Anaalklieren verwijderen ja of nee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Rigby (Gast)

Mijn 3 jarige fox heeft zo om het half jaar een acuut ontstoken anaalzak. Nu begint het weer, wordt de 4e keer. Vreemd genoeg lijkt ze er geen last van te hebben. Ze likt er niet aan (behalve als het net open is, om het schoon te houden). Doet geen sleetje rijden, en heeft de rest van het jaar ook geen problemen. Het is van de een op andere dag mis, dan groeit het abces 1 of twee dagen, klapt open, en klaar.... zijn een half jaar terug van voer verandert waardoor de ontlasting wat harder zou worden, wat ook zo is btw, maar voor de ontsteking haalt het niet uit. da opperde de laatste keer om ze te laten verwijderen, maar ik lees daar ook weer veel tegenstand voor. wat zouden jullie in mijn situatie doen? Aan de ene kant heeft ze er echt geen last van, aan de andere kant, elk half jaar een abces schiet natuurlijk ook niet op

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Sommige honden hebben er wel meer last van.

Mijn hondje Freggle had hier voorheen ook last van, paar keer moeten legen bij de dierenarts en AB kuur gehad vanwege ontsteking.

 

Bij hem is het eigenlijk overgegaan sinds hij toen ander voer kreeg.

Hij krijgt voeding zonder granen en dat heeft wel geholpen.

 

Jouw hondje is pas 3 jaar, misschien kun je nog proberen met andere voeding voordat de anaalklieren verwijderd worden?

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Welk voer geef je nu?  

Rigby (Gast)

ze krijgt nu 's morgens brokken van, uit m'n hoofd, greenfields. In de avond krijgt ze eenderde bakje Renske.

Ik sta open voor voeradvies, maar ga niet op vers/barfen/etc.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Zijn de anaalklieren al eens doorgespoeld? met een anaalklier canule?

Heel vaak helpt dit ,gewoon met antibiotica en dan 1 x per week een week of drie achter elkaar .

Je kan zelf aan de buitenkant voelen of je naast en onder de anus diktes voelt ,zodra dat zo is naar de dok ,dan wordt het ook geen abces.

Anaalklieren verwijderen kan onzindelijk heid geven.

Rigby (Gast)

heleen, nee,dat is nog nooit gebeurt. De eerste twee keer ben ik naar d Da geweest, is ze 5 seconden op de tafel geweest en heb ik antibiotica mee gekregen (en €30 consult.....).

derde keer heb ik gewoon heb abces schoon gehouden toen het eenmaal open was, ben niet naar de da gegaan, omdat elke x antibiotica me ook niet gezond lijkt....

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Ik zou een andere dierenarts zoeken ,

Het spoelen kan ook niet elke arts hoor dus gewoon even vragen of ze daar ervaring mee hebben ,Een wat oudere arts kan het meestal wel .

Je brengt met het spoelen de antibiotica gelijk op de goede plek ,dus de werking gaat dan erg snel ,maar als ze er al wat langer last van heeft wordt het elke week gedaan en dan een keer of drie .

Je zal zien ,dan is er geen vervelende operatie nodig .

Rigby (Gast)

punt is: ze heeft geen last...

het verschijnt (bult schuin onder de anus), dat groeit 1 of twee dagen, klapt (en dan druk ik t voorzichtig leeg), dan heeft ze een paar dagen een gaatje wat ik schoon hou met een betadine oplossing, en dat was het...

ik zit bij een landelijk zeer goed aangeschreven kliniek, waar ik inmiddels wel een paar slechte ervaringen heb, met name met de jongere generatie artsen. Een andere kliniek wordt helaas gelijk weer een stuk verder

honden foto van Astrid baasje van Diva

Mijn hondje is al een keer doorgespoeld maar dat heeft niet geholpen zat nadat hij was doorgespoeld met 2 maanden weer bij de DA 

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou eens goed naar de voeding kijken. Een anaalklieroperatie is heel ingrijpend en het gebeurt geregeld, dat de hond daarna incontinent wordt. Ik zou naar een andere dierenarts gaan. De gewone dierenklinieken hebben vaak geen specialisatie. De anaalklieren zitten er echt niet voor niets.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Bij mijn teefje zijn de anaalklieren een paar jaar terug open gelegd.

Toen ze alleen op brok stond had ze last van haar anaalklieren,abcessen,doorspoelen,anaalklier canule...alles gedaan.

 

Vervolgens stond ze jaren op carnibest kvv,hetzelfde probleem.

Op het moment dat ze een abces hebben doet dit wel pijn,de da maakte die dan open en weer antibiotica,spoelingen......

 

Op een gegeven moment was ik er klaar mee,is zo zonde voor de hond(na 6 jaar geloof ik)zulke dingen vergeet ik.

 

Ik heb gekozen om haar anaalklieren open te leggen,is best pijnlijk,viel ook wel tegen en in het begin hebben ze last bij het poepen dan kan ze niet zo goed afknijpen.

Maar ze heeft nooit niks binnen gedaan en na een paar maandjes kon ze haar sluitspier gewoon weer goed gebruiken.

 

Sommige honden krijgen chronisch last van hun anaalklieren en dat is niet te wijten aan de voeding maar een soort foutje.

 

Ik ben heel erg blij dat ik op een gegeven moment voor de operatie heb gekozen.

 

Er zijn 2 methodes....het openleggen is pijnlijker,meer wondvocht,meer nazorg maar minder kans op beschadiging van de sluitspier.

 

De 2e methode is het verwijderen van de anaalklieren wat toch meer riscico heeft op het beschadigen van de sluitspier.Wordt de sluitspier beschadigd dan kan het gebeuren dat ze de ontlasting niet meer kunnen ophouden.

De meeste da's zijn kundig genoeg,het is geen moeilijke ingreep maar het steekt wel heel erg nauw.

Als je het laat doen dan door een da die je bekwaam genoeg acht.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" punt is: ze heeft geen last...
het verschijnt (bult schuin onder de anus), dat groeit 1 of twee dagen, klapt (en dan druk ik t voorzichtig leeg), dan heeft ze een paar dagen een gaatje wat ik schoon hou met een betadine oplossing, en dat was het...
ik zit bij een landelijk zeer goed aangeschreven kliniek, waar ik inmiddels wel een paar slechte ervaringen heb, met name met de jongere generatie artsen. Een andere kliniek wordt helaas gelijk weer een stuk verder "

 En als je het nu gelijk leegdrukt zodra de bult verschijnt?

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Mijn hondje is al een keer doorgespoeld maar dat heeft niet geholpen zat nadat hij was doorgespoeld met 2 maanden weer bij de DA  "

 Ze hadden het ook wekelijks even moeten spoelen met b.v. synsac ,dat helpt erg goed .

 

honden foto van Astrid baasje van Diva

"  Ze hadden het ook wekelijks even moeten spoelen met b.v. synsac ,dat helpt erg goed .
  "

 Bedankt ik ga het binnenkort overleggen met mijn DA moet er in augustus weer naar toe dus zal het vragen ????

Anoniem (Gast)

Heleen: dat lijkt me lastig en pijnlijk. Het klapt naar buiten open, maar dan moet het abces wel eerst rijpen zeg maar. Je ziet de huid dan ook op een plekje een soort van glazig worden en dan weet je dat ie daar door breekt.

Zou het helpen als ik bijv maandelijks de klieren laat (of iemand die het me leert) laat legen? Dat ik het dan kan voorkomen?

hoewel ik ze buiten de ontsteking om nooit voel....

Rigby (Gast)

bovehstaand is van mij ;)

honden page profiel --

honden foto van -

Mijn hond had  ook erg last van zijn anaalklieren.. Sinds we hem elke maaltijd een scheut karnemelk door het voer doen, is het over.... Nu al meer dan een jaar geen last meer gehad!

 

Succes!

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Ik vraag me af of het wel daadwerkelijk de anaalklieren zijn...  Je zegt elk half jaar. Je voeld niet dat ze vol zijn..  Ik vermoed dat dat abces er vlak naast zit. En dat het abces dus wel openklapt maar het zakje waar de pus in zit niet door het lichaam verwijderd wordt. Je ziet het wel eens bij mensen.  Dan snijden ze de huid open en halen her abces in zijn geheel eruit.en dan komt het niet meer terug. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Cavaliers hebben beduidend veel en vaak last van volle anaalklieren en/of ontstoken anaalklieren.

Het vaak legen van anaalklieren, stimuleert het weer vol raken van deze klieren.

 

Het is belangrijk om je hond voer te geven, dat stevige ontlasting geeft, zodat de anaalklieren door het uitpersen van de ontlasting worden geleegd.

 

Ik heb van een hondeneigenaar, wiens hond aan de anaalklieren is geopereerd, vernomen dat je deze ingreep het beste door een dierenarts kan laten doen, die hier veel ervaring mee heeft. Deze operatie is niet zonder risico; de sluitspier kan nl. beschadigd worden en dan is je hond incontinent wat de ontlasting betreft.

http://www.dierendokters.com/honden/ziekten/ontstoken-verstopte-anaalklieren

 

 

 

honden page profiel katelijnekatelijne

honden foto van katelijne

Indy heeft nog nooit last gehad van volle anaalklieren,een cavalier,zo zie je maar.Dacht dat je dat zelf kon uitknijpen of zoiets.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

" Indy heeft nog nooit last gehad van volle anaalklieren,een cavalier,zo zie je maar.Dacht dat je dat zelf kon uitknijpen of zoiets. "

 kan ook wel heb ik bij Baylee moeten doen voor ik kvv ontdekt had. Door haar diarree werd haar klieren niet geleegd. This een smerig klusje.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Heleen: dat lijkt me lastig en pijnlijk. Het klapt naar buiten open, maar dan moet het abces wel eerst rijpen zeg maar. Je ziet de huid dan ook op een plekje een soort van glazig worden en dan weet je dat ie daar door breekt.
Zou het helpen als ik bijv maandelijks de klieren laat (of iemand die het me leert) laat legen? Dat ik het dan kan voorkomen?
hoewel ik ze buiten de ontsteking om nooit voel.... "

 Je moet eigenlijk het abces voor zijn ,Maar als je geen ervaring hebt met zelf leegdrukken zou ik het de dok even voor laten doen ,

Normaliter drukken ze ze tijdens het persen op de ontlasting zelf gedeeltelijk leeg waardoor ze nooit overvol raken ,

Heeft de hond misschien vaak slappe ontlasting ,dus weinig te persen ?

Dan kan je ook oud bruin brood door zijn eten doen ,hij moet dan aan de vezels ,

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Mijn hond had  ook erg last van zijn anaalklieren.. Sinds we hem elke maaltijd een scheut karnemelk door het voer doen, is het over.... Nu al meer dan een jaar geen last meer gehad!
 
Succes! "

 Kijk ,dit zou je ook kunnen proberen .baat het niet dan schaad het niet .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

"  kan ook wel heb ik bij Baylee moeten doen voor ik kvv ontdekt had. Door haar diarree werd haar klieren niet geleegd. This een smerig klusje. "

 Ja niet je gezicht ervoor houden ,als je het doet .

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" Ik vraag me af of het wel daadwerkelijk de anaalklieren zijn...  Je zegt elk half jaar. Je voeld niet dat ze vol zijn..  Ik vermoed dat dat abces er vlak naast zit. En dat het abces dus wel openklapt maar het zakje waar de pus in zit niet door het lichaam verwijderd wordt. Je ziet het wel eens bij mensen.  Dan snijden ze de huid open en halen her abces in zijn geheel eruit.en dan komt het niet meer terug.  "

 Ze voelt het pas als het al een abces is ,maar voor die tijd kan je de diktes aan weers zijden van de anus al voelen ,Zitten ze erg vol dan zakken de klieren zelfs tot onder de anus .In dit geval het abces wegsnijden is moeilijk om dat de sluitspier er vlak naast zit en je als je daar geen ervaring mee hebt die kan raken ,zodat de hond zijn ontlasting niet meer op kan houden .

Dus mocht het tot een ingreep komen dan alleen laten doen door een dierenarts met ervaring ,anders wordt het prutswerk .

Volgende forumvraag: Hoe snel werkt propalin
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^