Welk hondenras past bij mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Welk hondenras past bij mij? (Gast)

Hoi! Ik ben op een zoektocht naar een leuk hondenras die bij me past, maar vind dit erg moeilijk... Ik hoopte dat jullie mij hier misschien wel mee zouden willen helpen om ideeën van leuke rassen en hun karakter met me te delen :) Hier zijn de dingen waar ik naar zoek in een hond: - Gemiddelde grootte; schofthoogte niet kleiner dan 25 cm en niet groter dan 55/60 cm. |  - Een vriendelijke hond, ook naar buitenstaanders (hiermee bedoel ik dat hij niet gaat blaffen, grommen en/of bijten, een beetje afstandelijk is niet erg en juist ook wel te begrijpen natuurlijk) | - Hij moet met andere honden onderweg kunnen (ik heb op het moment een Boomer)   | - De hond moet los kunnen zonder weg te rennen (erg belangrijk aangezien ik met de hond in de bossen wil kunnen lopen zonder riem)   |  - De hond mag wel wat energie hebben, maar niet té veel. Ik heb namelijk helaas niet de mogelijkheid om meer dan 2 uur per dag met hem te gaan lopen.   | - Hij moet goed luisteren, maar mag zo nu en dan best eigenwijs zijn, zolang hij uiteindelijk ook wel luistert en niet dat hem amper iets bij te brengen is (als de hond perfect luistert en niet eigenwijs is, is dat ook prima :) )    | - Ik doe niet moeilijk qua haarverzorging, dus het haartype maakt niet uit  | - Een goede gezinshond, dus niet gericht op maar één persoon  | - Het liefst heb ik ook niet dat de hond te veel blaft, maar dit is best moeilijk aangezien het een hond is. Dit is dus niet echt heel belangrijk.   | - Het liefst wil ik niet dat het huis naar hond gaat ruiken, maar zolang de hond voldoet aan alle bovenstaande dingen, is dit niet heel erg.     |        Ik ben dus op zoek naar een echte vriendelijke knuffelhond waar ik veel plezier mee kan hebben :) Zelf woon ik in een huis met een middelgrote tuin waar ik met mijn gezin woon (jongste kind is 16, maar heb liever wel dat de hond ook oké is met kinderen), heb ik nog een andere hond (Boomer), en heb ik helaas niet meer dan 2 uur per dag de tijd om te wandelen met de honden. Als jullie nog leuke rasideeën hebben die goed bij mij passen, zou ik ze graag willen weten! Zelf zit ik te denken aan een Border Collie, Samojeed, en misschien ook wel een Cockers Spaniel. Denken jullie dat deze honden ook bij mij zouden passen? Alvast bedankt!

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik dacht eigenlijk direct aan een Cocker Spaniel. Een vriendin van me heeft er een gehad, een wereldhond. Wél eigenwijs en hij had écht duidelijke regels nodig, maar buiten dat is het een uitstekende hond geweest. Misschien kun je een mail sturen naar een fokker, wie weet kun je kennismaken met hun honden om ze beter te leren kennen. Ik ken er zelf ook maar 1, dus kan je verder niet helpen.
En een Kooiker?

Hier vind je Spaniel fokkers:
https://www.spanielclub.nl/aanschaf/fokkers

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Hannah heeft een leuk ras aangegeven!

Zelf voldoet de labrador ook wel aan alle eisen, blaffen amper en altijd vriendelijk en sociaal naar iedereen, dieren enzv.ook echte knuffelkonten!

Maar wel genoeg beweging en mentale uitdaging nodig.

Maar er zullen vast meerdere leuke suggesties komen

honden page profiel Cai de shih tzuCai de shih tzu

honden foto van Cai de shih tzu

Ik heb hier een shih tzu.

ik vind dat voor ons gezin DE perfecte hond.

nou blaft hij alleen als de deurbel gaat.

hij is sociaal naar iedereen (honden,katten,vogels,mensen,kinderen.) 

hij kan prima los en loopt niet weg ( als hij iemand ziet mag die van ons  best even naar diegene toegaan als diegene dat leuk vind zo niet dan luisterd hij ook en komt hij meestal terug op commando).

shih tzu's zijn geschikt voor zowel lange als korte wandelingen.

die van mij kan uuuuren door het bos heen lopen maar is net zo blij met een blokje om.

wel zijn shih tzu's best eigenwijs en luisteren ze soms niet even goed.

dus het kan zijn dat als er iets van hem gevraagd wordt dat hij het niet of pas veel later uitvoert.

ook zijn de meeste shih tzu's waaks.

maar ze zijn vooral erg : schattig, lief, ondeugend, en wat jij wil ' leuke knuffel honden' 

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Border Collie raad ik je af, ik lees nergens dat je van plan bent te gaan trainen / sporten met de hond, dus ik ben bang dat ie dan net iets aan uitdaging tekort zal schieten en hierdoor kan je een nerveuze hond krijgen die dus gaat blaffen. Samojeed raad ik ook af, staan niet bekend om hun baasgerichtheid dus in het bos losloop zal erg veel moeite kiezen om aan te leren.. ook veel uitdaging en beweging nodig. 

 

Cocker Spaniel kan wel, maar kunnen zoals hierboven gezegd wel erg eigenwijs zijn en dat kan nadelig zijn voor het loslopen ;)  

 

Al eens gekeken naar een Markiesje? Of een Shi Zu? Maltezer? 

Ik denk zelf dat een tweede Boomer erg leuk voor jullie zal zijn :) 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

De groep met gezelschapshonden denk ik dat zeker voldoet!lborder valt wel af,die hebbën wel wat meer uitdaging nodig.

Ook oertypes zoals de samojeed zijn niet voor iedereen weggelegd,echt heel baasgericht zijn ze niet en ook het jachtinstinct is nog goed aanwezig.

Kijk zeker verderdan het uiterlijk en meer naar het karakter wat jullie zoeken.

Anoniem (Gast)

Bedankt voor alle reacties!

Ik ben van plan om behendigheid te gaan doen met de hond maar ben dit vergeten te zeggen ;) daarbuiten ben ik ook van plan om lange wandelingen in het bos te maken. ja, ik heb gezegd dat ik normaal geen tijd heb om meer dan 2 uur te wandelen, maar hier heb ik het over een doordeweekse dag. Lange wandelingen vind ik heerlijk, en hoop dit ook met de hond samen te gaan doen. Ik wil het liefst een hond die wat groter is dan een boomer, shi zu, malteser, etc. bedankt voor alle reacties en eerlijkheid!

Anoniem (Gast)

Mij gaat het ook totaal niet om het uiterlijk, ja de samojeed en de border collie zijn mooie honden, maar dit is niet de reden waarom deze honden op mijn lijstje staan :) het karakter spreekt me erg aan, maar als jullie eerlijk vinden dat deze honden niet bij mij zullen passen zal ik verder kijken :)

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik moest eigenlijk denken aan een Sheltie. Een actief en intelligent ras die het vaak heel goed doet bij sporten, maar wel wat minder veeleisend is dan een Border 

 

Ze blaffen wel vaker dan gemiddeld, maar ik heb mij laten vertellen dat dit door een goede opvoeding wel wat in te dammen is.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ik dacht ook eigenlijk aan de Sheltie, maar had deze niet genoemd door het blaffen inderdaad haha :P 

 

Leuk dat je behendigheid wil gaan doen met de hond! Dan is een Border Collie zeker wel een optie, ook met je wat schrijft over lekker lang wandelen enz. 

Let wel op dat de ouderdieren geen nerveuze trekjes hebben, ik persoonlijk vind Border Collies die zo nerveus zijn en alles drijven en telkens aandacht zoeken in de vorm van constant vrage om een taak heeeeel vervelend.. 

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Ik denk dat een Border Collie prima kan passen evenals vele andere rassen. Zelf hebben wij er 5 uit werklijnen en daar wandel ik echt geen 2 uur per dag mee. Mijn mening is dat de opvoeding erg belangrijk is. Wij voeden onze honden prikkelarm op, alleen buiten wordt er gespeeld en mogen ze gek doen. Hierdoor zijn onze Border Collies in huis gewoon rustig en hoeven ze ook niet iedere dag bezig gehouden te worden. Naast onze border collies hebben wij ook Mini American Shepherds. Onze Mini's variëren in schofthoogte tussen de 28 en 43 cm. Ze willen graag voor de baas werken, maar hebben net iets minder "drive" als een Border Collie.

Een aantal van onze Mini's:
 

 

honden page profiel bentebente

Een poedel klinkt haast perfect! Verschillende schofthoogtes aangezien er meerdere ondersoorten zijn, slimme honden en ruiken (naar mijn ervaring) haast niet.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat denk je van een waterhond?

Aangezien je niet een al te grote hond zoekt, de Italiaanse Lagotto?

Voldoet eigenlijk wel aan al je eisen.

Ook met deze vachten heb je geen last van haar, geur.

 

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Een cocker spaniel past prima als ik het zo lees. Super sociaal naar mens en dier (behalve vogels, oorspronkelijk zijn het immers hondjes gefokt voor de jacht op gevogelte), zachtaardig, allemansvriend, leert graag en gemakkelijk, er zit een beetje jachtinstinct in maar omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, hoeft dat geen probleem op te leveren. Alle cockers die ik ken kunnen los lopen, dus het is helemaal geen onmogelijke opgave om ze dat te leren. 

 

De Amerikaanse cocker heeft minder jachtinstinct dan de Engelse, maar de Amerikaanse heeft meer vachtverzorging nodig (vacht klit gemakkelijk). Bovendien hebben ze wel een ander uiterlijk en uitstraling, dus het is maar net wat je meer aanspreekt. Zelf hou ik veel meer van de Engelse cocker. De Amerikaanse vind ik maar lelijk.  

 

Onze nieuwe pup: 

Onze vorige cocker: 

 

Het zijn heerlijk vrolijke hondjes die graag bij je zijn en zich gemakkelijk aanpassen. 

Anoniem (Gast)

Bedankt voor alle reacties! Cocker spaniel lijkt me inderdaad wel leuk, maar ik wil nog even verder kijken voordat ik een keuze maak. Wat vinden jullie van de nova scotia duck tolling retriever, friese stabij of een kooikerhond? En misschien een finse lappenhond? Ik moet eerlijk zijn dat ik me nog niet heel diep heb verdiept in deze hond, dus het kan zijn dat deze toch niet bij me past ;) jullie meningen zijn altijd welkom!

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Novia Scotia Duck Tolling Retriever zal ik afraden, die blaffen veeeel en graag. En hebben een heel apart geluid :P 

 

Friese Stabij lijkt me wel erg leuk voor jullie! 

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Novia Scotia Duck Tolling Retriever zal ik afraden, die blaffen veeeel en graag. En hebben een heel apart geluid :P 
 
Friese Stabij lijkt me wel erg leuk voor jullie!  "

 Oh????

 

Luan blaft als de bel gaat, maar niet meer dan andere honden. Lenne blaft alleen in spel. Tollers staan niet bekend om overmatig blaffen.

 

Wel kunnen ze gillen als je overmatig opgewonden zijn maar dat sta ik niet toe. Vanaf pups af aan impuls controle oefeningen gedaan en gillen = weg van datgene wat ze op dat moment motiveert. Kwartje valt dan vanzelf. Dus nee qua geluid zou ik het zeker niet afraden

 

@TS: ik vind tollers fantastisch maar je moet wel weten wat je in huis haalt. Ze zijn razend slim, houden van met de baas dingen werken. Het zijn goede gezinshonden mits goed gesocialiseerd met kinderen vanaf het begin. Als ze dat niet zijn kunnen ze op oudere leeftijd onzeker worden van kinderen. Ze zijn gek op hun familie maar terughoudend naar buitenstaanders. Agressie hoort niet voor te komen in het ras maar dat komt het helaas wel, het is daarom zeer belangrijk om een goede fokker te zoeken die naast gezondheid ook goed kijkt naar karakter (dat hyper gillen komt in sommige lijnen meer voor/moeilijker te trainen dan in andere lijnen)

 

Wat betekent het leven met een toller? Voor mij is het samen werken (en dan met name mentale uitdaging, hersenwerkjes, speuren, jacht, clickertraining, etc), samen een band opbouwen. Als je met ze aan het werk bent en aan het opvoeden bent moet je zelf wel goed geconcentreerd zijn anders neemt een toller een loopje met je. Ze zijn hyper intelligent, doen vaak een trucje in 2x goed en als je dan doorgaat met hetzelfde trucje gaan ze zich vervelen en kijken of een andere variatie ook werkt . Ik vind dat heerlijk aan mijn honden, ze houden me scherp en ik lig regelmatig dubbel van het lachen als ze weer eens zelf iets bedenken. 

 

Dit is mijn oudste ten voeten uit: bij hoopers, waarom 'om' doen als je ook 'op' kan. De ton is totaal niet gemaakt om als hondje van 20kg op te gaan zitten, weet nog steeds niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen maar daar zat hij trots als een pauw.

Tollers zijn gevoelige honden en hebben een consequente duidelijke maar vriendelijke hand nodig die ze stuurt en die ze mentaal uitdaagt. Doe je dat goed dan heb je een maatje voor het leven, die voor je door het vuur gaat, waar je lol mee hebt en die in huis heerlijk rustig ligt te slapen. Doe je dat niet dan krijg je een hyperactieve ongecontroleerde bonk energie die zichzelf gaat vermaken en daarmee heel je huishouden overneemt.

 

Hou er wel rekening mee dat het actieve honden zijn die gemaakt zijn om vies te worden dus een schoon en zandvrij huis kun je vergeten.

 

Wat de mentale uitdaging ook is, dat maakt ze niet uit, ze vinden alles leuk. Ik ken tollers die professioneel puinzoeken, die kanker opsporen, die als zorghond werken. Maar ook op minder professioneel niveau, of je nu jacht, waterwerk, dogdance, hoopers, behendigheid, speuren, sorteren, balans en coordinatie, rally mix, frisbee, treibbal, canicross, flyball of iets anders met ze doet, ze vinden het leuk om iets nieuws te leren en samen met de baas bezig te zijn.

 

Als je nog meer vragen hebt over tollers, ik weet er inmiddels behoorlijk wat van dus vraag maar raak :)

honden page profiel Nikki, *Mika* en CharleyNikki, *Mika* en Charley

honden foto van Nikki, *Mika* en Charley

Ik denk dat een Cocker Spaniel wel zo kunnen inderdaad, al hebben sommige meer beweging nodig dan wat je zou verwachten dus let goed op het energie niveau van de ouders! Een Clumber Spaniel past beter bij je doordeweekse wandelingen, maar kwa uiterlijk moet je ze maar net leuk vinden.

 

Ik zou je zeker verder verdiepen in de Sheltie! Ik las zelf dat ze vooral veel energie hebben, maar ook hier geldt dat er ook veel zijn die zich goed kunnen aanpassen.

 

Ik denk niet dat het gaat lukken die hondengeur niet te krijgen hihi, ik weet niet of dat misschien bij poedels minder is? Of bij de Hollandse Smoushond?

 

Veel plezier met je zoektocht, heel leuk om naar hondenrassen te kijken :D

 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Ik denk dat je voor honden met weinig/nauwelijks hondengeur juist moet kijken naar honden met een milimetervacht die heel schoon zijn op zichzelf. 

 

Maar tja, iedere hond heeft wel een eigen geur, daar ontkom je niet aan. Om eerlijk te zijn vind ik sommige honden ook stinken, maar ja, dat vinden anderen vast ook van mijn hond.  

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Ik denk dat een Border Collie best prima bij jullie zou passen. Wat Gea ook zegt over het prikkelarm opvoeden is belangrijk in hoe de hond uiteindelijk wordt. Je moet de juiste balans vinden in de juiste hoeveelheid prikkels. Het enige waarom ik bij Border Collie twijfel is dat ze af en toe(/vaak) wel op een persoon gericht zijn, maar ze zullen altijd wel naar andere mensen van het gezin luisteren. 

Qua hondengeur denk ik dat je daar pas mee te maken heb als ze vaak en lang nat en vies zijn. 

Misschien is een Silken Windsprite of een Boheemse Herder (Chodsky Pes) ook wel leuk om uit te zoeken qua ras voor je? (Ik ben zelf ook nogal dol op deze genoemde rassen haha)

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Zijn chodskys niet ontzettend druk, fel and werkgericht? 

honden page profiel Malin & KimmiMalin & Kimmi

honden foto van Malin & Kimmi

Ik dacht meteen aan een labrador.

2 uur per dag wandelen met een Labrador kan misschien niet genoeg zijn maar je kan  altijd thuis leuke spelletjes doen. Je kan ze bv leren speuren. Die van ons kan dat heel goed!  

 

Voor de rest voldoen ze wel aan alle eisen.

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

" Zijn chodskys niet ontzettend druk, fel and werkgericht?  "

 Wat ik altijd heb begrepen van de research die ik heb gedaan in het ras, zijn het lieve gezinshonden en zijn ze wat minder intens dan Border Collies. Maar het is altijd handig om zelf research te doen naar rassen die worden genoemd :)

honden page profiel sjouksjouk

honden foto van sjouk

een heel ander soort hond misschien..?

 

heb zelf een mix staff/rottw zeer zelfverzekerd en daarbij superlief! niet bang (ook niet voor vuurwerk) in huis rustig, buiten een lekkere doerak! 3 cursussen met haar doorlopen, en echt een superhond nu! geen nerveus gedrag, en als ik geen tijd heb om te spelen, dan accepteert ze dat ook.. Heel anders als een Border, die heel veel tijd en aandacht vraagt! Goed bedenken waar je aan begint de komende toch wel 15 jaar (laten we hopen). In het begin als pup heel veel tijd erin steken, dan is het halve werk al gedaan!

Anoniem (Gast)

Hoi, bedankt voor alle antwoorden! Op mijn 'lijstje' staan nu: golden retriever, cocker spaniel, clumber spaniel, border collie, friese stabij, samojeed en finse lappenhond. Ik ben nog niet zeker van de laatste twee omdat ik het moeilijk vind om duidelijke informatie te vinden. Ze zijn oerhonden, maar betekent dit ook dat ze lastig op te voeden zijn? Kan je ze dan ook niet loslaten in het bos? Ook heb ik gehoord dat deze twee hondenrassen wel eens hun stem willen laten horen, maar is dit dan alleen bv als de deurbel gaat? Of ook als ze even alleen thuis zijn samen met mijn andere hond dat ze dan non-stop blaffen? Denken jullie dat de honden die nu op mijn lijstje staan een beetje bij me passen?

honden page profiel ----

honden foto van --

Persoonlijk zou ik de Border Collie afraden, niet omdat ik denk dat het niet zou kunnen, maar ik denk dat er andere rassen zijn die beter bij jullie passen. 

 

Ik moest meteen aan de Cocker Spaniel denken en las deze ook terug onderin je post! Een Golden Retriever zou ook kunnen. Al eens naar een Markiesje gekeken? Is een vrij nieuw ras, maar ontzettend leuk. Een Friese Stabij zou ook goed bij jullie passen denk ik! Misschien een Duitse Staander ook? Een Sheltie zou ook zeker kunnen, maar dan moet je wel veel tijd steken in het blaffen aangezien je dat niet prettig vindt. 

 

Een Kooiker en een Stafford/Rottweiler mix zou ik afraden. Kooikers zijn over het algemeen erg schuw en wantrouwig naar vreemden, geen allemansvriend dus. Een Staff/Rottweiler zou ik afraden omdat je al een hondje hebt en deze over het algemeen niet zo vriendelijk zijn naar andere honden als ze eenmaal volwassen zijn. En jouw Boomertje kan het niet opnemen tegen zo'n sterke hond. 

 

Edit: Ojaa en een Ijslandse Herdershond! Zijn echt heerlijke honden. 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Toen ik je eerste bericht las vond ik de Friese stabij ook wel passen

alleen over het algemeen zijn ze wel waaks en blaffen dus als ze iets zien/horen rondom huis

 

Als je een vraag hebt mag je me altijd een berichtje sturen

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ik ga even lobbyen voor de schotse herdershond.

Past precies in het plaatje waar je het topic mee begint.

Heerlijk honden, dagje iets dagje niets vinden het allemaal prima.

Zijn actief maar kunnen ook lekker lui zijn.

Vriendelijk tegen iedereen (mits goed gesocialiseerd) kunnen perfect los lopen en luisteren erg goed (mits goed getraind) 

Kunnen soms wat vocaal zijn maar minder dan bv de sheltie maar ook dit is prima te trainen.

Stinken, ik ruik mijn honden niet en vraag het geregeld aan mensen die hier in huis komen maar ook deze zeggen dat het niet naar hond ruikt.

Belangrijk is natuurlijk ook de voeding die je geeft en de vachtverzorging.

Over het algemeen genomen zijn de meeste schotse herdershonden enorme knuffelkonten.

 

Je hebt binnen de langhaar collies 2 types de Amerikaan deze zijn groter wat minder vacht en wat meer werkdrift.

De Engelse, meer vacht zijn wat meer ingekakt maar dat ligt ook aan wat je zelf met de hond doet en ze zijn iets kleiner.

Je hebt ook nog de korthaar collie deze zijn ook weer wat pittiger en hebben wat meer werkdrift.

Anoniem (Gast)

Wauw, een schotse collie klinkt erg leuk! Maar over dat vocale, waar blaffen ze naar? Als je met ze speelt, naar vreemden, naar auto's, of blaffen ze ook als ze even alleen tbuis zijn? Dit laatste heb ik namelijk liever niet ivm de buren... met de andere heb ik niet zo'n probleem mee :) nu zeg je ook dat je dit met training kan verminderen, maar hoe veel wordt dit dan verminderd? En is het ook moeilijk om dit te doen?

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

" Wauw, een schotse collie klinkt erg leuk! Maar over dat vocale, waar blaffen ze naar? Als je met ze speelt, naar vreemden, naar auto's, of blaffen ze ook als ze even alleen tbuis zijn? Dit laatste heb ik namelijk liever niet ivm de buren... met de andere heb ik niet zo'n probleem mee :-) nu zeg je ook dat je dit met training kan verminderen, maar hoe veel wordt dit dan verminderd? En is het ook moeilijk om dit te doen? "

 Ik heb nu m'n 2e collie en hij is wat blaffen betreft gelijk aan m'n 1e collie. 

Blaft enkel als er iemand bij de voordeur staat ( bij ons komt iedereen achterom)

Als er gestoeid word in huis word er geblaft en verder niet. 

Buiten helemaal niet enkel bij de behendigheid training en wedstrijden. 

Hij vind het spelletje te leuk. 

 

Zelf heb ik beide honden leren blaffen op commando en daarna het commando stil eraan vast geplakt. 

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^