Heupdysplasie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Johan (Gast)

Beste mensen van het hondenleven! Ik ben johan 21 jaar en ik heb 2 honden. Waarvan 1 Amerikaanse Stafford teefje van 10 jaar. Deze is bij ons op 1jarige leeftijd terechtgekomen als herplaatser. Wij hebben de puppyfase dus niet meegemaakt. 2 weken geleden zijn wij de trotse eigenaar geworden van een pitbull teefje genaamd Jady, deze is op het moment van schrijven 11weken oud. Buiten loopt ze normaal mee aan de lijn, er zijn af en toe momenten waarop ze wel hevig trekt maar meestal loopt ze netjes naast mij. Ik merk binnen en soms ook buiten dat ze "bunny hopt" dit zou dus een teken zijn van heupdysplasie. We hebben haar zojuist buiten laten spelen met onze andere hond en toen ging ze ook af en toe tijdens het rennen "bunny hoppen". Nou merk ik verder niks merkwaardigs aan haar maar ik heb geen getraind oog. Mijn vraag is dan ook of dit normaal "speels" gedrag is? Omdat ze dus niet voortdurend "hopt". Ze loopt verder niet mank. Ik had een artikel gelezen dat best veel pups uit enthousiasme soms bunny hoppen. Mocht het dus niet erg zijn of normaal gedrag dan ga ik alsnog over een paar weken langs de da voor röntgenfotos om er toch zeker van te zijn dat het geen kwaad kan. Ik hoor graag jullie meningen en ervaringen hier over! Alvast bedankt namens een overbeschermende eigenaar   Johan

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Hallo Johan!

 

'Bunny hoppen' kan inderdaad een teken zijn van heupdysplasie. Maar: sommige honden hebben ook een aparte manier van rennen die veel lijkt op het hoppen, maar het dus niet is

 

De enige manier om vast te stellen of de pup HD heeft is inderdaad om röntgenfoto's te laten maken. Let op: jonge honden hebben nog veel kraakbeen i.p.v. stevige botten. Kijk maar eens naar de foto's in deze link. Wanneer je te vroeg foto's maakt kan het dus een onvolledig beeld geven. Vraag anders je dierenarts om meer advies over de leeftijd waarop je de foto's zou kunnen maken. Ik weet alleen dat je voor officiële foto's moet wachten tot 12 of 18 maanden. Maar in dit geval zou ik zeker niet zolang wachten.

 

Veel succes!

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Stomme vraag, maar hoe moet ik bunnyhoppen voor me zien?

Johan (Gast)

Hey Iris, 

 

Bedankt voor je reactie! Toen ik mijn oudere hond observeerde leek ze ook een soort van hopje te hebben. Dus ik vond het nog al moeilijk oordelen. Ik ga dan als ik kan deze week of anders volgende week contact leggen met de DA en kijken wat die er van vind. Ik zit trouwens bij Ranzijn, moet ik naar een "betere" DA gaan of voldoet een dierenarts van Ranzijn? Nogmaals bedankt voor je reactie en tijd! 

 

Johan

Johan (Gast)

Hey Brenda,

Het ziet er ongeveer zo uit: 

https://m.youtube.com/watch?v=VaU_HaqLhto

Anoniem (Gast)

Oeps, heb een hyperlinkje gemaakt  

Link

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Puppy's hebben vaal nog helemaal niet zo'n controle over alle bewegingen die ze maken, helemaal niet als ze rennen of als het wat sneller gaat.

Ik zou me hier dus ook nog niet echt zorgen over maken.

 

Wat je wél kan doen is het in ieder geval zo goed mogelijk proberen te voorkomen, want heupdysplasie is iets wat ook door omgevingsfactoren veroorzaakt kan worden. Maak dus geen urenlange wandelingen maar liever meerdere keren korte wandelingen, ga geen traplopen, zorg dat de vloer in huis niet te glad is zodat je pup niet uit kan glijden, geen balspelletjes of spelletjes waar je pup abrupte bewegingen maakt, en ook goed voer speelt een rol.

 

Nu röntgenfoto's laten maken heeft trouwens weinig zin. Je pup is nog lang niet uitgegroeid en alleen als er sprake is van zéér ernstige HD zou je dat nu misschien op een foto kunnen zien, maar eigenlijk kan je op dit moment nog niets zien.

Als je hond 12-18 maanden oud is kan je een röntgenfoto laten maken als je er dan nog steeds niet gerust op bent, maar alleen af en toe een konijnenhupje is op dit moment niet echt een duidelijk teken van eventuele HD 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Dit is trouwens waarom foto's maken op dit moment weinig zin heeft, én hier zie je heel mooi waarom je ook vooral in het begin toch wel wat voorzichtig moet doen met een wat grotere hond:

 

 

Je ziet dat alles nog heel los zit. Vooral de heupen moeten nog 'in elkaar groeien' om het zo maar even te zeggen.

Johan (Gast)

Hey Marlies, 

Bedankt voor je reactie! Ik ben nog al snel bezorgd om dat dit mijn eerste pupje is en ik het wel goed wil doen. Ze loopt geen trappen. We hebben thuis laminaat wat dus onder de noemer gladde vloer valt. We proberen haar binnen zo min mogelijk te laten rennen. Qua voeding eet ze lotgering vers vlees compleet met 1x vis en 1x pensdag. Foto's laten maken heeft dus geen zin?

Nogmaals bedankt voor je reactie en moeite!

 

Johan

Johan (Gast)

Ciara (de oudere hond) is nogal druk naar Jayda toe en showt ook "dominantie" Ik zet ze dan ook niet vaak samen want ze wordt snel overgeprikkeld door Ciara en dan gaat ze racen door de kamer wat dus helemaal slecht is. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Wat was het resultaat van de testen op heupdysplasie van de ouders ?

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ciara (de oudere hond) is nogal druk naar Jayda toe en showt ook "dominantie" Ik zet ze dan ook niet vaak samen want ze wordt snel overgeprikkeld door Ciara en dan gaat ze racen door de kamer wat dus helemaal slecht is.  "

 Je zou een groot vloerkleed kunnen neerleggen. Sommigen doen ook wel een stuk grastapijt voor de eerste periode. Maar beter is niet racen natuurlijk. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Stomme vraag, maar hoe moet ik bunnyhoppen voor me zien? "

 Met de achterPoten  tegelijk optrekken  ..springen, hoppen dus.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

" Hey Marlies, 
Bedankt voor je reactie! Ik ben nog al snel bezorgd om dat dit mijn eerste pupje is en ik het wel goed wil doen. Ze loopt geen trappen. We hebben thuis laminaat wat dus onder de noemer gladde vloer valt. We proberen haar binnen zo min mogelijk te laten rennen. Qua voeding eet ze lotgering vers vlees compleet met 1x vis en 1x pensdag. Foto's laten maken heeft dus geen zin?
Nogmaals bedankt voor je reactie en moeite!
 
Johan "

 Leg grastapijt binnen, laminaat kan echt niet, zorg dat je honden niet binnen spelen, dat scheelt al heel erg veel, heb je twijfels, ga dan naar een orthopeed met je hond, een jonge hond ..hopt..altijd wel eens met de achterpoten tegelijk, probeer zoveel mogelijk in een rechte lijn met je pup te lopen, en laat je hond niet te veel lopen en te veel ravotten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^