Welke ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NannaMNannaM

Hoi allemaal, 

Mijn man en ik zijn ons aan het oriënteren welke hond we zouden willen aanschaffen. Ik ben opgegroeid met honden, heel vroeger hadden we Duitse Herders waar mijn vader actief mee trainde, en later hadden we 2 Teckels. Mijn man is helemaal niet opgegroeid met dieren. Ik zal dan ook het meest met de hond gaan doen. We hebben geen kinderen, maar wel een kinderwens. En verder houden we erg van buiten zijn en gaan regelmatig samen naar het bos om te wandelen. Het idee is wel om voor een pup te gaan. 

 

Van de teckels viel het me tegen dat ze niet zoveel will-to-please hadden en bijvoorbeeld nooit met de bal wilden spelen. Ook waren ze behoorlijk blafferig en konden ze moeilijk los omdat als ze een geurtje roken ze bananen in de oren hadden. Dit zou ik in een volgende hond dus graag anders willen zien. 

 

Wat zou ik in een hond zoeken?

-       Rustig in huis maar buiten actief, mits natuurlijk voldoende beweging en uitdaging. Ik zou ook graag willen dat de hond tot hoge leeftijd actief blijft en niet na een paar jaar enorm inkakt en dan achter je aan sukkelt tijdens het wandelen.

-       Hond die het leuk vind om met zijn baas iets te doen en goed trainbaar. De hond moet dus best wel wat will-to-please hebben.

-       Niet te klein, het moet wel echt wat hond zijn maar het hoeft ook geen reus te zijn. Ik zou zeggen het liefst tussen de 40 en 60 cm. 

-       Niet overmatig blaffen.

-       Goed los kunnen lopen en dus niet teveel jacht instinct en anders moet los lopen goed aan te leren zijn. 

-       Mag terug houdend naar vreemde mensen zijn.

-       Geen hond met krullend haar, haar zodat je de ogen niet kunt zien en geen baard. Geen stafford/pitbull of dat soort rassen.

 

 

Wat zou ik een hond willen bieden als hij volwassen is?

-       Gemiddeld rond de 2 uur wandelen per dag. Hierbij ook veel los, er zijn best wel wat stukken vlakbij ons huis waar dat kan. 

-       1 a 2 keer per week hardlopen met de hond ipv een wandeling.

-       1 keer per week cursus op de hondenschool. Hierbij denk ik aan gehoorzaamheid, dog Frisbee en behendigheid.

-       Max. 3 dagen per week dat wij werken en overdag niet thuis zijn. Hond zou dan naar een dagopvang/uitlaatservice gaan zodat hij niet hele dag alleen thuis zal zijn. Uiteraard zal alleen blijven wel worden aangeleerd. 

-       Regelmatig naar het bos voor een lange wandeling.

 

Ik ben helemaal weg van de Aussie vanwege hun will-to-please en trainbaarheid. Maar zou ik ze hiermee genoeg kunnen bieden? Ik wandel en loop af en toe hard met een aussie in de buurt en dat vind ik fantastisch, maar fulltime een aussie in huis hebben is natuurlijk wat anders.

Andere rassen die mij aanspreken is de schotse collie, alleen vind ik die wel erg lang haar hebben en de korthaar vind ik dan weer niet zo mooi.

Een IJslandse hond vind ik ook wel wat, maar die zijn wel erg vocaal en kan ik dan niet qua activiteit net zo goed een aussie nemen? 

Verder spreekt een vizsla me heel erg aan, actief en best wel wat will-to-please. Maar is loslopen dan niet lastiger? Of zijn Vizslas goed te trainen zodat ze niet zomaar achter wild aan gaan?

Welk ras vinden jullie bij ons passen? En hebben jullie tips en ideeën voor ons?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

De aussie kan volgens mij best hoor. Weet dat je met wandelen, hardlopen, fietsen, steppen conditie opbouwt. Dat is niet erg, maar wees je ervan bewust dat een hond niet moe wordt van lopen. Ja, eventjes maar staan misschien een kwartier later weer voor je neus vragend wat de volgende activiteit is.

 

Wat goed is om de hond geestelijk uit te dagen zijn hersenwerkjes. Daarover is op google genoeg te vinden. Of eventuele cursussen als behendigheid, hoopers, schapen/koeien drijven. Iets waar je samen aan het werk bent. Dat geeft voldoening aan een hond.

 

De Vizsla is een jachthond, bedenk je dat jacht er niet uit te krijgen is. Er zal altijd een kans bestaan dat je hond z'n neus achterna gaat. Om aan zijn behoeften te voldoen zul je iets in de jacht moeten gaan doen (dat is mijn mening, maar wellicht kunnen anderen je er toch iets anders over vertellen)

 

De schotse collie heb ik geen ervaring mee, vind ze erg mooi dat wel!

 

Ijslandse hond ken ik verder ook niet.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik dacht eigenlijk meteen aan een Vizsla! Ik heb er vier gekend, ze waren goed trainbaar en gehoorzaam. Loslopen konden ze ook.
Misschien is het een idee om een jachtcursus te gaan doen? Het is wel wat anders dan frisbee of agility maar tijdens een jachtcursus ben je ook leuk en actief bezig met je hond.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een dalmatiër?

Die voldoen eigenlijk wel aan al je eisen.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

.

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Je hebt ook aussie in andere maatvoeringen 

We hebben een fokster hier op het forum.

Die zijn kleiner en iets minder... umhhh ja minder umhhh 

Nou zijn erg leuke hondjes (ooit... zucht)

En iets minder bewerkelijk.

Maar wel gewoon aussie...

Snap je me nog? 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Team border lolly,

Toch nog even een iets betere uitleg

honden page profiel Mirjam, Deeks & SiaMirjam, Deeks & Sia

honden foto van Mirjam, Deeks & Sia

Denk dat een Aussie prima zou passen. Alleen vergeet niet dat een Aussie ook heel vocaal kan zijn. Deeks is niet zo'n extreme blaffer maar Sia is wel een extreme blaffer. Ben hier heel druk op aan het trainen maar ze zal altijd vocaal blijven. Niet voor niets is een Aussie een slimme hond die weet hoe ze de baas moeten bespelen

 

Daarnaast ken ik meer Aussie's die behoorlijk vocaal zijn. Vindt bijvoorbeeld de meeste Border Collie's stiller wat dat betreft. Al zal je ook bij de Border Collie's uitzonderingen hebben.

 

Daarnaast wil ik wel als tip meegeven kijk niet alleen naar de leuke kleurtjes. Ze zijn prachtig maar zijn soms best moeilijk te handelen want er zit best vaak ook een koppige kop op. Ze zijn wel goed trainbaar maar zijn ook bijzonder koppig. Wanneer ze iets in hun kop hebben krijg je dat er niet uit. Wil een Aussie rechts dan gaat hij rechts en dan moet je van goede huize komen om hem te overtuigen dat links een beter is

 

Succes met je besluit, er zijn zoveel leuke hondenrassen wat dat betreft

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Voor wat ik lees (op het vocale na) denk ik dat een Aussie goed zou passen hoor! Hele leuke trainbare honden, maar vergis je niet in de kop die ze hebben. Zijn wel echt honden met karakter.

 

Ander ras waar ik aan moest denken is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Er wordt altijd gezegd dat de Toller de Border Collie onder de Retrievers is. Leuke baasgerichte honden die graag werken en gek zijn op zwemmen.

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Bij mij komt de sheltie boven. Misschien iets kleiner dan je in je hoofd had?

Verder denk ik aan de mini american shepherd? 

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

De vizsla's die ik ken kunnen niet los zonder achter wild aan te gaan :-s.ze dragen zo'n halsband met trilbakje omdat ze anders niet terug komen...

De aussie is zeker wel mogelijk,alleen moet je zeker ook naar de toekomst kijken om te zien hoeveel tyd je ook kan investeren als jullie kinderen willen.ook zijn ze niet altyd super met andere honden.

De schotse collies ken ik als heel rustige honden(koel in het hoofd) en ook heel trainbaar en zacht in de omgang.

De nova scotia is zeker ook een aanrader :-).veel will to please en een leuk retriever karakter.

 

honden page profiel MariekeMarieke

Aussie kan prima joh! Ik heb op jouw schema, met wat meer hondensport erin verwerkt, een border collie uit een werklijn in huis, die dolgelukkig is met ons. 

 

Je zou ook eens kunnen kijken naar de Epagneul Breton / Brittany spaniel. Handzame middelgrote hondjes, super slim, heel trouw en vriendelijk. Zie plaatje onder.

 

Ik zou als ik jou was niet gaan voor een Viszla. Ze zijn prachtig, maar de Viszla's die ik ken hebben weinig will to please, en in de eerste jaren zijn het ongeleide projectielen, met in mijn optiek veeeeel meer (lichamelijke) energie dan een Aussie, zelfs meer dan een border collie 

 

 

 

Anoniem (Gast)

tsja Aussies zijn blafferts. Het is wel af te leren maar zit wel echt in het ras. Verder lees ik vooral over fysiek bezighouden. Mijn Aussies hebben daar minder behoefte aan. We aan nadenken en werken maar ik hoeft er niet uren mee te lopen of fietsen. En koppel aan die will to please ook een hele hoop eigenwijsheid. Mensen maken graag de vergissing dat ze braaf zijn omdat ze zo slim zijn. Maar de eerste jaren heb je er vooral je handen aan vol aan en vraag je je wel eens af waar die will to please precies zit :) Ik vind alles hierboven juist leuk aan het ras. Jij ook? ga er dan vooral voor. Bij jouw beschrijving past trouwens ook prima een border collie. Minder geblaf en meer will to please en een stuk makkelijker trainbaar. Ik raad je vooral aan om bij fokkers langs te gaan. Het liefst ervaren fokkers die meerdere honden hebben en al meerdere nestjes hebben gehad. Die kunnen je goede tips geven. Je kunt ook kijken naar de mini's. Persoonlijk vind ik ze niet mooi maar dat is smaak. En ik ken mini's die zelfs een stuk pittiger zijn dan de grote dus maakt niet de vergissing dat ze makkelijker zijn omdat ze kleiner zijn.

honden page profiel CharlieCharlie

honden foto van Charlie

Als ik zo je "eisenpakket" lees ;-) leek het net of je over onze hond aan het praten was. Wij hebben een groenendaeler. Heerlijk beest, will to please, geen klein hondje, wel wat terughoudend naar mensen, honden vindt ze fantastisch. We doen er gehoorzaamheid mee, hoopers, speuren (mantrailing).

De "baas/vrouwtje" is haar idool. Altijd vrolijk, altijd happy, altijd "in" om iets te doen. Ja wij hebben gebofd met deze groenendaelermeid.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Hollandse herder langhaar?

honden page profiel MariekeMarieke

" Bij jouw beschrijving past trouwens ook prima een border collie. Minder geblaf en meer will to please en een stuk makkelijker trainbaar."

Inderdaad! Wilde ik ook zeggen. Als je iets meer hondensport / mentale training verwerkt in je schema, in plaats van alleen maar grote wandelingen, dan past een border prima. En ze zijn geweldig. 

 

Drie heel grote kanttekeningen daarbij:  

- weet waar je aan begint, het is wel echt meer werk dan een Aussie of een Toller

- 'ze zijn makkelijk te trainen' is zeker niet altijd waar. Bij dit ras moet je er echt voor gaan. Mijne was een ramp tijdens de puppycursus en op straat, omdat ze constant maar afgeleid en overdonderd was door alle prikkels. Na heel veel training is dat goed gekomen, maar dit is geen zeldzaam verhaal onder de Borders. 

- De meeste Borders zijn geen 'andere honden fan'. Dus meegaan met de uitlaatservice zullen ze niet allemaal waarderen. De mijne zou ik er geen plezier mee doen. 

 

Anoniem (Gast)

Nou Marieke ik heb altijd borders gehad en nu Aussies.  Het is echt een misverstand dat Aussies makkelijke borders zijn en helaas de reden dat het nu zo''n modehond aan het worden is. En ook de reden dat ze steeds vaker in asiel opduiken. Er staat niet voor niets in de rasbeschrijving dat het geen beginnershond  is. Dat prikkelgevoelige en niet net andere honden kunnen komt bij Aussies ook veel voor. Sterker nog toen ik een opvang  zocht voor  mijn Aussies zijn ze twee keer geweigerd omdat men slechte ervaringen met het ras had. 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Wat denk je van een Australian Cattle Dog?  Héél erg leuke dieren, houden van actie en toch rustig in huis.   Heel erg vriendelijk naar kinderen en mensen toe.

 

Dit is trouwens Pia, de pup van mijn schoonzus en schoonbroer.  Ze is zeven maanden oud nu.

Anoniem (Gast)

(Vervolg) wat borders in mijn ogen makkelijker op te voeden maakt is dat ze niet eerst het nut van iets moeten  inzien voor ze iets voor je doen. Aussies wel. Ze zijn zelfstandiger en nemen graag zelf beslissingen. Kan in de hondensport  best een uitdaging zijn. Ik vind het ale twee leuke rassen maar wel heel verschillend.

Anoniem (Gast)

Reactie op Martine, ACD's zijn niet standaard vriendelijk naar mens en dier. Ze zijn eerder op hun hoede. Ik heb er verschillende gekend en ik vind ze qua karakter echt wel anders. De open, vrije ACD's, zo heb ik er maar 2 gekend, de rest had allemaal hun gereserveerdheid naar vreemden en andere dieren. Het is een hele zelfzekere hond die een sterke baas nodig heeft. In mijn ogen minder 'huishond' dan een aussie. Ze kunnen ook erg blafferig zijn en hebben heel wat hersenwerk nodig!

honden page profiel MariekeMarieke

" Nou Marieke ik heb altijd borders gehad en nu Aussies.  Het is echt een misverstand dat Aussies makkelijke borders zijn en helaas de reden dat het nu zo''n modehond aan het worden is. En ook de reden dat ze steeds vaker in asiel opduiken. Er staat niet voor niets in de rasbeschrijving dat het geen beginnershond  is. Dat prikkelgevoelige en niet net andere honden kunnen komt bij Aussies ook veel voor. Sterker nog toen ik een opvang  zocht voor  mijn Aussies zijn ze twee keer geweigerd omdat men slechte ervaringen met het ras had.  "

 

Deze persoon zoekt een ras dat past. Ik geef een paar algemene kanttekeningen voor het ras Border Collie, want veel mensen kiezen om de verkeerde redenen voor dit ras. En volgens mij zei ik alleen dat Borders, in het algemeen, meer werk zijn :)

 

Als je het over een ras hebt, dan heb je het al snel over algemene eigenschappen. En over het algemeen hebben Borders iets meer drive dan een Aussie. Elk ras heeft uitschieters. Er zijn ook slome Borders, er zijn ook hyperactieve Aussies. 

 

 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Reactie op Martine, ACD's zijn niet standaard vriendelijk naar mens en dier. Ze zijn eerder op hun hoede. Ik heb er verschillende gekend en ik vind ze qua karakter echt wel anders. De open, vrije ACD's, zo heb ik er maar 2 gekend, de rest had allemaal hun gereserveerdheid naar vreemden en andere dieren. Het is een hele zelfzekere hond die een sterke baas nodig heeft. In mijn ogen minder 'huishond' dan een aussie. Ze kunnen ook erg blafferig zijn en hebben heel wat hersenwerk nodig! "

 Dan is Pia de uitzondering op de regel!  Ze is geweldig!

Hangt misschien ook van de opvoeding af?  Denk je niet?

honden page profiel MariekeMarieke

"  Dan is Pia de uitzondering op de regel!  Ze is geweldig!
Hangt misschien ook van de opvoeding af?  Denk je niet? "

 ACD's zijn geweldig! Lieve, trouwe, heerlijke honden, die je net als Borders en Aussies goed bezig moet houden. En ACD's zijn niet vocaler dan Aussies in mijn optiek :)

 

 

 

 

honden page profiel NannaMNannaM

Bedankt voor al jullie reacties! Hier kan ik wel wat mee. 

Wat betreft de Vizsla twijfel ik inderdaad of die niet meer fysieke uitdaging nodig hebben en minder snel tevreden zijn met mentale uitdaging. Verder vind ik het jacht instinct wel een risico met betrekking tot loslopen. De teckels die wij vroeger hadden konden eigenlijk niet los en dat vond ik toch wel erg jammer. 

 

Mini aussies staan inderdaad ook op mijn lijstje als optie, maar ik vind ze niet zo heel erg mooi. Ik vind ze al snel kleine schattige hondjes worden en van mij mag het wel iets stoerder. 

 

De toller staat ook op mijn lijstje, maar ik heb ook gelezen dat qua activiteit ze niet zoveel verschillen van de aussie, en dan vind ik de aussie toch leuker. 

 

De sheltie staat ook op mijn lijstje, en die hierboven op de foto vind ik ook erg leuk. Maar als ik andere shelties zie, vind ik ze toch wel veel haar hebben (net zoals de schotse collie). Is het beeld van hierboven normaal qua vacht of hebben de meeste shelties toch wat meer haar?Daarnaast zijn ze idd wel wat klein, al zou ik daar nog wel mee kunnen leven. Wat me wel een beetje tegenhoud is dat je vaak hoort dat ze enorm vocaal zijn. Waarin uit dat zich? Is het veel blaffen als ze enthousiast zijn? Of is het blaffen naar elk geluidje als ze in huis zijn?

 

Wat betreft de ACD, die lijkt me toch wat minder geschikt. Het moet ook echt een huis/familie hond worden naast dat ik er actief mee wil trainen. En als ze nog veel meer dan de aussie en BC vragen dan is dat denk ik niet geschikt voor ons. 

 

Tot slot, ik ben blij om te horen dat de aussie met dit schema in principe wel zou passen en dat de BC zelfs misschien wel een optie is. Jullie noemen ook dat minder fysiek en meer mentale uitdaging misschien zelfs beter zou zijn. Hoe ziet dit er concreet volgens jullie uit? 1,5 wandelen per dag en elke dag tijdens de wandeling dingen trainen/oefenen en thuis wat denk spelletjes doen? Of wordt het dan echt 2 keer per week naar de hondenschool?

Qua karakter van de aussie vs BC, zou ik misschien inderdaad wat fokkers langs moeten gaan om verschillende honden te zien. Eigenwijsheid vind ik niet per definitie vervelend, maar het hangt er wel vanaf waar dat zich in uit. 

Daarnaast vroeg ik me nog af in hoeverre een BC meer uitdaging nodig heeft dan de aussie? Is dit dan fysiek of mentaal? 

 

 

 

honden page profiel MariekeMarieke

Ik kan eigenlijk alleen iets zeggen over de behoeften van een Border.

Allereerst: het verschilt heel erg per hond. Maar in het algemeen hoeft een border niet meer lichamelijke beweging te hebben dan een ander werkras zoals een labrador of een Toller. Drie plasrondjes en een stevige wandeling in de middag is voldoende, mits je ze mentaal uitdaagt. Ik zou je zelfs aanraden als je een border neemt om hem/haar niet 3 uur per dag te laten rennen, want je creeert een hond met een superconditie die niet meer te stoppen is. 

 

En mentaal uitdagen kan overal: thuis, tijdens de wandeling en op de hondenschool.

 

Het schema dat ik hanteer voor mijn Border (volgorde varieert, want elke dag is anders):

 

Ochtend: plasrondje van een half uur, met wat opdrachtjes en wat apporteren. Thuis rustig zijn en iets van smart toys of een kong. 

 

Middag: lange ronde in het park of in het bos van een uur, met veel commando's en spelletjes. Daarna bench rust. 

 

Avond: wat opdrachtjes in huis, om de avondmaaltijd te verdienen, en dan weer een ronde van 20 a 30 minuten. 

 

Weekend gaan we vaak iets langer lopen. Momenteel doen we even niets op de hondenschool, maar in oktober begint schapendrijven voor de mijne. Ze komt uit een echte sport/werklijn, maar met dit schema is ze een rustige huishond verder. 

 

Het is echt grappig: ik kan haar 3 uur laten rennen, en dan staat ze nog naast me van: gaan we nog wat doen? Maar 15 a 20 minuten mentale training en ze gaat daarna meteen liggen tukken. 

 

Waar ik in het begin de fout in ging, en veel anderen die net aan een Border beginnen: Een gemiddelde Border is altijd ready to go, maar dat wil niet zeggen dat je daarin mee moet gaan. Voor je het weet ben je vier uur met je hond bezig op een dag. Rust en een uitknop erin trainen is het beste dat je kan doen, en tijdens training focussen op de basis en dan pas de rest. 

 

Als je het echt overweegt heb ik nog wel een hele hoop info voor je, PM maar als je daar behoefte aan hebt!

 

 

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Bedankt voor al jullie reacties! Hier kan ik wel wat mee. 
Wat betreft de Vizsla twijfel ik inderdaad of die niet meer fysieke uitdaging nodig hebben en minder snel tevreden zijn met mentale uitdaging. Verder vind ik het jacht instinct wel een risico met betrekking tot loslopen. De teckels die wij vroeger hadden konden eigenlijk niet los en dat vond ik toch wel erg jammer. 
 
Mini aussies staan inderdaad ook op mijn lijstje als optie, maar ik vind ze niet zo heel erg mooi. Ik vind ze al snel kleine schattige hondjes worden en van mij mag het wel iets stoerder. 
 
De toller staat ook op mijn lijstje, maar ik heb ook gelezen dat qua activiteit ze niet zoveel verschillen van de aussie, en dan vind ik de aussie toch leuker. 
 
De sheltie staat ook op mijn lijstje, en die hierboven op de foto vind ik ook erg leuk. Maar als ik andere shelties zie, vind ik ze toch wel veel haar hebben (net zoals de schotse collie). Is het beeld van hierboven normaal qua vacht of hebben de meeste shelties toch wat meer haar?Daarnaast zijn ze idd wel wat klein, al zou ik daar nog wel mee kunnen leven. Wat me wel een beetje tegenhoud is dat je vaak hoort dat ze enorm vocaal zijn. Waarin uit dat zich? Is het veel blaffen als ze enthousiast zijn? Of is het blaffen naar elk geluidje als ze in huis zijn?
 
Wat betreft de ACD, die lijkt me toch wat minder geschikt. Het moet ook echt een huis/familie hond worden naast dat ik er actief mee wil trainen. En als ze nog veel meer dan de aussie en BC vragen dan is dat denk ik niet geschikt voor ons. 
 
Tot slot, ik ben blij om te horen dat de aussie met dit schema in principe wel zou passen en dat de BC zelfs misschien wel een optie is. Jullie noemen ook dat minder fysiek en meer mentale uitdaging misschien zelfs beter zou zijn. Hoe ziet dit er concreet volgens jullie uit? 1,5 wandelen per dag en elke dag tijdens de wandeling dingen trainen/oefenen en thuis wat denk spelletjes doen? Of wordt het dan echt 2 keer per week naar de hondenschool?
Qua karakter van de aussie vs BC, zou ik misschien inderdaad wat fokkers langs moeten gaan om verschillende honden te zien. Eigenwijsheid vind ik niet per definitie vervelend, maar het hangt er wel vanaf waar dat zich in uit. 
Daarnaast vroeg ik me nog af in hoeverre een BC meer uitdaging nodig heeft dan de aussie? Is dit dan fysiek of mentaal? 
 
 
  "

 Hoi. Als ik eerlijk moet zijn vind ik de shelties met te veel haar ook niet mooi. Verschilt per lijnen. ik heb nu twee shelties zonder ontplofte koep. Castraren doet ook veel ( vaak krijgen ze dan die extreem dikke vacht) maar het verschilt ook per lijn. Als je liever de wat bredere shelties ziet moet je eens kijken naar de amerikaanse sheltie.

mijn beide reuen zijn 50% amerikaans. Udhai is 36cm en o'die 38-39cm

 

ze blaffer hier wel eens tijdens het spele of als ze heel anthousiast zijn. In huis blaffen ze niet ook niet als er volk binenn komt of aanbeld. Maar hier hebben we wel van pups af aan op getraind 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

honden page profiel NannaMNannaM

" Ik kan eigenlijk alleen iets zeggen over de behoeften van een Border.
Allereerst: het verschilt heel erg per hond. Maar in het algemeen hoeft een border niet meer lichamelijke beweging te hebben dan een ander werkras zoals een labrador of een Toller. Drie plasrondjes en een stevige wandeling in de middag is voldoende, mits je ze mentaal uitdaagt. Ik zou je zelfs aanraden als je een border neemt om hem/haar niet 3 uur per dag te laten rennen, want je creeert een hond met een superconditie die niet meer te stoppen is. 
 
En mentaal uitdagen kan overal: thuis, tijdens de wandeling en op de hondenschool.
 
Het schema dat ik hanteer voor mijn Border (volgorde varieert, want elke dag is anders):
 
Ochtend: plasrondje van een half uur, met wat opdrachtjes en wat apporteren. Thuis rustig zijn en iets van smart toys of een kong. 
 
Middag: lange ronde in het park of in het bos van een uur, met veel commando's en spelletjes. Daarna bench rust. 
 
Avond: wat opdrachtjes in huis, om de avondmaaltijd te verdienen, en dan weer een ronde van 20 a 30 minuten. 
 
Weekend gaan we vaak iets langer lopen. Momenteel doen we even niets op de hondenschool, maar in oktober begint schapendrijven voor de mijne. Ze komt uit een echte sport/werklijn, maar met dit schema is ze een rustige huishond verder. 
 
Het is echt grappig: ik kan haar 3 uur laten rennen, en dan staat ze nog naast me van: gaan we nog wat doen? Maar 15 a 20 minuten mentale training en ze gaat daarna meteen liggen tukken. 
 
Waar ik in het begin de fout in ging, en veel anderen die net aan een Border beginnen: Een gemiddelde Border is altijd ready to go, maar dat wil niet zeggen dat je daarin mee moet gaan. Voor je het weet ben je vier uur met je hond bezig op een dag. Rust en een uitknop erin trainen is het beste dat je kan doen, en tijdens training focussen op de basis en dan pas de rest. 
 
Als je het echt overweegt heb ik nog wel een hele hoop info voor je, PM maar als je daar behoefte aan hebt!
 
 
 
  "

 Bedankt! Dit geeft een heel mooi overzicht! Hoe vind je de border met kinderen? Is dat een beetje te combineren? Het is niet dat we voor heel snel plannen voor kinderen hebben, maar misschien dat het met een paar jaar wel anders is. 

Weet iemand hoe dit bij de aussie zit? Ziet zo een dag/week schema er heel anders uit of is het vergelijkbaar?

honden page profiel NannaMNannaM

"  Hoi. Als ik eerlijk moet zijn vind ik de shelties met te veel haar ook niet mooi. Verschilt per lijnen. ik heb nu twee shelties zonder ontplofte koep. Castraren doet ook veel ( vaak krijgen ze dan die extreem dikke vacht) maar het verschilt ook per lijn. Als je liever de wat bredere shelties ziet moet je eens kijken naar de amerikaanse sheltie.
mijn beide reuen zijn 50% amerikaans. Udhai is 36cm en o'die 38-39cm
 
ze blaffer hier wel eens tijdens het spele of als ze heel anthousiast zijn. In huis blaffen ze niet ook niet als er volk binenn komt of aanbeld. Maar hier hebben we wel van pups af aan op getraind 
  "

 Bedankt voor je reactie! Hoe weet je welke lijnen amerikaans zijn en welke niet? Zijn er fokkers die daar speciaal op fokken?

Hoe ziet voor jou een normale dag/week met je honden eruit qua wandelingen en extra trainingen?

Verder over dat blaffen, is dat goed te trainen? En zijn er ook lijnen die minder blaffen? Of is het ook een soort van geluk hebben?

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Er zijn fokkers die uitsluitend amerikanen fokken. Ik kan je via pb wel eens fokkers sturen die met amerikaanse lijnen fokken. De fokkers van udhai en o'die fokken meestal half amerikaans of volledig engels. Er zijn weinig fokkers die volledig met amerikanen fokken. Secret myserie ( waar udhai zijn opa en o'die zijn oma vandaan komen) fokt vaak met 100% amerikaanse lijnen. Fokker van udhai fokt de wat sportievere shelties. Hele mooie hondjes. Of the four bee's moet je maar eens opzoeken.

op deze site wordt het verschil tussen amerikaans en engels uitgelegd. http://www.caentooshelties.nl/usa-shelties.html

amerikanen zijn doorgaans zwaarder gebouwd maar niet per definitie groter. 

 

Ik of mijn vriend gaan elke dag met hen wandelen in het bos ( lopen ze los). Dit ongeveer 50-60min. Verder doen we kleine plasrondjes omdat we op appartement wonen. Met udhai train ik 2x per week agility. O'die is hier nog te jong voor dus doebik met hem wat gehoorzaamheid. Een sheltie koop je in eerste plaats als huishond maar ze doen uiteraard graag aan hondensporten. 

 

Het blaffen heb ik niet moeten afleren maar zerder voorkomen dat ze gaan blaffen. Shelties blaffen voornamelijk als ze heel enthousiast zijn/spelen. Dus er voor zorgen dat ze rustig zijn als de deurbel gaat is wel een must om het blaffen te voorkomen. 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^