Hoe pak ik dit aan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RenateRenate

Vorig jaar in juli heb ik een herplaatser van 6 jaar bij mij genomen. Hoewel mij gezegd was dat het een rustige hond was, ontpopte ze zich al gauw tot de grootste blaffer van de roedel.
Op wandeling is het ondertussen al zo ver dat ik bang ben om mensen met een hond tegen te komen. Rayah begint als gek te gillen en als de andere hond te dicht komt, haalt ze uit. Daar ben ik nog het meest van geschrokken, ze bijt niet echt maar hapt toch naar een andere hond, aangelijnd of niet. Zelf is ze altijd aan de riem, ze kan niet loslopen want dan is ze weg.
Voor sommige mensen is het geen probleem maar vandaag kwam ik iemand tegen met een Toller en die kon daar echt niet mee lachen, haar hond werd er immers bang van.
Ik wandel al jaren met vier of vijf honden, altijd zonder problemen. Maar nu doen de andere natuurlijk mee als Rayah begint te blaffen. Ik weet even niet hoe ik dit moet aanpakken en of het op haar leeftijd nog kan verbeteren. Ik ben al met andere mensen en honden gaan wandelen, dan blaft ze in het begin wel maar ze geeft het dan op omdat die andere hond gewoon verder meeloopt en zich niets van haar aantrekt.
Op dit moment zie ik er tegenop om te wandelen, terwijl dat voor mij juist een moment van ontspanning zou moeten zijn.
Iemand een idee of en hoe ik dit moet aanpakken?

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Wat vervelend dat de hond zo anders is als werd verteld... Misschien kun je contact opnemen met een gedragstherapeut?

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Waar heb je de hond vandaan? Weet je wat voor ras of mix het is? Weet je iets over haar verleden? Is ze in een gastgezin geweest of komt zij rechtstreeks uit een asiel of bij haar oude baasjes vandaan? Hoe is ze in huis?

 

Het is niet echt vreemd of zo dat ze 'anders is dan ze hebben gezegd'. Het komt vaker voor dat herplaatsers zich na een aantal weken in hun nieuwe omgeving opeens 'vrijer' gaan gedragen en dan stoer gaan doen - of juist ontspannen en zich opeens razendsnel gaat aanpassen en als een speer nieuwe dingen leert.

 

Het is heel vervelend als je roedeltje dan mee gaat doen met stoer blaffen naar andere honden, voor jou is het ook best gevaarlijk als ze daarbij met z'n allen gaan lopen trekken en springen.

 

Wat je kunt doen is haar iedere dag een of twee keer apart uitlaten, hoeft niet lang. Je hebt dan een-op-een contact en kunt oefenen. Zorgen dat ze haar ogen op jou gaat houden, dus veel koekjes en lekkers mee, en ze zich niet laat afleiden door wat er verder aan viervoeters langskomt. Later kun je dit ook gaan oefenen als je andere honden meelopen. Als je met haar alleen loopt, kun je ook gaan proberen andere honden te benaderen. Dat ze haar ''verzet' opgeeft nadat je een stuk met anderen + hond/en bent meegelopen is in elk geval een goed teken - ze kán zich aanpassen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Voorlopig apart uitlaten, niet meer met z,n allen er op uit, de anderen worden door het gedrag aangestoken.....en voed de hond eerst op zodat deze andere honden gaat negeren, als dat nog lang het geval niet is zal je toch beter apart moeten gaan wandelen met deze hond.

honden page profiel RenateRenate

" Waar heb je de hond vandaan? Weet je wat voor ras of mix het is? Weet je iets over haar verleden? Is ze in een gastgezin geweest of komt zij rechtstreeks uit een asiel of bij haar oude baasjes vandaan? Hoe is ze in huis?

 

Het is niet echt vreemd of zo dat ze 'anders is dan ze hebben gezegd'. Het komt vaker voor dat herplaatsers zich na een aantal weken in hun nieuwe omgeving opeens 'vrijer' gaan gedragen en dan stoer gaan doen - of juist ontspannen en zich opeens razendsnel gaat aanpassen en als een speer nieuwe dingen leert.

 

Het is heel vervelend als je roedeltje dan mee gaat doen met stoer blaffen naar andere honden, voor jou is het ook best gevaarlijk als ze daarbij met z'n allen gaan lopen trekken en springen.

 

Wat je kunt doen is haar iedere dag een of twee keer apart uitlaten, hoeft niet lang. Je hebt dan een-op-een contact en kunt oefenen. Zorgen dat ze haar ogen op jou gaat houden, dus veel koekjes en lekkers mee, en ze zich niet laat afleiden door wat er verder aan viervoeters langskomt. Later kun je dit ook gaan oefenen als je andere honden meelopen. Als je met haar alleen loopt, kun je ook gaan proberen andere honden te benaderen. Dat ze haar ''verzet' opgeeft nadat je een stuk met anderen + hond/en bent meegelopen is in elk geval een goed teken - ze kán zich aanpassen. "

 


Ze komt rechtstreeks van het vorige baasje, waar ze als fokteefje geleefd heeft. Het is ook de moeder van twee van mijn cockers, dus geen totaal onbekende hond qua afkomst. In huis is ze heel rustig, maar buiten aan de poort blaft ze ook naar alles wat voorbijkomt. Als het echt te erg wordt, neem ik haar aan de flexi terwijl ik met de andere cockers speel.
Haar apart uitlaten heb ik ook al bedacht, maar dat is praktisch niet dagelijks haalbaar. Ik wandel altijd in het bos dus dat zal pas kunnen als het 's avonds langer licht is.

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie

honden foto van Marijn en Ollie

Je zou eens kunnen kijken naar een gedragstherapeut die met BAT werkt, op de site van Monique Bladder kun je daar veel informatie over vinden, ook dit vind ik een duidelijk en informatief stukje. c

 

Grisha Stewart (de ontwikkelaar van BAT) heeft het boek BAT 2.0 geschreven. Ik vind het een erg goed, duidelijk boek met een heleboel nuttige tips. Hij is op dit moment alleen in het Engels verkrijgbaar, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling.  

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zou haar toch een tijdje apart gaan uitlaten, zodat je wat kunt trainen met haar. 

honden page profiel RenateRenate

Ik vergat er nog bij te melden dat mijn (aangelijnde) roedeltje een tijdje geleden aangevallen is door twee loslopende cane corso's. Omdat mijn cockers aan de riem waren, konden ze natuurlijk geen kant op en ik ook niet, terwijl die twee maar bleven happen en uithalen. Gelukkig bleef de schade beperkt, dankzij de tussenkomst van een andere wandelaar, die mijn honden probeerde af te schermen van die cane corso's.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ze zal wel niets gewend zijn bij de vorige eigenaar, maar veel herplaatsers moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Jenna hier blaft nog steeds naar andere honden na 2 jaar, wel loopt ze beter en de afstand waarop ze blaft wordt kleiner.

 

Wij doen tijdens wandelingen onze eigen variant van BAT en de Methode van Turid Rugaas die zij beschrijt in haar boekje Help mijn hond trekt.

 

 

Ik zou haar apart uitlaten, eerst nog kleine saaie rondjes, terwijl ze aan de lange lijn loopt (waar het kan natuurlijk). Is ze al rustig genoeg om te snuffelen? Dan zou je haar ook eens zelf de wandeling kunnen laten bepalen waarbij zij het tempo en de route aangeeft.

Volgende forumvraag: In huis poepen tijdens loopsheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^