Heb ik het goed aangepakt?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

Aangezien ik niet eerder in deze situatie heb gezeten wil ik toch even vragen aan diegenen die dat misschien wel vaker hebben ervaren of ik de volgende situatie goed heb aangepakt. Het is een lang verhaal dus hou je vast!

 

Het is als volgt: Badje en ik waren op een omheind speelveld. Badje daagde een husky uit die wel met hem wou spelen. Volgens zijn baasje speelde die hond niet zoveel met andere honden omdat de meeste honden niet zo ruw wilden spelen als zijn hond deed. Hij had Badje idd flink vast bij zijn nek ed. Ik word stiekem altijd wel een beetje ongemakkelijk van honden die ruw spelen maar ik heb altijd de insteek gehad: zolang mijn hond geen signalen geeft dat hij dat niet leuk vindt laat ik hem gaan. Hij weet zelf of hij dat leuk vindt of niet, zo niet dan grijp ik in, maar ik ga hem niet een speelkwartier onthouden omdat ik vind dat hij het niet leuk moet vinden.

 

Het ging verder ook prima, de hond was ruw maar Badje sprong gewoon vrolijk mee. De baas van de husky zei nog dat zijn hond loslaat als de ander aangeeft dat het pijn doet en ze speelden om het bankje heen waar wij zaten dus we zaten ernaast om het in de gaten te houden. Niet veel later ging het opeens fout; de husky ging - eigenlijk zonder aanleiding - van speels happen opeens over in vals bijten en schudden. Badje piepte/blafte (dat hele hoge blaffen wat wil zeggen 'je doet me pijn laat los eikel') een aantal keer flink. Ze stonden op dat moment naast de baas van de husky die zijn hond sommeerde los te laten. Ik denk dat we allebei op dat moment dachten: ok, ze hebben de grens gevonden, de husky weet nu ook dat hij te ver is gegaan en daarmee is het afgedaan. Alleen dat was niet zo, de husky ging direct nog 2 keer terug. Ik rende natuurlijk meteen om het bankje heen en stak mijn hand ertussen (ik weet het, dom, maar ik heb liever dat hij mijn hand grijpt dan Badje en in dit geval was het een reden voor de hond om juist niet meer te bijten omdat hij nu niet meer bij Badje kon komen, mij aanvallen had hij geen interesse in) en de eigenaar van de husky pakte zijn hond vast.

 

Ik pakte Badje bij zijn halsband en haalde hem achter het bankje vandaan terwijl de baas van de husky zijn hond achter het bankje vasthield. Ik moest Badje vasthouden want hij is het soort hond wat gewoon verder wil spelen met de hond die hem aanvalt, dus hij wou al vrolijk weer op de husky af gaan. De husky maakte verder geen aanstalten om weer naar Badje te gaan en toen zijn baas hem liet lopen liep hij van ons weg en ging hij achter een boom staan kijken. Ik bleef Badje vasthouden want die wou nog steeds spelen. De husky kwam uiteindelijk weer terug naar zijn eigenaar (die weer naast mij op de bank zat) en die gaf mijn hond en de zijne een koekje. Ze zaten praktisch wang aan wang te wachten op dat koekje en er was ook geen narigheid meer tussen de twee. Ik hield Badje nog wel vast want ik wou niet het risico lopen dat hij er weer op af ging en de husky weer begon.

 

Niet veel later liep de husky met eigenaar weer van het veld af en liet ik Badje weer los om nog even te spelen met de andere hondjes op het veld. Na een minuut of 10 zijn wij ook vertrokken. Ik hoopte dat Badje geen/zo min mogelijk nare herinneringen overhield aan het gebeuren door het zo aan te pakken (niet hysterisch worden, Badje bij me houden en de husky even zijn ruimte geven, de husky niet bij Badje weghouden zolang hij niet vals deed en niet meteen het veld verlaten), maar eenmaal thuis vraag ik me af of ik niet anders had moeten reageren. Dat komt mede doordat ik eenmaal thuis langzaam wat wondjes begon te vinden (ik had hem op het veld en onderweg nog wel onderzocht maar het bloed heeft er heel lang over gedaan om door zijn vacht heen te komen dus zag ik eerst niets) en ik me af begon te vragen of Badje zich wel door mij beschermd voelt... Hij heeft namelijk niet de gewoonte om op zo'n moment naar mij toe te komen (dat heeft hij maar één keer gedaan), hoewel hij zich ook niet echt lijkt te beseffen dat de situatie 'gevaarlijk' is want hij wil dus gewoon terug om verder te spelen. Had ik grotere stampij moeten maken? Had ik meteen moeten vertrekken? Had ik de husky niet meer bij Badje in de buurt moeten laten komen om dat koekje te halen? 

 

(Ik heb overigens zijn wondjes schoongemaakt met wat water en er betadine op gedaan, hij reageert er niet op en de wondjes bloeden ook niet meer maar ik hou ze natuurlijk in de gaten. Ze waren niet groot dus hechten lijkt me niet aan de orde maar een ontsteking kan natuurlijk nog komen.)

Roos (Gast)

Hi Lissa, denk dat je het goed hebt gedaan hoor. Rustig blijven en het vooral niet laten escaleren. Wel zou ik de volgende keer me afvragen of je wil dat jouw hond met dat soort honden speelt. Ik doe dit niet omdat ik niet wil dat mijn hond 'aso' leert spelen. Gaat het te hard dan grijp ik in en doe mijn hond aan de lijn. Is het een hond die ik ken en waarvan ik weet dat hij niet leuk speelt dan houd ik mijn hond gewoon aan de lijn. Kan me voorstellen dat andere hier een andere mening over hebben maar opvoeden is ook iets persoonlijks en je moet doen waar jij en je hond je prettig bij voelen. 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Moeilijk iets te zeggen over het 'spel' tussen de 2 en waarom de Husky besloot jouw hond harder aan te pakken.Ik heb niet gezien hoe het mis ging.

 

Wat ik wel lees uit jouw verhaal is dat Badje wat moeite heeft met stoppen, gezien hij ook nog terug wil ook al laat een hond zéér duidelijk merken dat hij niet meer wil.

Samen met dat de Husky graag ruw speelt en Badje daar niet aan onder doet, kun je dit verwachten.

 

Ik was al klaar geweest met het lang vasthouden van het nekvel tijdens het spelen, daar gaat het al harder.

 

Mensen praten altijd over spelende honden, maar ze zijn toch aan het kracht meten.

Hoe harder en ruwer de honden met elkaar 'spelen' hoe meer kans op een ruzie.

Ergens kan er in dit 'spel' een hond net iets harder gaan happen, waardoor de ander zich getriggerd voelt om er ook harder in te gaan.
En het harder spelen en door laten spelen op deze manier ,maakt ook dat er geen hond stopt! Pas als er 1 dus zoveel stress ondervindt en harder hapt en er ruzie van komt stopt het.

 

Vaak is het zelfs zo dat er wel 1 stopt, maar die ander er direct weer op springt en die ander niet eens de kans heeft om te stoppen, dit kan al gebeuren na een paar minuutjes en dan blijft degene die al wilde stoppen ook maar door rennen en 'spelen' omdat deze niet kan stoppen op deze manier.Baasjes blijven ook stilstaan,waardoor de honden ook op die plek blijven en niemand uit de situatie kan of wordt gehaald.

 

 

Wat je zelf al aangeeft, zou ik het ook niet goed vinden dat de honden dan vlak naast elkaar nog een koekje krijgen, jullie kennen beide elkaar honden niet...dus je weet ook niet of de ander eventueel voernijd heeft en het zo weer goed mis kan gaan.

 

Ik was ook al weg gegaan na dit voorval en had hem niet meer verder laten spelen met nog meer honden, omdat hij met het spelen met de Husky al genoeg adrenaline heeft aangemaakt en ik dit eerst zou laten zakken door samen verder te wandelen en wat lekker te laten zoeken in het gras.En dan naar huis.


Maar maak je niet te druk hoor (voor nu en over mijn 'commentaar') iedereen maakt (beginners) fouten en moet soms door schade en schande leren. Goed dat je je achteraf af vraagt of alles wel goed is gegaan en of je goed hebt gehandeld of wat een ander zou hebben gedaan.

 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Heb je deze link al eens gelezen/ voorbij zien komen?

http://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/wat-kan-er-mis-gaan-tijdens-spel.php

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

ik vind dat je het heel goed hebt gedaan.

Het kan evengoed dat jouw hondje niet van stoppen wou weten en dat de hus een beetje feller heeft gehapt (noem ik zelfs niet bijten) om hem wat af te remmen.

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Ik denk dat die husky niet in orde was. 

Een andere hond grijpen en schudden klinkt niet als het gedrag dat een husky normaliter vertoont.  

Als het nou een roedel was waar die husky bij hoorde was het een ander verhaal . Maar Hussen communiceren doorgaans hartstikke duidelijk. 

 

Ik zou dan eerder denken dat het een malamute was

 Die staan er om bekend niet altijd even lief te zijn tegen andere honden. 

 

Wat betreft de eigenaar van die husky die heeft een bord voor zijn kop dat die niet ingreep.  Die heeft wss ook geen idee waar die mee bezig was anders had hij zijn husky allang uit die situatie gehaald.  

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Ik was ook al weg gegaan na dit voorval en had hem niet meer verder laten spelen met nog meer honden, omdat hij met het spelen met de Husky al genoeg adrenaline heeft aangemaakt en ik dit eerst zou laten zakken door samen verder te wandelen en wat lekker te laten zoeken in het gras.En dan naar huis.
  "

 Ik heb hier wel over getwijfeld, of ik niet beter meteen weg kon gaan. Maar ik was ergens bang dat hij dan misschien zou denken 'oh er is iets mis' terwijl hij nu hopelijk de kans heeft gekregen om een wat positievere afloop te ervaren. Als de husky boos/aanvallend was gebleven was ik wel weggelopen, maar ik dacht; nu ervaart hij hopelijk dat het daar nog steeds wel leuk kan zijn. Ik wil niet dat hij voortaan bang is van husky's of dat veld ofzo. Maar dat is dus ook wel waar ik over twijfel, ook omdat ik dus nooit echt in die situatie heb gezeten (en zeker niet met deze hond) dus ik weet niet hoe ik het met hem het beste kan doen. 

 

Je link is trouwens heel interessant!

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" ik vind dat je het heel goed hebt gedaan.
Het kan evengoed dat jouw hondje niet van stoppen wou weten en dat de hus een beetje feller heeft gehapt (noem ik zelfs niet bijten) om hem wat af te remmen. "

 Dat dacht ik zelf in eerste instantie ook, maar ik snap niet zo goed waarom de husky dan 3x achter elkaar zo fel moet bijten terwijl Badje toen al was gestopt met spelen en flink lag te piepen. Dan moet één keer genoeg zijn toch? Je bijt, de andere hond stopt, en klaar. Dan ga je niet twee keer terug terwijl je baas zegt dat je moet stoppen lijkt me. En hij had hem echt goed vast en was aan het schudden, dat vond ik ook geen waarschuwing... 

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

"  Dat dacht ik zelf in eerste instantie ook, maar ik snap niet zo goed waarom de husky dan 3x achter elkaar zo fel moet bijten terwijl Badje toen al was gestopt met spelen en flink lag te piepen. Dan moet één keer genoeg zijn toch? Je bijt, de andere hond stopt, en klaar. Dan ga je niet twee keer terug terwijl je baas zegt dat je moet stoppen lijkt me. En hij had hem echt goed vast en was aan het schudden, dat vond ik ook geen waarschuwing...  "

 het was ook geen waarschuwing. Een grom is een waarschuwing. Happen is gewoon aanvallen. Die husky had het echt gemunt op badje om m een lesje te leren.

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Ik denk dat die husky niet in orde was. 
Een andere hond grijpen en schudden klinkt niet als het gedrag dat een husky normaliter vertoont.  
Als het nou een roedel was waar die husky bij hoorde was het een ander verhaal . Maar Hussen communiceren doorgaans hartstikke duidelijk. 
 
Ik zou dan eerder denken dat het een malamute was
 Die staan er om bekend niet altijd even lief te zijn tegen andere honden. 
 
Wat betreft de eigenaar van die husky die heeft een bord voor zijn kop dat die niet ingreep.  Die heeft wss ook geen idee waar die mee bezig was anders had hij zijn husky allang uit die situatie gehaald.   "

 Het zag er niet uit als een malamute maar het zou een kruising kunnen zijn geweest, ik ben niet zo heel erg thuis in alle hondenrassen vrees ik  Maar ik denk dat de eigenaar van die husky/malamute/kruising niet eerder zo'n hond heeft gehad, hij was er in ieder geval nogal over aan het opscheppen hoe hij in docu's over wolven zijn hond herkende, dat vond ik niet klinken als iemand die heel veel ervaring had met het ras

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

"  Het zag er niet uit als een malamute maar het zou een kruising kunnen zijn geweest, ik ben niet zo heel erg thuis in alle hondenrassen vrees ik  Maar ik denk dat de eigenaar van die husky/malamute/kruising niet eerder zo'n hond heeft gehad, hij was er in ieder geval nogal over aan het opscheppen hoe hij in docu's over wolven zijn hond herkende, dat vond ik niet klinken als iemand die heel veel ervaring had met het ras "

 euhm nee dat is idd gewoon iemand die er geen bal verstand van heeft en stoer wilt doen. ik heb nu mijn derde poolhond. En ik leer nog elke dag bij over ze. 

En hun gedrag is in geen velden en wegen te vergelijken met een wolf. 

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Als je een beetje in de buurt woont wil ik best een keertje met je wandelen hoor.  De mijne is juist ontzettend conflict vermijdend. 

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Als je een beetje in de buurt woont wil ik best een keertje met je wandelen hoor.  De mijne is juist ontzettend conflict vermijdend.  "

 Lief! Ik woon op het moment net over de grens met Duitsland maar ik ga binnenkort waarschijnlijk verhuizen richting Gelderland

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Of het een Husky was of niet kun je weten door de kleur ogen..een Malamute heeft nooit blauwe ogen.

(maar er bestaan natuurlijk wel Husky's met 2 bruine ogen)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Bij goed spel, zie je een rol verdeling, de ene keer de een boven of voor en vervolgens rollen omgedraaid.

Is een hond steeds de onderste, is het spel niet in evenwicht. Dan zou ik mijn hond uit het spel halen.

Ook zijn er meestel pauzes bij goed spel, even rust en hup, weer gaan.

 

Spanning, loopt op tijdens spel, is er een pauze, komen ze weer even tot rust.

Gaan ze door, blijft de spanning oplopen.

 

Spel liep waarschijnlijk te hoog op en dan loopt de emmer over.

 

Je kan niet de schuld geven aan de husky, er zijn 2 honden betrokken, het is een samenloop.

Je hond heeft wel wondjes, de husky beet kennelijk niet zachtjes, dat vind ik minder prettig.

 

 

Ik had de andere eigenaar geen voertje laten geven, het is gewoon niet handig om van een ander voer aan te laten nemen. Je wilt dat eigenlijk niet.

Vind de timing ook niet handig. Ze kunnen door het voer dicht bij elkaar komen, terwijl ze nog opgefokt zijn. Zo kunnen ze hun grens weer overgaan

 

Beter de volgende keer gelijk weg lopen, mocht er weer zo iets gebeuren.  Je hond zit nog hoog in de opwinding, de emmer loopt zo over. Dat koppie moet even rust.

 

Ook goed opletten, dat de opwinding niet te hoog wordt, korter laten spelen, even rust tussendoor, als ze dat zelf niet doen.

Dan kan er ev weer gespeeld worden.

 

Hou zijn temperatuur goed in de gaten, helaas juist kleine gaatjes, die weinig vloeden, kunnen voor een infectie zorgen. Als hij sloom wordt, niet wilt eten of drinken, koorts heeft, gelijk de da bellen.

Je kan nog een paar keer, met een goed nat watje soppen.

 

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

" Of het een Husky was of niet kun je weten door de kleur ogen..een Malamute heeft nooit blauwe ogen.
(maar er bestaan natuurlijk wel Husky's met 2 bruine ogen) "

 dat is onzin. Er lopen wel degelijk mallen met blauwe ogen rond. Alleen dat zijn mallen zonder stamboom. 

Het is ook slechts een enkeling die blauwe ogen hebben.  

En als het een kruising was valt er ook nog wel een hoop te verklaren. Want jij zou mijn hond in de eerste opslag ook een husky verklaren. Maar hij is een kruising malamute. 

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

" Of het een Husky was of niet kun je weten door de kleur ogen..een Malamute heeft nooit blauwe ogen.
(maar er bestaan natuurlijk wel Husky's met 2 bruine ogen) "

 

 

dat is onzin. Er lopen wel degelijk mallen met blauwe ogen rond. Alleen dat zijn mallen zonder stamboom. 

 

Het is ook slechts een enkeling die blauwe ogen heeft.  

 

En als het een kruising was valt er ook nog wel een hoop te verklaren. Want jij zou mijn hond in de eerste opslag ook een husky verklaren. Maar hij is een kruising malamute. 

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

"  
 
dat is onzin. Er lopen wel degelijk mallen met blauwe ogen rond. Alleen dat zijn mallen zonder stamboom. 
 
Het is ook slechts een enkeling die blauwe ogen heeft.  
 
En als het een kruising was valt er ook nog wel een hoop te verklaren. Want jij zou mijn hond in de eerste opslag ook een husky verklaren. Maar hij is een kruising malamute.  "

 Volgens mij is een kruising dan toch een kruising en geen Malamute.

Een volbloed Malamute heeft geen blauwe ogen,dus geen onzin.

 

Geen idee wat ik jouw hond zou 'verklaren', ik ken het beestje niet v van dichtbij.

honden page profiel Dit account is niet meer in gebruik. Dit account is niet meer in gebruik. 3 doggies

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

"  Volgens mij is een kruising dan toch een kruising en geen Malamute.
Een volbloed Malamute heeft geen blauwe ogen,dus geen onzin.
 
Geen idee wat ik jouw hond zou 'verklaren', ik ken het beestje niet v van dichtbij. "

 een malamute kan wel blauwe ogen hebben. Maar het is een fout. En wordt dus niet geaccepteerd in de papieren. Net als dat het wooly vachttype ook een fout is. 

honden page profiel Lissa en BadaloniusLissa en Badalonius

honden foto van Lissa en Badalonius

" Of het een Husky was of niet kun je weten door de kleur ogen..een Malamute heeft nooit blauwe ogen.
(maar er bestaan natuurlijk wel Husky's met 2 bruine ogen) "

 Oh dan was het een Husky want hij had 2 superblauwe ogen :P nuja, niet dat het uitmaakt of het nou een husky was of een malamute of een kruising, wat mij betreft had hij roze ogen gehad dat had de zaken toch niet anders gemaakt 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief* 3 doggies

Wat maakt het uit of het een malamute of husky was, het was gewoon een etterbak die jouw lief hondje heeft gebeten

 

Je hebt goed gehandeld hoor, je kan ook niet alles voor zijn en al doende leert men. Onze boxer was ook zo'n dolle die, zelfs als hij aan zijn nekvel door een weiland werd gesleurd, daarna toch er weer vrolijk op de hond af wou om te spelen. En dan gaat het wel eens mis. Op een gegeven moment weet je prima welke honden leuk spelen en welke minder leuk. Dan mijdt je die gewoon, tot Badalonius (geweldige naam!) groot genoeg is om te snappen waar hij wel en niet mee kan spelen.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^