4 maanden Bijten door te weinig slaap?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Pup 4 maand, overactief, bijten en slapen (Gast)

hallo,    ik heb sinds 3 weken een puppy in huis, een teckel kruising. Deze is nu net 4 maanden. Hij is heel slim en actief. Echter heb ik wel wat problemen met zijn bijtgedrag. Elke ochtend haal ik hem uit de bench, spelen, eten drinken een wandelingetje doen, gaat goed. Maar in DD avond wordt hij telkens een venijnig bijtertje. Hij bijt echt hard in mijn handen en als ik neen zeg, wat hij begrijpt, spreekt hij tegen en gromt hij en bijt harder in handen, benen, ... Hij wordt dan opeen agressief. Ik heb dit in het verleden nog niet voorgehad met andere honden. Hoe kan ik dit afleren? Is dit omdat hij te moe wordt? Hoelang laat je zo een kleine puppy wakker, uit zichzelf slapen doet jij niet, hij wil altijd bij mij zijn en volgt me overal. Af en toe steek ik hem in de bench, en als hij me niet hoort valt hij wel in slaap. Maar hoe vaak per dag doe ik dit best? Vind het zelf soms zonde om hem in de bench te steken als ik gewoon thuis ben. Toch wil Ik vermijden dat hij dat bijten gewoon gaat worden. Hij kan zo lief zijn, en luistert best al goed. Bij de andere pups in de nest was hij duidelijk de grootste en de baas, dus hij zal wel wat dominant zijn. Hopelijk zie ik hier enkele leuke tips verschijnen. 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Geef hem als hij begint te bijten iets om op te kauwen.  Hij is op een leeftijd dat zijn tandjes gaan wisselen (4 à 5 maanden).

 

Veel pups bijten als ze jong zijn, ik heb met de mijne altijd een beentje of een flostouw gegeven en ze daarmee afgeleid.  Ze lagen dan op mijn schoot of naast me en dan speelde ik rustig met ze.

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Je hond zal niet dominant zijn tegenover jou, hij zal enkel zijn grenzen verkennen. Aan jou of je dat toe laat of niet. Regels hebben in huis is niet erg, wat mag wel en wat mag niet. Blijf daar duidelijk in.

 

Als je pup begint te bijten, geef dan iets lekkers om op te kauwen. Hier doen konijnenoren en lamsoortjes het goed :).

 

Je pup kan moe zijn of overprikkeld. Houd eens goed bij wat je die dag allemaal hebt gedaan. Een dagje iets minder doen is voor niemand erg. Maar zorg wel dat je pup voldoende aandacht krijgt. Verdeel desnoods rust en activiteiten over de dag.

Zorg voor een regelmatig leven. Op gezette tijden uitlaten, eten, spelen of een hersenwerkje, of misschien een uitje.

 

Neemt je pup uit zichzelf geen rust? Gaat ie niet ergens lekker rustig liggen? Misschien eens zorgen voor een paar vetbedden door de kamer, bijvoorbeeld eentje onder de eettafel, eentje achter de bank. Dan geef je hem meerdere opties om lekker te gaan liggen. 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Eigenlijk geef je zelf al het antwoord in je vraag "is dit omdat hij te moe wordt"

Als ik de rest lees kan ik bijna wel zeggen dat het daardoor komt.

Van leuk spelgedrag veranderd in kliergedrag wat dan ook niet meer te stoppen is.

Wat je overdag kan doen omdat je aangeeft dat hij zelf geen minuut rust neemt is hem na een periode van wakker zijn lekker op zijn plekje leggen met bv een kluifje of een kong.

Er is niks mee om hem in de bench te leggen als je thuis bent, dit is immers zijn plek/plaats in huis.

 

9-10 pups zijn dan binnen no time vertrokken naar dromenland.

Richtlijn kan zijn 1 uur wakker 2 uur rust, pups moeten nu eenmaal nog een hoop slapen en waarbij de ene pup dit prima zelf kan heeft de ander daar meer moeite mee omdat er voor hem teveel prikkels zijn.

Zorg ook dat zijn plek op een rustige plek in huis staat waar de minste afleiding is. 

 

Je zult merken als er meer geslapen word het gedrag ook minder wordt.

Mocht het toch weer gebeuren in de heftigheid kun je voor 2 dingen kiezen, of de pup in de bench met kluif/kong of je staat zelf op en loopt weg.

Als je dit laatste doet kun je zodra de pup weer rustig is ook in de bench doen met kluifje/kong het is namelijk echt een teken dat je pup vol zit.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Wat dacht je ervan om ipv overdag je pup in de bench te zetten, zelf eens even rustig te gaan zitten voor een tijdje? Je pup gaat aan je voeten liggen en is in no time onder zeil.... Ook in de avond, neem zelf je rust, tv kijken, weet ik wat, dat helpt jouw pup rust te geven.

Femke (Gast)

Dank jullie allen voor de tips!

Martine, ik geef hem telkens speeltjes, maar dat werkt niet altijd, meestal is hij deze beu na 2 min en gaat hij weer naar mijn vingers of armen bijten.

Ruby88; ik dacht dat hij nog te jong was voor konijnenoren of lamsoren, dat gaan we dus zeker proberen! Hij wil inderdaad niets missen van de dag, ik heb in de keuken een mandje, in de bureau, aan de zetel ligt een deken en een mandje en ook buiten met het goede weer nu ligt er een mand, mij achtervolgen lijkt hem leuker. In de bench gaat hij uiteindelijk wel slapen als ik weg ben, want als hij me hoort dan blijft hij wakker. Heb dit met mijn vorige honden nog niet meegemaakt. Enkel als hij al enkele uren wakker is en ik zit neer dan komt hij op mijn voeten slapen, wat best schattig is, maar hij zou moeten leren van zonder mij te slapen natuurlijk want als ik moet koken of werken of dergelijke dan kan hij daar niet slapen hé.

De manners: dank je voor de richtlijn, 1u spelen, 2 u slapen, dat is nu absoluut niet het geval, smorgens is hij 2 a 3 u wakker en dan zet ik hem meestal een kleine 2 uurtjes in de bench (dan ga ik naar de winkel en dergelijke) nadien is hij meestal gewoon wakker tot Savonds. Vandaar dat ik vermoedde dat zijn bijtgedrag van de vermoeidheid komt...

honden page profiel Susan en LokiSusan en Loki

honden foto van Susan en Loki

Komt het ook niet omdat hij tandjes gaat wisselen? Daar kunnen ze ook bijterig van worddn

Femke (Gast)

@hettie en Charlie:
Hij heeft inderdaad moeite met slapen, ik probeer zelf genoeg rust te nemen, buiten zit ik dan wat in mijn tuinstoel, en hij loopt dan in de tuin of graaft putten of komt mij wat gezelschap houden, binnen als ik tv kijk neemt hij ook niet veel rust, alleen Savonds laat durf ik hem soms op schoot nemen en dat is dan ook een plek waar hij wel slaapt, hij mag dat gerust van mij, vind dit ook heel lief, maar ik zou het toch willen dat hij ook op zijn eigen plekken leert slapen, als ik bvb naar toilet moet of iets wil halen moet ik hem wakker maken en dan valt hij niet meer in slaap.
Groetjes
Femke

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

@ femke, nee hoor. Alle honden, ook kleine jonge puppies hebben flink te kauwen nodig. Juist pups omdat dit belangrijk is tijdens het wisselen. 

Konijnenoren en lamsoortjes zijn zacht om te kauwen. Is je pup wat groter, dan kan je denken aan kophuid van rund of een ander diersoort, een bullepees oid.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" @hettie en Charlie:
Hij heeft inderdaad moeite met slapen, ik probeer zelf genoeg rust te nemen, buiten zit ik dan wat in mijn tuinstoel, en hij loopt dan in de tuin of graaft putten of komt mij wat gezelschap houden, binnen als ik tv kijk neemt hij ook niet veel rust, alleen Savonds laat durf ik hem soms op schoot nemen en dat is dan ook een plek waar hij wel slaapt, hij mag dat gerust van mij, vind dit ook heel lief, maar ik zou het toch willen dat hij ook op zijn eigen plekken leert slapen, als ik bvb naar toilet moet of iets wil halen moet ik hem wakker maken en dan valt hij niet meer in slaap.
Groetjes
Femke "

 

Neem hem ook overdag lekker even op schoot. Niks mis mee, lekker samen zitten. Jij een bak koffie en de pup lekker rust. Als je je bak koffie op hebt, dan lekker even in de bench leggen met een snoepje of wat te kauwen, zelf er nog even bij blijven zitten en dan weer aan t werk.

honden page profiel teckelfanteckelfan

honden foto van teckelfan

Hier net zo, TO. Ook hier een teckel. Heb er ook al een topic over geopend. Ik ruil de hele dag (een botje of speeltje voor mijn handen, broekspijp ed haha) maar tot nu toe maakt het het gebijt niet minder. Ook meer rust helpt niet. Als er visite komt, is het helemaal erg dus dan gaat hij in de puppyren (met veel gepiep als gevolg)

Ik herken ook helemaal wat je omschrijft in de avond. Hij gaat dan ook grommen. Hij gaat nu gewoon elke keer maar in de puppyren en ik hoop dat hij het daarmee door gaat krijgen.
Kijk het nog een paar weken aan en anders laat ik een GT een keer meekijken. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

De avond, het hele gezin ploft na het eten op de bank, gezellig samen tv kijken of een familie spel doen.

Hond denkt, ahgezellig iedereen thuis. Nu ben ik an de beurt voor aandacht en gaat dus van alles uit de kast trekken om aandacht te krijgen. 

 

Neem 'm gezellig bij je, op de bank of naast je op de grond met wat lekkers. Doe ook af en toe een spelletje met hem. 

Femke (Gast)

@ruby88: ik probeer hem overdag wel af en toe bij mij te nemen op schoot maar meestal denkt hij dat dat om te spelen is en begint hij aan zijn bijtspelletje, dan gaat hij bij mij terug snel op de grond natuurlijk.
Ik ga alvast die oortjes halen, laat ons hopen dat dat al wat helpt, want eten en koekjes dat vind hij leuk hoor :-)

@teckelfan: hihi leuk te horen dat ik niet de enige ben, iets dat in hun karakter ligt dan maar? Ze hadden me al gezegd als je een teckel neemt van best al wat ervaring te hebben met honden, hij is nu mijn derde hond en inderdaad wel een andere aanpak nodig precies als de vorige honden (vorige waren Jack Russel en een border collie)
Bedoel je een aparte ren waar je hem inzet? Op de puppyklas zeiden ze ook dat als hij zcht gemeen wordt van hem af te zonderen maar dat lijkt me zo drastisch.

De tandjes zullen ook wel aan het wisselen zijn, maar mijn vorige honden werden niet zo agressief als hem, bijten is inderdaad normaal bij een pup van 4 maand maar hij gaat er altijd een beetje 'over'
Maar hij kan ook zoooo lief zijn ;-)

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

" De avond, het hele gezin ploft na het eten op de bank, gezellig samen tv kijken of een familie spel doen.
Hond denkt, ahgezellig iedereen thuis. Nu ben ik an de beurt voor aandacht en gaat dus van alles uit de kast trekken om aandacht te krijgen. 
 
Neem 'm gezellig bij je, op de bank of naast je op de grond met wat lekkers. Doe ook af en toe een spelletje met hem.  "

 Gelukkig is ons gezin maar klein, enkel ik en mijn partner. Het is inderdaad zo dat hij tegenover mijn partner nog erger is, tenzij hij er alleen mee is. Spelletjes lukken wel, maar altijd maar heel kort, hij is dingen heel snel beu. Ik probeer sinds enkel dagen 2 keer te gaan wandelen met hem, want dat doet hij graag. (Gust he,niet mijn partner ;-) ) 

 

Intussen is het gelukt om in te loggen en een account aan te maken. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Heb je al eens gedacht aan hersenwerkjes? Heel leuk om te doen samen. Nooit je hond er mee alleen laten ivm frustratie. 

 

Wij doen ze heel vaak. Als je Facebook hebt kun je de pagina hersenwerk voor honden eens bekijken. Of op Google even intypen, dan kom je sites en ideeën tegen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  Gelukkig is ons gezin maar klein, enkel ik en mijn partner. Het is inderdaad zo dat hij tegenover mijn partner nog erger is, tenzij hij er alleen mee is. Spelletjes lukken wel, maar altijd maar heel kort, hij is dingen heel snel beu. Ik probeer sinds enkel dagen 2 keer te gaan wandelen met hem, want dat doet hij graag. (Gust he,niet mijn partner ;-)
 
Intussen is het gelukt om in te loggen en een account aan te maken.  "

 

Gaje maar twee keer daags wandelen? Wat weinig, of mag die verder in de tuin een plas of hoop doen?

Ik ga er hier wel 5x daags uit. Moet ook wel, heb een appartement zonder balkon of tuin. We gaan er dus vaak op uit. Alleen puck houd niet van wandelen, dus het zijn altijd kleine wandelingen die we maken.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Wat dacht je ervan om ipv overdag je pup in de bench te zetten, zelf eens even rustig te gaan zitten voor een tijdje? Je pup gaat aan je voeten liggen en is in no time onder zeil.... Ook in de avond, neem zelf je rust, tv kijken, weet ik wat, dat helpt jouw pup rust te geven. "

 Zo deed ik het ook altijd. Maak zelf tijd voor je pup, die valt het liefst in slaap dicht bij jou, of aan je voeten.

 

En agressief bijten hoort bij puppies. 

Gebruik je stem , altijd zelfde woordje, en keer je af telkens kan ook helpen. Volhouden.

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

" Heb je al eens gedacht aan hersenwerkjes? Heel leuk om te doen samen. Nooit je hond er mee alleen laten ivm frustratie. 

 

Wij doen ze heel vaak. Als je Facebook hebt kun je de pagina hersenwerk voor honden eens bekijken. Of op Google even intypen, dan kom je sites en ideeën tegen. "

 



Ja hoor hij zit ook heel veel buiten in de tuin waar we een hondentoiletje gemaakt hebben, hij kan er ook heel wat bewegen, maar voor afwisseling ga ik in de voormiddag en in de avond ook even wandelen.
Hersenspeeltje reeds getest, ik zoek zeker even de pagina op dank je. Wat ziet die van jou er geweldig uit! Het spel begrijpt hij goed maar wil het ook niet te veel doen (zoveel snoepjes) :-p

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  

Ja hoor hij zit ook heel veel buiten in de tuin waar we een hondentoiletje gemaakt hebben, hij kan er ook heel wat bewegen, maar voor afwisseling ga ik in de voormiddag en in de avond ook even wandelen.
Hersenspeeltje reeds getest, ik zoek zeker even de pagina op dank je. Wat ziet die van jou er geweldig uit! Het spel begrijpt hij goed maar wil het ook niet te veel doen (zoveel snoepjes) :-p "

 

Je moet proberen het zelf interessant te maken. Gebruik eventueel, als je brok voert, een deel van de brokken. 

 

Bij de action hebben ze rubberen voerballen. Help je pup waar nodig. 

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

"  Zo deed ik het ook altijd. Maak zelf tijd voor je pup, die valt het liefst in slaap dicht bij jou, of aan je voeten.

 

En agressief bijten hoort bij puppies. 

Gebruik je stem , altijd zelfde woordje, en keer je af telkens kan ook helpen. Volhouden. "

 



Dank je, ik probeer mijn best te doen, telkens neen te zeggen. Soms stopt hij wel voor enkele seconden ;-)
Dank je voor de tip, ik zal hem wat meer op de schoot nemen. Nu is dat enkel s avonds. Tijd neem ik wel voor hem, ik ben er een hele dag bij. Af en toe zit hij eens 2 u alleen maar voor de rest zit hij altijd bij mij. We zijn deze week ook gestart met puppyklas.

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

"  

Je moet proberen het zelf interessant te maken. Gebruik eventueel, als je brok voert, een deel van de brokken. 

 

Bij de action hebben ze rubberen voerballen. Help je pup waar nodig.  "

 



Hop naar de action ;-) ik zal het proberen met zijn brokjes, maar daar is hij niet super gek op, hij eet wel goed, maar niet zo enthousiast als met snoepjes natuurlijk. Maar proberen kan geen kwaad he ;-) dank je alvast voor de hulp.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  

Hop naar de action ;-) ik zal het proberen met zijn brokjes, maar daar is hij niet super gek op, hij eet wel goed, maar niet zo enthousiast als met snoepjes natuurlijk. Maar proberen kan geen kwaad he ;-) dank je alvast voor de hulp. "

 

Snoepjes blijven altijd lekker, ze zijn speciaal omdat ze die niet vaak krijgen of krijgen als ze iets goed doen.

 

Puck verkiest zelfs gedroogde runderhart voor haar vlees als ik laat kiezen, terwijl ze toch gek is op haar vlees hihi.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Ik zou je hondje wat meer mee naar buiten nemen, de straat op, snuffelrondje doen. Dat werkt heel ontspannend voor de hond en daar worden ze ook lekker moe van. 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

De gouden tip die ik ooit heb gekregen tegen het enorme bijten (als hij moe werd)

Een lekkere kauwstaaf pakken. Op de grond gaan zitten met je pup of lekker samen op de bank. Dan hij je de kauwstaaf lekker voor je pup vast zodat hij daar lekker op kan kauwen. Hier werd mijn pup dan vanzelf rustiger van en viel dan al snel in slaap 

En doordat ik de kauwstaaf had bleven mijn vingers tenminste heel 

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

" Ik zou je hondje wat meer mee naar buiten nemen, de straat op, snuffelrondje doen. Dat werkt heel ontspannend voor de hond en daar worden ze ook lekker moe van.  "

 


Gust zit heel veel buiten in de tuin waar we spelen, lopen, ...
In de voormiddag gaan we een half uurtje wandelen en in de avond ook.
Ik zou gerust wel wat meer willen gaan wandelen maar vind 2 keer per dag best ok, als ik aan het werk ben is meer gaan wandelen niet mogelijk, nu ben ik nog thuis ;-) dus ik kan het proberen.

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

"  
Gust zit heel veel buiten in de tuin waar we spelen, lopen, ...
In de voormiddag gaan we een half uurtje wandelen en in de avond ook.
Ik zou gerust wel wat meer willen gaan wandelen maar vind 2 keer per dag best ok, als ik aan het werk ben is meer gaan wandelen niet mogelijk, nu ben ik nog thuis ;-) dus ik kan het proberen. "

 Die geurtjes kent je pup inmiddels wel. Dat zijn bekende geurtjes. Loop af en toe eens een nieuw rondje, daar zijn weer allemaal nieuwe geurtjes en indrukken voor je pup. Daar word die ook lekker moe van :) 

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

" De gouden tip die ik ooit heb gekregen tegen het enorme bijten (als hij moe werd)

Een lekkere kauwstaaf pakken. Op de grond gaan zitten met je pup of lekker samen op de bank. Dan hij je de kauwstaaf lekker voor je pup vast zodat hij daar lekker op kan kauwen. Hier werd mijn pup dan vanzelf rustiger van en viel dan al snel in slaap 

En doordat ik de kauwstaaf had bleven mijn vingers tenminste heel  "

 


Ik ga een paar nieuwe halen in de dierenwinkel en zeker volhouden, nu is hij niet zo gek van die botjes hij knabbelt eens en laat ze links liggen. De eerdere tip voor konijnenoren te halen ga ik dus testen. Wat ik me wel afvraag als ik bij hem op de grond ga zitten en hem telkens zo in slaap laat vallen, dat hij dat dan zo gewoon gaat worden, en als ik dan bvb niet de mogelijkheid heb later bvb bezoek of ziekte ofzo, dat hij dan niet wil slapen zonder dat ik mee op de grond ga zitten. Hoorde altijd dag je de regels en gewoontes van in begin moet aannemen. Dus zijn plaatsje is mandje, deken, bench, ... (Hij heeft zo veel plaatsjes in huis) en niet mijn schoot. Begrijp me niet verkeerd, ik neem hem graag bij mij en knuffels geven zowizo!

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

"  
Ik ga een paar nieuwe halen in de dierenwinkel en zeker volhouden, nu is hij niet zo gek van die botjes hij knabbelt eens en laat ze links liggen. De eerdere tip voor konijnenoren te halen ga ik dus testen. Wat ik me wel afvraag als ik bij hem op de grond ga zitten en hem telkens zo in slaap laat vallen, dat hij dat dan zo gewoon gaat worden, en als ik dan bvb niet de mogelijkheid heb later bvb bezoek of ziekte ofzo, dat hij dan niet wil slapen zonder dat ik mee op de grond ga zitten. Hoorde altijd dag je de regels en gewoontes van in begin moet aannemen. Dus zijn plaatsje is mandje, deken, bench, ... (Hij heeft zo veel plaatsjes in huis) en niet mijn schoot. Begrijp me niet verkeerd, ik neem hem graag bij mij en knuffels geven zowizo! "

 

Leer hem het commando 'bench' 'mand' ofzoiets, daar kun je ' uiteindelijk naar terug verwijzen. Maar het duurt even voor die de link legt natuurlijk en je moet er goed in oefenen.

 

Je hoeft ook niet altijd je hond op schoot, als je niet wilt dan zeg je dat gewoon en verwijs je hem naar de plek waar die wel mag liggen.

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

"  
Ik ga een paar nieuwe halen in de dierenwinkel en zeker volhouden, nu is hij niet zo gek van die botjes hij knabbelt eens en laat ze links liggen. De eerdere tip voor konijnenoren te halen ga ik dus testen. Wat ik me wel afvraag als ik bij hem op de grond ga zitten en hem telkens zo in slaap laat vallen, dat hij dat dan zo gewoon gaat worden, en als ik dan bvb niet de mogelijkheid heb later bvb bezoek of ziekte ofzo, dat hij dan niet wil slapen zonder dat ik mee op de grond ga zitten. Hoorde altijd dag je de regels en gewoontes van in begin moet aannemen. Dus zijn plaatsje is mandje, deken, bench, ... (Hij heeft zo veel plaatsjes in huis) en niet mijn schoot. Begrijp me niet verkeerd, ik neem hem graag bij mij en knuffels geven zowizo! "

 Hier is het geen probleem geweest. Ik kan natuurlijk niet spreken voor alle pups. Maar ik merkte dat mijn pup gewoon moeite had om na al die prikkels zijn rust te vinden. Daar had hij dan even hulp bij nodig. 

Hij moest nog leren om zelf zijn rust te pakken, dus hielp ik hem daar even bij. Dit heb ik alleen in de eerste weken (en toen hij wisselde) moeten doen, daarna pakte hij heerlijk zelf zijn rust zonder dat ik op de grond zat. 

honden page profiel femkefemke

honden foto van femke

"  

Leer hem het commando 'bench' 'mand' ofzoiets, daar kun je ' uiteindelijk naar terug verwijzen. Maar het duurt even voor die de link legt natuurlijk en je moet er goed in oefenen.

 

Je hoeft ook niet altijd je hond op schoot, als je niet wilt dan zeg je dat gewoon en verwijs je hem naar de plek waar die wel mag liggen. "

 



Daar gaan we aan werken :-) in de mand zeg ik elke keer als hij er in gaat, maar het is nog Chinees voor hem :-p

pagina 5 van 2 12
Volgende forumvraag: Tuigje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^