Verhuizen, hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MoiraMoira

honden foto van Moira

Volgend jaar gaan we verhuizen en als het meezit in december al, ligt eraan hoe snel de verkopers een ander huis vinden. Eindelijk een grote mensen huis (zo zien we een huis met een tuin haha, wonen nu nog in een portiek woning). Senna kan prima alleen zijn, wat natuurlijk een verademing is, maar we willen de verhuizing met haar wel goed aanpakken.


In het huis waar we nu nog wonen is alles gelijkvloers en heeft ze ook de mogelijkheid om in de slaapkamer te komen. Dadelijk is de slaapkamer een verdieping hoger en willen we haar eigenlijk beneden houden. Dit zodat ze geen trappen meer hoeft te lopen, we meer privacy in de slaapkamer hebben en als ze verhaard een verdieping minder uitvoerig hoeven schoon te maken.


We willen dit zo goed mogelijk begeleiden. Zeker ook het alleen laten in een nieuw onbekend huis. Maar ook alleen slapen beneden. Heeft iemand tips, ervaringen (positief of negatief), waar we van kunnen leren of proberen?


We horen het graag!


honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik zou nu al beginnen met de slaapkamerdeur dicht te houden voor haar, dan is t straks niet zo veel in 1 keer.

 

Hou er rekening mee dat je het alleen zijn straks weer opnieuw moet opbouwen.

 

Verder zo veel mogelijk naar t nieuwe huis en de omgeving gaan.

honden page profiel MoiraMoira

honden foto van Moira

Dank je wel voor je reactie! We gaan proberen haar uit de slaapkamer te houden dat is wel een goed idee. We hebben het eerder geprobeerd, maar opgegeven omdat ze met haar poten de schuifdeuren open krijgt van de slaapkamer. Een paar keer een stoel voor gedaan, maar die schoof ze opzij. Van de andere kant een barricade maken is best lastig, maar hebben het eerlijk gezegd snel opgegeven.


We gaan haar dit weekend uitlaten in de nieuwe omgeving :-)

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Wat voor ras is je hond? Ik kan t op je profielfoto niet goed zien.

 

Ik heb keeshonden, die hadden vooral moeite met alle nieuwe geluidjes. Dat heeft zeker een half jaar geduurd voor dat ze niet meer blaften op 'gewone' dingen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Je zou ook de schuifdeuren open kunnen houden en er een puppyren voor zetten als afscheiding. En dan de schuifdeur steeds verder dicht.

 

honden page profiel MoiraMoira

honden foto van Moira

Senna is een Zwitserse Witte Herder. Puppyren is een goed idee! We hebben nog zo'n tussenschot. Ze is wel erg waaks. De postbode eet ze bij wijze van spreken op als die post door onze deur heen gooit en als de bel gaat, slaat ze altijd aan. Maar moet eerlijk bekennen dat we dat niet als vervelend ervaren en het waakse wel een prettig idee vinden. Zeker in een beneden huis dadelijk. Alleen moet dit niet doorslaan bij elk geluid, ook al is het begrijpelijk omdat dadelijk alles nieuw en spannend is.


Hoe heb je het blaffen uiteindelijk afgeleerd? Of is dit vanzelf gegaan toen ze eenmaal gewend waren?

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Senna is een Zwitserse Witte Herder. Puppyren is een goed idee! We hebben nog zo'n tussenschot. Ze is wel erg waaks. De postbode eet ze bij wijze van spreken op als die post door onze deur heen gooit en als de bel gaat, slaat ze altijd aan. Maar moet eerlijk bekennen dat we dat niet als vervelend ervaren en het waakse wel een prettig idee vinden. Zeker in een beneden huis dadelijk. Alleen moet dit niet doorslaan bij elk geluid, ook al is het begrijpelijk omdat dadelijk alles nieuw en spannend is.


Hoe heb je het blaffen uiteindelijk afgeleerd? Of is dit vanzelf gegaan toen ze eenmaal gewend waren? "

 Elk geluid steeds verklaard of laten zien waar t vandaan kwam. En na verloop van tijd leren ze dan alles.

 

Alleen de deurbel blijft lastig. Die heb ik er meestal uit.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Een verhuis is best een ingrijpende gebeurtenis voor honden. Er zijn honden die het er echt wel moeilijk met hebben.

Dus, ook al heb je ze niet graag meer in de slaapkamer ginder, is het eigenlijk toch niet de moment om ze daar niet meer toe te laten.

Als je het er voor over hebt kan je tijdelijk beneden kamperen, tot ze voldoende vertrouwd is met de nieuwe woning.

 

Mensen hebben dan ook meestal de gewoonte om opnieuw in te richten, misschien zelfs nieuwe meubelen. Alles lekker wassen en schrobben voor in het nieuwe huis. Met als gevolg dat de hond zijn volledig vertrouwde omgeving kwijt is. Zijn veilige thuishaven, poef zomaar weg.

 

Dus elke moment dat je naar de nieuwe woning gaat om iets te regelen of te behangen oid. Neem steeds de hond mee. Een deken met vertrouwde geur om op te gaan liggen. Een heerlijk groot stuk gedroogde kophuid om op te kauwen.....

Snuffelen en lekkere stukjes gedroogd vlees in de nieuwe tuin gaan zoeken tussen de grassprieten...... 

honden page profiel MoiraMoira

honden foto van Moira

Goedemorgen Eliane,

Bedankt voor je reactie! Wij zullen ook dadelijk veel nieuwe spullen hebben, vooral omdat we groter gaan wonen en veel inbouwspullen hier achter laten. Hierdoor zal er veel nieuw voor haar zijn.


Het idee was om haar in het begin juist niet zo veel mee te nemen, omdat we alleen gaan verven en het dan niet praktisch is vanwege de haren die misschien in de verf gaan zitten, maar we haar ook van de muur willen houden. En we gaan een vloer leggen. Maar we kunnen haar wel meenemen met schoonmaken! Zal dan indd haar kleedje meenemen en een heerlijk bot.


Beneden kamperen zal geen probleem zijn. Vind het wel lastig in te schatten, wanneer het moment is om dan boven te gaan slapen. Dadelijk is ze gewend aan het feit dat we beneden slapen? Hopelijk helpt het al mee als ze dadelijk in dit huis niet meer in de slaapkamer slaapt.

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes 3 doggies

honden foto van annette & de boefjes

Wij zijn ook net verhuisd en het was voor onze honden ook erg raar. Wij hadden helaas niet de mogelijkheid om het huis eerst op te frissen voor we erin trokken ivm de afstand. Het was dus pats,boem in een keer allemaal vreemd. Ik heb zelf een aantal weken vrij genomen om het alleen zijn weer helemaal op te bouwen. Dat gaat gelukkig heel goed, ik kon na een week de stapjes al wat groter maken en kan ze nu , na drie weken al een paar uurtjes alleen laten

Anoniem (Gast)

Hier probleemloos verhuisd en niets gemerkt aan de honden. Denk dat je je er niet te druk over moet maken want dat pikken ze meer op dan het verhuizen zelf. Maar mijn honden zijn ook gewend om mee op vakantie te gaan en overal te logeren. Dus dat scheelt ook wel. En hier heb ik ze gewoon vanaf het begin  geleerd dat ze de trap niet op mogen. Ging ook prima. 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

" Goedemorgen Eliane,

Bedankt voor je reactie! Wij zullen ook dadelijk veel nieuwe spullen hebben, vooral omdat we groter gaan wonen en veel inbouwspullen hier achter laten. Hierdoor zal er veel nieuw voor haar zijn.


Het idee was om haar in het begin juist niet zo veel mee te nemen, omdat we alleen gaan verven en het dan niet praktisch is vanwege de haren die misschien in de verf gaan zitten, maar we haar ook van de muur willen houden. En we gaan een vloer leggen. Maar we kunnen haar wel meenemen met schoonmaken! Zal dan indd haar kleedje meenemen en een heerlijk bot.


Beneden kamperen zal geen probleem zijn. Vind het wel lastig in te schatten, wanneer het moment is om dan boven te gaan slapen. Dadelijk is ze gewend aan het feit dat we beneden slapen? Hopelijk helpt het al mee als ze dadelijk in dit huis niet meer in de slaapkamer slaapt. "

 Goedemorgen.

Ik veronderstel dat jullie niet gelijk alle kamers op hetzelfde moment gaan schilderen? Tenzij je een hele grote familie hebt en ieder een kamer voor zijn rekening neemt  

 

Zoals ik al zei, er zijn honden die echt wel problemen hebben met een verhuis. En er zijn er evengoed die er heel makkelijk in zijn. Andere ontwikkelen dan weer verlatingsangst.... Het is echt heel individueel.

Je kan bvb de kamer waar geschilderd wordt mogelijk met een kinder veiligheidshekje afmaken. Zo zijn jullie toch duidelijk zichtbaar en aanwezig. 

 

Wat het "logeren" beneden betreft en het naar boven verhuizen. ook dat is weer zeer individueel. Zwitsere herders staan er voor bekend onzeker te zijn (ook dat varieert weer van hond tot hond). Heeft zij hier veel last van?

Ze gaat het uiteindelijk ook zelf aangeven, dmv haar gedrag, tijdens de werken en nadien bij de verhuis. Ook het daar alleen laten als jullie er definitief wonen zal weer best opnieuw moeten opgebouwd worden. De eerste (test) moment dat ze daar effe alleen gelaten wordt kan je eigenlijk best effe filmen. Dat gaat jullie al ontzettend veel vertellen. En weet je ook beter in welke richting je het best aanpakt.

 

Trouwens veel succes met de nieuwe woonst en sterkte met de verhuis 

 

 

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi 3 doggies

honden foto van Koning Obi

Bij Obi ging het redelijk probleemloos. Wij verhuisden uit het ouderlijk huis weg (vrijstaand, grote tuin) naar ons eigen huis (ook vrijstaand, gemiddelde tuin). Verder was de situatie wel gelijk. Obi mocht in het oude huis ook niet naar boven, hier ook niet. Toen wij nog gingen klussen in het huis ging Obi al mee. In het begin was het wat vreemd en heeft hij wel eens gemarkeerd gewoon tegen de verhuisdozen aan. Maar steeds vaker meegenomen op een gegeven moment rook hij zichzelf er al. Lagen zijn spulletjes daar ook al. Stuurden we hem naar zijn plekje etc. Snachts is eigenlijk meteen de eerste keer goed gegaan. Geen gejammer... Maar hij was dit wel zo gewend. Niets gesloopt ook. 

honden page profiel MoiraMoira

honden foto van Moira

Annette wat fijn dat dat zo snel allemaal goed gegaan is, dat hopen wij ook mee te maken! We zullen zelf ook een aantal extra vrije dagen eraan vast plakken om het alleen zijn in het nieuwe huis te laten wennen.


Eliane, Senna is gelukkig niet zo onzeker. Alleen bij een grote groep honden of in het donker buiten kan ze dat wel eens hebben. Voor de rest is ze juist super nieuwsgierig en moet altijd als eerste iets onderzoeken. Ook naar vreemden is ze niet terughoudend. Haha bedankt, we zullen het denk ik nodig hebben. Na al dat geregel hopen we jarenlang niet meer te hoeven verhuizen.

Wat fijn dat Obi niets gesloopt heeft en dat het zonder gejammer ging. Hoe oud was Obi toen?

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

" Annette wat fijn dat dat zo snel allemaal goed gegaan is, dat hopen wij ook mee te maken! We zullen zelf ook een aantal extra vrije dagen eraan vast plakken om het alleen zijn in het nieuwe huis te laten wennen.


Eliane, Senna is gelukkig niet zo onzeker. Alleen bij een grote groep honden of in het donker buiten kan ze dat wel eens hebben. Voor de rest is ze juist super nieuwsgierig en moet altijd als eerste iets onderzoeken. Ook naar vreemden is ze niet terughoudend. Haha bedankt, we zullen het denk ik nodig hebben. Na al dat geregel hopen we jarenlang niet meer te hoeven verhuizen.

Wat fijn dat Obi niets gesloopt heeft en dat het zonder gejammer ging. Hoe oud was Obi toen? "

 Obi was 2. 

Volgende forumvraag: Tot elkaar veroordeeld NPO
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^