Wetterhoun geschikt ras voor beginners?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Saar (Gast)

Dag, ik ben me aan het oriënteren op een hond. Ik vind de Wetterhoun zo ontzettend leuk, zowel qua uiterlijk als qua karakter. :-))) Maar ik lees ook dat ze niet geschikt zijn voor beginners, omdat ze zo lekker eigenwijs kunnen zijn. En ik heb nog nooit een hond gehad.  Zitten hier Wetterhounkenners die mij kunnen adviseren? Zou dit ras passen, of beter een ander ras?     

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik denk dat er geen beginnersrassen zijn. Als het karakter bij je past zou ik  ervoor gaan!

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Eens met Hannah. Er zijn geen beginnersrassen, alleen rassen die wel of niet bij je passen. Als het karakter je aanspreekt en je kan de hond bieden wat ie nodig heeft, dan maakt het niet uit of je beginner bent of niet. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

" Ik denk dat er geen beginnersrassen zijn. Als het karakter bij je past zou ik  ervoor gaan! "

 Ik sluit me helemaal aan bij Hannah en Alaska's Finest. 

 

De Wetterhoun is een heel toegankelijk ras voor nieuwkomers, dus neem gerust contact op met de NVSW, bezoek de informatiestand op shows, spreek eigenaren en fokkers  Het is een klein ras dus mensen die geïnteresseerd zijn, worden van harte welkom geheten. 

Saar (Gast)

???? Bedankt!! 

Saar (Gast)

Oeps, die vraagtekens was een smiley. :-)

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Er bestaat niet zoiets als een beginnersras. Wel moet de eigenaar bij de hond passen (en visa versa). Dat betekent dat de ene persoon beter geschikt is voor ras A als persoon B die misschien juist beter geschikt is voor Ras C.

 

Zoals ik ergens anders al eens aangaf. Ik denk dat ik een vrij behoorlijke Stafford eigenaar ben (was mijn eerste hond). Ik zou echter een dramatische eigenaar zijn voor bepaalde andere rassen, gewoon omdat mijn persoonlijkheid zich daar niet voor leent.

 

Als ik denk aan een Wetterhoun denk ik aan een actieve eigenaar die goed om kan gaan met een koppige, actieve jachthond. Iemand die bereid is met weer en wind buiten te zijn en die bovendien het waak- en jachtinstinct van deze honden in goede banen kan leiden. Iemand die dus duidelijke regels kan stellen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Ik zou met een wandeling mee lopen met wetterhouns, als die er is natuurlijk.  Theoretisch kan het heel leuk klinken, maar het kan zijn dat je er in de praktijk niks mee hebt. Of je krijgt juist bevestiging dat het heel goed bij je past. Dan kun je ook tips en ervaringen krijgen . 

 

Zo zijn wij met een eurasier wandeling mee gelopen,  en toen zijn we er toch vanaf gezien.  We zagen namelijk vrij veel dominante honden en te veel conflicten naar onze mening, dus we vonden het een iets te pittig ras, terwijl het theoretisch perfect klonk.

Saar (Gast)

Hm, ik ben inderdaad zeer actief en het liefst altijd buiten, maar ik geloof niet dat ik echt goed ben in het stellen van grenzen en regels... Ik ben nogal een softie. 

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie

honden foto van Marijn en Ollie

Een softie zijn is helemaal niet erg, ben ik ook 

Je hoeft ook zeker niet streng te zijn, maar wel consequent (al geld dit voor vrijwel elke hond). Dus als ie de ene keer niet op de bank mag, mag ie dat de andere keer ook niet. 

 

Verder moet je er rekening mee houden dat een Wetterhoun goed luistert, zodra hij klaar is met waar hij mee bezig was 

Dus als ie even aan het snuffelen is en je roept hem, wil hij graag nog even het snuffelen afmaken, maar daarna komt hij natuurlijk gewoon. 

 

Verder zijn het enorm zachtaardige honden die heel graag bij hun baasje zijn en dingen voor hun baasje doen. 

 

Ik denk dat je deze al kent, maar ik zet hem toch even neer. De NVSW is de rasvereniging van de Stabijtjes en Wetterhounen, daar kun je een heleboel informatie op vinden over beide rassen :)

KLIK

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Het fijne aan jachthonden is dat het enorm gevoelige honden zijn, zachte honden, binnen in huis....
Maar eens buiten gaat er een knopje om, het worden jachtmonsters, altijd en overal zijn ze aan'werk, keihard voor zichzelf.
Ze moeten dagelijks hun energie kwijt raken met los kunnen rennen door de bossen.

Tuurlijk scheelt het per pupje, de ene heeft meer jachtdrift dan de andere.
Maar ondanks wat fokkers zeggen kan je het niet voorspellen bij een pup.
Eén van mijn staanders bleef bij me als een herdershond, maar ze was een uitzondering.
Ik zie er heel veel die ondanks de jachttraining die ze volgen hun honden nooit echt vrij kunnen laten.
Dat zal dus je grootste uitdaging zijn als je een jachthond in huis haalt: los kunnen wandelen door de bossen.


Saar (Gast)

Ja, dat had ik inderdaad gelezen. En ik denk echt dat het ras goed bij me past - en ik bij hen. Ik ben dol op koppige, eigengereide, lompe zachtaardige honden. :-) En ik denk dat ik de humor van een Wetter absoluut kan inzien. :-)

Saar (Gast)

@Luz: terwijl ik over de Wetter toch vooral lees dat hij zo makkelijk los kan lopen... Dat is voor mij wel een vereiste. Lekker de bossen in terwijl hij z'n gang gaat. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb ook een hond die onder de jachthonden valt.

Elke dag lopen we in de bossen, en hij loopt altijd los.

Mijn hond valt onder de retrievers en waterhonden, het zijn apporteerders en geen zelfstandige jagers.

En volgens mij is de Wetterhoun ook een 'apporteerder' (weet ik niet helemaal zeker).

Het zijn honden die inderdaad graag willen werken, maar wel samen en met de baas.

 

Mijn hond loopt nooit weg, gaat wel eens een spoortje achterna maar hij is zeker geen jachtmonster.

Wel neem ik vaak een balletje mee, hij vindt niks mooiers dan dat ik het balletje een eind de bossen ingooi en hij echt moet zoeken.

Hij is ook wel eens achter een haas aangerend of een konijntje, maar hij geeft het zo weer op, haha.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" @Luz: terwijl ik over de Wetter toch vooral lees dat hij zo makkelijk los kan lopen... Dat is voor mij wel een vereiste. Lekker de bossen in terwijl hij z'n gang gaat.  "

 



Ja wil ik ook.
Toevallig lukt het nu ook prima bij mijn huidige Springer...tot ze een ree spoor ruikt: hopla weg is ze. Niet tegen te houden (moeten we nog aan werken)
Ik moet haar ook een bepaalde vrijheid geven: ze is gefokt om het wild op te jagen. Als ik dat volledig zou verbieden, heb ik een heel ongelukkige hond. Ze komt wel terug, maar dat kan even duren.
Heb 1 Staander gehad waarbij loslopen totaal niet lukte en ik zie ook veel jachthonden rondom me die nooit zonder commando los kunnen.
Vooral van mensen die er niet mee jagen (ik ben zelf absoluut geen jager!).
Frustratie, te veel energie, verveling, slechte band met eigenaar. Waardoor komt het, geen idee.

De Wetterhoun lijkt me op het eerste zicht echt een boerderijhond?

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Ik ken er twee, eentje loopt goed los en de andere loopt de hele tijd weg. Als ik die man tegen kom heeft hij die hond vaak aan de riem en als die hond niet aan de riem zit loopt hij op een heel andere plek. Die honden luisteren ook slecht.
Gisteren kwam ik ook een andere tegen, een jonge zwarte. Dat was echt een hele leuke hond, hij was heel sociaal en begreep Penny's signalen perfect. Hij was ook tegen mij erg lief, maar bleef veel in de buurt van zijn eigenaar. Omdat ik altijd kaas met Penny uitlaten kaas mee neem lopen de meeste honden achter mij aan maar deze deed dat niet.
Ik denk dat het karakter dus ook erg per hond verschilt. Ik vind ook niet dat er echt beginnershonden zijn, het ras wat je kiest moet bij je passen.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

De wetters die ik ken wonen vooral op boerderijen (woon in Friesland) en daar lopen ze de hele dag rond op het erf. Overigens is het erf vaak niet afgesloten, maar een wetter is erfvast en dus niet geneigd om weg te lopen. Een wetterhoun is van oudsher dan ook niet een jachthond pür sang, maar een manusje van alles: erfhond die bezoek aankondigt, waakhond die als het moet op zijn strepen staat, ongedierteverdelger, jachthond op het land en in het water, en natuurlijk gezinshond.

 

Het zijn gevoelige honden die hard voor zichzelf zijn, met een betrouwbaar, sober, vriendelijk karakter. Hun koppigheid is geen dwarsheid, ze doen de baas graag een plezier... maar alles op zijn tijd. ;)

 

Mijn hond is enorm ongemakkelijk rond andere honden en voelt zich zeker bij grote honden snel geïntimideerd waardoor hij zich defensief opstelt. Bij de wetters die ik tegenkom heb ik eigenlijk nooit een probleem, want die stralen zo'n rust uit dat mijn hond zich er blijkbaar niet opgewonden door voelt. Dat rustige en zelfverzekerde bevalt me wel.

honden page profiel DogsWithLoesDogsWithLoes

honden foto van DogsWithLoes

Rori is een kruising wetterhoun (half wetter kwart staby kwart retriever). ook mijn 1e hond. Ik wist niks toen ik haar kreeg als meisje van 12. Ik werd al snel verliefd op het ras en ben me erg goed gaan inlezen. (Toen we haar dus al hadden want Rori komt via het asiel)

Bereid je goed voor, zoek een goed fokker waar je met vragen terecht kan. wees duidelijk voor de hond. Wat als pup mag mag als volwassen hond ook. (zonder fysiek te straffen want ze zijn erg gevoelig voor stem verheffen en zeker voor fysieke correcties) Leer meteen commando's als hier, aandacht voor de baas en los (prooi loslaten) aan. Begin ook meteen met loslopen.

Zoek van te voren een hondenschool waar je je goed voelt en achter hun werkwijze staat.

Houd er rekening mee dat sommige nooit los zullen lopen en anderen wel.

Op Facebook zijn er meerdere groepen rondom wetterhoun waar je lid van kan worden. erge aanrader!

 

 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Als je in contact wil komen met meer baasjes en eventuele fokkers van wetterhouns zou je naar de opkomende clubmatch (1 april) kunnen gaan. Veel mensen die met alle liefde willen vertellen over het ras. Een groot deel is wel stabij's maar er zijn zeker ook genoeg wetterhouns aanwezig 

Volgende forumvraag: Dwergkees
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^