Incontinentie??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

Beste medeforummers,

 

Ik heb een vraag over onze Farah. Misschien kent iemand deze symptomen?

 

Farah is een gesteriliseerde teef van bijna 3 jaar oud. Sinds afgelopen winter vond ik na de lange ochtendwandeling nattigheid achter haar. Omdat Farah graag overal doorheen banjert (van mij mag ze) ben ik genoodzaakt om haar bij thuiskomst in bad af te spoelen met de handdouche. Heeft ze het al te bont gemaakt gebruik ik een milde shampoo.

Het gekke is, ik zag die plasjes niet elke dag, soms ook tijden niet maar wel (bijna) altijd als ze natte poten heeft. We hebben plavuizen en deed het nat dan met witte keukenrol op. Ik rook er niets bijzonders aan en het gekke is dat het er zo op het blote oog ook niet geel (als urine) uitziet.

 

Ik ben toen met deze tabletten begonnen: https://www.huisdierendokter.nl/incontinentie-hond.html 

 

Twee weken geleden kreeg ze opeens een blaasontsteking. 's Avonds wilde ze steeds naar buiten en de volgende ochtend was ik er niet zeker van of ze haar urine wel kwijt kon. Omdat ze heel veel haar heeft en altijd laag bij de grond zit te plassen kan je moeilijk zien of ze inderdaad plast. Dus meteen de kliniek gebeld en we konden meteen komen. Haar temperatuur was 39.7C en ze voelde zich duidelijk niet happy. Farah moest blijven, ze zouden een echo van haar blaas maken, een blaaspunctie doen en meteen bloedonderzoek. Farah had inderdaad een blaasontsteking en er is urine op kweek gezet. Uitslag: E-coli. Geen verdikte blaaswand en ook geen gruis of stenen, gelukkig.

Afgelopen vrijdag is er nogmaals een blaaspunctie gedaan en haar urine was nog niet goed. Ik heb haar nu op Urologist Aid, Cranberries met D-mannose en Sano-diarex gezet. Dit laatste om te voorkomen dat ze door de AB aan de diarree gaat want Farah met zoveel haar + diarree is een ramp. Tevens is Sano-Diarex goed voor haar weerstand.

 

Het gekke aan dit hele verhaal is, Farah laat alleen haar urine lopen als ze natte poten heeft. Vanmorgen vroeg zijn we een lange wandeling in een natuurgebied wezen maken en het gras was nat van de dauw. En ja hoor, bij thuiskomst is madam dan heel moe en gaat lekker slapen en hup, daar was het weer. Weer urineverlies. Overdag verliest ze geen urine, 's nachts ook niet. Dit fenomeen komt alleen voor na de ochtendwandeling of als het buiten regent en ze dus nat wordt. Dus niet met een volle blaas na de nacht. Haar uitlaatrondes zijn drie keer per dag +- anderhalf uur. Dus tijd genoeg om goed haar behoeften te doen.

Tijdens het uitlaten kon ik niets vreemds aan haar merken, ze plaste gewoon zoals altijd, ging echt niet vaker dan normaal in de plashouding zitten.

 

Mijn vraag is: Herkent iemand dit? Valt dit onder incontinentie? Ben niet zo happig om haar hormonen te geven. Het is dus niet dagelijks, soms tijden niet. Tips zijn heel erg welkom! Alvast bedankt voor het lezen/ meedenken.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als ze urine verlies is ze incontinent. Drinkt ze veel uit plassen ed? Dan kan ze na de wandeling een overvolle blaas hebben. Half uurtje na thuiskomst even laten plassen kan helpen. 

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Als ze urine verlies is ze incontinent. Drinkt ze veel uit plassen ed? Dan kan ze na de wandeling een overvolle blaas hebben. Half uurtje na thuiskomst even laten plassen kan helpen.  "

 Nee, ze drinkt niet uit plassen of sloten en drinkt niet abnormaal veel. (Bloedwaarden zijn keurig, geen nierproblemen of anders).

Direct na thuiskomst spoel ik haar poten even af als het nodig is, die zijn dan echt te vies om niet schoon te maken. Daarna is het dus. (Zeg maar 10 minuten na thuiskomst). Ze gaat ook niet in de plashouding, al liggend verliest ze urine. Eigenlijk altijd als ze natte poten heeft.

Ik ben net terug van de middagwandeling, droge poten en niets aan de hand. Ik vind het zo vreemd. Vandaar mijn vraag hier. Misschien (her)kennen hondenbaasjes dit?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Ze is gecastreerd, dan zou het daardoor kunnen zijn, verlies van hormonen....bespreek het met je dierenarts als de incontinentie niet meer beheersbaar is, dat er te veel plasjes zijn die ze iaat lopen....juist als de hond gaat liggen wordt de blaas leeggedrukt ook al is ze net even gewoon gaan plassen, er blijft altijd nog wel wat urine achter en bij het liggen wordt de blaas leeggedrukt....

.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Silicium...geef je nog ? Blijf dat gebruiken, niet er mee stoppen....het heeft tijd nodig om de blaasspieren /sluitspier optimaal te laten functioneren.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Ze is gecastreerd, dan zou het daardoor kunnen zijn, verlies van hormonen....bespreek het met je dierenarts als de incontinentie niet meer beheersbaar is, dat er te veel plasjes zijn die ze iaat lopen....juist als de hond gaat liggen wordt de blaas leeggedrukt ook al is ze net even gewoon gaan plassen, er blijft altijd nog wel wat urine achter en bij het liggen wordt de blaas leeggedrukt....
. "

 

Het vreemde is, het is alleen als ze natte poten heeft. Dus of als ze is afgesproeid met de handdouche (met lauw/warm water uiteraard) of als het gras nat is door regen of dauw. Blijven haar poten droog, dan heeft ze geen urine verlies. Ook als ze zit verliest ze dan wel eens urine.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Silicium...geef je nog ? Blijf dat gebruiken, niet er mee stoppen....het heeft tijd nodig om de blaasspieren /sluitspier optimaal te laten functioneren. "

 

Ja, die Silicium krijgt ze al vanaf 28 mei. Zie/ merk nog geen enkel versschil. Maar ik ga er wel mee door.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

Vanmorgen weer voor een blaaspunctie geweest en de urine is nu schoon. Nog even de AB-kuur afmaken en dan is dat lek boven water.

 

Gisterochtend was alles buiten nat van de dauw en vanmorgen van de regen. En dus weer urineverlies. Blijven haar poten droog dan is er niets aan de hand. 

Vanmorgen het hele probleem nogmaals met de dierenarts doorgesproken. Zij ziet dit niet als incontinentie. In haar slaap verliest ze geen urine. Zijn haar poten weer opgedroogd dan verliest ze ook geen urine meer. Ze kan normaal haar urine ophouden. Dus ziet de dierenarts het ook niet zitten om hier medicatie voor te geven. Het is best vervelend bij een hond met veel beharing. 

De dierenarts zegt dit ook heel merkwaardig te vinden en heeft dit nooit eerder aan de hand gehad. Nou ja, wij hebben altijd bijzondere kostgangers dus dan zal Farah ook in dat rijtje thuishoren?! 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Inderdaad aparte hond.

Als je Farah's poten bij binnenkomst goed afdroogt en eventueel met een waterblazer nog droger maakt, zal ze toch niet binnen plassen?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Probeer haar eens een week uit te laten als het droog is en ze geen natte voetjes krijgt ....kijk dan eens of ze urine verlies heeft...je schrijft als ze zIt, gebeurd het ook ...ook natte pootjes dan ? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  
Het vreemde is, het is alleen als ze natte poten heeft. Dus of als ze is afgesproeid met de handdouche (met lauw/warm water uiteraard) of als het gras nat is door regen of dauw. Blijven haar poten droog, dan heeft ze geen urine verlies. Ook als ze zit verliest ze dan wel eens urine. "

 Ook als ze zit verliest ze soms  wel eens urine...in het begin van incontinentie is het heel wisselvallig, gaan weken voorbij dat er niets gebeurd en dan opeens is het weer mis.....

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Inderdaad aparte hond.
Als je Farah's poten bij binnenkomst goed afdroogt en eventueel met een waterblazer nog droger maakt, zal ze toch niet binnen plassen? "

 We drogen haar altijd af (microvezel hondenhanddoek na een gewone handdoek) maar ze blijft toch een beetje vochtig. Föhnen is geen optie, ze kan dit echt niet waarderen. Dan nog verliest ze urine. In de droge periode geen enkel probleem.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Probeer haar eens een week uit te laten als het droog is en ze geen natte voetjes krijgt ....kijk dan eens of ze urine verlies heeft...je schrijft als ze zIt, gebeurd het ook ...ook natte pootjes dan ?  "

 

We wonen in een buitengebied en Farah moet vaak in de berm waar het gras vaak hoog is haar behoefte doen. Ik heb natuurlijk geen keus in het haar uitlaten, ik zou willen dat ik haar alleen bij droog weer uit kon laten. In de droge periode geen enkele keer urine verlies gehad. Dit speelt al vanaf de winter. Maar dus niet constant, tijden was er dan weer niets aan de hand.  Als ze na de wandeling bij me zit dan verliest ze ook zittend (met natte poten dus) urine. 

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

"  Ook als ze zit verliest ze soms  wel eens urine...in het begin van incontinentie is het heel wisselvallig, gaan weken voorbij dat er niets gebeurd en dan opeens is het weer mis..... "

 

Onze dierenarts denkt niet aan incontinentie. Zodra haar poten opgedroogd zijn verliest ze geen urine meer en 's nachts kan ze gewoon haar plas ophouden. Ik weet het, het is een wonderlijk verhaal. Dat vond de dierenarts ook. Maar wij hebben altijd de meest wonderlijke dieren en dus kijk ik nergens meer van op .

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

Even een update over Farah. 

 

Inmiddels zijn we overgestapt op homeopathie en Farah krijgt nu Causticum D30 globuli. Eén keer per dag 10. En ik begin voorzichtig optimistisch te worden..... Ik hoop dat ik binnenkort kan vermelden dat ze geen urine verlies meer heeft. Wordt vervolgd!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Vanmorgen weer voor een blaaspunctie geweest en de urine is nu schoon. Nog even de AB-kuur afmaken en dan is dat lek boven water.
 
Gisterochtend was alles buiten nat van de dauw en vanmorgen van de regen. En dus weer urineverlies. Blijven haar poten droog dan is er niets aan de hand. 
Vanmorgen het hele probleem nogmaals met de dierenarts doorgesproken. Zij ziet dit niet als incontinentie. In haar slaap verliest ze geen urine. Zijn haar poten weer opgedroogd dan verliest ze ook geen urine meer. Ze kan normaal haar urine ophouden. Dus ziet de dierenarts het ook niet zitten om hier medicatie voor te geven. Het is best vervelend bij een hond met veel beharing. 
De dierenarts zegt dit ook heel merkwaardig te vinden en heeft dit nooit eerder aan de hand gehad. Nou ja, wij hebben altijd bijzondere kostgangers dus dan zal Farah ook in dat rijtje thuishoren?! 
  "

 Niet zo raar...heb je zelf toch ook, als je je plas moeilijk kan ophouden en je hebt natte voeten, moet je plassen, heb je droge voeten dan is er geen aanleiding, juist omdat waarschijnlijk de blaasspanning niet meer optimaal is kan dat zeker zo zijn dat ze dan urineverlies heeft.....

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Incontinentie begint sluipend, is er niet van de ene op de andere dag, je twijfelt aan een hoop dingen en dan uiteindelijk weet je wat er toch aan de hand is, ik hoop het niet hoor......zorg voor goede bespiering, en zorg dat je hond niet te dik is, bij castratie ontwikkelen honden heel snel buikvet, dat kan je wat voorkomen door de bespiering hoog te houden en goed slank te houden...

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Incontinentie begint sluipend, is er niet van de ene op de andere dag, je twijfelt aan een hoop dingen en dan uiteindelijk weet je wat er toch aan de hand is, ik hoop het niet hoor......zorg voor goede bespiering, en zorg dat je hond niet te dik is, bij castratie ontwikkelen honden heel snel buikvet, dat kan je wat voorkomen door de bespiering hoog te houden en goed slank te houden... "

 

De dierenarts zegt dat het GEEN incontinetie is. Ze heeft dit al enige tijd. De hond heeft, ondanks haar HD (in de ergste mate), uitstekende bespiering, is op gewicht, heeft geen grammetje buikvet en we wandelen gemiddeld 4 á 5! uur per dag met haar. Dierenarts Dijkshoorn heeft gezegd minimaal 3 uur per dag te lopen om haar bespiering optimaal te houden maar daar komen we ruimschoots boven. Het is ALLEEN als ze natte poten heeft. Verder GEEN urineverlies. Ook niet 's nachts met een volle blaas. Ze kan haar urine normaal ophouden. 's Morgens als ik opsta zie ik nergens urine en haar slaaplek is droog. Ik begrijp even niet 'wat je niet hoopt'......

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

"  Niet zo raar...heb je zelf toch ook, als je je plas moeilijk kan ophouden en je hebt natte voeten, moet je plassen, heb je droge voeten dan is er geen aanleiding, juist omdat waarschijnlijk de blaasspanning niet meer optimaal is kan dat zeker zo zijn dat ze dan urineverlies heeft..... "

 

Nee, ik kan hier (gelukkig) niet over meepraten. Kom regelmatig doorweekt thuis van een wandeling......... Nooit last van (gehad).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  
Nee, ik kan hier (gelukkig) niet over meepraten. Kom regelmatig doorweekt thuis van een wandeling......... Nooit last van (gehad). "

 Ik zeg niet dat het zo is..het ei van columbus...maar kan zeker zijn dat als de blaasspanning wat minder is dat het heel goed mogelijk is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

"  
De dierenarts zegt dat het GEEN incontinetie is. Ze heeft dit al enige tijd. De hond heeft, ondanks haar HD (in de ergste mate), uitstekende bespiering, is op gewicht, heeft geen grammetje buikvet en we wandelen gemiddeld 4 á 5! uur per dag met haar. Dierenarts Dijkshoorn heeft gezegd minimaal 3 uur per dag te lopen om haar bespiering optimaal te houden maar daar komen we ruimschoots boven. Het is ALLEEN als ze natte poten heeft. Verder GEEN urineverlies. Ook niet 's nachts met een volle blaas. Ze kan haar urine normaal ophouden. 's Morgens als ik opsta zie ik nergens urine en haar slaaplek is droog. Ik begrijp even niet 'wat je niet hoopt'...... "

 Dan heb ik het wat verkeerd begrepen....gelukkig geen incontinentie, als de arts dat heeft geconstateerd heb ik het zeker verkeerd begrepen.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

"  Dan heb ik het wat verkeerd begrepen....gelukkig geen incontinentie, als de arts dat heeft geconstateerd heb ik het zeker verkeerd begrepen. "

 Kan gebeuren dat je het verkeerd hebt begrepen. Onze dierenarts heeft het 'probleem' met meerdere dierenartsen besproken en geen van de dierenartsen kent dit. Ze wil zeker geen hormonen of efedrine voorschrijven. Silicium heeft ze lang genoeg geslikt in de hoge dosering maar geen verbetering. En ja, dan ga je toch verder zoeken. Net zoals wij ten tijde van haar tweede heup hebben gedaan en nu dan homeopathisch. Liever dit dan al die chemische troep in haar lijfje. Dat nemen wij zelf alleen als er geen alternatief voor handen is en je er dus niet omheen kan. Farah mag hier eigenlijk alles maar ik vind het niet leuk als ze op de bank ligt en deze nat wordt. We maken er zeker geen drama van maar uiteraard hoop ik een oplossing te vinden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Als ze droog is, haar pootjes, laat je ze nog even uit in droog gras, en dan daarna kan ze mooi op de bank liggen dan is er geen urine verlies meer...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Als ze urine laat lopen na de ochtend wandeling omdat ze dan natte pootjes hebt, loop op de straat dan is het opgelost...houd ze droge pootjes en laat dan geen urine meer lopen.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Als ze urine laat lopen na de ochtend wandeling omdat ze dan natte pootjes hebt, loop op de straat dan is het opgelost...houd ze droge pootjes en laat dan geen urine meer lopen. "

 

Dat zal niet meevallen. We wonen in een buitengebied en lopen dus op de rijbaan en moeten vaak de berm in om niet van de sokken gereden te worden. Bovendien doet Farah haar behoefte niet op straat, dus kan ik haar niet behoeden voor natte poten. (Regen of dauw).

 

Het goede bericht is dat ze vanmorgen kletsnat thuiskwam maar geen urine verlies heeft. De hele week nog niet gehad. Blij dat Causticum het wel doet! So far, so good. :)

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Ik kreeg de tip zonnebloempitten en pompoenpitten te voeren. Gewoon een klein beetje door het eten. En inderdaad. Binnen een paar dagen verloor Momo geen urine meer.

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" Ik kreeg de tip zonnebloempitten en pompoenpitten te voeren. Gewoon een klein beetje door het eten. En inderdaad. Binnen een paar dagen verloor Momo geen urine meer. "

 

Dankjewel voor deze tip! Ik ga het zeker in gedachten houden. Maar voor nu staat ze op Causticum D30 (1 x daags 10 korrels) en ik hoop dat ik hiermee het 'probleem' blijvend onder controle krijg. Farah is heel schoon op zichzelf en is ook niet gelukkig met haar natte vacht. Voor nu zijn we 100% tevreden. 

Fijn dat jouw Momo er goed op reageert. Ik geef de voorkeur aan natuurlijke middelen. Al kan je daar niet alles mee te lijf gaan. Als het nodig is dan gaan we natuurlijk wel op de allopathische geneesmiddelen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

En schoentjes aan zodat ze geen natte pootjes krijgt?

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

" En schoentjes aan zodat ze geen natte pootjes krijgt? "

 

Ik denk dat dit weinig uit zal halen. Aangezien de begroeiing van de bermen vaak behoorlijk hoog is worden haar poten tot bovenaan, haar staart en buik ook nat. (Lange haren).

Dan moet ze lieslaarzen aan. Ook vanmorgen geen urineverlies na de wandeling terwijl ze bij thuiskomst goed nat was vanwege de regen. Ik ga voorzichtig denken dat we het lek ( wat toepasselijk ;) ) boven water hebben!

Volgende forumvraag: Ciclosporines
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^