Pup naar kinderdagverblijf?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Hallo,   ik ik heb een vraag over het volgende: ik heb een dwergpoedel puppy van 10 weken. Nu kwam ik iemand tegen die bij een kinderdagverblijf werkt dicht bij mij in de buurt en die vroeg of ik misschien volgende week met mijn pup langs zou willen komen bij de kindjes. Ze zouden dan een knutselwerkjes voor mij/ mijn hondje maken en en in een kringetje zitten om ons heen en liedjes zingen. Een paar kindjes zouden mijn puppy dan even gaan aaien (om de beurt) en een snoepje geven. Mijn pup is heel erg lief naar mensen en kinderen en bijt eigenlijk nooit, als ze bijt doet ze het heel zachtjes per ongeluk bij het spelen. Maar ze kijkt wel eerst graag de kat uit de boom in nieuwe situaties. Zou het gewoon leuk zijn dit te doen of zou het niet verstandig zijn? Hoe zou ik het beste de signalen kunnen zien als het genoeg voor haar is? Of is dat bij elke hond anders?  

honden page profiel B met D&A†B met D&A†

honden foto van B met D&A†

Ik zou het persoonlijk niet doen.

tenminste niet gelijk als eerste kennismaking met zoveel kinderen. 

Veel te overweldigend voor zo'n klein hondje al die kids.

Zou er voor kiezen om voor die tijd langs te gaan als er buiten gespeeld word en dan van een afstand gaan kijken zodat de pup de tijd krijgt alles te observeren. En dan kijken hoe ze er op reageert. 

 

Maar zou haar niet gelijk in een klas zetten met allemaal kinderen die haar dan ook nog eens moeten gaan aaien. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ik woon naast een cres, ik ben met ogin er naar toe gegaan, op uitnodiging, het was zoooooo ontzettend leuk, je bent er zelf bij en bekijk of de pup niet al te druk is....de kleintjes zaten in een kring op de grond, ogin mocht los, en de kleintjes hadden goede lekkere dingen bij zich, voor ogin een feestje voor mij ook....halfuurtje gebleven en we zijn weer naar huis gegaan,en nog zijn de kleintjes nog altijd blij met ogin als ogin voor de rastering naar de cres zit te kijken.....en met bams zijn ze ook heelblij.......de kleintjes zijn niet ouder dan vier jaar en hadden ogin al een paar keer kunnen bewonderen, we wonen er naast......een kleine groep.............ogin was een heel rustige pup, met 8 weken zijn we bij de kleintjes geweest, daarvoor was ogin al in de tuin waar ze haar hadden gezien.........en nog zit ogin altijd naar hun te kijken als de kleintjes buiten zijn...

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Het ligt heel erg aan het hondje zelf of dit wel of niet een verstandig idee is. Ik heb hier 2 honden en waar ik de één met 10 weken zo temidden van een groepje kleine kinderen zou durven te zetten, zou ik dat de ander absoluut niet aan hebben gedaan, want die zou dat niet kunnen handelen (de laatste is toevallig ook een poedel; best een 'energie-'/stemmingsgevoelig ras).

Als ik zo lees dat jouw hondje toch wel eerst altijd de kat uit de boom kijkt in nieuwe situaties, zou ik dit niet doen.

 

Kleine kinderen zijn heel onvoorspelbaar en zelfs iets simpels als aaien kan per ongeluk verkeerd gaan. Juist in de puppyfase wil je je pup zoveel mogelijk positieve associaties geven en dit zou nu net eens de verkeerde kant op kunnen gaan. Ook omdat het toch om een groepje kinderen gaat heb je ook net wat minder controle over de kindjes dan wanneer je puppy ze één op één zou ontmoeten. In een kringetje om de pup en jou heen is voor een wat onzekere pup/hond ook niet echt fijn.

 

Het is een heel leuk idee: een schattig pupje met een groepje schattige kindjes, maar ik zou het in jouw geval niet doen.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Leuk ja voor de kids niet voor de hond en niet voor jou. Noem mij een party-pooper maar ik was ooit ergens waar de allerjongsten van een basisschool mochten langskomen om allerlei daar aanwezige diertjes te "knuffelen". Konijnen, hamsters, etc.

Ik was daar ook en ik zie zo nog voor me hoe een joch een hamster uit de bak pakt en zo hard knijpt dat zijn ogen letterlijk bijna uit de oogkassen poppen. Ik gruwel weer als ik er aan denk. Kleine kinderen en dieren...  sommigen altans.. Dat was trouwens niet het enige incident daar die middag. Nu heb jij 1 hond die je maar in de gaten hoeft te hebben. Dat is wel makkelijker.. Maar waarom zou je. Je hebt niets uit te kiezen aan die kids, ook de " lomperds" zijn er. Die dingen doen zoals bovenstaande, geen enkel dier gewend zijn. Daarom zou ik het zelf niet doen. 

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ach ja, je bent er zelf bij. Gaat zo'n koter te ver dan zeg je er wat van. Bescherm je hond, dan komt het wel goed. 

Anoniem (Gast)

Bedankt voor de reacties!

 

Het kat uit de boom kijken is vooral bij bijvoorbeeld de eerste keer naar puppycursus gaan bijvoorbeeld. De tweede keer kwam ze al wat los en vindt het dan ook leuk. Naar alle mensen, volwassenen en kinderen is ze super lief en zonder angst of andere terughoudendheid. Maar ik wil uiteraard niet dat het traumatisch zou zijn voor haar. Het leek me wel leuk aangezien ze echt een mensenhondje is. Ze is ook opgegroeid met kleine kinderen en loop regelmatig met haar langs een schoolplein aangezien dat bij een leuk veld in de buurt ligt. Lees wisselende reacties, dus ik ga er nog even goed over nadenken. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Voor de ene pup zal het een feestje zijn en voor de andere een nachtmerrie, het hangt dus van de pup af. Ik zal ondanks dat Lotus kinderen gewent is en leuk vind nooit met haar naar een kinderdagverblijf gaan. Dit omdat ik haar hier voor te teer vind een ongelukje is zo gebeurd.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Kan voor een eerste indruk , misschien van joelende kleuters...heel blijvend negatief overkomen hoor bij zo een jong diertje. 

 

Lance bv heeft sinds hij op straat krijsende rij kleutertjes passeerde, iedereen wilde hem aanraken ....als pup, dit blijvend geassocieerd met onprettig gevoel....telkens hij nu hoge stemmetjes hoort wordt hij opgejaagd en boos. 

Anoniem (Gast)

Hmm ja, ik denk dat jullie wel gelijk hebben. Ik zal dan toch de afspraak afzeggen. Een of twee kleine kindjes kan ze goed hebben maar ik weet niet of het te druk gaat zijn inderdaad. Geen idee hoe ze die kindjes erop voorbereiden of dat ze inderdaad gaan gillen uit enthousiasme ofzo. Ik zou het leuk vinden om te doen maar of mijn hond het leuk vindt weet ik niet van tevoren en stel dat ze het vreselijk vindt, dan is het te laat.. Dan heeft ze die nare ervaring al opgedaan natuurlijk.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wel een beetje overdreven allemaal..  komt echt wel goed. Er is vast een juf/andere vorm van leiding aanwezig om ervoor te zorgen dat ze allemaal netjes blijven zitten en wachten op hun beurt. Puppycursus is anders ook behoorlijk stressvol. 

 

Bink ging als pup ook mee met mijn moeder om mij op te halen op school of op stal, ging altijd helemaal goed.

Anoniem (Gast)

Ja en daar heb je natuurlijk ook wel weer gelijk in. Ik vind het zo moeilijk zulke beslissingen. Ik wil graag een super honden mama zijn en volgens mij gaat het wel redelijk ;-) maar dit zijn dan weer van die twijfel dingen. Ik heb eind van de week weer puppycursus dus ik zal het daar ook nog eens vragen. Die mensen daar zien natuurlijk ook goed het karakter van de hond.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Als je puppy al gewend is aan kleine kinderen zou dat een leuke ervaring zijn. Het verschilt inderdaad per hond. Let dus gewoon goed op de lichaamstaal van je hond en ga naar huis als die aangeeft het niet leuk te vinden. Gaat ze bijvoorbeeld veel hijgen, probeert ze uit de buurt van de kindjes te blijven of komt ze veiligheid bij jou zoeken, staart tussen de benen enzo, dan is het niet leuk voor de pup. Sowieso zou ik niet langer dan een kwartier gaan met een hele jonge pup. 

Java zou ik er geen plezier mee hebben gedaan, die is vrij snel bang helaas.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Het verschilt per hond. De mijne is net als de jouwe eentje die liever eerst de kat uit de boom keek. 

Als ik nu terug kijk op zijn puppy jaren moet ik helaas toegeven dat ik hem teveel gepusht heb. Toentertijd dacht ik dat het goed voor hem zou zijn, kinderen die hem koekjes mochten geven en aaien enzo. Maar aaien is voor een hond iets heel onnatuurlijks. Sommige vinden het geweldig, sommige vinden het duidelijk niks, maar er zijn ook honden die het ondergaan en niet heel duidelijk laten merken dat ze het liever niet hebben. 

 

Aan de andere kant ken ik ook pups die heb geweldig vinden. Hoe meer aandacht hoe beter. 

 

Als je besluit te gaan dan zou ik heel duidelijk zijn dat ze de hond enkel mogen aaien wanneer deze zelf op hun af komt. Forceer niets. 

Je kunt de kinderen dus niet bij voorbaat beloven dat ze mogen aaien. En vertel ze dat het hondje bang kan zijn. Leg uit dat hij alles nog spannend kan vinden. Dat hij nog niet begrijpt dat deze vreemde kindjes lief zullen zijn voor hem. 

Vertel kinderen dat niet iedere hond het fijn vind om geaaid te worden. Kan een goed leermoment zijn voor de kinderen. Leg een stukje lichaamstaal van de hond uit. Nooit direct op de kop aaien, dat komt beangstigend over op een hond. Beter de zijkanten of z'n borst. Geen onverwachtse bewegingen want een hond weet niet of je hem gaat slaan of aaien.

 

Voor koekjes hetzelfde. Laat de kinderen niet op hem aflopen maar laat hem naar de kinderen gaan. Iedereen dus ten alle tijden met hun billen op de grond/stoel. De pup bepaald.

 

Geef hem de ruimte, sluit hem niet op in een kring van kinderen. Kijk of hij achteruit deinst wanneer hij aangehaald wordt. Laat hem zelf naar binnen lopen, hij bepaald het tempo.

 

Neem geen speelgoed van hem mee, hier kan hij juist onzeker door worden dat hij z'n speelgoed wil beschermen. 

 

Zo zou ik het doen als het moest. Maar ik zou het sowieso niet doen met mijn hond  

Dirk en Kyra (Gast)

Dat is leuk!

Met mijn vorige hond, een golden retriever, heb ik dat gedaan.

ik werkte zelf op de creche en heb haar op mijn vrije dag meegenomen.

kindjes allemaal rustig in de kring en ik had haar even loslaten lopen. Ze vond dat hartstikke leuk en de kindjes ook. 

Iedereen denkt misschien aan een stel los geslagen kids en 1 pup, maar dat is het niet hoor haha

eerder 1 enthousiast likkende pup en 18 stoelzittende, zachtjes lachende kinderen

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Gewoon doen, onder begeleiding is toch goed, je kan zelf wel van te voren problemen verzinnen, die helemaal niet er hoeven te zijn, en je kan altijd weg gaan als je merkt, nee toch niet fijn.

 

gewoon geen probleem van maken, en gaat het niet lekker, ook geen probleem van maken maar lekker naar huis gaan.

 

Dus zeker wel doen!

honden page profiel GillianGillian

honden foto van Gillian

Vorige week heb ik mijn twee pups van 12 weken oud meegenomen naar het kinderdagverblijf. 

 

Zowel de kinderen als de pups reageerde goed op elkaar en vonden het erg leuk!  10 minuten waren voor de pups duidelijk lang zat, dus heb ik er ook direct voor gekozen om weer naar huis te gaan. Voor hun natuurlijk veel nieuwe indrukken en daarna heerlijk de hele avond geslapen.. 

 

Daarnaast, zoals hierboven ook wordt genoemd, je bent er zelf bij. Begeleid de kinderen + pup en dan kan het een hele leuke ervaring zijn! 

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Nou, ik zou het niet doen.

Ik vind 10 weken nog erg jong en het is ook nog eens een klein ras.

Dat is dus super schattig en elk kindje wil daar vol enthousiasme wel eens mee knuffelen en het ' vangen' als ie wegloopt, enz.

Het verschil is 1 of 2 kinderen of een heel dagverblijf vol.

Je wilt graag dat dit soort ervaringen aan beide kanten positief verloopt, en ik ik zou mijn  jonge pup daar niet aan blootstellen.

Met een paar maanden misschien. En dan nog, dan moet hij inmiddels al laten zien dat hij kleine kinders leuk vind.

Bovendien zit je met: als je hondje per ongeluk speels in zo'n klein vingertje bijt, dan zijn de rapen gaar....

Nee, ik zou het niet doen. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik zou zeggen, handjes op de rug, heel voorzichtig doen allemaal, en je mag er alleen maar naar kijken en aankomen niet.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Zo'n peutergroep is wel een groep van 16 kinderen tegenwoordig. (en ik lees verderop een reactie over 18 kinderen)

De leeftijd van 3-4 jaar kan zeker goed luisteren.

 

Ik zou het gebeuren niet langer dan 10 minuten laten duren, dan is het voor je pup nog te overzien en hebben de kinderen nog de aandacht voor het rustig kunnen blijven zitten enz.

 

Kijk goed naar je pup, mocht ze het spannend vinden,dan zie je dat snel genoeg,ze zal de andere kant op willen lopen dan waar de kinderen zijn....moet je dus éxtra goed opletten met het idee om haar te omcirkelen (het in het midden van de kring zitten).

Je zou kunnen voorstellen, dat jij en je pup (op schoot) onderdeel van de kring zijn en niet hét middelpunt.

 

Let verder op of je pup onrustig is,juist van schoot af wil en wil lopen of bang is en weg wil..vindt ze het leuk dan zal ze zelf richting kinderen lopen, loopt ze niet zelf naar ze toe,dan wil ze het liever niet en zou ik meer afstand houden om het ook leuk voor haar te houden.

 

Kortom,als je het zelf wil,spreek dan héél goed door met de Pedagogisch medewerkers wat jij ervan verwacht en dat het heel belangrijk is voor je pup dat het een goede ervaring wordt voor haar.

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

Ik zou er niet moeilijk over doen. Toen onze boxer een pup was waren mijn kids ook klein en liep er de hele dag van allerlei klein grut in en uit. De ene is liever voor een dier dan de ander, maar mijn hond heeft er niks aan over gehouden. Het heeft geresulteerd in een zeer makkelijke hond met kinderen die dol was op kids. Nu heb ik een havanezer, beetje minder stoer dan een boxer, mijn kids zijn wat ouder, maar ook hij ging met 10 weken mee de klas in, ik de hond op schoot en alle kinderen ff het hondje aaien. Wel wat ouder, 11 jaar, maar die kunnen nog onbenulliger zijn dan peuters. ik woon 200 meter van een kinderboerderij, en ik loop express dagelijks over de boerderij. Daar spelen veel peuters in de ochtend, er is een grote speeltuin bij. Ons hondje kijkt naar de kleuters, raakt gewend aan het lawaai, alleen buiten aaien vind hij niet fijn. Maar dan til ik hem op en mag een kindje voorzichtig aaien. dan vind hij het ook niet erg. Ik zou juist een kans aangrijpen om ze met kids te laten wennen. Niet te lang en hou hem anders gewoon op de arm. Maar de meeste kindjes vinden het hartstikke leuk en zijn muisstil omdat anders het hondje kan schrikken.

Ik had van het weekend een slaapfeestje, 6 meiden van puberleeftijd, die de hond natuurlijk geweldig vonden. Beestje had geen rust, maar de dag en nacht van zijn leven, een overdosis knuffels en aandacht. Gisteren heeft hij veel geslapen en is het al weer vergeten. Dat had hij nooit aangekund als ik hem niet bloot had gesteld aan lawaai en kids.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zou er eerst een paar keer heen gaan om te wennen aan alle geluiden. Dan zie je vanzelf of t een goed idee is

 

 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Ik zou het doen. Je bent er zelf bij en ik neem aan dat je prima in staat bent je hond te observeren. Is het genoeg, dan leg je dit uit en dan is er geen probleem. Lijkt mij een prima socialisatie. 

 

En kinderen kun je echt wel uitleggen wat je wel en niet wilt hebben. Dan zou er geen probleem moeten zijn.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Het zal zeker verschillen per dagverblijf...hier een cres, kleintjes zijn niet ouder dan vier jaar...zes kindertjes, ze kende ogin al van buiten..lekker op de grond, ik had goed lekkers bij me, ogin was een rustige pup die ook never beet in handen, het is zeker verschillend, een vrijbuiter pup of een wat onzekere pup, zijn de kinderen groot en is de groep heel groot, daar moet je rekening mee houden en nemen.....ogin was 8 weekjes oud en vond het reuze gezellig, en ik ook, de kindertjes ken ik dat scheelt ook al heel veel.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

Ik zou het wel doen. Het gaat hier om nog echt jonge kinderen van 2 jaar en jonger en die zijn echt niet te vergelijken met kinderen van 7 jaar.

Je bent erbij en die persoon legt het ook al heel mooi uit wat er gaat gebeuren en kinderen van die leeftijd zijn in groep nog zeer volgzaam en onder de indruk van vanalles, op zo'n moment luisteren jonge kinderen behoorlijk goed naar de juf.

Zo'n goed begeleide kennismaking met kleine kinderen zal je pup veel aan hebben en die kinderen ook, veel kinderen leren nooit echt goed omgaan met honden omdat ze zelf geen hond hebben.

Anoniem (Gast)

Ik ben vanochtend dan toch naar het kinderdagverblijf geweest en het is goed gegaan gelukkig! Ik ben er ongeveer een kwartier geweest. Alle kindjes (11 van een jaar of 2,3 en 3 echt nog baby's) zaten aan een lange tafel en ik had mijn puppy opgetild omdat ik merk dat ze zich dan het veiligst voelt, en langs elk kindje gelopen (Niet helemaal voor hun neus natuurlijk) Ze mochten haar niet aaien en deden dat ook niet, sommige kindjes vonden het ook echt heel spannend. Uiteindelijk was er een jongetje dat haar wel wilde proberen te aaien, hij had zelf thuis ook een hond. Dat ging ook goed,mijn puppy leek het geen probleem te vinden. Toen hebben ze nog twee liedjes gezongen en ik zag dat ze moe werd dus na nog een slaapliedje zijn we weer naar huis gegaan. Ik vond het wel een goede ervaring voor mijn puppy. De kindjes drongen zich niet op, deden eigenlijk niks en waren heel stil.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Klinkt als een hele leuke ervaring

Volgende forumvraag: Pup plast in huis
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^