Halsband, tuigje of jachtlijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Binnenkort krijgen we een flatcoated retriever pup. Nu hoor ik enorm wisselende verhalen over wat het beste voor je pup is om aan te lijnen. Een tuigje zou schuurplekken geven, een halsband is niet goed voor de gewrichten omdat alle druk op de hals komt te staan en een ronde jachtlijn is te scherp voor het nekje .... Je kan natuurlijk een heel goed en duur tuigje kopen maar om eerlijk te zijn ben ik niet van plan om meer dan 30,- euro uit te geven aan een tuigje wat je in de groei om de paar maanden moet vervangen. Of toch maar doen? Hebben jullie een goed advies? Mijn voorkeur gaat uit naar een jachtlijn omdat die makkelijk om te doen is en de pup dat nergens achter kan blijven hangen of door andere honden met spelen zo vastgepakt kan worden. We wonen bij een groot losloopgebied en het liefst heb ik onze pup straks vanaf de eerste week al loslopen daar waar het veilig is.

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Ik gebruik zelf nu alleen een jachtlijn meer niet. 

Maar als je een pup krijgt die gaat trekken is een tuigje wel verstandig. Verder als je naar puppycursus gaat verplichten ze meestal wel een vaste lijn, en geen jachtlijn zover ik weet. Gebruikte zelf een halsband en politielijn, vind ik zelf erg handig.

Heel veel plezier met je pup alvast!

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Zelf ben ik van de tuigjes. Tuigjes ontlasten de nek als de hond trekt of als jij de hond meetrekt. Er zijn honden die een nekhernia hebben opgelopen door de klappen op de nek.

 

Zelf vind ik Y tuigjes het fijnst voor de hond, dus zonder horizontale band over de schouders. Zo zijn de schouders vrij en kunnen ze vrij bewegen. Een goed tuig schuurt niet, heeft genoeg ruimte achter de oksels en valt op het borstbeen.

 

In dierenwinkels zijn hele simpele Y tuigjes te koop, die zijn vaak helemaal niet duur. 

 

Zelf gebruik ik voor de korte poep en plas rondjes soms wel een halsband of jachtlijn, gewoon omdat het sneller is.

 

 

Trouwens, als je hem met een flexi of lange lijn aan wil lijnen zou ik sws een tuig gebruiken. Ook als je met hem wil fietsen, steppen, etc. Maar daar is hij in het begin sowieso nog te jong voor.  

honden page profiel --

honden foto van -

Voor mijn Goldens heb ik de eerste 2 maanden alleen een tuigje gebruikt. Als je er eentje met een goede pasvorm koopt hoeft het niet te schuren. En een Y-tuigje kun je al krijgen voor 15/20 euro. Dan als ze een maand of 4 waren ben ik begonnen met het gebruiken van een jachtlijntje als we ergens heen gingen waar ze los konden. Dus bijvoorbeeld een klein stukje lopen, los, en dan weer een klein stukje terug. En voor trainen, vooral jachttraining, vind ik het erg handig. Waarom niet loslopen met een tuigje of halsband? Omdat er dan een kans is dat ze achter een tak of in water (takken onderwater bijvoorbeeld) blijven hangen. Als ze onder de 4 maanden zijn blijven ze nog heel dichtbij je dus dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. 

 

Nu is de oudste ruim anderhalf en de jongste 6 maanden. Nu loop ik de kleine rondjes en als ze los mogen met de jachtlijn. En als we ergens heen gaan (markt, dierentuin, stadje) of een langere wandeling aan de lijn maken heb ik ze wel altijd hun tuigje om. En inderdaad als ze dan ouder zijn kun je kijken voor echt een goed tuig wat perfect zit.

 

 

Hier zie je zo'n Y-tuigje van de voorkant. Heel veel plezier met je pup!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Ik heb ook een machtlijn, met dubbele stop. 

Als je gelijk aandacht besteed aan het niet trekken, komt er ook geen druk op de nek.

Trekken is stilstaan. Netjes meelopen, is belonen.

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

In het begin liep Harley aan de halsband met lijn, nu vaak een jacht lijn.
Jacht lijn gebruikte ik pas toen hij zich normaal aan de lijn kon gedragen.

Ik ben niet van de tuigjes, Harley heeft ze wel maar krijgt deze alleen om als we gaan fietsen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Zelf ben ik van de tuigjes. Tuigjes ontlasten de nek als de hond trekt of als jij de hond meetrekt. Er zijn honden die een nekhernia hebben opgelopen door de klappen op de nek.
 
Zelf vind ik Y tuigjes het fijnst voor de hond, dus zonder horizontale band over de schouders. Zo zijn de schouders vrij en kunnen ze vrij bewegen. Een goed tuig schuurt niet, heeft genoeg ruimte achter de oksels en valt op het borstbeen.
 
In dierenwinkels zijn hele simpele Y tuigjes te koop, die zijn vaak helemaal niet duur. 
 
Zelf gebruik ik voor de korte poep en plas rondjes soms wel een halsband of jachtlijn, gewoon omdat het sneller is.
 
 
Trouwens, als je hem met een flexi of lange lijn aan wil lijnen zou ik sws een tuig gebruiken. Ook als je met hem wil fietsen, steppen, etc. Maar daar is hij in het begin sowieso nog te jong voor.   "

 Dat wordt wel beweerd, van de nek hernia. Mijn da heeft het nog niet meegemaakt. Ik zou daar wel eens een bewijs van willen.

Een hond trekt, er komt druk op de luchtpijp, de voorkant van de nek, niet op de wervels zelf.

 

Trekken aan de lijn, is ook met een tuigje niet goed. Druk op het borstbeen, met een u tuigje op de banden en zenuwen, bloedvaten die daar lopen. Boven op de rug, waar het tuigje vast zit, scharniert de ruggengraat, die beweging wordt belemmert.

Dus, leer je hond gewoon niet te trekken.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Ik vind tuigjes een fijn middel. Uiteraard wel kijken wat mijn honden het fijnst vinden. Ik heb een hond die een tuig niet fijn vindt, maar die loopt altijd los en trekt niet. Mijn honden hebben snugglepets tuigen. Die zijn van fleece. Die vind ik zo fijn. Maar zijn niet anti ontsnap. Dat moet wel gerealiseerd worden. 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Wat je zelf (en je pup) fijn vind is helemaal prima   maar laat het aub niet slippen/wurgen

(een jachtlijn kun je kopen met dubbele stop)

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik ben met al mijn honden als pup zijnde begonnen met zo'n model tuigje, deze zijn goed verstelbaar en niet al te duur http://t.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/tuigen/hunter/284827.

 

Verder dragen mijn honden nu nog steeds tuigen, maar ook regelmatig een half slip halsband, voordeel van deze vindt ik dat ze makkelijk om zijn te doen, en door de stop kunnen ze niet wurgen, zelfde idee als een jachtlijn met stop.

Wat ik wel een voordeel vindt bij een pup is dat je een halfslip halsband gewoon om kunt laten, net als een tuig, en je de pup iets sneller en makkelijker kan pakken dan wanneer het helemaal niets om heeft, wat het geval is bij een jachtlijn ( een pup luisterd nou eenmaal niet altijd even goed ), al heb ik nog niet echt te klagen gehad, met mijn eerste 2 honden ( flatcoated retriever en australian shepherd ), nu heb ik mijn 3de pup, ook een australian shepherd, maar zij wil op dit moment niet altijd even goed luisteren ( begint langzaam aan te puberen, ze is bijna 6 maanden ), vindt het toch wel fijn dat ze een halsband of tuig om heeft, ze loopt wel los bij ons in het losloop gebied, maar er rijden ook veel wielrenners en andere mensen op de fiets doorheen, en dan vind ik het wel fijn dat ik haar zonder aan te hoeven lijnen toch even snel vast kan pakken aan haar tuig of halsband.

Anoniem (Gast)

Leuk alle reacties! Ik zal morgen bij de dierenwinkel een Y tuigje aanschaffen. Had inderdaad al mooie van Hunter zien hangen. Ook is een jachtlijn van Hunter niet de wereld wat betreft kosten dus dan kan ik die ook eens proberen. Hier zit een dubbele stop op en kan je natuurlijk langer mee doen. Mocht de pup het tuigje niks vinden dan kan ik natuurlijk ook nog een halsband aanschaffen, want de lijn van het tuigje heb je natuurlijk al :-). Wat jullie ook schrijven ik zal vanaf dag 1 de pup zoveel mogelijk al aanleren dat hij niet moet trekken aan de lijn door stil te gaan staan. Wel spannend hoor zo een pup straks in huis! Dat is alweer zo lang geleden. Onze vorige hond is 13 geworden en alweer een tijdje geleden overleden. Gekke is dat ik van de puppentijd met onze vorige hond me weinig kan herinneren. Althans de wat minder leuke dingen vooral niet, zoals ongelukjes in huis, 's nachts piepen en uitlaten en het rustig alleen leren zijn weer opbouwen, etc. Wat ik me vooral herinner is dat het zo een schattige periode was die ook weer snel voorbij ging. Voor je het weet zit er alweer een puber naast je op het trainingsveld die je lekker uitprobeert :-).

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Veel plezier alvast met je pup

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik ben ik fan van de tuigen en bij een dik behaarde golden hoef je niet snel bang te zijn dat je kale plekken krijgt. Zeker niet als je na een wandeling het tuig af doet en dus niet hele dag om laat zitten. 

Volgende forumvraag: Pup leren aan een kant te lopen.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^