Hollandse of Mechelse herder?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Hallo allemaal! De titel spreekt een beetje voor zich, ik zit met een klein dilemma wat betreft mijn keuze tussen deze twee hondenrassen..

Oorspronkelijk heb ik altijd héél graag een mechelaar gewild, maar sinds kort ben ik een beetje beginnen twijfelen omdat ik schrik heb dat ik ze niet genoeg beweging zal kunnen geven/niet helemaal aan hun behoeften zal kunnen voldoen. Dan kwam ik dus op de Hollandse herder, deze zouden iets rustiger zijn dan de mechelaar? Ik heb al vrij lang informatie zitten te zoeken hoe groot het verschil tussen deze twee is en dan kwam ik meestal dus uit dat de Hollander wat rustiger was, maar dat ze soms ook iets eigenwijzer/koppiger zouden zijn dan de mechelaar. 

 

Misschien ook even wat achtergrond informatie over mezelf en waarom ik voor een mechelaar wou gaan; ik denk dat ik al sinds een hele tijd een beetje een 'obsessie' heb gehad met dit ras, hun werkwilligheid, trouw, het feit dat ze altijd klaar staan voor actie, en hun ook iets wat eenkennigheid (bij sommige dan toch) sprak me altijd wel aan. Ik heb ook altijd graag een hond gehad die het leuk vindt om bezig te zijn en te leren. Een paar jaar geleden kwam ik dan iemand tegen op de manege die een mechelaar en een kruising mechelaar x duitse had, al vrij snel mocht ik regelmatig met haar honden gaan wandelen en dat vond ik echt wel geweldig, ik was al snel twee uur weg op wandeling. Vooral het pure mechelaartje was echt mijn maatje, de kruising met de duitse herder was iets rustiger en minder te motiveren (zal ook wel deels aan zijn leeftijd gelegen hebben). Nu werkte zij dus in het leger met haar honden dus was ze er echt veel mee bezig, al zei zij tegen mij dat ik ook wel gerust een mechelaar aankon. 

 

Maar het ding is dat ik niet echt de ambitie heb om zeg maar echt wedstrijden of dergelijke te doen, ik wil natuurlijk wel graag met de hond trainen en naar de hondenschool gaan maar waarschijnlijk niet op hoog niveau. Daardoor heb ik een beetje schrik dat de hond zich misschien gaat vervelen. 

Ook ga ik waarschijnlijk ooit wel nog verder studeren en ga ik soms wel eens uit (hoogstens één of twee keer per maand, soms ook niet) en heb ik vrienden die soms eens willen afspreken (al kan de hond dan wel gewoon mee aangezien mijn vrienden ook wel van dieren houden, dus dat is eigenlijk geen probleem), dus wil ik een hond die ook wel eens een dagje met wat minder uitdaging kan. Nu heeft de Hollandse herder natuurlijk ook gewoon beweging nodig, maar als ik echt kan aannemen dat het ietsje minder is dan de mechelaar denk ik dat dit voor mij persoonlijk een betere keuze is. Maar hier ben ik dus ook nog niet 100% zeker van, vandaar dat ik het hier vraag. :p
(Ohja en wat betreft mijn studie is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat de hond plots hele lange dagen alleen thuis zit, dat is zeker wel iets waar ik rekening mee hou!)

 

Het enigste waar ik een beetje 'schrik' voor heb bij de Hollander is dat ze misschien niet even werkwillig zijn als de mechelaar? Want de drive is echt wel iets dat ik fijn vind. En een ander minpuntje is (heeft eigenlijk niks met de raseigenschappen te maken) dat ik in België woon en hier niet zoveel Hollandse herder fokkers zijn. Ik heb al gezocht en ik heb er tot nu toe eigenlijk nog maar twee gevonden die echt actief lijken te zijn. (Uit Nederland halen zie ik dan weer iets minder zitten aangezien ze dan 15 weken moeten zijn, al heb ik wel overwogen om misschien gewoon even in Nederland te verblijven maar ik denk dat je niet snel een (goedkoop) hotel vindt waar honden zijn toegestaan.x)) 

 

Aangezien ik nu al een halve bijbel geschreven heb besluit ik hier maar beter te stoppen, maar als er nog vragen zijn, stel ze gerust! 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

als je liefde de mechel is, zou ik zeker voor de mechel gaan.
Er zijn best veel diverse lijnen en 'smaken' binnen de mechel waardoor er voor iedereen wel wat geschikt is.


Ik vind de hollanders die ik ken ofwel veel te nerveus, ofwel veel te angstig. dus nee, ik pas er voor.

Mijn mechels zijn stabiel, sociaal, actief, kalm in huis,... enkel de jongste is niet voor iedereen weggelegd (dat is zo een pure harde lijn) en ben ik enorm blij dat dat niet mijn eerste hond was.
Maar verder zie ik geen obstakels waarom je geen mechel zou kunnen nemen.

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Bedankt voor je reactie Maart. (: Over de lijnen heb ik ook wel al wat gelezen maar ik ken er helaas eigenlijk niet zoveel van. Heb wel al verschillende fokkers opgezocht maar de meeste hebben denk ik wel echte werklijnen. (Al zullen de meeste mechelaars wel uit een 'echte' werklijn komen, ik weet niet hoe fel ze zijn zegmaar. Maar daarbij zal een goede fokker me ook wel helpen geloof ik.)

Mijn oog was vooral gevallen op The Black Shadows en Les Bétulacées, maar ik weet dus niet hoe fel/hard hun honden zijn. Van De Maanwacht was me ook al opgevallen, wou bij hun misschien wel eens informatie gaan vragen maar ik denk dat zij wat fellere honden fokken. (Allé, heb hun één keer gesproken toen ze een demo gaven in een dierenwinkel, toen hoorde ik toch dat veel van hun honden naar mensen toegingen die ze gebruiken voor hun werk.)

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Van de maanwacht is zeker ok, veel kennis! Wel nvbk stamboom, dus ik weet niet of je interesse hebt in eventueel een fci sport, dan ben je met nvbk wel beperkter.

Les bétulacées vind ik ook zeker goed, fokt zeker ook sporthonden, dus zeker bereikbaar voor wat jij zoekt ook!

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Fci is zeker geen vereiste voor mij. Nogmaals bedankt voor de reacties! Zal binnenkort waarschijnlijk eens contact opnemen met een van de twee fokkers.:)

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

Van deze twee rassen zou ik ook voor de Mechelaar kiezen, erg stabiel in gedrag/karakter. Een Hollander, de meeste die ik ken, zijn erg nerveus in gedrag. 

honden page profiel falcofalco

Ik denk dat beide rassen zouden kunnen. Zelf vind ik de Hollander (korthaar) minder nerveus dan de mechelaar, maar de mechelaar meer baasgericht. Zou gewoon langsgaan bij verschillende fokkers van beide rassen.

Ga er even vanuit dat je een korthaar Hollander wil.

 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Jullie ook beide bedankt. :) 

Bij beide fokkers langsgaan is inderdaad wel een optie, al denk ik dat ik gewoon voor een mechelaar ga gaan als ik de reacties hier zoal lees. 
Maar voor een Hollander was het dan inderdaad waarschijnlijk een korthaar geweest. 

gast (Gast)

Heb 2 maal en hollander gehad en nu een Laekense herder .

De laeken is de rustigste van de 4 belgen en zeer baas gericht beter

dan een hollander.

 

honden page profiel bentebente

Weet niet of je nog twijfelt, maar ook ik zeg: ga voor die mechelaar. 

 

Onze buurman had een hollandse herder, was opzich een leuk beest maar heel nerveus en een happer. Dit geld vast niet voor alle honden, maar dit is mijn ervaring met alle hollandse herders tot nu toe geweest. 

 

Mechelaars, daarintegen, heb ik juist altijd enkel relaxte honden gevonden. Heel baasgericht (zoals de meeste honden, vooral herders). 

 

Qua beweging denk ik eigenlijk dat het niet zoveel scheelt. Beide honden moeten iets doen, maar je hoeft heus niet elke dag met ze sporten. 

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Je hart spreekt voor de mechel dat lijkt me duidelijk.

 

Wellicht kan verdiepen in het verschil tussen de werklijn en de showlijn nog wat helpen. 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Jullie ook beide bedankt. <img class=" /> 

Bij beide fokkers langsgaan is inderdaad wel een optie, al denk ik dat ik gewoon voor een mechelaar ga gaan als ik de reacties hier zoal lees. Maar voor een Hollander was het dan inderdaad waarschijnlijk een korthaar geweest.  "

 



Succes! Financieel is een nvbk mechel interessanter, ze zijn een pak goedkoper.

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Even een update; ik ben ondertussen al bij Les Bétulacées gaan kijken en het waren erg fijne mensen, al moet ik zeggen dat ik welk ongelooflijk hard verschoot van de prijs.xd Maar dat maakt me in principe niet zo heel veel uit want ik hou wel van de manier waarop zij te werk gaan. Al heb ik nog mijn twijfels om ook een bij De Maanwacht te gaan kijken, maar ik zie bij hun nog niet direct nestplanningen ofzo staan, en ik weet ook niet op welke manier zij hun puppy's 'verdelen' (bij les bétulacées kiezen zij welke puppy naar wie gaat, die manier vind ik ook wel het fijnst), maar ik denk dat zij hun klanten zelf laten kiezen? Ik heb het ze nog nooit letterlijk horen zeggen maar van wat ik ooit eens gehoord heb op een van hun demo's kwam het zo over. 

Maar ik had eigenlijk nog een vraagje aan jullie; hebben jullie ervaring met studeren en het houden van een hond? Ik ga misschien eerst wel een tussenjaar nemen (om dan misschien halftijds gaan werken als de hond wat ouder is) en daarna ga ik waarschijnlijk orthopedagogie studeren. Maar voornamelijk van vrienden en soms ook familieleden krijg ik daar nogal commentaar op. x) Dus ik ben eigenlijk wat aan het rondkijken naar mensen die hier ervaring mee hebben. 

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

" Even een update; ik ben ondertussen al bij Les Bétulacées gaan kijken en het waren erg fijne mensen, al moet ik zeggen dat ik welk ongelooflijk hard verschoot van de prijs.xd Maar dat maakt me in principe niet zo heel veel uit want ik hou wel van de manier waarop zij te werk gaan. Al heb ik nog mijn twijfels om ook een bij De Maanwacht te gaan kijken, maar ik zie bij hun nog niet direct nestplanningen ofzo staan, en ik weet ook niet op welke manier zij hun puppy's 'verdelen' (bij les bétulacées kiezen zij welke puppy naar wie gaat, die manier vind ik ook wel het fijnst), maar ik denk dat zij hun klanten zelf laten kiezen? Ik heb het ze nog nooit letterlijk horen zeggen maar van wat ik ooit eens gehoord heb op een van hun demo's kwam het zo over. Maar ik had eigenlijk nog een vraagje aan jullie; hebben jullie ervaring met studeren en het houden van een hond? Ik ga misschien eerst wel een tussenjaar nemen (om dan misschien halftijds gaan werken als de hond wat ouder is) en daarna ga ik waarschijnlijk orthopedagogie studeren. Maar voornamelijk van vrienden en soms ook familieleden krijg ik daar nogal commentaar op. x) Dus ik ben eigenlijk wat aan het rondkijken naar mensen die hier ervaring mee hebben.  "

 Ja hoor, ik heb ervaring met studeren en het hebben van een hond. Wat wil je weten?

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Eigenlijk simpelweg of het echt moeilijk is om het samen te combineren? Ook of er dingen zijn waar je meer rekening mee moet houden en dergelijke. Woonde je ook nog bij je ouders thuis of woonde je al alleen? 
Ik zat er misschien aan te denken om eventueel ook nog een hond uit het asiel te adopteren zodat ze niet helemaal alleen zijn de dagen dat ik wat langer zou moeten studeren/werken. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Wat gek eigenlijk! Ik vindt beide leuk, maar de Hollander spreekt mij aan juist omdat ze rustiger zijn, met verschillende fokkers gesproken en deze ervaren hetzelfde, vandaar dat ik voor de HH ben gegaan, En vergeleken alle mechelaars in de buurt hier is mijn hond echt zeer relaxed. Ze is nooit zenuwachtig of angstig wat ik bij 9 vd 10 mechelaars wel zie.. Maar het zal er wel aan liggen uit welke lijnen ze komen dan? 

honden page profiel bentebente

Ik zou er geen hond bijnemen, al helemaal geen herplaatser én een pup. 

 

Studeren en één hond is goed te combineren, maar twee is wel heel veel. Twee keer zoveel eten, dierenartskosten etcetera.

honden page profiel Indy haar bazin.Indy haar bazin.

honden foto van Indy haar bazin.

" Eigenlijk simpelweg of het echt moeilijk is om het samen te combineren? Ook of er dingen zijn waar je meer rekening mee moet houden en dergelijke. Woonde je ook nog bij je ouders thuis of woonde je al alleen? Ik zat er misschien aan te denken om eventueel ook nog een hond uit het asiel te adopteren zodat ze niet helemaal alleen zijn de dagen dat ik wat langer zou moeten studeren/werken.  "

 Ik woonl wel samen met mn partner) toen de hond in huis kwam. Er is oppasmogelijkheid wanneer de hond langer dan vier uur alleen zit. Verder doe ik veel met dr, bijna al mn vrije tijd gaat naar mn hond. 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

" Eigenlijk simpelweg of het echt moeilijk is om het samen te combineren? Ook of er dingen zijn waar je meer rekening mee moet houden en dergelijke. Woonde je ook nog bij je ouders thuis of woonde je al alleen? Ik zat er misschien aan te denken om eventueel ook nog een hond uit het asiel te adopteren zodat ze niet helemaal alleen zijn de dagen dat ik wat langer zou moeten studeren/werken.  "

 

Voor mij was het niet moeilijk in elk geval, maar ik had dan wel een "couch potatoe" hondenras uitgezocht die met 3 blokjes om ook genoeg heeft en ik woonde ook nog eens bij mijn ouders die regelmatig konden ondersteunen door bv tussen de middag met de hondjes te wandelen. Mijn eerste hondje kwam in mijn 2e studiejaar en mijn 2e hond kwam er bij in mijn 3e jaar. Wel had ik bijzonder weinig contacturen, maar zo'n 1,5 dag per week, dat scheelde veel.

 

De kosten zijn wel zeker iets om rekening mee te houden, een hond is DUUR! duurder dan je zou verwachten. Ik had nog mazzel dat ik studiefinanciering kreeg en had ook een bijbaantje, en ik was ook nog eens een verwend nest met ouders die mijn studiegeld betaalde aan school. Zodoende had ik ruimschoots geld om dierenarts tripjes (die je vast en zeker zult krijgen) en ook goed voer te betalen. 

 

Weet niet of je verder nog vragen had? Er zitten best veel mensen hier op het forum die een hond hebben genomen tijdens de studie, voor zover ik hoor is het bij hun allen prima gegaan, zolang je maar weet waar je aan begint  

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik heb mijn beide huidige honden aangeschaft tijdens mijn studies (bachelor opleiding). Ging prima. Ik deel wel de kosten met mijn vriend (honden zijn van ons beide). Tijd genoeg voor pups (bij mijn opleiding). Komt er nog eens bij dat ik ook een paard moest onderhouden tijdens mijn studies (nu nog steeds). Dus financieel zeker te doen! 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Hmnn misschien is twee honden in één keer misschien inderdaad niet het beste idee als ik nog geen vast werk heb. 
Wel leuk om jullie ervaringen zo allemaal te lezen. :) Dan is het uiteindelijk toch nog niet zo negatief als veel mensen laten blijken. 

Ik heb verder eigenlijk niet echt nog vragen, toch bedankt. ^^ 

 

@Sheltieduo_; fijn om te horen, ik heb ook een paard! Momenteel betaal ik nog niet zelf maar dat zal ook ooit moeten gebeuren. Werkte je ook tijdens je studie dan of kwam je gewoon rond via financieringen? 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Hmnn misschien is twee honden in één keer misschien inderdaad niet het beste idee als ik nog geen vast werk heb. Wel leuk om jullie ervaringen zo allemaal te lezen. :-) Dan is het uiteindelijk toch nog niet zo negatief als veel mensen laten blijken. 
Ik heb verder eigenlijk niet echt nog vragen, toch bedankt. ^^ 
 
@Sheltieduo_; fijn om te horen, ik heb ook een paard! Momenteel betaal ik nog niet zelf maar dat zal ook ooit moeten gebeuren. Werkte je ook tijdens je studie dan of kwam je gewoon rond via financieringen?  "

 Ik werkte 1 dag per week bij mijn moeder in de zaak en in de vakantie s werkte ik ook. 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^