 En waarom anoniem blijven reageren? Maak gewoon een account aan zou ik zeggen. Dan spreek je met open vizier.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

 
 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Liz ik vind jou reacties wel erg zwart wit 

 

Ik ken namelijk zeker 1 zeer vervelende border collie die echt niet leuk is met andere honden.. Het is nu al 4x gebeurd dat die hond los op Tibbe af rent om zo op hem te vliegen. 

Dit zal vast een uitzondering zijn, want ken ook veel lieve borders. Maar ik vind dat je de border collie wel heel heilig neer zet  

 

Niet alle honden zullen het spel van de border fijn vinden. Maar dat is met veel rassen zo, ze hebben allemaal hun eigen soort spel. Het moet maar net matchen

 

Aan ts, ik zou eens een paar keer meelopen met een wandeling met veel borders en op bezoek gaan bij een fokker. Dan kan je ze echt zien en kijken of het zou matchen met Puck 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Bedankt voor alle reacties!

Tegen de tijd dat er concrete plannen zijn om uit huis te gaan ga ik zeker mee met bijvoorbeeld een BC wandeling zodat ik beter kan zien of het echt wat voor mij is. Heb er nu al veel gezien, maar met een speciale wandeling krijg je nog een beter beeld denk ik.

 

Maar het kan ook zo zijn dat er bijvoorbeeld een opvanger is blijven plakken of dat ik een andere hele leuke hond ben tegen gekomen. Ik pin met niet vast op een bepaald ras, maar ze doen me al jaren iets.

 

Dat een border een goede match kan zijn met Puck is al duidelijk, aangezien haar beste maatje een border collie is. Ze spelen ongeveer op dezelfde manier en zijn helemaal in hun element met zijn tweeën, super leuk! En dat terwijl die border normaal niet zo goed is met andere honden en het met Puck vanaf het eerste moment super goed ging.

Maar dat zal natuurlijk ook per hond verschillen, niet aller border collies zijn hetzelfde.

Voordat ik voor een herplaatser ga wil ik er idd  eerst mee kennismaken en wandelen om te kijken hoe hij is.

cantouch (Gast)

ik denk dat een border echt wel gelukkig bij jou kan zijn. De hondensport is ideaal voor een border, als je los van dat ene moment de activiteit kan bieden, ook prima. Let er wel op dat je los van de activiteit ook ruimte geeft om bezig te zijn met het koppie (truucjes leren, hersenwerk, snuffelen buiten) Dat heeft een border ook echt nodig. In mijn optiek meer dan steppen, fietsen, hardlopen etc. (niks mis met conditie opbouwen / onderhouden als je ook met je hond sport) 

Ik heb een border met angstagressie, voor vreemden echt een rot hond, voor mij de leukste hond die er is.  Ik heb ook een klein hondje en die 2 spelen iedere dag en ook ontzettend leuk. Als ik met anderen ga wandelen (rustige snuffel wandelingen met honden waarvan ik weet dat ze mijn hond niet opzoeken) dan gaat hij lekker zijn eigen weg, hoeft niet zo veel met die andere honden.. Wordt er druk gedaan dan lijn ik hem aan, hij wil regelen en dat doet hij niet op een nette manier.

Dus ja, ik herken 'anoniem' wel en met 'liz' ben ik het wat minder eens. Als ik om mij heen kijk op de wedstrijden, zijn er echt veel borders met probleemgedrag, dit zijn dan sporthonden/werkhonden met een hoge drift die op dat moment in de werkhouding zitten. Daarentegen zie ik ook genoeg borders die hartstikke sociaal zijn. Dus ik zou echt wel uitzoeken op karakter en voorzichtig zijn met een herplaatser met probleemgedrag (er zitten uiteraard ook sociale honden tussen)

En, iets wat ik ontzettend grappig vindt(en heel strikt in probeer te zijn bij de mijne) maar wel typerend is voor de border.. Het zijn werkhonden maar ze zijn er meester in om jou aan het werk te zetten.. Dus niet de frisbee in de hand geven maar net buiten je bereik, pak hem maar baas.. Of terwijl je nog bezig bent of nadenkt gaan liggen, tsja gooi dan! duurt lang! 

En als laatste, als je toch al met de frisbee speelt.. Waarom geen dogfrisbee? (ik ben bevooroordeeld) maar je werkt echt samen met je hond, op een manier die ik bij andere sporten nog niet zo heb ervaren. Je leert ook ontzettend goed communiceren met je hond. Het is meer dan alleen een schijfje gooien, met name het freestyle gedeelte is ontzettend leuk om te doen samen met je hond. Wel op les gaan mocht je het leuk vinden, je moet goed weten waar je mee bezig bent om blessures te voorkomen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wat leuk om na 2,5 jaar dit topic weer te lezen! hp-shiny

 

Inmiddels heb ik sinds 3 maanden mijn "nep border collie". tongue-out

 

Ze is eigenlijk precies wat ik zocht wat in het begin van het topic staat, behalve dan dat ze in huis iets rustiger zou mogen zijn. tongue-out Maar naast een windhond (puck) is alles drukker haha laughing

 

 

Jara is een Spaanse asielhond en 62,5% border. Net een mini border collie, mensen denken daarom vaak dat ze een pup is. 

 

Het belangrijkste; ze is dikke vriendinnen met Puck. Ze spelen iedere dag en hebben echt iets aan elkaar. hp-heart 

 

Ze vindt het geweldig om mee te gaan steppen of fietsen. We doen gehoorzaamheid op de hondenschool, wat ze super goed doet! (Hebben na een paar lessen de puppy cursus overgeslagen omdat het te makkelijk was) als we 1 en 2 gedaan hebben gaan we behendigheid doen. Ik verwacht dat ze dat super leuk zal vinden, want de tunnel en sprongen vind ze al heel leuk! hp-shiny

 

We zijn ook begonnen met frisbee. Alleen aanleren en rollers enzo, want voor echte sprongen is ze te jong. (14 maanden) Ze vindt het geweldig en wordt er lekker moe van. Echt vangen kan ze nog niet, maar ze heeft lol. tongue-out ik ben nog op zoek naar een hondenschool in de buurt die dit geeft, maar helaas nog niks kunnen vinden.

 

Gelukkig drijft ze bijna niks. Af en toe met spelen gaat ze in de drijfhouding, maar verder niks. 

 

Daarnaast is ze sociaal naar mens en dier, loopt betrouwbaar los en luisterd goed. hp-shiny Alleen opspringen en wandelen zonder trekken moeten we nog aan werken. 

 

Kortom, super blij met haar! hp-hearthp-shiny

 

531950.jpg

531952.jpg

531951.jpg

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Wauw, wat een prachtige dame, Naomi! laughing Gaaf om te lezen dat je jouw perfecte actieve maatje hebt gevonden. Veel geluk met Jara!

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

 Ja , waaromniet?Je hebt een goede omschrijving gegegeven qua eigenschappen van de BC die ik heb gehad.Heel baas gericht, rustig in huis maar actief buiten het geweldig vinden om samen iets te gaan doen.  ze zijn super intelligent dus hun hersens gebruiken is een 'must'. Dit laatste is voor hen ook het belangrijkst.. Uren wandelen hoeft echt niet. Ze zijn een van de meest baas gericht honden die bestaan dit betekent ook weer dat andere mensen op een tweede plaats en andere honden ook voor hen niet zo belangrijk zijn.

 

Ervan bewust zijn dat BC een sterk drijf instinct hebben is belangrijk om te weten vooral omdat je je dan kunt anticiperen op ongewenste dingen drijven ( auto's, kinderen, joggers etc)  mits je er van jongs af aan deze ongewenste gedragen op een positieve manier weet om te buigen hoeft er geen problemen te ontstaan.

 

Ik vang als gast gezin de BC op via BLC. Hieronder hun link van facebook om de heplaatsrs te vinden die herplaatsers BorderLIneCollie herplaatsing Boder Collies

https://www.facebook.com/groups/2133769169991128/

honden page profiel Karin BakkerKarin Bakker

honden foto van Karin Bakker

Oh reageer ik weer op iets wat al passeert is. Herkende je gevonden knappert gelijkcool

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Wauw, wat een prachtige dame, Naomi!  Gaaf om te lezen dat je jouw perfecte actieve maatje hebt gevonden. Veel geluk met Jara! "

Dankje! hp-shiny

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

" Oh reageer ik weer op iets wat al passeert is. Herkende je gevonden knappert gelijk "

Haha ja inderdaad tongue-out

Maar toch bedankt voor je reactie hp-shiny

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Dus omdat ik mijn border niet op alle honden laat afdenderen of achter een bal laat aanvliegen heb ik een hekel aan het ras? Nee hoor, ik heb er juist respect voor (heb ze al dertig jaar) . Maar daarnaast ben ik niet blind voor de nadelen van een ras en benoem ze ook gewoon. Misschien omdat ik zelf herplaatsers heb gehad die ooit voor de verkeerde redenen zijn aangeschaft.  Ik heb op dit moment een herplaats border, een herplaats Aussie en een Aussie vanaf pup, heerlijke hondjes. Maar niet voor iedereen. Ik vind dat je altijd eerlijk moet zijn over een ras. Ik zeg ook niet dat ik gelijk heb maar ik zie sommige dingen gewoon anders. Je kunt toch ook gewoon accepteren dat we het oneens zijn inplaats van meteen zo pinnig te gaan doen?  "

Ik hoop dat je nog meeleest, ben het helemaal met je eens. De houding en het staren wat borders doen, wordt vaak als bedreigend gezien bij andere honden. Kwa spel, het willen drijven en sturen, is iets wat een hoop andere honden niet begrijpen of waarderen.

Een herder is baas gericht en ze hebben als ze volwassen zijn, minder behoefte aan spel met vreemde honden. 

Mensen denken helaas vaak, dat een border veel moet doen en bewegen, gaan balletjes gooien, wat kwa beweging erg slecht is en ze raken er aan verslaaft, de adrenaline kik, zie je ook bij mensen, die verslaafd raken aan sporten.

De werk borders bij schapen boeren, doen het grootste deel van het jaar helemaal niets met ze.

Een border is een werkhond, maar hier wordt het nog al eens overdreven.

Frisbee is een mooie activiteit, doe het ook met mijn schotse dame.

Hoop dat je nog meeleest!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  De dingen die je zegt zijn anders behoorlijk veroordelend.
 
>BC eigenaren die denken dat hun hond leuk met andere honden speelt kunnen die andere honden niet lezen want die vinden dat BC gedrag echt niet leuk.<
 
>BC eigenaren die met balletjes spelen maken hun hond geobsedeerd en ongelukkig.<
 
Dan is het niet raar dat je (als gast nog wel) een pinnige reactie terug krijgt. "

Uhm......wat verwijt je mij ook al weer?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Wat een super leuke en mooie hond heb je!

Ik vind trouwens, dat je hele goede reacties geeft, lees je berichtjes in andere topicshp-thumbsup

Volgens mij ben je nog best jong. Je bent goed bezig. Ga zo door!

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Dankjewel Suzanne! Leuk om te horen hp-shiny

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Dankjewel Suzanne! Leuk om te horen  "

hp-smilehp-thumbsup

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk ras past bij mij?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^