Pup van fokker die gastgezinnen gebruikt?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Sanne (Gast)

Ben benieuwd naar jullie mening over fokkers die gastgezinnen gebruiken? Mijn zus en haar gezin willen graag een Labradoodle aanschaffen. Ze staan al op de wachtlijst en hebben zelfs daarvoor al een kleine aanbetaling gedaan. Waarschijnlijk krijgen ze in april een pup.   Nu weet ik alleen niet wat ik van het gastgezin 'concept' moet vinden, jullie... ? Deze fokker heeft circa 24 teefjes ... die dus bijna allemaal in gastgezinnen opgroeien. Er wordt dan gezegd dat de honden toch de persoonlijke aandacht krijgen en in huis wonen, wat bij de fokker met zulke aantallen natuurlijk niet kan. De vraag is zo groot naar labradoodles dat ik op internet zie dat bijna alle fokkers gebruik maken van gastgezinnen. Bij deze fokker is het zo dat de teefjes gedekt worden, 2 weken voor de bevalling haalt de fokker het teefje in huis en als de pups 7 weken oud zijn gaat het teefje weer terug naar het gastgezin. De pups groeien wel bij de fokker in huis op en worden gesocialiseerd.   Wat is jullie mening? Denk niet dat dit nadelen heeft voor de pup, ik vind dit alleen wel erg dieronvriendelijk voor de moederhond en zou zelf een pup kiezen bij een fokker die 1 a 2 keer per jaar een nestje heeft van eigen honden uit huis.

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Die teefjes die dus bij gastgezinnen zitten, krijgen toch niet aan de lopende band pups mag ik hopen? Als er gewoon verantwoordelijk gefokt wordt, zou ik het geen probleem vinden. Lijkt mij ook dat de fokker zo juist meer tijd kan besteden aan een goede socialisatie, doordat die niet voor tig andere honden hoeft te zorgen.

Liever zoiets, dan iemand met 16 honden in de buitenren en pups (en teefjes) die nooit van het terrein zijn geweest. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Gastgezinnen worden in de fokwereld inderdaad vaak toegepast. Op zich begrijp ik het principe wel: de fokker wil graag zijn lijnen voortzetten, maar dit kan alleen wanneer er meerdere honden ingezet worden in de fok. Veel fokkers willen niet meer dan twee of drie honden in huis, dus ja: dan moet je iets anders verzinnen. Gastgezinnen worden vaak zorgvuldig uitgezocht. Ze voeden immers de pup op die de fokker wil gaan inzetten voor de fok.

 

Persoonlijk zou ik geen gastgezin kunnen zijn. Het lijkt mij vreselijk om je hond weg te moeten brengen op zo'n moment. Anderen vinden het juist geweldig, omdat zij dan de fokwereld van dichtbij kunnen meebeleven, zonder de 'lasten' te dragen (verzorgen en socialisatie van de pups). Ik moet wel zeggen dat gastgezin-honden vaak bij de fokker logeren, om zo wel een hechte band met de fokker te houden.

 

Meningen zullen verschillen

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik ben ook 'gastgezin', mijn Dinja woont bij mij maar is officieel nog van de fokker. 

Ik denk juist dat dit diervriendelijk is, ipv dat een fokker veel teven heeft die de aandacht moeten verdelen zitten ze bij een familie waar ze alle aandacht krijgen! 

Ik moet er bij zeggen dat ik en de fokker goed bevriend zijn en dat ze teruggaat voor maar 1 nestje  Ikzelf zou er ook niet op zitten wachten om de hond meerdere keren terug te brengen. Dit soort dingen gaan in zeer goed vertrouwen, je moet het alleen doen als je er zelf helemaal achter staat. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Ja de meningen hierover verschillen erg ,

Het zou mij niets lijken nl ,

De teef heeft geen band met de fokker waar ze moet bevallen en mijn mening is ,als je geen tijd hebt voor je honden moet je er niet zoveel nemen ,

Hier ook veel teefjes (en reuen ) maar iedereen gaat ook wel apart mee ,aparte aandacht training ,showen enz ,

Onze pups worden in huis geboren en groot gebracht dus dat kan ook met een groot aantal heel goed .

Als ik zie hoeveel tijd onze teefjes nog na de zeven weken met hun pups doorbrengen en de pups daar veel van opsteken ,zou het mijn keuze nooit zijn om bij een fokker die de moeder na zeven weken weer weg brengt te kiezen .Inderdaad ik vind dat ook dieronvriendelijk .

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ik lees graag even mee :) 

Anoniem (Gast)

Tja een labradoodle is nu eenmaal erg gewild.. en dan moet je toch iets verzinnen..

maar met 24 teefjes, is dat niet heel erg veel? dan zal het best eens voor komen dat er 2 nesten pups tegelijk bij de fokker over de vloer lopen. Heeft ze dan nog wel tijd genoeg voor alle pups?

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

" Ja de meningen hierover verschillen erg ,
Het zou mij niets lijken nl ,
De teef heeft geen band met de fokker waar ze moet bevallen en mijn mening is ,als je geen tijd hebt voor je honden moet je er niet zoveel nemen ,
Hier ook veel teefjes (en reuen ) maar iedereen gaat ook wel apart mee ,aparte aandacht training ,showen enz ,
Onze pups worden in huis geboren en groot gebracht dus dat kan ook met een groot aantal heel goed .
Als ik zie hoeveel tijd onze teefjes nog na de zeven weken met hun pups doorbrengen en de pups daar veel van opsteken ,zou het mijn keuze nooit zijn om bij een fokker die de moeder na zeven weken weer weg brengt te kiezen .Inderdaad ik vind dat ook dieronvriendelijk . "

 Hier wil ik me volledig bij aansluiten! 

 

Ik snap best dat een fokker dergelijke lijnen wilt voorzetten en dus iets zal moeten verzinnen.. Maar 24!! Teven??? 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Een band opbouwen en onderhouden met 24 teven lijkt mij inderdaad niet te doen voor die fokker. Mochten de honden dus geen band hebben met de fokker, vind ik het inderdaad erg dieronvriendelijk. Een teefje moet dan bevallen bij iemand die zij helemaal niet kent. De teef heeft pijn, voelt zich ongemakkelijk en onzeker en dat allemaal in een vreemde plek... Nee, dat zou mijn keuze niet zijn.

 

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Het lijkt mij voor de teef erg stressvol en dit zou best een uitwerking op de pups kunnen hebben. 

 

Ik wil best geloven dat ze op deze manier meer aandacht krijgen dan dat ze allemaal bij de fokker leven, maar mijn voorkeur zou het niet hebben. 

Sanne (Gast)

Als je op de pagina van de fokker kijkt 'Zaanse Doodle' dan staan er toch echt 24 teefjes. Denk niet dat met allen nog gefokt wordt, maar zijn er toch veel. Hoeveel nestjes een teefje heeft weet ik niet, en of de fokker een band met ze heeft ook eigenlijk niet. Wel moet je als gastgezin in de buurt wonen, maar of dit is wegens de dekking of om een band op te bouwen, geen idee. Het kan inderdaad wel kloppen dat de fokker meerdere nestjes tegelijk in huis heeft. Als je ook ziet hoeveel er op de planning staat zal me dit niet verbazen. Zoals jullie misschien wel merken kijk ik er een beetje negatief tegenaan. Was vooral benieuwd naar jullie mening en ervaringen. Wellicht is het dan toch een mooi concept als je veel wilt fokken en de honden dan toch een 'thuis' kan bieden bij gastgezinnen. Dank voor de reacties tot dus ver.  

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

24 fokteven

De fokker heeft een mega fokbedrijf! Ben benieuwd hoeveel nesten deze fokker per jaar heeft. Prijs Euro 1700 - 2100 voor een pup. Dat tikt lekker aan.

Ben benieuwd hoeveel het gastgezin financieel moet bijdragen. Hoeveel nestjes wil de fokker van elke fokteef hebben?

Deze onvriendelijke en zakelijke methode stuit mij tegen de borst, ook omdat de moederhond juist in de periode, dat zij steun van vertrouwde mensen nodig heeft, bij iemand, die zij vaag herkent de pups moet werpen en tot ca. 8 weken moet groot brengen.

Er wordt wel eens gesproken over fokkers die met hun hart fokken; dit is het totaal tegenovergestelde.

 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

Ik vind de labradoodle wereld sowieso al wat apart.. 

Maar 24 teven.. 

Ik hou niet zo van dat gastgezin gebeuren.

Vind dat heel onvriendelijk naar de teef.

 

 

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Een fokker die teefjes in een gastgezin heeft heb ik misschien wel liever dan dat ze zelf 24 teven in huis heeft.

nu krijgen alle honden hun aandacht.

Diva haar fokker heeft ook teefjes in een gastgezin zij ziet de honden vaak en hebben zo toch een goede band met haar.

 

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"
Vind dat heel onvriendelijk naar de teef.
 
  "

 Waarom ?

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

" Als je op de pagina van de fokker kijkt 'Zaanse Doodle' dan staan er toch echt 24 teefjes. Denk niet dat met allen nog gefokt wordt, maar zijn er toch veel. Hoeveel nestjes een teefje heeft weet ik niet, en of de fokker een band met ze heeft ook eigenlijk niet. Wel moet je als gastgezin in de buurt wonen, maar of dit is wegens de dekking of om een band op te bouwen, geen idee. Het kan inderdaad wel kloppen dat de fokker meerdere nestjes tegelijk in huis heeft. Als je ook ziet hoeveel er op de planning staat zal me dit niet verbazen. Zoals jullie misschien wel merken kijk ik er een beetje negatief tegenaan. Was vooral benieuwd naar jullie mening en ervaringen. Wellicht is het dan toch een mooi concept als je veel wilt fokken en de honden dan toch een 'thuis' kan bieden bij gastgezinnen. Dank voor de reacties tot dus ver.   "

 Dat is meestal om een band met het hondje te kunnen krijgen vaak komt het teefje ook nog bij de fokker thuis.

 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

"  Waarom ? "

 Omdat ze de laatste twee weken van haar dracht naar de fokker moet in plaats van veilig thuis in vertrouwde omgeving. 

Dan met 7 weken mag ze weer naar huis en blijven de pups bij de fokker.

Dat vind ik raar. Bij broodfok zeggen we altijd let op dat de moeder erbij is als je een pup haalt. 

 

Tot 9 weken hoort een pup gewoon bij de mama te zijn vind ik.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik vind het in elk geval al raar dat een fokker een KvK-nummer heeft...

Anoniem (Gast)

De meest diervriendelijke manier om op grote schaal honden te fokken en er zoveel mogelijk zelf aan over te houden.

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"  Omdat ze de laatste twee weken van haar dracht naar de fokker moet in plaats van veilig thuis in vertrouwde omgeving. 
Dan met 7 weken mag ze weer naar huis en blijven de pups bij de fokker.
Dat vind ik raar. Bij broodfok zeggen we altijd let op dat de moeder erbij is als je een pup haalt. 
 
Tot 9 weken hoort een pup gewoon bij de mama te zijn vind ik. "

 Bij de meeste fokkers blijft de moeder er gewoon bij tot de pups weg gaan.

 

honden page profiel RenateRenate

" Tja een labradoodle is nu eenmaal erg gewild.. en dan moet je toch iets verzinnen..

maar met 24 teefjes, is dat niet heel erg veel? dan zal het best eens voor komen dat er 2 nesten pups tegelijk bij de fokker over de vloer lopen. Heeft ze dan nog wel tijd genoeg voor alle pups? "

 



Dat was ook mijn bedenking. Maar waarom moet het teefje terug naar de fokker om haar pups te werpen en te laten opgroeien? Kan dat niet bij het gezin waar ze woont?
Ik weet wel dat er in sommige landen controle op de nesten komt (oa Duitsland) maar het is daar voor zover ik weet niet verboden om als fokker elders een nestje te hebben, mits aangegeven bij de geboorte.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ja de meningen hierover verschillen erg ,
Het zou mij niets lijken nl ,
De teef heeft geen band met de fokker waar ze moet bevallen en mijn mening is ,als je geen tijd hebt voor je honden moet je er niet zoveel nemen ,
Hier ook veel teefjes (en reuen ) maar iedereen gaat ook wel apart mee ,aparte aandacht training ,showen enz ,
Onze pups worden in huis geboren en groot gebracht dus dat kan ook met een groot aantal heel goed .
Als ik zie hoeveel tijd onze teefjes nog na de zeven weken met hun pups doorbrengen en de pups daar veel van opsteken ,zou het mijn keuze nooit zijn om bij een fokker die de moeder na zeven weken weer weg brengt te kiezen .Inderdaad ik vind dat ook dieronvriendelijk . "

 Ik ben het helemaal met je eens.

 

Ik ken ook een aantal BT-fokkers die "hun" gedekte teef voor een aantal weken weer in huis nemen. Soms wordt er evengoed gewoon de aanschafsprijs voor zo'n teefje betaald, dus niets korting of gratis plaatsing. Buiten dat de fokker een minder goede band heeft met het hondje als de eigenaar, vind ik het ook een gestreste bedoening voor zo'n moedertje die weer in een "vreemde" roedel terechtkomt. Kijkende bij een bevriende fokster, zij heeft een stuk of 8 bullen en dan moet zo'n moedertje daar toch haar plaats weer tussen vinden. Ik vind persoonlijk dat dit niet kan, zeker niet in de periode van de laatste loodjes en de bevalling.

 

Ook zou ik mijn teefje hier nooit voor lenen. Moet er niet aan denken mijn meisje 8/9 weken achter te laten.

 

Ik wil wel even mijn complimenten aan jullie geven, hoe jullie met al die hondjes omgaan . Alles zelf doen, aandacht geven aan elk en alles bij jullie houden tot de tijd daar is.

Ik ken fokkers waar de aandacht bij 6 honden al diep treurig is.

   

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Ik wordt hier gewoon boos om als ik dit lees, wat is dat toch een vreemd iets hoe er met labradoodles wordt omgegaan in de fok. Het is handel in voorwerpen, niet hoe je met honden om hoort te gaan

(En ik blijf erbij, als je dan toch zo graag een hond met krulletjes wilt die 'anti-allergisch' is, adopteer dan een weggegooide Spaanse Waterhond uit Spanje; zo redt je een leven in plaats van dat je de bankrekening van zo'n blabladoodle-fokker spekt.)

Anoniem (Gast)

de genoemde fokker van de labradoodles is geeneens de grootste fokker van de labradoodle.  kijk maar bij dog's paradise (of zoiets)

een kvk nummer is toch gewoon dat het een bedrijf is?

ik denk dat het gastgezin alleen eten betaald. en het speelgoed maar zal toch geen medische dingen moeten betalen?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Ik vind het in elk geval al raar dat een fokker een KvK-nummer heeft... "

 

Dat is belastingtechnisch voordelig. Er mogen van allerlei kosten in de belastingaangifte worden afgetrokken. Auto op naam van de "zaak/kennel", aftrekken van reiskosten, kosten, onderhoud en schoonmaak van "bedrijfsruimte", btw teruggave............... etc.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" de genoemde fokker van de labradoodles is geeneens de grootste fokker van de labradoodle.  kijk maar bij dog's paradise (of zoiets)

een kvk nummer is toch gewoon dat het een bedrijf is?

ik denk dat het gastgezin alleen eten betaald. en het speelgoed maar zal toch geen medische dingen moeten betalen? "

 



Jeeeemig, dat is gewoon industrie!

Anoniem (Gast)

Hannan, en dan staat erbij: "Vanaf de 6 weken, nemen wij de pups geregeld mee naar buiten en mee in huis, om te wennen aan alle huiselijke geluiden.
Doordat ze hier dan ook echt aan toe zijn, levert dit nooit enig probleem op."

 

tuurlijk. uhm uhm

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Hannan, en dan staat erbij: "Vanaf de 6 weken, nemen wij de pups geregeld mee naar buiten en mee in huis, om te wennen aan alle huiselijke geluiden. Doordat ze hier dan ook echt aan toe zijn, levert dit nooit enig probleem op."

 

tuurlijk. uhm uhm "

 



Vermomde broodfok.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik denk dat de fokker zo een goede business heeft en er veel geld mee kan verdienen.

Daar zal het ook om gaan, anders plaats je geen 24 honden in gast gezinnen.

Is op zich ook niet erg, als het doel maar blijft om gezonde honden te fokken en niet alleen te vermeerderen voor de winst.

 

Het lijkt zo inderdaad een verkapte broodfok als je het zo leest, maar ik weet niet hoe deze fokkers verder te werk gaan.

honden page profiel RenateRenate

" Hannan, en dan staat erbij: "Vanaf de 6 weken, nemen wij de pups geregeld mee naar buiten en mee in huis, om te wennen aan alle huiselijke geluiden. Doordat ze hier dan ook echt aan toe zijn, levert dit nooit enig probleem op."

 

tuurlijk. uhm uhm "

 



Ze worden dus niet eens in huis geboren? Die "kleine aanbetaling" vind ik ook maar vreemd, bij een ras dat zo populair is...

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Kruising teckel en havanezerg
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^