Ben ik een match voor een Border Collie ?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Eline (Gast)

Hey iedereen !  Ik zit met enkele vragen en zoek advies van (onder andere) Border Collie baasjes.  Reeds enkele jaren ben ik verliefd op deze viervoeters, maar omdat ik toen fulltime naar school ging wist ik dat het onmogelijk was. Nu werk ik fulltime, maar de puppy/hond zou met mij mee mogen op het werk (opticien zaak, bij m'n vader). Niet dat ik op het werk veel tijd zou hebben om met hem/haar te gaan wandelen, maar zodat ze niet alleen zou zijn. Ik woon op een appartement (tweede verdiep) met slechts een klein balkon. Echter woon ik op enkele meters van het strand, waar we 's morgens en 's avonds zouden kunnen ravotten en parken zijn ook dichtbij.  Telkens ik mensen zie met een BC klamp ik ze aan en vraag om advies. Waarbij de ene zegt dat het geen probleem is om de hond mee te nemen op het werk en dat ze rustig zijn wanneer er elke dag 20min met de frisbee wordt gespeeld, en anderen zeggen dat je een grote tuin moet hebben en een zeer actieve levensstijl (samen gaan lopen, intensief trainen,...). Oké iedere hond zijn karakter en aard is verschillend, maar welke leunt dichter aan bij de waarheid van een BC? Uiteraard zou ik naar de puppy- en vervolgtraining gaan.  Nu twijfel ik heel hard omdat ik vind dat als je een dier hebt je er goed voor moet zorgen en twijfel of ik toch misschien geen goede match ben voor een BC. Waarom dan net dit ras en geen ander? Naast het feit dat ze prachtig zijn spreekt het me ook enorm aan dat ze zo intelligent zijn en omdat ik gehoord heb dat ze bij een goede training ook zeer goed luisteren naar hun baasjes.  Sorry voor de lange tekst, en alvast heel erg bedankt om de tijd te nemen me raad te geven.  Vriendelijke groeten Eline 

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Ik heb dan wel geen borders, ik heb een andere actieveling: de husky.
Net als de border collie energiek en intelligent, alleen een stuk zelfstandiger en daarom met regelmaat ''eigenwijs'' genoemd.

Ik heb mijn honden ook altijd in een appartement gehouden, nu sinds enkele maanden in een bovenwoning. Ze mogen bijna elke dag wel een keer los op het omheinde losloopveld om wat energie kwijt te kunnen. We lopen er verdeeld over de dag 1,5 tot 3 uur mee. In de winter fietsen we en hopelijk is het dit jaar koud genoeg voor de sledenhondensport!

Als een hond genoeg uitdaging krijgt (mentaal en fysiek), dan hoeft een kleine woning geen probleem te zijn. Zolang een hond maar zijn kont kan keren ;)

Verder hangt veel af van karakter, leeftijd, energieniveau en conditie.
Mijn oudste van 6 (husky x duitse staande) kan ik makkelijk mee naar kantoor meenemen. Die gaat in een hoek liggen, loopt een keer rond voor een aai bij iedereen en gaat weer liggen.
De jongste van 2 zou flink stuiteren, overal gaan kijken, iedereen uitdagen voor een spelletje.
Een pup lijkt me nog minder geschikt, onzindelijkheid, slopen, nog alles moeten leren, etc.

Persoonlijk denk ik dat je in jouw geval beter kunt gaan voor een volwassen hond, die wat rustiger is. Je hebt dan ook een beter beeld van het karakter. Overigens dan wel gaan voor een hond die een huis gewend is. Ik denk dat een boerderijhond maar moeilijk zou wennen aan een flat. Maar daar is iedere hond natuurlijk weer anders is.honden page profiel Lise met Ruby, Naïn & QalvinLise met Ruby, Naïn & Qalvin

honden foto van Lise met Ruby, Naïn & Qalvin

Ik krijg er stilaan een beetje de kriebels van wanneer iemand zegt dat Border Collies hyperkinetische honden zijn, mega veel en lang moeten wandelen, ...

 

Het hangt er van af wat voor lijn je wil. Showlijn of werklijn? Ikzelf heb twee showlijnen. Deze zijn over het algemeen heel rustig. De ene is twee jaar en moest je haar laten doen dan zou ze de hele dag in een hoekje van de kamer liggen slapen. De andere is acht maanden en die is ook over het algemeen rustig. Maar heeft natuurlijk de puberperiode nu. Met haar doe ik twee uurtjes in de week gehoorzaamheid op een hondenschool en een uurtje agility bij een privé trainer. Ik vind het nu echt zalig om met haar te werken, ze luistert al zo goed, en ik vind het soms ook echt fascinerend om te zien hoe ze zichzelf zo kunnen inzetten voor hun baas. Verder doe ik met haar hersenspelletjes om haar mentaal moe te maken. We gaan ook meerdere keren in de week naar het bos waar ze naar hartelust los kunnen lopen en verkennen. 

 

Werklijn is een ander verhaal. Om even te vergelijken; een werklijn wil heel de dag werken. Die stuitert iets meer rond om bezigheid te zoeken en is ietsje meer hyper. Een showlijn zal pas rondstuiteren als je het woord 'werken' uitspreekt. Beide lijnen zijn goede werkers en zullen alles op alles zetten tijdens de sport, maar buiten de sport is een showlijn misschien iets rustiger en minder pittig. Natuurlijk heb je bij beide varianten uitzonderingen, maar dit is zo'n beetje wat je kan verwachten. 

 

Je hebt dan ook nog de uiterlijke verschillen. Showlijn heeft langer, voller haar, normaal gezien geen staande oren en zijn ietsje korter van poten. Werklijn heeft korter haar en daar zie je meer rechtopstaande oren en ze staan hoger op de poten.

Hier twee foto's om te vergelijken, twee reuen in dit geval. Eerste is de werklijn, daaronder de showlijn (hond op de foto is de opa van Ruby, Quellyane Gomez )

 

In jouw situatie zou zowel een showlijn als een werklijn kunnen denk ik. Je kan genoeg met de hond eropuit en in de winkel kan je hem ook bezighouden met hersenspelletjes, of als je 's morgends lang gaat wandelen en hem echt moe maakt dan zal die de hele dag rustig ergens liggen.

 

Als je een goede fokker zoekt, de fokker van Ruby heeft nog enkele pupjes beschikbaar. Sommigen mogen al naar huis, anderen nog niet. Als je meer informatie wil hierover mag je me altijd een bericht sturen  (wel even een profiel aanmaken dan)

honden page profiel Angelique; Bruno, Charlie & Fenna  Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Ikzelf zou de Border Collie niet perse afraden maar ik zal je ook niet keihard lopen aanmoedigen om r 1 in huis te halen.. 

 

Het lijkt mij sowieso voor een puppy niet handig om hele dagen in de winkel te verblijven, als jij aan het werk bent neem ik aan dat je niet met de hond aan de lijn de klanten te woord staat? 

Ik vind het zelf altijd wat gek dat mensen de hond meenemen naar het werk met als doel 'dan is ie niet alleen'  want hij ligt waarschijnlijk ergens in de kantine of kantoor ofzo? 

Daarbij kunnen (de meeste)  honden prima alleen zijn. Natuurlijk geen hele dagen ;)  maar een aantal uren gaat prima. 

 

Ik zal als hond in jouw geval toch een fijner gevoel bij een iets minder actieve hond. 

Border Collies kunnen ook heel neurotisch worden van te weinig uitdaging, uiteindelijk zal de consitie van de hond verbeteren en zal hij minder genoegen nemen met 2x per dag wat spelen op het strand... 

 

Er zijn heel veel andere slimme hondenrassen trouwens! :)  die iets minder 'extreem'  zijn in hun gedrag. 

 

 

Overigens, heb ik zelf 2 kruisingen Border Collies, maar ik vraag mezelf heel vaak af of ik een echte Border Collie wel aan zal kunnen.. 

Het is in mijn ogen een complex ras haha

honden page profiel Lise met Ruby, Naïn & QalvinLise met Ruby, Naïn & Qalvin

honden foto van Lise met Ruby, Naïn & Qalvin

" Ikzelf zou de Border Collie niet perse afraden maar ik zal je ook niet keihard lopen aanmoedigen om r 1 in huis te halen.. 
 
Het lijkt mij sowieso voor een puppy niet handig om hele dagen in de winkel te verblijven, als jij aan het werk bent neem ik aan dat je niet met de hond aan de lijn de klanten te woord staat? 
Ik vind het zelf altijd wat gek dat mensen de hond meenemen naar het werk met als doel 'dan is ie niet alleen'  want hij ligt waarschijnlijk ergens in de kantine of kantoor ofzo? 
Daarbij kunnen (de meeste)  honden prima alleen zijn. Natuurlijk geen hele dagen ;-)  maar een aantal uren gaat prima. 
 
Ik zal als hond in jouw geval toch een fijner gevoel bij een iets minder actieve hond. 
Border Collies kunnen ook heel neurotisch worden van te weinig uitdaging, uiteindelijk zal de consitie van de hond verbeteren en zal hij minder genoegen nemen met 2x per dag wat spelen op het strand... 
 
Er zijn heel veel andere slimme hondenrassen trouwens! :-)  die iets minder 'extreem'  zijn in hun gedrag. 
 
 
Overigens, heb ik zelf 2 kruisingen Border Collies, maar ik vraag mezelf heel vaak af of ik een echte Border Collie wel aan zal kunnen.. 
Het is in mijn ogen een complex ras haha "

  

Zou niet zeggen dat het een complex ras is. Het is echt geluk hebben soms. Met Ruby heb ik de eerste maanden echt afgezien, ze was een vreselijke pup. Echt een ongeleid projectiel. Maar nu luistert ze steeds beter en houdt ze haar aandacht steeds langer vast. 

 

Eigenlijk zijn Border Collies pas echt kalm, rustig en een zalige hond vanaf hun twee jaar ongeveer. Het eerste jaar zijn het echt terrorpups. Maar als je volhoudt en stevig in je schoenen staat heb je achteraf een perfect luisterende en gehoorzame, lieve hond die graag werkt.

honden page profiel AlexandraAlexandra

honden foto van Alexandra

Wat Lise zei over de lijnen is inderdaad iets handigs om over na te denken, daarnaast ben ik sterk van mening dat als de pup van jongs af aan gewend zal zijn in de winkel te zijn, zal hij/zei natuurlijk daar aan gewend raken.

 

Over het lopen hoef je je denk ik geen zorgen te maken, als je en 's ochtends en 's avonds en tussendoor misschien in je lunch gaat komt hij/zei echt niks tekort 

 

Inderdaad kunnen (veel) honden prima alleen zijn, het lijkt mij natuurlijk ook wel geweldig de hele dag 'samen' te kunnen zijn!

 

Een vriend van mij heeft meerdere Border Collies waar we regelmatig mee samen lopen, hun hebben ook geen grote tuin, ze gewoon binnen.

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

Ik vind dat het prima kan...

Ik kan mijn honden niet mee nemen naar het werk. En hier ook geen strand...

En ik heb er 3.

2 echte bikkels en 1 zacht gekookt ei.

Dus zoek een zacht gekookt ei en u heeft er jaren plezier van.

 

honden page profiel bentebente

Wat hierboven al veel genoemd is, het moet gewoon geen werklijn zijn. De BC is van nature een werkhond, maar tegenwoordig heb je showlijnen die dus gefokt zijn voor de show. Als je je daar wat in verdiept, moet het kunnen denk ik. Ik zou wel op werk de hond ook nog een langer rondje laten lopen. Als je een pup neemt is het lastig ivm zindelijkheid, maar niet onmogelijk. Je kan bv een stukje afzetten waar de pup zit tot hij of zij zindelijk is.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Wat hierboven al veel genoemd is, het moet gewoon geen werklijn zijn. De BC is van nature een werkhond, maar tegenwoordig heb je showlijnen die dus gefokt zijn voor de show. Als je je daar wat in verdiept, moet het kunnen denk ik. Ik zou wel op werk de hond ook nog een langer rondje laten lopen. Als je een pup neemt is het lastig ivm zindelijkheid, maar niet onmogelijk. Je kan bv een stukje afzetten waar de pup zit tot hij of zij zindelijk is. "

 Tjonge ik leer hier zelfs wat.......Showlijn voor de show??

Hoe kom je daar nou bij? Als je er niets van af weet zou ik dus gewoon niet reageren...Showlijn komt dus uit een heel ander gebied als de werklijn en ze bestaan al zo lang....

 

Voor de ts: In jou situatie zou het echt wel kunnen. Naar het werk zal je wel rekening ermee moeten houden dat je pup er heel veel uit zal moeten voor de zindelijkheid.

 

Vergeet die mensen die zeggen dat je heeel veeel moet wandelen. Het enige wat je opbouw is conditie en je hond zal na 15 minuten weer opnieuw klaar staan voor een wandeling.

 

Zelf hebben we er 10 en er is rust in huis. In de bossen mogen ze hun gang gaan...Trainen doen we ook en ja heerlijk als je er mee werkt

 

Het gaat erom wat jij zelf een Border Collie kunt bieden...

 

honden page profiel bentebente

"  Tjonge ik leer hier zelfs wat.......Showlijn voor de show??
Hoe kom je daar nou bij? Als je er niets van af weet zou ik dus gewoon niet reageren...Showlijn komt dus uit een heel ander gebied als de werklijn en ze bestaan al zo lang....
 
Voor de ts: In jou situatie zou het echt wel kunnen. Naar het werk zal je wel rekening ermee moeten houden dat je pup er heel veel uit zal moeten voor de zindelijkheid.
 
Vergeet die mensen die zeggen dat je heeel veeel moet wandelen. Het enige wat je opbouw is conditie en je hond zal na 15 minuten weer opnieuw klaar staan voor een wandeling.
 
Zelf hebben we er 10 en er is rust in huis. In de bossen mogen ze hun gang gaan...Trainen doen we ook en ja heerlijk als je er mee werkt
 
Het gaat erom wat jij zelf een Border Collie kunt bieden...
  "

 Een showlijn betekent dat de hond de gewenste bouw heeft (of moet hebben) om shows mee te lopen.. Dat is de letterlijke betekenis, vaak zijn de karaktereigenschappen wat milder, en zijn het daarom 'gemakkelijkere' huishonden..

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"  Een showlijn betekent dat de hond de gewenste bouw heeft (of moet hebben) om shows mee te lopen.. Dat is de letterlijke betekenis, vaak zijn de karaktereigenschappen wat milder, en zijn het daarom 'gemakkelijkere' huishonden.. "

 Nope want met een werklijn kun je ook show lopen...Deze hebben ook een gewenste bouw.

(valt onder tussen van verbazing van haar stoel).

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik heb wel eens gehoord: a Border Collie is a way of life  Een manier van leven, dus.

 

Je vraagt je af welke mensen gelijk hebben over de activiteit van een Border: een Border heeft veel energie. Punt. Klaar. Geen twijfel over mogelijk. Het blijft een werkhond die een taak moet hebben, of dat nou hersenwerk, schapendrijven of behendigheid is. Wanneer een Border niet met zijn koppie kan werken kunnen ze vervelend worden en zelf een taak gaan zoeken. En meestal vinden de baasjes dat niet zo leuk  Veel wandelen schiet je niets mee op. Een Border hoeft niet meer te wandelen dan een gemiddelde hond. Sterker nog: hoe meer je wandelt,  hoe meer conditie de hond krijgt en hoe actiever de hond wordt.

 

En 'een Border luistert goed', ja, als je veel tijd steekt in de opvoeding van de hond. De Border leert snel maar leert ook snel negatieve dingen. Het vergt veel tijd en creativiteit om hun leergedrag tot positief leergedrag om te buigen. Maar als het je lukt zijn het geweldige honden!

 

Wanneer je bereid bent om lekker met de hond bezig te zijn (hersenwerk, hondensport, etc.) kan een Border geschikt zijn. Zie je jezelf dit niet doen, dan zou ik kijken naar een ander ras.

 

 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Als je bij een goede erkende fokker op de lijst gaat staan voor een pup,dan moet een ervaren fokker er ook de pup uit kunnen halen die het kalmst/rustig en meest stabiel is...of minimaal dus bij jou past.

 

honden page profiel bentebente

"  Nope want met een werklijn kun je ook show lopen...Deze hebben ook een gewenste bouw.
(valt onder tussen van verbazing van haar stoel).
  "

 Ik heb ook nooit ontkend dat dat niet mogelijk is met een werklijn.. Is alleen niet waarvoor ze 'bedoeld' zijn. Verder reageer ik niet meer want ik heb het niet zo op nutteloze discussies op andermans topic

honden page profiel AlexandraAlexandra

honden foto van Alexandra

"  Nope want met een werklijn kun je ook show lopen...Deze hebben ook een gewenste bouw.
(valt onder tussen van verbazing van haar stoel).
  "

 Ik denk dat ze niet doorheeft wat je doet, ik viel ook half van me bed af haha

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"  Ik heb ook nooit ontkend dat dat niet mogelijk is met een werklijn.. Is alleen niet waarvoor ze 'bedoeld' zijn. Verder reageer ik niet meer want ik heb het niet zo op nutteloze discussies op andermans topic "

 Ik vind dit helemaal niet nutteloos.

Je geeft alleen een heel verkeerd beeld af van een werklijn en showlijn en daar spring ik op in....

Anoniem (Gast)

Een jonge border collie lijkt me alleen niet zo geschikt voor in een winkel. Ze kunnen nogal creatief zijn in het vinden van taakjes als ze zich vervelen. Een border hoeft inderdaad niet super veel te wandelen maar ze worden er wel gelukkig van. Lekker samen met de baas dingen doen. Ik vind dat iedere hond beweging nodig heeft en ken meer mensen die te weinig met hun hond doen dan te veel. Maar je moet het met een jonge hond inderdaad niet overdrijven. Het belangrijkste wat je een border in het eerste jaar moet leren is rust pakken. Ik denk zeker dat het kan als je graag wilt maar er zijn andere rassen die beter in je plaatje passen. Zeker als je niet van plan bent om er een hondensport mee te gaan doen zou ik eerder voor een makkelijker ras gaan. 

Eline (Gast)

Super bedankt aan iedereen om te tijd te nemen me te helpen en adviseren, ik apprecieer het enorm ! 

 

Ik blijf nog steeds twijfelen, maar weet alvast dat er een aantal aspecten zijn waar ik nog eens goed moet over nadenken. Moest ik toch voor een BC gaan, zal ik inderdaad ook kijken voor een vorm van hondensport, ik denk flyball. In het geval dat ik de knoop kan doorhakken, heeft er iemand ervaring met een goede kennel? En heeft iemand tips voor goede literatuur rond Border Collies, om me verder te verdiepen en helpen een keuze te maken ? 

 

Vriendelijke groeten Eline 

 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

Ik denk dat je nog niet zover vooruit moet denken wat betreft flyball.

 

Met een pup gaat dit het eerste jaar toch nog niet.

Ik zou denken aan puppy cursus en een vervolg cursus en van daar uit kijken naar een sport... Je kent dan je pup en weet meer wat bij jullie macht.

 

honden page profiel AlexandraAlexandra

honden foto van Alexandra

" Super bedankt aan iedereen om te tijd te nemen me te helpen en adviseren, ik apprecieer het enorm ! 
 
Ik blijf nog steeds twijfelen, maar weet alvast dat er een aantal aspecten zijn waar ik nog eens goed moet over nadenken. Moest ik toch voor een BC gaan, zal ik inderdaad ook kijken voor een vorm van hondensport, ik denk flyball. In het geval dat ik de knoop kan doorhakken, heeft er iemand ervaring met een goede kennel? En heeft iemand tips voor goede literatuur rond Border Collies, om me verder te verdiepen en helpen een keuze te maken ? 
 
Vriendelijke groeten Eline 
  "

 Ik vind From borders Home erg leuk!

honden page profiel Lise met Ruby, Naïn & QalvinLise met Ruby, Naïn & Qalvin

honden foto van Lise met Ruby, Naïn & Qalvin

" Super bedankt aan iedereen om te tijd te nemen me te helpen en adviseren, ik apprecieer het enorm ! 
 
Ik blijf nog steeds twijfelen, maar weet alvast dat er een aantal aspecten zijn waar ik nog eens goed moet over nadenken. Moest ik toch voor een BC gaan, zal ik inderdaad ook kijken voor een vorm van hondensport, ik denk flyball. In het geval dat ik de knoop kan doorhakken, heeft er iemand ervaring met een goede kennel? En heeft iemand tips voor goede literatuur rond Border Collies, om me verder te verdiepen en helpen een keuze te maken ? 
 
Vriendelijke groeten Eline 
  "

 

My Sweet Devils Eye, kennel van onze Ruby. Heel mooie, lieve, rustige maar als het moet sportieve honden. Altijd lol daar! Ze hebben momenteel nog een aantal pupjes die een huisje zoeken.

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

" Super bedankt aan iedereen om te tijd te nemen me te helpen en adviseren, ik apprecieer het enorm ! 
 
Ik blijf nog steeds twijfelen, maar weet alvast dat er een aantal aspecten zijn waar ik nog eens goed moet over nadenken. Moest ik toch voor een BC gaan, zal ik inderdaad ook kijken voor een vorm van hondensport, ik denk flyball. In het geval dat ik de knoop kan doorhakken, heeft er iemand ervaring met een goede kennel? En heeft iemand tips voor goede literatuur rond Border Collies, om me verder te verdiepen en helpen een keuze te maken ? 
 
Vriendelijke groeten Eline 
  "

 Ik sta op de wachtlijst bij Luna Tale (werklijn). Hele sportieve honden !

honden page profiel celeste & nuggaceleste & nugga

honden foto van celeste & nugga

Idd My sweet devils eye!  Nugga komt niet uit de kennel maar de reu is was wel van daar! Tzijn echt schatten van honden! 

honden page profiel Shauni  *Chica&Niño&Sky&Jinx*Shauni *Chica&Niño&Sky&Jinx*goedgekeurde fokker

honden foto van Shauni  *Chica&Niño&Sky&Jinx*

Qua hondensport zou ik het eerste jaar voor gehoorzaamheid gaan. Als je dan nog iets actiever zoekt zou ik voor agility gaan. Ik heb echt spijt dat ik Sky flyball heb geleerd. Elke keer als ze nu enthousiast is blaft ze heel de buurt bij elkaar 

Voor de rest, ik zou dan ook voor een showlijn gaan, maar wel naar oudercombinaties kijken dan. Ik heb er hier ook 2 rondlopen. Sky in huis super relax, maar eens ze buiten is wil ze werken. En dan heb je haar dochter Jinx, 7 maand, en die vindt gewoon nog geen rust.  Maarja ze is nog heeeeel jong hé. 

Veel plezier met je zoektocht naar je viervoeter! 

Sky:

Jinx

Volgende forumvraag: Husky aanschaffen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^