Fokker aanspreken op contract?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Zodra de pups bij mij geboren zijn stuur ik iedereen die een pup krijgt de overeenkomst toe. Dat is het in mijn ogen. Een overeenkomst. Het is geen contract en wettelijk gezien is het niet bindend, maar je maakt wel samen afspraken.
Mensen hebben bij mij 8 weken de tijd om het contract rustig door te lezen. Pas bij het ophalen van de pups wordt die getekend, samen met het registratieformulier. Nog niemand er over gehoord. Sterker nog, iedereen vindt het juist fijn dat er iets "zwart op wit" staat, ook al is het wettelijk gezien niet bindend.
Het gaat er om dat je samen iets afspreekt over de zorg van de pup. Rechten van de fokker, maar zeker ook de rechten van de koper. Ik vind dat ik mij aan die afspraken moet houden, net zo goed als ik hoop dat mijn kopers zich aan deze afspraken houden.
En nee, wettelijk gezien heb ik geen poot om op te staan (en dat weten mijn pupkopers), maar ik hoop wel op hun eerlijkheid als zij er een handtekening onder zetten. Dat is tenslotte wat ik hen ook geef als ik mijn handtekening er onder zet. We spreken samen af om ons aan de regels van de overeenkomst te houden, met het welzijn van de pup altijd in het hoogste vaandel. "

Lynns fokker doet het ook op deze manier en ik moet zeggen dat ik dit als pupkoper ook een erg prettige manier vind. Je weet wat je van de fokker mag verwachten en de fokker weet wat hij van de pupkoper mag verwachten.

 

Het biedt gewoon extra zekerheid, omdat je er vanuit gaat dat beide partijen er volledig achterstaan wanneer zij tekenen.

 

 

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

ik heb even een bericht gekopieerd uit het andere topic:

" Kijk je hebt ook zo iets bij de hollandse smoushond maar dat ligt toch heel anders,dit gaat als ik mij niet vergis over een terugfokprogramma of zo iets.
En er worden ook niet van die belachelijke hoge prijzen gevraagd voor een pup.
  "

Hollandse Smous en volgens mij ook het Markiesje, hebben een fokprogramma ivm de smalle genenpoel. In principe krijgen alle geboren honden een oproep na 1 - 2 jaar om naar een keuring te komen en aan de hand daarvan wordt alles geïnventariseerd en eventueel overlegd met pupkopers of zij het zien zitten om hun reu/teef in te zetten in de fok.

Dan komen alle testen, worden er eventueel nog honden uitgesloten vanwege de uitslagen, komt er vanuit de fokcommissie een advies wat betreft de combinatie en dan kan er een nest geboren worden. ;)

 

Kijk dit zou ik dus echt nooit willen! Ook niet kunnen trouwens heb geen verstand van hondenbevallingen ect.

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

De wetgeving maakt geen onderscheid in rassen of hun fokprogramma ;-)

honden page profiel Mila & MaraMila & Mara 3 doggies

honden foto van Mila & Mara

Voor Mara heb ik ook een contract getekend. Dat vond ik juist fijn. Er stonden dan ook geen gekke dingen in. De belangrijkste punten waren dat Mara's fokker alles zo verantwoord mogelijk gedaan heeft, wie er aansprakelijk is voor erfelijke afwijkingen, dat we ons aan onze afspraken houden en als ik slecht voor Mara zou zorgen of niet meer voor Mara kan zorgen Mara terug moet naar de fokker.

 

Als er iets in zou staan waar ik het niet mee eens ben zou ik een andere fokker zoeken(tenzij dat niet mogelijk is, dan zou ik overleggen). Ik zou niet zomaar tekenen voor iets waar ik niet achter sta.

honden page profiel Ursula <3 VascoUrsula <3 Vasco 3 doggies

honden foto van Ursula <3 Vasco

Geen ervaring mee met een contract bij een pup. Maar ik zou zeker willen weten wat er in staat vooraf. Zelf keer fokkers opgezocht van rottweilers, eentje gevonden die mij aansprak maar er zat een contract bij. Daar stonden diverse punten in waar ik het niet mee eens was, voor mij een reden om tegen de tijd dat ik een pup kan kopen nog eens goed te zoeken of eventueel te vragen naar aanpassingen. Maar dat is een langetermijn project, dus kan maar zo zijn dat de genoemde fokker dan gestopt is.

 

Wel een plaatsingsovereenkomst bij mijn hond vanuit het asiel. Staat niet echt iets schokkends in. Nu heb ik Vasco bijna 6 jaar en werk ik nog steeds bij het zelfde asiel en in al die tijd zijn de contracten wel op een aantal punten aangepast.

 

Maar als ik zie hoeveel mensen hun handtekening zetten zonder te lezen, dat is echt gigantisch veel. Ook al zeggen we er bij lees het even door, ook voor eventuele vragen e.d.

 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Geen ervaring mee met een contract bij een pup. Maar ik zou zeker willen weten wat er in staat vooraf. Zelf keer fokkers opgezocht van rottweilers, eentje gevonden die mij aansprak maar er zat een contract bij. Daar stonden diverse punten in waar ik het niet mee eens was, voor mij een reden om tegen de tijd dat ik een pup kan kopen nog eens goed te zoeken of eventueel te vragen naar aanpassingen. Maar dat is een langetermijn project, dus kan maar zo zijn dat de genoemde fokker dan gestopt is.
 
Wel een plaatsingsovereenkomst bij mijn hond vanuit het asiel. Staat niet echt iets schokkends in. Nu heb ik Vasco bijna 6 jaar en werk ik nog steeds bij het zelfde asiel en in al die tijd zijn de contracten wel op een aantal punten aangepast.
 
Maar als ik zie hoeveel mensen hun handtekening zetten zonder te lezen, dat is echt gigantisch veel. Ook al zeggen we er bij lees het even door, ook voor eventuele vragen e.d.
  "

Welke punten stonden er dan in waar je het niet mee eens was als ik mag vragen? Daar ben ik wel benieuwd naar 

honden page profiel Ursula <3 VascoUrsula <3 Vasco 3 doggies

honden foto van Ursula <3 Vasco

Durf ik zo niet meer te zeggen. Is al tijdje geleden dat ik gezocht hebt, en sla nooit wat op (moet ik echt eens gaan doen). Als ik weer tegenkom zal ik het even laten weten

honden page profiel MarjoleinMarjolein 3 doggies

honden foto van Marjolein

Weten jullie toevallig of bij een herplaatsingscontract hetzelfde geldt? Dat het niet rechtsgeldig is? Ben wel benieuwd eigenlijk voor mijn contract.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Ik moet zeggen dat de echt bizarre contracten van buitenlandse (met name Amerikaanse) fokkers waren. 

 

In Nederland zie ik de vreemdste contracten vooral bij stichtingen, die dan bijvoorbeeld hebben staan dat ze altijd toegang mogen krijgen tot je huis (onaangekondigd), dat ze de hond naar eigen inzicht mogen terugnemen, dat de hond verplicht gecastreerd wordt indien intact, of dat de hond eigendom blijft van de stichting. 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

Als ik een contract onderteken bij een fokker dan zou ik dat ook alleen doen als ik het eens ben met de inhoud, zo niet dan vraag ik er naar of dat aangepast kan worden en anders kijk ik verder. 

 

Nu moet ik wel heel eerlijk toegeven dat ik met het aanschaffen van Jenny dit niet geheel zo heb gedaan. Ik vroeg al naar het koopcontract op het moment dat ik mij op de wachtlijst heb laten zetten, toen waren er nog niet eens pups. Het antwoord was simpel ; nee er is geen contract. Prima. Tot de dag dat ik Jenny ging halen, ik had haar vanaf 2 weken leeftijd al gereserveerd en was al meerdere malen langs geweest de weken er voor. Toen kwam ik voor de zoveelste keer langs om haar nu dan eindelijk op te halen en mee naar huis te nemen, ik had het geld al betaald we hadden al weer even gezellig gezeten met de fokker, we wouden net met Jenny op huis aan en toen ; bam, ineens een contract voor mijn neus. Wat is dat dan? Nouja, gelukkig stonden daar alsnog geen dingen in waar ik het niet mee eens was, dus dat scheelde, maar als ik even heel eerlijk ben... had er wel iets in gestaan waar ik het niet mee eens was dan had ik gewoon getekend en Jenny mee genomen... Ik was al zo verknocht aan haar... Juist daarom vraag ik ook zo ver van te voren al naar een contract, dan weet ik ook waar ik aan toe ben. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

" Weten jullie toevallig of bij een herplaatsingscontract hetzelfde geldt? Dat het niet rechtsgeldig is? Ben wel benieuwd eigenlijk voor mijn contract. "

 Van een asiel / stichting? 

 

Hangt helemaal van de insteek van het contract af. Soms staat er letterlijk koopovereenkomst of bruikleen, dan is het duidelijk. Bij bruikleen kun je grote vraagtekens zetten maar dat daargelaten. Vaak staat er echter 'adoptiecontract' of 'adoptieovereenkomst' en dat is helemaal niks. Je kunt een hond niet adopteren, net zoals je ook geen tafel of stoel kunt adopteren. Je koopt een tafel, een stoel, een hond. Als je geld hebt betaald, heb je de hond gekocht. 

Maar de stichting kan ook zo'n constructie bedenken dat je niet voor de hond betaald, maar een donatie doet aan de stichting (dus los van de hond) en dan heb je dus niet de hond gekocht. Bij deze constructie wordt het heel ingewikkeld.

 

In principe is degene die voor de hond zorgt en dat kan bewijzen, de eigenaar. Als jij de hond dus in je bezit hebt en ervoor zorgt en dat kan bewijzen, en de stichting beweert dat de hond van hen is en wil de hond terug, dan moet de stichting bewijzen dat de hond door jou gestolen is of op een andere oneigenlijke wijze bij jou is terechtgekomen. Als je een document hebt getekend waarin staat dat de stichting de hond aan jou heeft overgedragen, is al duidelijk dat de hond niet gestolen is. 

 

Goed, hier kun je nog een hele tijd over verder discussiëren ;) 

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik heb wel eens een contract gezien waar in stond dat je Royal Canin moest voeren. Ik denk dat zo'n eis bij de gemiddelde HP-er toch niet echt gewaardeerd zou worden... Ik vond het ook stom. Serieus, ga je dicteren wat een hond te eten krijgt? Raar!

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

" Vraag ik me toch af, wanneer leest een pupkoper het contract dan voor het eerst?
Stel je hebt een fokker uitgekozen,
haalt alles in huis lees eten speelgoed mand ect ect
Na een poos wachten ga je op pad je pup ophalen, dan zie je een contract en leest. en leest  en dan laat je de pup daar? omdat er iets staat over "noem maar iets" Ik geloof dat niet zo. "

 Ik las um toen ik liz ging ophalen we hadden het alle andere keren zo gezellig. Ze zei ook meteen jij en ik weten beide dat dit niet rechtsgeldig is. Gelukkig kunnen we er nog steeds heel hard omlachen en is het nog steeds erg gezellig 

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

" Ik heb wel eens een contract gezien waar in stond dat je Royal Canin moest voeren. Ik denk dat zo'n eis bij de gemiddelde HP-er toch niet echt gewaardeerd zou worden... Ik vond het ook stom. Serieus, ga je dicteren wat een hond te eten krijgt? Raar! "

 Oh zo een fokker ken ik ook. En je MOET het ook bij hun kopen...

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

Ik heb zo'n contract.

Na 4 fokkers met net zo'n contract was ik er klaar mee en heb deze maar gewoon getekend "voor gelezen".

 

Ik moet xxx voeren. Welke dan ook bij hun maandelijks gekocht kan worden.

Ook moet ik minimaal 2 wedstrijden lopen in sport x

Trainen kan ook voor sport x bij hun.

Ook moet de hond terug naar hun als ik er niet meer voor kan zorgen...

Dus stel ik raak in een rolstoel en de zorg wordt te zwaar mag ik niet de hond naar mijn sport vriendin doen. Maar terug naar hun...

 

Ik heb getekend voor gelezen. En ik lach er maar om.

Grappig feite is dat een nest genoot van mijn hond een erfelijk gebrek heeft.

Tot nu toe niets terug gehoord hiervan van de fokker...

Apart toch?

Aangezien ik met deze hond ga fokken.

Nu is hier een dna test voor maar deze is niet verplicht en nu is mijn hond vrij...

Dus mazzel maar stel mijn hond is drager.... 

Ik ga zelf niet met zo'n contract werken.

Ik zet op papier dat ik als fokker mijn verantwoordelijkheid neem voor de gezondheid en dat ik in geval van ongezondheid of iets contact op neem. Bijv een nest genoot gaat dood. Dan stuur ik een mail met wat,hoe en waarom.

Ook MAG de hond terug. Maar er mag ook zelf een nieuw plekje worden gezocht alleen zou ik dan graag de gegevens willen van de nieuwe eigenaar zodat ik hun ook op de hoogte kan houden over de gezondheid van de nest genoten en ouders.

En Ik geef een x bedrag terug als er een cursus wordt gevolgd en een diploma wordt behaald.

Ik geef zelf een puppy cursus voor 55,- en mensen met een pup van mij mogen gratis mee doen maar ik heb iemand op mijn lijst staan uit Limburg en ik verwacht niet dat hij wekelijks naar Utrecht rijdt.

Hij mag dan een cursus doen in zijn woonplaats en bij diploma krijgt hij 55 euro terug.

Hem kennende vind hij dat een belediging. Mij kennende sta ik bij het examen met spandoeken aan te moedigen.

Waarschijnlijk wordt het dan Chinees eten daarna... en trakteer ik.

Ook opgelost.

 

 

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

@jenny en molly, team border lolly

Ook jenny zou dus de pup meegenomen hebben terwijl ze daar stond, je hebt je zoals ik al eerder schreef echt op je pup verheugd.

Team border lolly, over dat eten ach je moet er maar van uit gaan de fokker bedoelt het goed. Verplicht naar cursus lijkt mij vreemd maar goed. Zou u dan echt gaan kijken/controleren of er ee  cursus gecolgt is? 

Ik heb ook een contract met deel castreren erin, nou en daar lig ik echt niet wakker van, moest tussen 9 en 18 maanden of nog later in overleg met de fokker. Nou en denk  ik dan, ik wil echt niet fokken heb een goede band met haar, voor vragen is ze 24/7 bereikbaar. En bij ekje pup die weggaat gaat er een stukje va  haar hart mee. En ja ik heb me aan de regel gehouden.

Ik denk maarzo beter zo een pup kopen dan bij een br00dfokker toch?

Men roept hier nogal snel dan koop je een ander ras, maar ik wilde perse dit "ras" ik geniet ontzettend  van mijn  honden.

Leven en laten leven toch?

 

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Wij hebben trouwens een contract waar geen idiote dingen instaan. 

Dus niet welk voer etc. Alleen een advies om puppycursus te doen. Maar dat is niet zo van het moet. Ook staat erin dat de hond als huishond word verkocht. Mocht de hond fokgeschikt zijn juigt  ze dat natuurlijk toe en geeft alle begeleiding die nodig is! 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ook staat erin dat de hond als huishond word verkocht. Mocht de hond fokgeschikt zijn juigt  ze dat natuurlijk toe en geeft alle begeleiding die nodig is!  "

Krijg je daar in Nederland überhaupt een vermelding van op de stamboom? Niet toch?

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Tekenen en toedeloe. Zelf werk ik niet met contracten, net daarom.

Bij mijn laatste pup stond dat de hond niet op de slaapkamer mocht komen. Halloooo... laat de politie maar op me afkomen omdat mijn hond en zeker een pup, bij mij slaapt...

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to



Bij mijn laatste pup stond dat de hond niet op de slaapkamer mocht komen. Halloooo... laat de politie maar op me afkomen omdat mijn hond en zeker een pup, bij mij slaapt... "

 hihi hier werd dringend aangeraden de pup de eerste nachten juist bij je te laten slapen, dus beide boven of beide beneden...

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

" Tekenen en toedeloe. Zelf werk ik niet met contracten, net daarom.

Bij mijn laatste pup stond dat de hond niet op de slaapkamer mocht komen. Halloooo... laat de politie maar op me afkomen omdat mijn hond en zeker een pup, bij mij slaapt... "

Pfff nou inderdaad, dat bepaal je toch zeker zelf wel 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

" @jenny en molly, team border lolly
Ook jenny zou dus de pup meegenomen hebben terwijl ze daar stond, je hebt je zoals ik al eerder schreef echt op je pup verheugd.
Team border lolly, over dat eten ach je moet er maar van uit gaan de fokker bedoelt het goed. Verplicht naar cursus lijkt mij vreemd maar goed. Zou u dan echt gaan kijken/controleren of er ee  cursus gecolgt is? 
Ik heb ook een contract met deel castreren erin, nou en daar lig ik echt niet wakker van, moest tussen 9 en 18 maanden of nog later in overleg met de fokker. Nou en denk  ik dan, ik wil echt niet fokken heb een goede band met haar, voor vragen is ze 24/7 bereikbaar. En bij ekje pup die weggaat gaat er een stukje va  haar hart mee. En ja ik heb me aan de regel gehouden.
Ik denk maarzo beter zo een pup kopen dan bij een br00dfokker toch?
Men roept hier nogal snel dan koop je een ander ras, maar ik wilde perse dit "ras" ik geniet ontzettend  van mijn  honden.
Leven en laten leven toch?
  "

 Nee bij mij zijn ze niet verplicht een cursus te volgen. Alleen omdat ikzelf les geef gaf ik er een cursus bij kado.

En toen kwam er iemand uit Limburg met intresse...

Dus ik heb nu dus de afspraak dat ze bij het behalen van het diploma mij een foto sturen voor de hall of fame (op mijn site) en ze dan of 55 terug krijgen. Of iets anders mag ook. (Ik maak zelf leren riemen en herders stokken)

De geïnteresseerde uit Limburg geeft zelf ook les op een hondenschool. 

Dus ik wou bij hem gewoon  met een examen of wedstrijd  (hij gaat er echt mee sporten dat staat al vast ) komen aanmoedigen en dat trakteren. En volgens de traditie die wij inmiddels hebben moet dat dan sushi of Chinees.  

Maar omdat borders niet het meest makkelijke ras zijn wil ik zou pup kopers stimuleren wel een cursus te volgen.

Willen ze dat niet prima.

Of zijn ze al heel ervaren en is het eigenlijk niet nodig dan wil ik ze graag komen aanmoedigen op een examen of wedstrijd.

 

Dit omdat ik dus graag in contact zou willen blijven.

En dat is geen verplichting maar ik heb zelf mee gemaakt dat ik het eerste jaar vaak  mails stuurde met foto's en leuke verhalen en ik kreeg niets terug daarop.

Ook is er een nest terug kom dag geweest maar kreeg ik dat 3 dagen van te voren te horen en dat was dus in buitenland. Rabiës enting moet 21 dagen van te voren.

Om dit zelf beter te doen kunnen mensen dus een bedrag terug verdienen met het bewijs van de cursus. 

De pup kopers hier in de buurt kunnen gewoon bij mij de cursus doen. Willen ze dat niet ook goed. Bij een ander mag ook.

Ik heb bijv nu ook een meisje op mijn pup lijst (met leukemie van het verhaal monster gezocht)

Zij kan natuurlijk geen cursus volgen. Met haar was ik van plan af te spreken dat ze de pup een cool trucje leert en dat filmt. En dan krijgt zij van mij een julius k9 tuig met de naam er op. 

Maar hun kennende komen ze iedere maand op bezoek.  Dat doen ze nu namelijk ook al om met monza te knuffelen.

Maar ik wil dus heel graag in contact blijven. En dat hoeft niet intensief maar meer met het idee dat als er bijv 1 epilepsie krijgt ik niet verder fok. 

Dus met de 1 verjaardag ff een mail ofzo. Of een kerstkaart.

Want zelf heb ik met maar 1 fokker nog contact. 

En dat is gek genoeg mijn stamboomloze chevy...

Maar ik vind dat wel fijn. Want met kia met stamboom die heeft nu HD D. En waar is de fokker? Ze hoeft niet mee te betalen hoor maar steun. Of advies. Hebben broers en zussen het ook? Of heb ik gewoon deze pech...

Dus ik wil mijn pup kopers niet met hetzelfde gevoel laten zitten.

En ik hoef ze niet wekelijks op de koffie maar ff een mail. Of apje. 

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Hier stonden er ook veel "verplichtingen" in het contract. 

Altijd vers vlees, niet meer dan 2 keer dekken, of je nu wel of geen fokhond wil, alle testen moeten gedaan worden, etc etc. 

 

Ik vond het toen best logisch, maar in de praktijk loop je altijd tegen dingen aan. 

Het is met de fokker te bespreken, maar ze is wel standvastig. 

 

Mijn volgende honden zijn dus ook van een fokker zonder koopcontract.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

" Tekenen en toedeloe. Zelf werk ik niet met contracten, net daarom.

Bij mijn laatste pup stond dat de hond niet op de slaapkamer mocht komen. Halloooo... laat de politie maar op me afkomen omdat mijn hond en zeker een pup, bij mij slaapt... "

 

Dat is wel een hele bizarre voorwaarde... Gekke mensen 

honden page profiel MoniqueMonique 3 doggies

honden foto van Monique

" Ik heb wel eens een contract gezien waar in stond dat je Royal Canin moest voeren. Ik denk dat zo'n eis bij de gemiddelde HP-er toch niet echt gewaardeerd zou worden... Ik vond het ook stom. Serieus, ga je dicteren wat een hond te eten krijgt? Raar! "

 Als ik de hond leuk zou vinden,dan zou ik denken....ja,ja en thuis geven wat ik zelf wil.

De fokker van Vigo is hier ook eens langs geweest omdat ik het goed vond,niet omdat het in een contract stond want dan zou bij mij de deur dichtblijven..

 

Ik begrijp het wel dat een fokker die begaan is met zijn pups,eens langs wilt komen en als het vrijblijvend is,is ze welkom maar moeten...nee dan blijft hier de deur dicht.

 

Als ik de hond heel graag wil,dan zet ik mijn handtekening en denk ik toedeloe....bij zulke onzinnig dingen.

 

Heb gekeken voor een hollandse smous,daar zou ik niet aan beginnen omdat er verwacht wordt dat je éénmalig fokt en dat ook tekent,dit vind ik serieuzer en ik zie dus af van zo een hond.

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

" Krijg je daar in Nederland überhaupt een vermelding van op de stamboom? Niet toch? "

 Nee maar dat is vooral om zichzelf in te dekken. Als mensen perse een hond kopen om te fokken en die later bijv niet geschikt is

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^