Hond heeft gebeten en nu?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Tur (Gast)

Ik wil graag de mening van ervaringsdeskundige (alle hondenbezitters dus) weten over het volgende probleem: Mijn Hollandse herder van ruim 1 jaar heeft een man gebeten. De hond reageert nogal heftig op bezoek en staat dan zich nogal op te winden achter een hek. De man wilde helpen en wees hem naar zijn ren en de hond bijt in zijn hand, laat wel gelijk los. Deze hond is een angsthond (al begonnen in het nest, kwamen we te laat achter) en hij lijkt wel 2 gezichten te hebben. De lieve hond voor het gezin en de heftige reactie op bezoek waardoor hij onbetrouwbaar wordt. Zodra hij nu zich weer gaat opwinden als er bezoek komt, wijs ik hem naar zijn ren, dan gaat hij naar de ren en de opwinding is meteen verdwenen. Ik heb gelezen dat hij "beloond" wordt door zichzelf met dat opgewonden gedrag en dat je moet zorgen dat hij juist niet "beloond" wordt zodat hij er geen lol meer aan beleeft en er op den duur mee stopt. Als ik er niet ben zorg ik dat hij niet bij de poort kan. Handel ik nu juist? Of zal ik het hiermee alleen maar erger maken? Wat is jullie ervaring

honden foto van Liesbeth en de teckelbende

Die man, is een vreemde? Sorry je hond verdedigd zijn terrein. Die man heeft geen hol aan jouw hond te zeggen dan. 

 

Mijn honden blaffen ook als er vreemd volk komt. En geen enkele vreemde moet hier een van de honden op hun plaats zetten. ik ben eigenaar, ik moet dat doen. 

 

 

Als je hond zo angstig is, zou ik er een gedragstherapeut bijhalen, die kan zien waar het misloopt en je de beste tips geven. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Als jij toestond dat zomaar een onbekende man voor de hond, jouw hond corrigeert vind ik het niet gek dat de hond bijt. Dan heeft de hond in principe zelfs groot gelijk.  

Ook heeft jouw hond het juist goed gedaan door meteen los te laten, had nog veel erger kunnen zijn.

 

Dus daarom vind ik dat de hond hier totaal geen schuld heeft.

Jij hebt een Hollandse herder en dat zijn wakers.

Het was jullie taak de hond op te voeden zodat hij leert hoe hij zijn 'werk' moet uitvoeren.

 

Wat bedoel je met een angsthond al in het nest, en dat je daar pas later achter kwam?

Heb je de hond pas op latere leeftijd gekregen?

Komt de hond wel uit een goed nest?

 

De 2 gezichten die je hond heeft, dat is toch juist wat de hond moet hebben, dat hoort bij het ras.

Lief en trouw voor het gezin, maar ook waaks.

En dat hij zo opgewonden en heftig wordt, dat is meer iets opvoedkundigs en de hond leren hoe hij zijn 'werk' moet doen.

 

 

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe

honden foto van Doortje & Tibbe

Ik zou een goede gedragstherapeut zoeken. Via een scherm is het heel moeilijk om goed advies te geven. 

Anoniem (Gast)

Het was geen onbekende man. Deze buurman laat onze hond uit en verzorgd hem als wij op vakantie zijn.

Het bezoek moest in onze tuin zijn en net op dat moment waren we niet thuis en hielp de buurman even.

Het zal wellicht een verdediging zijn geweest van de hond, maar bijten gaat gewoon altijd te ver.

De hond kwam uit een boerenschuurtje en eigenlijk waren we niet goed op de hoogte van het (niet) socialiseren van de puppy. Hij vertoont van het begin af aan angst voor alles, maar is ook alweer over heel veel heen. Achteraf gezien onervaren en een beetje dom deze pup gekocht. Wij hadden wel ervaring met hollandse herders maar tot nu toe "geluk" gehad met het nest waar ze uit kwamen.

Tur (Gast)

Dat ik hem moet leren om zijn "werk" goed te doen is helemaal waar. Ik probeer dat ook op deze manier, want als hij zo heel erg opgewonden is luistert hij voor geen meter meer, hij is dan door het dolle heen. Daarom kalmeer ik hem door hem naar zijn ren te wijzen, dit is veilig en beheerst. Alleen ben ik bang dat de ren een straf wordt, en dat is ook niet de bedoeling. De ren wordt gebruikt als er kinderen komen want ik neem geen risico met kinderen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Tja, lastig te zeggen. Vervelend voorval ook.

 

Ik zou, behalve de buurman, geen anderen (ookal zijn het bekenden) toelaten op jullie erf als jullie er niet zijn. Dus dan alleen de buurman en verder niemand.

Moeten ze op jullie erf zijn? Dan laat ze terug komen wanneer jullie zelf thuis zijn.

 

Het gaat normaal wel goed als de buurman alleen op jullie erf komt?

 

Verder zou ik een heel goede gedragstherapeut laten komen, deze heeft meer inzichten dan wij vanachter een schermpje.

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie

honden foto van Marijn en Ollie

" Ik zou een goede gedragstherapeut zoeken. Via een scherm is het heel moeilijk om goed advies te geven.  "

 Eens!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een boerenschuurtje?

Dat kan van alles zijn, van de buurman op de hoek tot de grootste broodfokker met de bekende schuren.

 

Je hebt al meerdere honden gehad maar was niet op de hoogte van socialiseren van een pup? 

 

Over wat je allemaal vertelt, komt het nogal onervaren over maar wel met de goede bedoelingen!

 

Dat is verder helemaal niet erg natuurlijk.

Ik denk dat je op cursus kunt gaan met je hond, eventueel enkele privé lessen.

Leren hoe je je hond iets kan leren, leren hoe je hond in elkaar zit etc.

 

Denk nu niet meteen dat je hond een valse hond is of wat dan ook.

Dat zou je veel eerder gemerkt hebben en dan had hij de buurman ook niet zo gauw losgelaten, hoor!

Ook al is de buurman wel bekend voor hem, hij is zijn baasje niet!

En jullie waren niet thuis, dus hij dacht dat hij toch moest verdedigen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dat ik hem moet leren om zijn "werk" goed te doen is helemaal waar. Ik probeer dat ook op deze manier, want als hij zo heel erg opgewonden is luistert hij voor geen meter meer, hij is dan door het dolle heen. Daarom kalmeer ik hem door hem naar zijn ren te wijzen, dit is veilig en beheerst. Alleen ben ik bang dat de ren een straf wordt, en dat is ook niet de bedoeling. De ren wordt gebruikt als er kinderen komen want ik neem geen risico met kinderen. "

 

Het verwijzen naar de ren lijkt me juist dat je je hond meegeeft dat bezoek spannend/eng is. Je stuurt hem immers weg en hij heeft dan geen kans om kennis te maken. Hij heeft dan alle reden om door te gaan met zijn 'gekke' gedrag net zo lang tot die mensen weer weg zijn. Dan mag hij weer los en 'is de kust veilig'.

Tur (Gast)

Ik ben bang dat de buurman niet meer durft......

Ik ga sowieso een gedragsdeskundige inschakelen. Maar bedankt voor jullie reactie. Ik was en ben toch nieuwsgierig wat iedereen vind.

 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Toch de buurman ook betrekken als je een gedragskundige laat komen.

Let wel op, er zijn veel mensen die zich gedragskundige noemen, maar uiteindelijk zomaar wat doen, flink wat geld opstrijken en je bent uiteindelijk niet geholpen.

 

Zoek ook naar iemand die positief traint en niet met hulpmiddelen als een schokband, nekvel pakken en al die rare praktijken. Hiermee help je je hond alleen nog maar verder naar beneden.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Dat ik hem moet leren om zijn "werk" goed te doen is helemaal waar. Ik probeer dat ook op deze manier, want als hij zo heel erg opgewonden is luistert hij voor geen meter meer, hij is dan door het dolle heen. Daarom kalmeer ik hem door hem naar zijn ren te wijzen, dit is veilig en beheerst. Alleen ben ik bang dat de ren een straf wordt, en dat is ook niet de bedoeling. De ren wordt gebruikt als er kinderen komen want ik neem geen risico met kinderen. "

 De hond als jij die goed begeleid naar de ren hoef de hond dat niet als een straf te zien.....wel zou ik een veilige sluis maken....als jij er niet bent en niemand aan je hond kan komen, een voorbeeld, ik heb twee honden, rondom schuttingen van 1.80 hoog, er is een schuttingdeur die open kan, daar heb ik een sluis , zodat als de schutting per ongeluk niet op slot is de hond nog veilig zit achter een tweede deur........als ik er niet ben gaat mijn jonge hond ook de ren in, aan jou om dat niet als een straf te zien...als ik mijn hond roep van...even een boodschap doen gaat ze uit eigen beweging de ren in, leuk maken daar, goede botten...even voor veiligheid niets mis mee, mijn hond is net acht maanden ook nog onbesuisd.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Maar toch vind ik jouw hond echt niet vals overkomen uit het verhaal hoor!

Juist niet.

Jullie waren niet thuis, dus hij gaat waken, daar is hij voor gefokt.

Zelfs al was het een bekende buurman, op dat moment is dat misschien niet zo belangrijk.

En hij liet meteen los, dus hij wou helemaal liever niet de buurman iets aandoen.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Je hond is net een jaar oud, jij was er niet, mijn hond als die alleen is en er komt iemand de tuin in bespringt tie ook het bezoek hoor, zeker als ik er niet bij ben, onbesuisd zijn jongere honden, zorg dat het niet meer gebeurt dat de buurman als jij er niet bent in de tuin kan, is het zo dat de buurman de hond gaat uitlaten, betrek hem dan wat bij de opvoeding, een gt erbij halen is een beetje overdreven hoor, heb je heel veel twijfels over je hond ga dan eens kijken naar een goede school met je hond.......als ik bezoek krijg...leve de lol, niet iedere bezoeker is daar van gediend, dan wijs ik ook naar de ren, en ze gaat er in en bedaard, zodra het bezoek zit, en de hond is bedaard laat ik de hond eruit, en is dan mooi rustig, jonge honden zijn nou eenmaal anthousiast en opgewonden als er bezoek komt.

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Waarom stuur je hem dan niet naar z'n ren met een lekker bot of een kong. De ren kan ook gewoon een veilige plek zijn he? Het hoeft geen straf te zijn inderdaad het is ook zeker wat JIJ er van maakt dus ook hoe jij je stem gebruikt. Zeker voor een jonge hond die zoals jij het zelf beschrijft nogal een nerveuze hond is. Hier ook een herder die ook enorm nerveus kan zijn rond bezoek. Dat komt er alleen niet uit als bijten maar als onbeheerst rondspringen, blaffen, maar ook vluchtgedrag bij het meest "enge" bezoek.

Je zegt dat je ALTIJD als er bezoek is de hond in de ren moet. Natuurlijk is het dan spannend als er bezoek komt. Want hij is nooit echt in contact geweest met het bezoek, niet echt in ieder geval tenminste zo maak ik het op uit je verhaal. Hij is pas 1 jaar? Wat verwacht je nu van hem? Dat hij leert omgaan met bezoek of dat hij gewoon braaf in de ren gaat als er ook  maar iemand vreemd komt? Dat laatste lijkt mij moeilijk met onverwacht bezoekt. Het is het één of het ander.  Of heb je er nu helemaal geen vertrouwen meer in? Ik bedoel ik kan vanaf hier niet raden hoe de omstandigheden van die beet precies waren. Maar ik kan me voorstellen dat de hond weigerde, en beetgepakt is en misschien geprobeerd is om de hond de ren in te forceren. Ik kan me voorstellen dat dat een probleem voor de hond is.  Ho eens even "Dat is mijn baasje niet!" 

Honden hebben duidelijkheid nodig. Niet de ene keer dit dan weer dat... andere mensen doen andere dingen. Hebben andere routines.. Maar honden willen duidelijkheid en structuur, zeker van die onzekere types. Pak wat lekkers stuur de hond de ren in dan gaat hij echt wel. 

 

 

Tur (Gast)

Ik heb idd in de ren een bot en speeltjes liggen. Ik heb nu nog niet het idee dat hij de ren als een straf ziet, meer als een grote bench waar hij zich veilig voelt. Als hij echt heel bang is gaat hij zelf naar de ren. Dat naar de ren sturen is nieuw. Voorheen liet ik hem wel bezoek begroeten. Nu mag hij nog steeds bezoek begroeten binnen het hek, maar hij moet eerst kalmeren.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Geloof me een hond beleefd er geen lol aan om zo opgewonden te raken.

 

Als je hond zo bang is moet hij niet door buurmannen die wel even zullen helpen aangepakt worden, de buurman deed dit dus niet goed anders had de hond niet gebeten. Rustig zijn en vertrouwen opbouwen is de juiste aanpak. Ik zou de buurman niet meer bij de hond laten voorlopig, en als je de gt laat komen de buurman ook uitnodigen zodat hij ook leert hoe je met angstige honden omgaat. Bezoek zou ook niet via de hond binnen moeten komen (mocht dat zo zijn, want dat is me niet helemaal duidelijk)

 

Angst is niet makkelijk op te lossen, soms is er ook medicatie nodig, een homeopatisch middel of Bach Bloesem of een supplement.

 

Een rustig vast dagschema, en kennis van hondentaal, zoals bijv. in het boekje van Turid Rugaas Kalmerende signalen beschreven is aan te raden om je in te verdiepen.

 

Ik zou je ook aanraden een gt te zoeken die een diploma heeft en op de hoogte van de laatste onwikkelingen in gedrag van honden, dus niet een of andere herderdriller die de hond wel even aan zal pakken, dat is levensgevaarlijk.

 

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Ik zou ook niet bezoek richting de ren laten gaan om daar de hond te begroeten. De hond zit daar immers vast zonder plek om heen te gaan/vluchten en het bezoek wat eng is staat dan voor zijn veilige plekje. Het lijkt mij dat daar ook geen goed gedrag van kan komen behalve misschien gegrom of geblaf, proberen om het engs weg te jagen. Mijn herder nu vind vreemden die eng staan te doen rond zijn bench ook echt niet tof, opgesloten zitten en niet weg kunnen nix voor hem. Laat het hem dan maar van een afstandje bekijken allemaal.

Maar hierboven staat het allerbeste al genoemd ga niet naar iemand toe die de hond wel even zal "drillen". Niet doen echt niet!! Mijn vader heeft ooit een Duitse herder gehad jaren geleden toen moesten herders hard aangepakt worden en beet elke herder zijn eigen baas ooit, die tijd weet je wel. Hij kwam ook bij zo'n drillsergant terecht want had een jonge hond en dacht die moet wel goed luisteren als hij ouder is en die kerel wist het allemaal zo goed.. ahum. De hond had nooit gebeten en binnen 10 min hing de hond compleet aan de arm omdat die kerel als een bezetene aan zijn riem aan het sjorren was geweest zo hard ie kon om de hond te leren dat het pijn zou doen als hij niet zou gehoorzamen. Terwijl de hond naar zijn baas wilde en de hond was dat zat na een x aantal keer waarschuwen. Natuurlijk kreeg de hond de schuld van de man. 

Die hond was niet verknipt heb als hummeltje nog veel met hem gespeeld vanaf het moment dat hij binnenkwam het was een lief beest en heel goed met kids! 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Mijn hond, onzeker, blafte naar bezoek. Kreeg heel veel klusjes mannen, vond ze eng, ging eens buiten de deur blaffen en is toen heel naar behandelt. Vervolgens kwam een pakjes bezorger thuis en ze snapte. Nog een paar keer gesnapt, ging op straat uitvallen naar klusjes mannen en toen was het tijd voor gt.

 

Allereerst het verschil tussen bekende en vreemde mensen. Van bekende mensen, weet je hoe ze zijn en reageren, die zijn voorspelbaar. Dat geeft rust.

Van vreemde (honden of mensen) heb je geen idee hoe ze zijn, of wat ze zullen doen, ze zijn onvoorspelbaar en dat is eng, zeker als je al onzeker bent. 

 

Je kan je dus voorstellen, wat vreemde voor je hond betekend. Als je iemand zelf aanvalt, neemt het een stuk spanning weg. Liever actie onder nemen, dan afwachten, wannerr die vreemde jou aanvalt.

 

Wat je kan doen, maar vreemden voorspelbaar. Als er bezoek komt (je hebt een bench) je hond in de bench.

Zo weet je hond dat hij veilig is, als er bezoek komt

Zo leer je je hond ook, dat bezoek jou taak is.

Ik heb geen bench, als er hier vreemden komen, gaat ze op de 1e etage op de gang, plank voor de trap. Zo kan ze in de gang bezoek zien en ruiken en vervolgens, gaat ze slapen. Of kluiven.

Ze weet dat ze daar veilig is, dat ik de boel regel.

Inmiddels, kan ze steeds vaker beneden met bezoek blijven.

Buiten en op straat flink aan haar vertrouwen gaan werken, vreemde negeren. Mensen met honden gingen haar ongevraagd voertjes geven, maar daardoor is ze andere mensen wel als positief gaan zien.

 

Wat ook kan werken is met je bezoek eerst buiten gaan wandelen en dan samen naar binnen gaan. Eerst je bezoek en als laatste je hond.

Ik ga wel,eens zelf wandelen, kom ik terug is het bezoek er. Voor Luca een heel andere situatie, juist het binnen komen van bezoek vind ze eng. eenmaal binnen, geen probleem. Dit werkt goed bij haar.

De rede voor uithalen, is onzekerheid, bezoek weg willen hebben. Niet het verdedigen van je huis. Het is wel zo, dat ze in je huis zich veilig en vertrouwd voelen, gesteund door de baas, durven ze van zich af te bijten.

 

Had de man schade? De meeste herders, snappen eerder dan  bijten.

Zie bijten trouwens als comminiceren, niet gewenst, maar wel normaal honden gedrag

honden page profiel ElianeEliane

 Ik heb gelezen dat hij "beloond" wordt door zichzelf met dat opgewonden gedrag en dat je moet zorgen dat hij juist niet "beloond" wordt zodat hij er geen lol meer aan beleeft en er op den duur mee stopt. 

Helaas wordt er veel meer onzin geschreven dan goed advies, waar hondeneigenaars echt iets aan hebben.

Die opwinding die je ziet, dat is puur stress. En niet iets wat de hond leuk vindt en er zichzelf met beloond. Stress is geen gemoedstoestand, maar een lichamelijke verandering door aanmaak van stresshormonen. In situaties van opwinding, stress, angst, onzekerheid.... De aanmaak en het vrijkomen van deze stoffen gebeurd ontzettend snel en bereiken in een sneltempo een piek. Doch duurt het dagen om deze stoffen in het lichaam af te breken. Dus een hond die veel bloot staat aan prikkels, of veel last heeft van onzekerheid en angst, geraakt op een bepaald moment uit balans. Dat kan zich uiten in lichamelijke klachten maar ook in gedrag.

Jouw hond vertelt ook veel via zijn lichaamstaal en geeft voldoende signalen. Alleen als niemand dit kent/herkent, kunnen helaas dit soort situaties ontstaan.

Duitse herders, Mechelse herders, Hollandse herders..... deze herdersoorten zijn echt makkelijk op te jutten (daarom dat deze rassen ook uitgekozen worden voor pakwerk).

Terwijl honden eigenlijk alleen maar rust willen. Geen opwinding, geen opgefokte toestanden. Als een hond de vrijheid en de keuze zou hebben, gaan ze weg van dat soort omstandigheden. Ze hebben die keuze niet en staan daardoor soms bloot aan een hele hoop prikkels. 

Nu bijten en direct loslaten zit op de grens van signaal en aanvallen.

Belangrijk is dat je naar iemand zoekt of vindt met de juiste en voldoende kennis dat 1) er voor gezorgd wordt dat de hond aan minder prikkels wordt blootgesteld. En 2) De hond aangeleerd wordt van rustig te worden / te blijven. Gelijk met de eigenaar die aangeleerd wordt zijn hond te leren lezen (signalen/lichaamstaal herkennen) en op de juiste manier zijn hond hierin te begeleiden.

 

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Helemaal eens met Eliane, wat duidelijk geschreven ook. Laat je hond lekker veel kluiven, daarvan maken ze een stof aan in de hersenen waarvan ze rustig worden, werkt stress afbouwend. Hij is pas 1 jaar oud.. dit was voor mijn eigen herder een hele turbulente periode. Herders kunnen toch zulke nerveuze stressberen zijn... 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Maar toch vind ik jouw hond echt niet vals overkomen uit het verhaal hoor!
Juist niet.
Jullie waren niet thuis, dus hij gaat waken, daar is hij voor gefokt.
Zelfs al was het een bekende buurman, op dat moment is dat misschien niet zo belangrijk.
En hij liet meteen los, dus hij wou helemaal liever niet de buurman iets aandoen.
  "

 Eens.

 

Ik zou hier geen gedragsdeskundige voor inschakelen. Wel zou ik de hond binnenhouden als je niet thuis bent. 

 

Heb je ook gehoorzaamheidscursussen met hem gedaan? 

 

En waarom weghouden van kinderen? Of alleen als t heel druk is?

honden page profiel RissieRissie

honden foto van Rissie

Wat een vervelende situatie zeg!

 

Zoals de anderen ook al noemden; kijk wel uit welke gedragsdeskundige je inschakelt! Als je noemt in welke regio je woont, kan iemand hier je misschien een goede gedragsdeskundige aanbevelen die op de juiste manier werkt?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Het was geen onbekende man. Deze buurman laat onze hond uit en verzorgd hem als wij op vakantie zijn.
Het bezoek moest in onze tuin zijn en net op dat moment waren we niet thuis en hielp de buurman even.
Het zal wellicht een verdediging zijn geweest van de hond, maar bijten gaat gewoon altijd te ver.
De hond kwam uit een boerenschuurtje en eigenlijk waren we niet goed op de hoogte van het (niet) socialiseren van de puppy. Hij vertoont van het begin af aan angst voor alles, maar is ook alweer over heel veel heen. Achteraf gezien onervaren en een beetje dom deze pup gekocht. Wij hadden wel ervaring met hollandse herders maar tot nu toe "geluk" gehad met het nest waar ze uit kwamen. "

 Hij liep los in de tuin toen jullie er niet waren begreep ik?

De vreemde liepen tegelijk met je buurman de tuin in?

Op dat moment, was de opwinding waarschijnlijk gewoon te veel voor je hond. Weet niet of je buurman hem beetpakte?

 

Voor je hond een kompleet nieuwe situatie, jullie weg, de buurman en vreemd bezoek. Dat was gewoon veel te spannend, te bedreigend en te stres vol voor je hond. Een emmer die over loopt.

 

Als je weggaat, niet meer je hond alleen in de tuin laten.

Je hebt een ren, waar de hond zich veilig voelt, een voor hem veilig afheschermde plek. Maak daar gebruik van.

 

Ben het overigens niet met je eens dat een hond niet mag bijten. Het is communiceren.

Als eigenaar zal je moeten zorgen, dat een hond nooit in een positie komt, dat hij zal moeten bijten. 

Voordat een hond bijt, zal hij eerst andere signalen laten zien.

Honden zijn conflikt vermijdend.

Hij zal hebben geblaft, gegromd, weet niet wat meer. 

Ik vraag me af, of het bijten, of snappen was.

Tur (Gast)

Paddys mate:

Ik houd de hond bij kinderen weg omdat ze bang voor hem zijn en dan gaan gillen en rennen, zorgt voor chaos. Ik heb zelf kinderen en dat gaat wel goed hoor, die weten hoe ze met hem om moeten gaan.

Suzanne en Luca:

De buurman heeft hem niet gepakt, alleen commando gegeven en gewezen. Ik was er natuurlijk niet bij, dus van horen zeggen.

Hoe ver gaat dat communiceren dmv bijten dan? Ik merk ook vaak dat hij "hapt" naar handen. Niet hard, maar wel irritant. Is dat vriendelijk of juist niet volgens jou?

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

De situatie met je buurman, was voor je hond te spannend.

Voorkomen, dat je hond in een situatie komt, dat hij bijt.

 

Wij mensen vinden bijten niet gewenst, maar voor honden is het comminiceren.

Happen in je handen, wanneer doet hij dat? Wat gaat er aan vooraf?

Heb je heb geleerd, dat je dat niet de bedoeling vind.

Is dat snappen, als of je knijpt?

 

Als ik met aguility niet duidelijk, of te druk ben, hangt Luca in mijn arm. Zacht, zonder schade. Ze verteld me zo, dat ze me niet begrijpt.

Als ik hard weg ren, wilt ze me stoppen, snapt, als een schapendrijver.

 

Herder gedrag, willen regelen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Paddys mate:
Ik houd de hond bij kinderen weg omdat ze bang voor hem zijn en dan gaan gillen en rennen, zorgt voor chaos. Ik heb zelf kinderen en dat gaat wel goed hoor, die weten hoe ze met hem om moeten gaan.

 
  "

 Duidelijk! Dank voor je toelichting.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Is de buurman echt gebeten, heb je een wond gezien? Of heeft de hond gehapt?

 

Veel herders happen bij stress, kalmeren is dan het beste, even geruststellen, laten weten dat alles goed komt. Maar beter nog voorkomen natuurlijk dat er zoveel stress is dat hij gaat happen.

 

Echt bijten is eigenlijk een laatste stap voor de hond, een hond is eigenlijk conflict vermijdend en probeert ons eerst op een andere manier duidelijk te maken hoe hij zich voelt. Als wij al die signalen missen of niet begrijpen, of verkeerd begrijpen moet de hond wel overgaan tot grommen en daarna bijten.

 

Hier een filmpje over hondentaal

 

https://www.youtube.com/watch?v=i33WRZaRwaA

 

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hond schrikt van auto's
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^