Traumatische kat ervaring kind , hoe hiermee omgaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel kimberleykimberley

honden foto van kimberley

Hoi hoi. Paar weken geleden liep ik met m'n dochtertje buiten, en zij is nog klein, 2 jaar

 Ze stond bij een kat,niets aan de hand. Tot ze mee moest lopen van mij, daarom begon ze te gillen. ( heerlijke peuter pubertijd ). Waarop die kat vervolgens zo op haar rug springt met nagels en al. Nou dochterlief lag flink open, en ik ook want hij ging er echt voor. Nu heb ik zelf ook een kat. Een hele chille. Veel buiten en slaapt bijna altijd. Maar merk nu dat ze dus als de dood is voor de kat! Als ie ligt is er niets aan de hand en wil ze hem best aaien. Maar zodra hij beweegt of opstaat is het paniek alom. Super zielig.  Hier heeft ze nooit last van gehad . Iemand misschien tips? Over hoe ik haar minder tot niet meer bang kan laten zijn voor poezen? ( ik weet dat het niets met honden te maken heeft.. maat misschien heeft iemand iets soortgelijks meegemaakt maar dan met kind en hond ofzo )

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Ben je bekend met de BAT theorie voor honden?

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.) 3 doggies

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Wat doet ze als ze in paniek is?

 

 

honden page profiel kimberleykimberley

honden foto van kimberley

" Ben je bekend met de BAT theorie voor honden? "

 Nee niet echt!

honden page profiel kimberleykimberley

honden foto van kimberley

" Wat doet ze als ze in paniek is?
 
  "

 Huilen/gillen en echt zowat in je proberen te klimmen. Echt n beetje panisch zeg maar.

honden page profiel kimberleykimberley

honden foto van kimberley

Poes wil mij slaan, poes wil mij bijten roept ze dan.  Terwijl poes helemaal niets doet alleen maar geaaid wil worden.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik heb er verder niet veel verstand van, dus kan je niet helpen. Misschien is dit beter te regelen met een therapeut die gespecialiseerd is met angsten. 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Wel heel erg sneu voor je dochtertje. Helaas kunnen katten zo reageren als er ineens gegild wordt, ze schrikken zich rot en vallen dan aan...

 

Je dochter zal misschien altijd angstig blijven voor katten en zeker vreemde katten. Daarom is het wel verstandig om hier op een goede manier mee om te gaan.

Je dochter zal moeten leren om rustig te reageren en zo het gevoel te hebben de situatie onder controle te hebben. Net als je ooit hebt geleerd dat je juist niet hysterisch moet reageren als er wespen om je heen vliegen terwijl dit je eerste gedachte is. Helaas is je dochter nog heel jong dus dit is voor haar natuurlijk niet makkelijk uit te leggen.

 

Heel veel succes hierin en ik hoop dat het minder gaat worden voor je dochter.

honden page profiel ElianeEliane

"  Nee niet echt! "

BAT = Behaviour Adjustment Training

Trainen om het gedrag aan te passen. Dit wordt in de hondenwereld toegepast bij honden met onzekerheid / angst, agressie voor specifieke situaties, waardoor de honden eigenlijk in bepaalde situaties geen normaal gedrag meer kunnen vertonen.

Men laat wennen aan dat wat voor problemen zorgt, op veilige en voldoende afstand.

Deze afstand is steeds voor elk individu verschillend. Het is de juiste afstand tussen A (de angstige) en B (wat de angst veroorzaakt) die geen reactie veroorzaakt bij A.

Kort omschreven:

Jouw dochter moet opnieuw leren, dmv voldoende afstand dat om te beginnen jullie kat niet gevaarlijk is. 

Dus bewust gaan trainen met de kat. Op voldoende afstand dat jullie dochter zich veilig voelt wanneer de kat beweegt. Dat ze leert dat de kat enkel beweegt om te bewegen en niet om aan te vallen. Dat er bij haar ook steeds heel duidelijk wordt omschreven wat de kat doet. Dat ze wakker wordt en opstaat om te gaan eten bvb of zich te gaan wassen (komt niet naar ons. De kat mag op dat moment ook niet de mogelijkheid hebben om tot bij je dochter te komen. Dus moet je al zeker met 2 volwassen personen trainen. Iemand die de kat kan weerhouden om dichterbij te komen en jij die steeds kort maar heel duidelijk omschrijft wat de kat doet). Elke keer weer opnieuw en opnieuw. En wanneer ze gewend is, wordt de afstand tussen beide wat kleiner gemaakt. 

Maar tegelijk dat je dochter ook weet, dat wanneer het effe niet goed gaat ze kan vragen om te stoppen of weg te gaan. 

Belangrijk is dat je geregeld vanop afstand ook laat zien dat de kat naar jou toe komt om te knuffelen en strelen. Dat jij haar kan oppakken en strelen zonder dat er iets engs gebeurt.

Dit vraagt heel wat geduld en tijd. En waarschijnlijk best ook de juiste begeleiding om te oefenen.

Het is niet makkelijk omdat je alles moet omschrijven op het niveau van een 2 jarig kind. Hou de uitleg/beschrijving kort en eenvoudig. Hou ook het oefenen kort. Je kan beter verspreid 4 x per dag 4 minuten lang oefenen. Laat haar ook horen dat je weet dat ze bang is. En dat het net daarom is dat jullie oefenen. Zodat ze zich terug beter kan gaan voelen.

Verder ga je de kat ook zeer goed moeten observeren. Zodat wanneer ze wakker wordt en gaat rondlopen? Je dit kan dirigeren. En ook duidelijk het gedrag van de kat kan omschrijven. Wat ze doet..... En belangrijk dat je steeds voldoende afstand tussen beide creërt op steeds een heel kalme en rustige wijze.

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^