Leuke eerste hond voor jong koppel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LauraLaura

Hallo allemaal, 

 

Een poos geleden hebben mijn vriend en ik besloten dat we graag een hond willen. We hebben beide nog nooit honden gehad en vroegen ons af wat een leuk ras is om mee te beginnen. We hebben alleen wat hulp nodig met het uitzoeken van een ras. We hebben ons al redelijk goed ingelezen over verschillende rassen, maar ik wil het toch nog even aan de ervaringsdeskundigen voorleggen ;)

 

Even Kort over ons:

Mijn vriend is Kok en begint dus laat op de dag met werken (Rond 14;00). Ik zelf ben "student" . Ik ga 3/4 halve dagen naar school en ben vaak uiterlijk tegen 15;00 thuis. Van alleen thuis zijn is dan ook weinig sprake. We wonen in een appartement (60m2) op de 3e verdieping, wel naast een park. Ik weet niet zo goed hoe het zit met traplopen, maar het lijkt me handig als de hond naar boven gedragen zou kunnen worden (dus max 25 kilo).

We zijn op zoek naar een niet té kleine hond. Een die klein genoeg is voor in ons appartement maar waar je nog wel leuk een balletje mee kan gooien. We willen graag iets waar je niet per se heel ver moet lopen (+/- 2 uur per dag is prima) maar wat het toch wel kan bijhouden als we naar het bos gaan. Liever niet waaks aangelegd, we wonen in een flat. Ook willen we graag dat het een ras is wat om kan gaan met kinderen, dit in verband met een oppas met kinderen. 

We hebben al een aantal rassen onderzocht, en alles heeft zo z'n voor- en nadelen. Het liefst willen we een pup, of in ieder geval een jonge hond. In het asiel hebben ze ook vaak niet de soort honden die goed in een appartement gaan.

 

Een aantal rassen die ons aanspraken: Kooikerhond,Nova scotia duck tolling retriever, Stabij, Cavalier king charles spaniel, beagle, Australian shepherd, Markiesje, middenslag keeshond. 

 

Ons Budget zou trouwens +/- 900eu zijn voor een pup. Wij vroegen ons ook af of dit realistisch is, als we een pup van een erkende fokker willen? Marktplaats is ook een optie, maar ben dan bang dat we bij een slecht zaak terecht komen. 

 

Bedankt voor het lezen alvast. Ik hoop dat jullie misschien leuke tips hebben of ons eventueel kunnen helpen met het doorhakken van de knoop!

 

Groetjes :)

honden page profiel RosanjaRosanja 2 doggies

honden foto van Rosanja

Ik heb geen tips, op 1 na. Ik heb een kruising australian shepherd, en ik raad je aan echt niet voor zoiets te gaan. Mijn hond is nu 20 kilo en no way dat ik die nog ga tillen op de trap. Was leuk tot een kilo of 10/12. Maar daarna ging ze zelf maar lopen.

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Je zou eens kunnen kijken naar een mini Australian Shepherd! De naam mini klinkt misschien een beetje misleidend, maar echte Aussies worden vrij groot en zijn ook best stevig gebouwd. De mini variant weegt zo 14 kilo (teefje)

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een gemiddelde rashond (met stamboom) kost rond de 1000,00 euro.

Sommige rassen kosten wat minder, en sommige wat meer.

 

Ik zie bij jouw lijstje de cavalier king charles spaniel staan.

Dat zou ik je echt afraden, het is helaas één van de ongezondste rassen die er zijn.

 

Ook de beagle zou ik niet aanraden.

Deze hebben een ontzettend zware blaf, niet handig als je op een appartement woont.

Het zijn  meutehonden en kunnen flink kabaal maken als ze alleen zijn.

 

Misschien is de Tibetaanse terriër iets?

Vrolijke, speelse, actieve, aanhankelijke hondjes.

Niet groot maar ook niet al te klein.

 

 

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

Ik woon met 2 keeshonden in een appartement, dat gaat prima. Ze blaffen alleen op de bel, en bij onbekende geluiden.

 

Ze zijn gek op kinderen. 

 

Rond die prijs moet het zeker lukken. Kijk op de website van de keeshondenclub voor fokkers.

 

 

gast (Gast)

Ook ik wil je attenderen dat 25kg max echt een heel gewicht is om te tillen!!
Het is nl niet een stil gewicht wat je tilt maar een hond die beweeglijk is en dan is het echt een heel ander verhaal.
Zelf best wel sterk maar in ons geval onze jonge ook getild toen deze dat gewicht was en drie treden op vond ik al zwaar zat.
Ook als de hond snel naar buiten moet ed.
Als je het mij eerlijk vraagt zou ik dan echt voor een lichtere hond gaan..


Natuurlijk wel superleuk dat jullie een hond willen!!

En marktplaats...
Ik zou echt bij een goede en erkende fokker gaan die bij een rasvereniging is aan gesloten.

heel veel succes!!!!

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

Wat goed dat jullie er zo goed over nadenken! Dikke pluim

 

Hier een hond van 21 kg, die ik op zich vrij makkelijk een trap op kan tillen, maar 3 a 4 keer per dag 3 trappen op?  dat is niet niks. Als pup kan het nog wel en NA 1 jaar zou je eventueel de hond begeleid de trap op kunnen laten lopen, dus met rust en controle. 

 

 

honden page profiel LauraLaura

" Wat goed dat jullie er zo goed over nadenken! Dikke pluim
 
Hier een hond van 21 kg, die ik op zich vrij makkelijk een trap op kan tillen, maar 3 a 4 keer per dag 3 trappen op?  dat is niet niks. Als pup kan het nog wel en NA 1 jaar zou je eventueel de hond begeleid de trap op kunnen laten lopen, dus met rust en controle. 
 
  "

 Traplopen is dus wel te leren? Is dit niet heel slecht voor de gewrichten? 

 

honden page profiel LauraLaura

" Je zou eens kunnen kijken naar een mini Australian Shepherd! De naam mini klinkt misschien een beetje misleidend, maar echte Aussies worden vrij groot en zijn ook best stevig gebouwd. De mini variant weegt zo 14 kilo (teefje) "

 Heb je misschien een site van een goede fokker? Ik kan zo snel geen site vinden van een verenging oid. Maar ze zien er inderdaad heel leuk uit! :) 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

"  Traplopen is dus wel te leren? Is dit niet heel slecht voor de gewrichten? 
  "

 Als je gewoon samen de trap op loopt is het geen probleem. Tot joy 1,5 was woonde we op 1 hoog, nu 2 hoog. Altijd netjes naast me rustig tempo. Niet rennen etc. Dan is het minder belastend. Wij hebben btw wel uitzicht op een eengezinswoning met tuin in de toekomst, dus ze hoeft niet op haar 10e nog trapen te lopen. Maar in de 'jongere jaren' kan het echt wel hoor.

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper

honden foto van Tiffani & Pepper

"  Traplopen is dus wel te leren? Is dit niet heel slecht voor de gewrichten? 
  "

 Zodra ze uitgegroeid zijn kan het prima, maar zodra ze echt oud worden dan moet je er rekening mee houden dat ze niet meer kunnen traplopen. Zeker voor erg "zware" rassen (bv bernersennen of duitse dog)  of rassen met zwakke heupen moet je uitkijken.

 

Mijn husky kan prima wat trappen lopen, maar hij is gezond met prima bespiering en geen mankementen. 

 

Maar alleen als ze uitgegroeid zijn!

honden page profiel LauraLaura

Fijn om te horen dat traplopen gewoon kan, ook een zorg minder. 

Wij zijn ook niet van plan om hier de komende 10 jaar te blijven wonen gelukkig :)

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Traplopen hoeft inderdaad geen probleem te zijn, als het maar rustig en beheerst gebeurt.  Ik dacht ook aan een mini australian shepherd. Ik heb zelf geen ervaring met het ras maar de dingen die ik erover gelezen heb, lijken wel bij jullie te passen. 

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draak

honden foto van Witte Draak

De markies, kooiker en stabij passen denk ik het best van jullie lijstje. Ik zou weg blijven bij rassen met neiging tot blaffen en honden die erg werklustig zijn. Ook vallen Nederlandse rassen gemakkelijker binnen jullie budget van 900 euro, dus dat is mooi meegenomen. 

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Wat denk je van een cocker spaniël? Voor de rest zou ik zeggen, als je een ras hebt gevonden neem contact op met de rasvereniging en ga vanuit daar opzoek naar fokkers. Let er op of de ouderdieren zijn getest op erfelijke ziektes en de algemene dingen zoals hoe gaat de fokker om met de honden, socialisatie etc. Veel succes!

honden page profiel LauraLaura

Iemand toevallig ervaring met een kooikerhond, (friese) Stabij of een duck toller? 

Mijn vriend is namelijk helemaal weg van deze rassen!

Ik heb bijvoorbeeld wel gelezen dat een kooikerhondje nog wel eens bijterig kan zijn?

 

Ik ga inderdaad ook even verder op zoek naar meer informatie over de mini australian shepherd. 

honden page profiel LauraLaura

" Wat denk je van een cocker spaniël? Voor de rest zou ik zeggen, als je een ras hebt gevonden neem contact op met de rasvereniging en ga vanuit daar opzoek naar fokkers. Let er op of de ouderdieren zijn getest op erfelijke ziektes en de algemene dingen zoals hoe gaat de fokker om met de honden, socialisatie etc. Veel succes! "

 Een Cocker spaniël vind ik zelf ook heel erg leuk. Enig idee of deze ook met een iets kortere vacht gewoon te houden zijn? 

Ik dacht alleen dat deze best wel veel beweging nodig hadden, of in ieder geval veel mentale uitdaging. Ik weet niet of wij dat kunnen bieden als we beide geen ervaring met honden hebben? 

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Wij hebben Mini American Shepherds (hetzelfde ras als de Mini Australian Shepherds). Onze kleinste is 28 cm en de grootste is 43 cm. Ze zijn gemakkelijk in omgang en baasgericht. Verder zijn ze erg kindvriendelijk.

Summer 28 cm


Envi 37 cm (dochter van Whisper)

Whisper 43 cm

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

"  Een Cocker spaniël vind ik zelf ook heel erg leuk. Enig idee of deze ook met een iets kortere vacht gewoon te houden zijn? 
Ik dacht alleen dat deze best wel veel beweging nodig hadden, of in ieder geval veel mentale uitdaging. Ik weet niet of wij dat kunnen bieden als we beide geen ervaring met honden hebben?  "

 Nee ik heb geen ervaring met de vacht maar en qua beweging vinden ze het zeker wel leuk om uitgedaagd te worden maar dat is het zelfde als met een Duck toller ( hoewel die nog meer beweging nodig hebben) en die andere rassen die je noemde. Maar voor de rest heb ik niet echt ervaring met ze. 

honden page profiel ElineEline

honden foto van Eline

Mijn vriend en ik vallen ook in de categorie 'jong stel, eerste hond'. Wij zijn voor een beagle gegaan. Ook wij woonden in een apartement, maar wel met lift. En daar was ik héél dankbaar voor, vooral de eerste paar weken. Natuurlijk weegt zo'n kleintje nog niet zo zwaar, maar wij moesten vaak op en neer op een dag. Nu hij een kilo of 15 is, moet ik er trouwens niet aan denken hem een trap af te tillen, haha

Overigens is het met een beagle zo dat ze een zware blaf hebben, en dat ze lang niet allemaal goed alleen kunnen zijn. Met Charlie gaat dat gelukkig wel allemaal goed, maar hier heb je véél geduld en tijd voor nodig. Maar wat betreft het alleen zijn, dan geldt het voor elke pup. 

 

Ik ben gek op onze beagle, maar als je twijfelt tussen o.a. een beagle en een toller, kijk dan ook naar hoe graag je wil dat ze voor jou wat doen, wil je sporten, gehoorzaamheidstrainingen enz doen. Vriendin van mij heeft een toller, en ze zijn fantastisch, maar qua eigenschappen zitten er behoorlijke verschillen in. Ik doe mijn beagle GEEN plezier met gehoorzaamheidscursussen, terwijl haar toller dat ontzettend leuk vindt. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

"  Een Cocker spaniël vind ik zelf ook heel erg leuk. Enig idee of deze ook met een iets kortere vacht gewoon te houden zijn? 
Ik dacht alleen dat deze best wel veel beweging nodig hadden, of in ieder geval veel mentale uitdaging. Ik weet niet of wij dat kunnen bieden als we beide geen ervaring met honden hebben?  "

Je kunt met een hond ook hersenwerk doen, de hond mentaal uitdagen door hem dingen te laten zoeken en zijn zintuigen te laten gebruiken. Dat kan gewoon binnen In de zomer laat ik Beertje voer en balletjes zoeken in een teil met water bijvoorbeeld. Of ik verstop een speeltje ergens onder.  

honden page profiel LauraLaura

" Wij hebben Mini American Shepherds (hetzelfde ras als de Mini Australian Shepherds). Onze kleinste is 28 cm en de grootste is 43 cm. Ze zijn gemakkelijk in omgang en baasgericht. Verder zijn ze erg kindvriendelijk.Summer 28 cmEnvi 37 cm (dochter van Whisper)
Whisper 43 cm "

  Bij welke fokker hebben jullie deze gekocht? En heeft deze eventueel een site, of een Facebookpagina ?

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

"   Bij welke fokker hebben jullie deze gekocht? En heeft deze eventueel een site, of een Facebookpagina ? "

 Gea is fokker van deze honden. 

honden page profiel bentebente

Een erkende fokker bestaat niet. Er is een raad van beheer en een rasvereniging waarbij ze aangesloten kunnen zijn . Lees anders even dit artikel door over broodfok:

http://www.hondenpage.com/hondenforum/207110/herken-de-foute-fokker..php

 

Als ik zo kijk naar wat jullie kunnen bieden ben ik enorm blij, dat is een lekker leventje zo. Ook denk ik dat jullie goed bezig zijn qua informatie winnen. De rassen die je hebt genoemd lijken te passen in het plaatje. Wel wil ik zeggen dat de cavalier king charles spaniel laat heeft van chronische hoofdpijn, ik vind het zelf een beetje onhumaan om mee te werken aan zo'n doorgefokt ras. Verder wil ik nog een aantal rassen aangeven:

 

kromfohrlander

't schipperke

Cocker spaniel

poedel

 

misschien dat je daar naar kan kijken

honden page profiel bentebente

Een erkende fokker bestaat niet. Er is een raad van beheer en een rasvereniging waarbij ze aangesloten kunnen zijn . Lees anders even dit artikel door over broodfok:

http://www.hondenpage.com/hondenforum/207110/herken-de-foute-fokker..php

 

Als ik zo kijk naar wat jullie kunnen bieden ben ik enorm blij, dat is een lekker leventje zo. Ook denk ik dat jullie goed bezig zijn qua informatie winnen. De rassen die je hebt genoemd lijken te passen in het plaatje. Wel wil ik zeggen dat de cavalier king charles spaniel laat heeft van chronische hoofdpijn, ik vind het zelf een beetje onhumaan om mee te werken aan zo'n doorgefokt ras. Verder wil ik nog een aantal rassen aangeven:

 

kromfohrlander

't schipperke

Cocker spaniel

poedel

 

misschien dat je daar naar kan kijken

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Ik zou zeker aanraden te gaan naar de site van
de rasvereniging van jullie keuze.
Daar staan vaak fokkers genoemd die aangesloten zijn bij de club. En ook vaak contact informatie van de rasinfo.
Vaak ben je inderdaad iets over de duizend euro kwijt zoals hierboven gezegd.

Cocker Spaniel en poedel zit ik inderdaad ook aan te denken.

honden page profiel ..

honden foto van .

Hier een beagle kruising baas.

Over een beagle als eerste hond zou ik nog heel goed nadenken als ik jullie was. 

Ze zijn ontzettend lief en sociaal (dus kinderen geen probleem) maar onder dat hele lieve uiterlijk schuilt een ware draak! Iets waar je als baas mee om moet kunnen gaan. Beagles hebben een heel eigenwijs, slim en zelfstandig karakter. Als jij ja zegt, zegt je beagle nee. Als jij links gaat, gaat je beagle rechts. Luisteren is niet hun beste eigenschap zullen we maar zeggen 

Je moet als baas creatief genoeg zijn om hier mee om te gaan. Ik roep altijd dat mijn beagle periodes van 2 weken heeft. Soms denk ik dat ik éindelijk dé oplossing gevonden heb. Hier luistert ze dan 2 weken naar en dan opeens is het weer over en moet je als baas iets anders verzinnen. Niks gaat zoals jij het in gedachte hebt met je beagle. Ff snel een rondje buiten? Vergeet het maar haha. 

Het zijn ontzettende clowns. Je moet als beagle baas een enorme dosis humor hebben. Boos worden heeft écht geen zin want ze lachen je echt uit dan en gaan nog erger draken. 

 

Ook hebben ze een enorm jachtinstinct en veel beagles kunnen daarom ook niet los (of maar gedeeltelijk). Vooral in gebieden met veel wild is dat een probleem. De hond kan zeker mee naar het bos maar loslopen daar zou ik niet op rekenen. 

Beagles gebruiken heel graag hun neus. Je doet ze een groter plezier met 5 km wandelen maar er 2 uur over doen omdat ze élk grassprietje mogen ruiken dan dat je 15 km aan 1 stuk doorloopt met ze. 

 

25 kg is wel ergggg veel om te tillen vind ik. Respect als je dat lukt zo op en af de trap de hele tijd. Beagles wegen zn 15-18 kg en ik ga me er echt niet aan wagen om die op en af de trap te tillen! 

 

Beagles zijn onwijs leuke honden. Maar je hebt wel enorm veel geduld en humor nodig. Of een beagle echt geschikt is als 1e hond. Geen idee.. dat ligt aan hoe jullie zijn. Het zou mij persoonlijk wel moeilijker lijken omdat je én voor het eerst een hond hebt én dan bij de beagles nog eens extra het hele eigenwijze karakter hebt. 

Het zijn geen baasgerichte honden. In huis zijn het knuffelberen maar eenmaal buiten de deur ben je totaal vergeten als baas. Het zijn ook geen honden die je commandos vlekkeloos opvolgen. Als ze iets niet willen dan doen ze het gewoon écht niet, al ga je op je kop staan... 

 

Ik vind het fantastische honden en kan eigenlijk nooit boos op mn beagle worden maar het blijft een apart slag honden waar je als baas mee om moet kunnen gaan. 

 

Edit: 

Enne waaks zijn ze niet echt maar blaffen kunnen ze als de beste. Het is maar net hoe het ze uit komt en of ze zin hebben om te blaffen... Daarbij geven ze er soms nog een mooi jankconcert bij weg ook. Als mijn hond heel enthousiast is(ziet haar lievelings mens in de verte bijv.) dan gaat ze janken. Keihard janken! 

Anoniem (Gast)

Je hebt een heel uiteenlopend lijstje aan voorkeuren. Ik denk dat het handig is om fokkers van verschillende rassen of hondenshows te bezoeken om eerst eens te kijken wat voor soort hond het beste past. Ik heb zelf Australian Shepherds en vind ze niet zo bij je wensen passen. Die van mij zijn best waaks, willen best nog wel eens blaffen en hebben meer nodig dan alleen een uurtje lopen. De mini's die ik ken zijn hetzelfde alleen dan kleiner. Het zijn werkhondjes die graag met je bezig zijn en dat moet je willen. Ze zijn te vergelijken met bijvoorbeeld een border collie. (Qua werklust dan, qua karakter zijn er verschillen). Als je wel iets in die richting wilt zou ik eerder aan een sheltie denken. Maar ook die kunnen blaffen en vinden werken superleuk. Dus als je alleen ballen wil gooien en lekker in het park lopen zou ik eerder voor een ras gaan die minder mentale uitdaging nodig heeft.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Hoi wat goed dat jullie zich inlezen. De gemiddelde rashond kost rond de 1000€ dus kwa budget zitten jullie wel goed. 

De keeshond zou inderdaad goed in jullie situatie passen. Echter zijn die wel waaks aangelegd en dit uit zich in blaffen bij het horen van dingen. Ik heb een kleine Kees gehad en bij hem viel dat best mee maar ik ken er veel die toch serieus wat blaffen in huis. 

Keeshonden zijn verder hele leuke honden maar wel een beetje eenkennig. Ze zijn heel hard op hun baas gericht. 

 

De Sheltie zou ook in jullie situatie kunnen passen. Ik heb er nu twee en die zijn toch niet echt Waaks. Ze staan wel bekend om blafgrage honden te zijn maar dit is eerder tijdens het spelen. In huis (appartement want wij wonen ook op een appartement) blaffen ze niet, ookal blaffen die van hier onder als ze op terras zitten. Ik krijg ook geregeld complimenten van onze buren. Die van mij zijn absoluut niet eenkennig (50% Amerikaanse lijn). Zien graag kinderen. Ze zijn graag bezig met de baas. Hoeft niet perse een sport te zijn maar ze doen het wel graag. Ideaal formaat dat je nog gewoon kan dragen. Mijn zwarte weegt 6-7 kilo en mijn andere 9-10 kilo. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"   Bij welke fokker hebben jullie deze gekocht? En heeft deze eventueel een site, of een Facebookpagina ? "

 Gea fokt zelf 

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Duitse herder
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^