Sheltie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

We hebben onlangs gekeken naar wat geschikte honden voor onze situatie, en een ras die echt bij me bleef hangen waren Sheltie's (Shetland sheepdog). Echter heb ik nog wel wat vragen over de ras,  het is algemeen bekend dat ze meer blaffen dan normale honden. Maar dat kan je toch wel dimmen met goede en positieve training? En hun energie level is heel hoog, daarom hebben ze veel beweging nodig. En ik woon in ene flat, dus ik kan ze niet even in een grote achter tuin laten rond rennen. Maar aan de andere kant wil ik ook niet elke dag naar het park zodat ze daar 2 uur kunnen rennen etc. Zouden ze wel tevreden zijn met drie keer uitlaat en eventuele mentale spelletjes? Of hebben ze die beweging echt nodig? Anders moet ik toch eens gaan kijken naar een ander ras.

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik weet niet veel van de Sheltie af. Maar elke hond heeft beweging nodig. Elke dag 2 uur naar het park is geen must (al zorg ik dat mijn hond minstens 1.5 per dag kan rennen, en het liefst meer, en je merkt aan alles dat ze dit ook écht nodig heeft. Kruising Hollandse herder, Australian Sheperd (etc)) 
Geen enkele hond wordt blij van 3 korte wandelingen aan de riem per dag.. Waarom niet gewoon 1 lange wandeling en daaromheen kun je dan nog wat korte wandelingen plannen. 
Wil je een pup? Want die moet sowieso meer dan 3 keer per dag naar buiten, denk aan om het uur of om de 2 uur. Daarbij mogen pups nog niet lang wandelen.  
Verder denk ik dat je een Sheltie best wel in een flat kunt hebben, als je ze maar laat bewegen buitens huis. Dan zijn ze in huis ook weer een stukkie rustiger ;)

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Ik heb een kruising australian shepherd met golden retriever. Beide ouders werklijn. Dus van beide heel energiek en heeft het echt nodig om dr poten af en toe goed te strekken. Maar ook ik loop niet elke dag in het bos en woon in een flat. Moet ik wel eerlijk zeggen dat ik na 2 a 3 dagen niet rennen, dat ik merk dat ze buiten een spring in het veld aan de riem is. Dus om de dag lekker 1 a 2 uur rennen (hetzij grasveld met bal of boswandeling los of vast) is zeker een must. Alleen! Dit geld niet voor elke hond. De een wilt meer poten strekken dan de ander. Maar hersenspellen is zeker aan te raden, dat doe wij dan wel vaker.

honden page profiel SanneSanne

Ik wil zeker een pup ^^

Dat dacht ik al, dus je hoeft ze niet elke keer elke dag 1 uur los te laten rennen? Maar wel om te paar dagen de kans geven om hun energie kwijt te kunnen? want dat zou voor mij niet zoon groot probleem zijn en paar keer in de week naar de park of bos gaan zodat ze kunnen rennen ;).

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ik wil zeker een pup ^^
Dat dacht ik al, dus je hoeft ze niet elke keer elke dag 1 uur los te laten rennen? Maar wel om te paar dagen de kans geven om hun energie kwijt te kunnen? want dat zou voor mij niet zoon groot probleem zijn en paar keer in de week naar de park of bos gaan zodat ze kunnen rennen ;-). "

 Om de paar dagen vindt ik eerlijk gezegd vrij weinig.. Natuurlijk zijn er honden dat niet erg vinden, maar over het algemeen zou ik er niet meer dan 1 dag tussen laten.. Je hoeft natuurlijk niet elke keer naar een park of bos, mee rennen aan de fiets geeft ook al voldoening. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

" Ik wil zeker een pup ^^
Dat dacht ik al, dus je hoeft ze niet elke keer elke dag 1 uur los te laten rennen? Maar wel om te paar dagen de kans geven om hun energie kwijt te kunnen? want dat zou voor mij niet zoon groot probleem zijn en paar keer in de week naar de park of bos gaan zodat ze kunnen rennen ;-). "

 Ligt er echt heel erg aan hoor! Ene hond wilt het wel, andere niet. Ene laat niks merken, andere word vervelend. Ik zou dan zeker om de dag ruim een uur lopen. In het begin moet je er zeker wel elke uur, 2 uur eruit en na het eten, spelen, drinken en slapen. Ik weet niet hoe ver je je al ingelezen hebt. Maar het eerste jaar kost een hond zoveel tijd, dat je al wou dat je het met 1 uur rennen per dag af kon haha.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Naar wat jouw wensen zijn, denk ik eerder dat een gezelschapshondje beter bij je past?

Maar vergis je daar ook niet in, dat zijn ook energieke hondjes.

Waarom was je als eerste voor de Sheltie gegaan, het kan zijn vanwege het uiterlijk.

Het zijn hele leuke hondjes om te zien.

Maar zelfs mijn kleine hondje heeft nooit genoeg gehad aan 3 x daags een blokje om en af en toe eens naar het park.

Vaak zijn juist de kleine hondjes vervelend in huis, omdat er veel te weinig mee wordt gedaan.

 

Monique Bladder heeft  een artikel geschreven hierover, en dat vond ik wel interessant.

Ze schreef van: elke hond heeft gemiddeld anderhalf uur per dag een wandeling nodig waar hij los kan lopen. (en als een hond dit niet kan, dan misschien een lange lijn)

Dan nog 2 of 3 x een kwartier zodat de hond z'n behoeftes kan doen.

En ongeveer 2 x een kwartier 'hersenwerk', maar dat kan van alles zijn.

 

En natuurlijk is dit een gemiddelde voor de volwassen hond, de ene hond heeft aan die anderhalf uur niet genoeg, en de ander heeft genoeg aan een uur.

Maar het is een soort basis waar je je aan vast kan houden, als je aan een hond wilt beginnen.

Het betekent dat je ongeveer 3 uur per dag intensief met je hond bezig bent.

 

 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Het ras staat er om bekend heel vocaal te zijn,uitzonderingen daar gelaten...

De shelties in mijn omgeving "keffen" op een typische hoge toon. Als je van bij het begin dit consequent indijkt is dit misschien geen probleem,maar op een flat vind ik dit wel een behoorlijk risico.

Zou zeggen,ga op bezoek bij mensen met een sheltie,of bij een goede fokker(fci) langs die je er alles over kunnen vertellen :-). 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Elke hond heeft beweging nodig. Ookal geef je ze een hersenwerkje te doen. 

 

Geef je ze niet dagelijks de nodige beweging, dus wandeling, dan wordt je hond te dik.

 

Ik wandel geen uren met mijn maltezer, maar toch krijgt ze dagelijks over de hele dag genomen, minimaal een uur aan beweging. 

Daarnaast nog een keer in de week een uurtje behendigheidles. 

 

Verder moet je kijken wat je de hond kunt bieden en of datgene wat je kan bieden fair is naar de hond toe.

 

Honden zijn veelal gefokt op bepaalde eigenschappen, jacht bijvoorbeeld of het helpen schapen drijven of groot vee drijven.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Zelfs in mijn schoothondje zit jacht. 

 

De voorouders van deze kleine hond leefden in havens en kustplaatsen van het Centrale Middellandse Zee gebied, waar zij jaagden op muizen en ratten, die zij vonden in de overvloedige pakhuizen en in de scheepsruimten.

Lees meer: http://m.maltezervereniging.nl/rasstandaard/

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik heb twee shelties op een appartement. Wij gaan bijna elke dag naar het bos (1 rustdag per week dan doen we een kortere wandeling) een 50-60min wandelen. Uiteraard zijn er wel eens dagen als het bv hard regent dat we iets minder lang gaan wandelen maar dat is eerder uitzonderlijk. Mijn honden hebben dit zeker nodig aangezien we ook geen tuin hebben. Naast de grote wandeling doet mijn vriend smorgens een kleine wandeling (20 min) Degene die thuis is laat ze smiddags (kort) uit en ik doe de avond ronde (maar die is heel kort). 

Daarnaast trainen we Agility en doen we soms aan canicross maar dit is geen must hoor een sheltie heeft niet perse een sport nodig maar ze doen het wel heel graag. Indien je geen sport ziet zitten lijkt mij het wel goed je Sheltie thuis aan het werk te zetten zodat zijn hersenen ook wat uitdaging krijgen.

 

Dan over het blaffen... in huis blaffen die van mij zelden. Daar hebben we van pups af aan op getraind. Tijdens het sporten (Agility) blaffen ze wel. Ik train daar wel op. Maar als je hier niet op traind dan kunnen het behoorlijke blaffers zijn. Maar ze zijn slim.... en dus makkelijk trainbaar. Zelfs als de jacks van hier onder staan te keffen blaffen ze niet en staan ze gewoon te kijken van "wat is je probleem"

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Ik wil zeker een pup ^^
Dat dacht ik al, dus je hoeft ze niet elke keer elke dag 1 uur los te laten rennen? Maar wel om te paar dagen de kans geven om hun energie kwijt te kunnen? want dat zou voor mij niet zoon groot probleem zijn en paar keer in de week naar de park of bos gaan zodat ze kunnen rennen ;-). "

 Die van mij hebben dat dagelijks toch wel nodig (behalve 1 dag doen we iets minder)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

 

 

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Ik heb een sheltie van ondertussen al 10 jaar en 11 maand.

Wij hebben wel een tuin. Maar daarnaast hebben we toch altijd ook iets van een 2u per dag voorzien om te wandelen. 's Morgens een uur en 's avonds een uur ongeveer. Nu met ouder worden mindert dat wel de duur die hij wil wandelen. 's Morgens wandelt hij bv. niet ver meer, maar ik neem de doggyride mee zodat hij als hij wil daar in kan liggen.

 

Die van mij kan flink blaffen.

Dit is echt niet luid blaffen. Dat is eigenlijk nauwelijks blaffen.

 

De tuin bewaken en meerennen met wat aan de andere kant van de draad loopt, is dolle pret. Ja nu met het filmpje kwam die natuurlijk net niet terug. Maar over en weer rennen dat is echt iets dat hij heel graag doet. Ik ga dus ook altijd met een rustige hond wandelen, vermits die zijn energie meestal al voor een groot deel in de tuin heeft verbruikt nog voor ik vertrokken ben. Nu met ouder worden wordt dat allemaal wel wat minder.

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" We hebben onlangs gekeken naar wat geschikte honden voor onze situatie, en een ras die echt bij me bleef hangen waren Sheltie's (Shetland sheepdog). Echter heb ik nog wel wat vragen over de ras,  het is algemeen bekend dat ze meer blaffen dan normale honden. Maar dat kan je toch wel dimmen met goede en positieve training? En hun energie level is heel hoog, daarom hebben ze veel beweging nodig. En ik woon in ene flat, dus ik kan ze niet even in een grote achter tuin laten rond rennen. Maar aan de andere kant wil ik ook niet elke dag naar het park zodat ze daar 2 uur kunnen rennen etc. Zouden ze wel tevreden zijn met drie keer uitlaat en eventuele mentale spelletjes? Of hebben ze die beweging echt nodig? Anders moet ik toch eens gaan kijken naar een ander ras.
  "

Als je niet van plan bent om heel veel tijd en aandacht aan je hond te besteden, kun je misschien beter zoeken naar een minder energiek en werklustig ras...

 

Shelties hebben echt meer beweging en uitdaging nodig dan de meeste andere rassen. Het zijn werkertjes en ze zijn intelligent en willen het liefst de hele dag met hun mens bezig zijn. Alleen zijn vinden ze niet fijn. Je zult dan ook nog iets anders met ze moeten doen dan alleen maar een dagelijks rondje door het park en af en toe een bal gooien. Iets van hondensport als schapendrijven of agility (een of een paar keer in de week) naast de dagelijkse wandelingen en de hersenwerkjes voor in huis. Krijgen ze die uitdaging niet, heb je grote kans dat ze overal achteraan gaan rennen zoals joggers, auto's, fietsers, andere honden, katten, kinderen... Of zichzelf op een andere manier gaan bezighouden, in ieder huis zijn wel leuke 'taakjes' te verzinnen! En klieren en blaffen uit frustratie...

Ze zijn slim, leren heel snel, maar je hebt ze dus ook heel snel iets verkeerds aangeleerd, en met afleren te blaffen moet je dus ontzettend goed weten hoe je dat aanpakt. Dat gaat ook niet alleen maar om een commando geven maar ook om: heeft je Sheltie voldoende uitdaging om zijn energie kwijt te raken en heeft je Sheltie geleerd zijn rust te nemen en kun jij als baas het moment voor zijn dat je Sheltie overprikkeld raakt...

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Als je niet van plan bent om heel veel tijd en aandacht aan je hond te besteden, kun je misschien beter zoeken naar een minder energiek en werklustig ras...
 
Shelties hebben echt meer beweging en uitdaging nodig dan de meeste andere rassen. Het zijn werkertjes en ze zijn intelligent en willen het liefst de hele dag met hun mens bezig zijn. Alleen zijn vinden ze niet fijn. Je zult dan ook nog iets anders met ze moeten doen dan alleen maar een dagelijks rondje door het park en af en toe een bal gooien. Iets van hondensport als schapendrijven of agility (een of een paar keer in de week) naast de dagelijkse wandelingen en de hersenwerkjes voor in huis. Krijgen ze die uitdaging niet, heb je grote kans dat ze overal achteraan gaan rennen zoals joggers, auto's, fietsers, andere honden, katten, kinderen... Of zichzelf op een andere manier gaan bezighouden, in ieder huis zijn wel leuke 'taakjes' te verzinnen! En klieren en blaffen uit frustratie...
Ze zijn slim, leren heel snel, maar je hebt ze dus ook heel snel iets verkeerds aangeleerd, en met afleren te blaffen moet je dus ontzettend goed weten hoe je dat aanpakt. Dat gaat ook niet alleen maar om een commando geven maar ook om: heeft je Sheltie voldoende uitdaging om zijn energie kwijt te raken en heeft je Sheltie geleerd zijn rust te nemen en kun jij als baas het moment voor zijn dat je Sheltie overprikkeld raakt... "

 Hmm ik ken veel eigenaren die geen Agility of dergelijke doen met hun sheltie hoor. Je kan ze ook met denkwerk aan het werk zetten en voldoende fysieke uitdaging. Ze doen graag een sport maar dit lijkt mij echt geen must... o'die is de enige van het nest dat echt een sport doet. 

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

Ik heb ook 2 shelties en woon op een appartement. Mijn honden zijn in huis rustig en niet vocaal. Maar ze hebben hun beweging wel echt nodig. Hier zitten we zo rond de 1.5u beweging per dag. Waarin ze ook kunnen rennen en spelen.Daarnaast 2x per dag standaard een hersenwerkje met hun eten. De jongste hier is 1,5 jaar die doet agility en verder last ik ze in huis dingen apporteren. De jongste is in de sport erg vocaal maar verder niet. De oudste is bijna 7jaar. ze doet graag haar wandelingen en hersenwerkjes en kauwt graag haar botjes. Af en toe wat spelen en verder liever niks anders dan uitgebreid chillen in een mandje of mensen kijken vanaf het balkon. Ze heeft tot vorig jaar wel agility gedaan maar gaf duidelijk aan dat het genoeg was wat haar betreft. Ze is niet erg vocaal aangelegd. Ze heeft ook nooit in de sport geblaft. Maar met 3x een blokje om ga je haar ook niet gelukkig maken.

Volgende forumvraag: Amerikaanse Bully standaard
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^