6 maanden teveel lopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mara en AydenMara en Ayden

honden foto van Mara en Ayden

Er bestaan natuurlijk allerlei 'regels' over hoe lang je per keer mag lopen met een opgroeiende hond. Ik heb me, op een enkele uitzondering na, altijd gehouden aan 5 minuten per maand.

Momenteel is mijn hondje (ruim) 6 maanden en mag dus 30 minuten maximaal wandelen. Ik maak 2 keer per dag een wandeling van ongeveer 20, max. 25 minuten met hem. Ik merk echter dat ik de derde wandeling vaak eigenlijk wat langer zou willen maken. Zo is er bijvoorbeeld een leuk park met veel loslopende hondjes op 10-15 minuten lopen. Omdat mijn hond (groepen) honden soms nog wat eng vind ga ik daar graag met hem naartoe om hem te laten wennen. Ik ben dan alleen wel langer dan 30 minuten met hem van huis (over het algemeen 45-60 minuten). We lopen erheen, vervolgens neemt hij de tijd om te snuffelen, kijken en spelen met/naar de andere hondjes en lopen we weer terug.

Mijn vraag is dus vooral of het kwaad kan om langer dan 30 minuten te lopen met een hond van 6 maanden. Zelfs als dit (bijna) elke dag éénmaal voorkomt. Hoewel ik geniet van het lopen met mijn hondje (en hij ook) wil ik natuurlijk niet dat hij hier later last van krijgt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Je kan na speelmoment na afloop even blijven zitten daar, en als je hond uitgerust is de weg naar huis in rustige draf aan de lijn huiswaarts te keren.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het is slechts een richtlijn!

Maar de 5 minuten regel, was een gok, nooit onderzoek naar gedaan. Nu is er wel onderzoek  naar gedaan en het blijkt 10 minuten, per keer per maand te zijn.

 

Je mag dus gewoon meer doen en dat zal een jonge labrador zeker nodig hebben.

http://of-kimberlys-pride.com/beweging.htm

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De 5 minuten regel is z'n eigen leven gaan leiden, maar niemand weet wie die eigenlijk verzonnen heeft...

Ik heb me er in ieder geval niet aan gehouden, omdat het gewoon absurd is voor een actief werkras. Je kan de behoeften van een malamute nu eenmaal niet vergelijken met die van een mops...

 

Als je wandelingen afwisselt met rustpauzes (zoals even samen in het gras gaan zitten, kijken naar de wereld, een appeltje delen, enz) kan een hond van 6 maanden héél wat meer aan dan wat de 5 minuten regel voorschrijft, hoor.

Het soort beweging is ook belangrijker dan het aantal minuten. Wat risico inhoudt is: korte draaibewegingen, springen, sterk afremmen en zwenken, e.d. Maar een los en soepel drafje, een snuffel hier en daar, is alleen maar goed.

Bij ons gaat een hond van 6 maanden trouwens gewoon een hele dag mee op pad, net als een volwassen hond. We houden gewoon meer rekening met rustpauzes, en met het soort van activiteit.

 

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Onze pup (nu 4 maand) heeft ook niet genoeg aan de 5 min regel, dan word hij erg vervelend en bijterig. Nu ga doe ik 1x per dag de 10 min regel (heel soms ietsjes langer als we speciaal ergens heen gaan oid) en de andere wandelingen de 5 min of korter. 

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

" Er bestaan natuurlijk allerlei 'regels' over hoe lang je per keer mag lopen met een opgroeiende hond. Ik heb me, op een enkele uitzondering na, altijd gehouden aan 5 minuten per maand.
Momenteel is mijn hondje (ruim) 6 maanden en mag dus 30 minuten maximaal wandelen. Ik maak 2 keer per dag een wandeling van ongeveer 20, max. 25 minuten met hem. Ik merk echter dat ik de derde wandeling vaak eigenlijk wat langer zou willen maken. Zo is er bijvoorbeeld een leuk park met veel loslopende hondjes op 10-15 minuten lopen. Omdat mijn hond (groepen) honden soms nog wat eng vind ga ik daar graag met hem naartoe om hem te laten wennen. Ik ben dan alleen wel langer dan 30 minuten met hem van huis (over het algemeen 45-60 minuten). We lopen erheen, vervolgens neemt hij de tijd om te snuffelen, kijken en spelen met/naar de andere hondjes en lopen we weer terug.
Mijn vraag is dus vooral of het kwaad kan om langer dan 30 minuten te lopen met een hond van 6 maanden. Zelfs als dit (bijna) elke dag éénmaal voorkomt. Hoewel ik geniet van het lopen met mijn hondje (en hij ook) wil ik natuurlijk niet dat hij hier later last van krijgt. "

 Puur reactie op startbericht.

 

Ik heb andere reacties (nog) niet gelezen.

 

De ene ronde naar losloop weide met groepen honden zeg maar.

 

Je kan ook erheen gaan in rustig snuffel tempo. Eerst rust nemen minuut of 15. En dan 20 minuten rekenen voor de speelweide. Dan beeindigen en weer rusttijd aanbieden alvorens naar huis te lopen.

 

Hou rekening Qua drinken zowel voor je hond als jezelf. Zeker met warmer weer. Op tijd verkoeling en schaduw opzoeken.

Bij warm weer altijd goed opletten en wandelingen en spelen optijd stoppen 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Alle "regeltjes" de deur uit en kijken naar de behoefte van jouw hondje.

Elke hond is anders en elk ras is anders.

(geen idee wie die regeltjes ooit uitgevonden heeft en het waarom snap ik helemaal niet)

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Nee joh, dit is niet erg als je niet elke dag zo lang met hem gaat wandelen, maar 1 / 2 keer per week kan echt geen kwaad hoor. Toen Kahlúa 5.5 maand was werd er vanuit de cursus een wandeling georganiseerd, duurde anderhalf / 2 uur. Ze mocht zelf haar tempo bepalen en ze heeft het echt prima vol gehouden. Daarna gewoon een paar dagen wat kortere rondjes. Ik merkte met Kahlúa dat ze af en toe ook echt wel wat langere wandelingetjes nodig had dus we zaten geregeld boven de 'richtlijn' 

honden foto van Kelsey (kaitlinn) & Kenzo

Als ik eerlijk ben heb ik gewoon gelopen met me pup hoever en hoelang ik wou. Ik merkte aan hem wanneer die moe was en kon k hem optillen geen idee of jij ook een kleine hond heb. Kenzo loopt nu soms al een uurtje lang en die is 7 maanden en merk niey dat die er last van heeft ;)

honden page profiel TrimmerTrimmer

honden foto van Trimmer

Die 5/10 minuten regel is een richtlijn. Te veel lopen is niet goed, maar springen/sliden/traplopen is veel schadelijker dan rustig tempo lopen. 

De botten zijn nog niet goed volgroeid dus veel te veel lopen moet je zeker niet doen, maar wat jij noemt is niet teveel, zeker niet als je even wat pauzes tussendoor houdt. 

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Kijk wel uit met (te) wild spelen met (grotere) honden, dit kan zomaar fout gaan, je pup is nog in de groei en zijn botjes zijn kwetsbaar.

Helaas dit zelf meegemaakt, was een harde leerschool, pup van 5 maanden werd omver gelopen door grote hond, stukje knie afgebroken.

honden page profiel BeauceBeauce

honden foto van Beauce

Zoals hierboven aangegeven wordt. Het is een richtlijn. Toen onze pup die leeftijd had ging ze ook wel eens meer op een iets langere wandeling. Zij kon dat prima aan. De dagen erna wat rustiger aan doen. 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik zou die langere wandeling doen, maar dan bijvoorbeeld om de dag en op een rustig tempo heen en terug

Wel zou ik er op letten hem niet te lang wild laten spelen met andere hond, ze kunnen soms van die bochten maken....

 

Kijk naar je hond en gebruik je gezonde verstand, dan kom je al een heel eind

honden page profiel DonjaDonja

honden foto van Donja

Nee hoor gewoon doen! Je hebt een cocker toch? Heerlijk laten neuzen! Met ons hondje van dezelfde leeftijd lopen we dit ook met gemak. Hij heeft het ook echt nodig. Best bijzonder eigenlijk zo'n stelregel... het id een hond! 

Kijken naar je hond lijkt mij beter. 

Volgende forumvraag: rode geïrriteerde huid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^