Beschermt een border collie zijn baas?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Haha in dat geval moet jij t zelf maar beangstigend maken voor de indringer. Als in pak m!!!! Vervolgens rent zij erheen om knuffels..maar weet indringer veel hahaha "

 Ja die strategie zou misschien nog helpen haha! 

honden page profiel ShaspyShaspy

honden foto van Shaspy

Klopt een border collie valt onder de herders. 

Ik heb die indruk wel dat het in haar zit. Iedereen denkt en zegt altijd..wat een lieve hond. Dat is ze óók maaaarrr t kan ook echt n trutje zijn. Zeker naar teefjes. En nu weet ik ook waarom ze zo vinnig was laatst. Mevrouw is net loops geworden haha! (Even off topic. Ons reutje is 20 weken en toont er totaal nul interesse meer in als normaal.. Gelukkig..komen we deze eerste ronde er goed vanaf haha!) 

Ontopic; ik liep ooit met haar savonds op een donker stuk.. Toen een jongen met een hoodie langskwam. Toen gromde ze ook heel laag..de arme kerel liep toen n boog om ons heen ;) ik merk dat ze dat beschermende vooral doet als het donker is. Want ook ooit had ik haar los en toen kwam er een man met zijn kindje in tegengestelde richting. Zijzelf was toen een stuk links van me af..sprintte in volle vaart grommende naar hem toe. Ik floot haar snel terug.. En ze luistert meteen en loopt vervolgens tegen me aan verder. Maar net als jij geen idee of ze echt daadwerkelijk zou aanvallen. In mijn ogen is n teefje sws vaak pittiger dan n reu.. Iig de honden die ik gehad heb wel

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Wat Jeroen zegt. Leuk idee allemaal maar de meeste honden zijn niet zo.

 

Als ze het alleen doen als het donker is (grommen) weet je al dat het onzekerheid is. Een hond die vol in iemands gezicht gaat hangen op bijna niets af vind ik ook niet waaks maar eerder buiten proportioneel reageren. Remloos.

 

Er zullen honden zijn die evengoed ingrijpen waar je het niet van verwacht maar dan is er ook nog iets als motivatie.. De meeste honden beschermen zichzelf. Doe ze maar eens van de riem, dan peren ze m. Een enkeling bevriest en bijt alsnog maar dat is weer niet om jou maar voor zichzelf. Is het weer niet waaks. 

 

Mijn huidige hond is mijn derde waker. Had ik niet verwacht maar ze ontwikkelde zich toch zo. Heel fijn beestje, ze schat zo goed als alles perfect in. Daarvan krijg je dus echt niet zomaar de tanden in je bovenarm. 

honden page profiel ShaspyShaspy

honden foto van Shaspy

Als ze het alleen doen als het donker is (grommen) weet je al dat het onzekerheid is. Een hond die vol in iemands gezicht gaat hangen
 
Doe ze maar eens van de riem, dan peren ze m. "

 Mijn hond heeft nog nooit in iemands gezicht gehangen. Bij haar blijft het enkel bij waarschuwen. Behalve laatst bij n ander teefje. Dat was ook zeker geen angst de wilde gewoon niet dat ze bij dr kwam.

In het donker was het ook geen schrik. De zag mensen van een afstand en rende terug naar mij tegen mij aan. Ja grommende maar was duidelijk een weloverwogen actie. Als het om haarzelf Te doen was had ze geen sprint van zeker 30 meter genomen om zsm bij me Te zijn. 

Dat grommen toen iem door mn raam hing. Klopt was wss n schrikreactie. Vind ik niet ongeremd maar een logische reactie. (Of doelde je op een ander persoon??) wat betreft het aan de riem lopen..haha..uh nee dan rent ze niet hard weg. Sterker nog dat gaat niet als ze aan de riem zit.. Ze is dan enkel nog vinniger als n teefje in dr buurt komt. Ik denk juist omdat ze zich dan niet vrij kan verdedigen. Maar t scheelt dat ze perfect luisterd indien nodig.

honden foto van Dit account is niet meer in gebruik.

Baylee was Waaks.. De enige Waakse husky die ik ooit gekend heb.  Ze alarmeerde bij de deurbel of als ze buiten het tuinhek gerommel hoorde wat ze niet kende. Baylee durfde toen ze eenmaal volwassen was.  Bij mijn vroegere Poolse huisgenoot ook haar lip op te trekken.  Ze vertrouwde haar voor geen kant. Geen idee waarom. Andere mensen mochten haar gewoon aaien als ik aangaf dat het goed was. 

 

 

Goku heeft  gewoon dat blaffen overgenomen niet wetende waarom hij eigenlijk blafte. Geen idee of dat hij dat nu nog steeds doet. 

 

Balou is balou.  vertouwd geen vreemde. Maar verkiest altijd vluchtgedrag tot nu toe. Hij slaat ook niet aan als ze deurbel gaat. 

 

Je hoort hem eigenlijk vrijwel nooit. Ja tijdens spel komt er soms sporadisch een grommetje of blafje uit. 

 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"  Mijn hond heeft nog nooit in iemands gezicht gehangen. Bij haar blijft het enkel bij waarschuwen. Behalve laatst bij n ander teefje. Dat was ook zeker geen angst de wilde gewoon niet dat ze bij dr kwam.
In het donker was het ook geen schrik. De zag mensen van een afstand en rende terug naar mij tegen mij aan. Ja grommende maar was duidelijk een weloverwogen actie. Als het om haarzelf Te doen was had ze geen sprint van zeker 30 meter genomen om zsm bij me Te zijn. 
Dat grommen toen iem door mn raam hing. Klopt was wss n schrikreactie. Vind ik niet ongeremd maar een logische reactie. (Of doelde je op een ander persoon??) wat betreft het aan de riem lopen..haha..uh nee dan rent ze niet hard weg. Sterker nog dat gaat niet als ze aan de riem zit.. Ze is dan enkel nog vinniger als n teefje in dr buurt komt. Ik denk juist omdat ze zich dan niet vrij kan verdedigen. Maar t scheelt dat ze perfect luisterd indien nodig. "

 Dat had ik inderdaad niet over jouw hond nee haha. (Gezicht bijten)

 

En dat zie je dus helemaal verkeerd. Die sprint van 30 meter nam ze omdat ze bang was en veilig is bij jou. Een waakhond rent niet terug naar z'n baas haha.

 

Ik zei overigens als mensen honden van de riem doen. Dus dat ze los zijn. Dan kunnen ze heel prima weg. Honden zijn conflictvermijdende dieren. Merendeel gaat ten allertijde een conflict uit de weg. Soms heb je er honden bij die zelfverzekerder communiceren en dus aangeven ik vind deze situatie niet leuk, ik vind jou niet leuk... Maar dat zegt nog niets over of ze je echt gaan beschermen op het moment dat er wat aan de hand is. Ook dat ze wel eens snauwen tegen een andere hond zegt daar niets over. Er zijn rassen die andere honden verscheuren en nog inbrekers de waardevolle spullen aanwijzen.

 

Goede waakhonden zijn zo gefokt. Dat is jaaaaarenlang op eigenschappen selecteren en dan nog is het maar de vraag of het er wel in zit (weer omdat honden toch eigenlijk conflictvermijdend horen te zijn). En dat is maar goed ook, eigenlijk moet je namelijk totaal niet willen dat iedere hond zo is. Het is namelijk totaal niet alleen maar pracht en praal en helden verhalen, het is een hele verantwoordelijkheid. Vergis je niet, je hond mag echt niet zomaar ongestraft mensen bijten. Als er iemand aangifte gaat doen met een heel ander verhaal kun je je hond zo kwijt zijn.

 

Geniet gewoon lekker van je hond en begeleid die onzekerheid zodat ze niet meer zich zo hoeft te voelen. Daar heb je veel meer aan.

honden page profiel ShaspyShaspy

honden foto van Shaspy

Ben t grotendeels met je eens. Maar zeker niet over die 30 meter sprint. Waarom zou ze in godsnaam bang voor die persoon zijn op 30 meter afstand en dan richting ons rennen. Als ze bang was rende toch juist niet naar ons (mij incl vreemde man) toe? 

En t over aan de riem lopen. Toen ze die andere hond aanviel was zij los. (Loslaatveld) ze rende niet weg pas toen Ik riep "los" "wegwezen!" liep ze een paar meter verder. Ook omdat zij zag dat baasje van andere hond zijn hond weghaalde. En toch ga ik er op dat moment vanuit dat zij door dr intelligentie wist dat ze moest stoppen. Een vechtende hond is vaak moeilijk terug te fluiten namelijk. En zij stopte accuut toen ik commando's gaf. 

Ik vind mede daardoor dat zij stabiel is. Weet hoe ze moet handelen en dat ik grip op dr heb. (Als ik al zeg ga maar plassen gaat ze dr behoefte doen. Als ik zeg brokjes eten gaat ze dat doen. Nog nooit n hond gehad die zo alles opvolgde wat ik vroeg. Soms lijkt t alsof ik dr alleen maar aan hoef te kijken en zij WL weet wat de bedoeling is) T enige wat ik niet wéét is hoe ze is als ik in gevaar zou zijn. Dat is wat ik idd liever niet hoop mee te maken. Maar mocht dat moment er ooit zijn zal het er om spannen.

honden page profiel DeesDees

honden foto van Dees

Mijn (waak/scherm)hond(en) lieten/laat heel ander gedrag zien. Ze blaffen/grommen bijna nooit, niet als iemand vlakbij ons huis loopt, niet als iemand op de deur klopt, ze zijn alert en verder gewoon stil. Het zijn misschien niet de allerbeste allemansvriendjes maar ze doen wel gewoon normaal tegen mensen buiten, ook in het donker. Ze worden pas serieus als vreemde mensen serieus worden; als er zomaar iemand binnenkomt, iets bij haar/ons probeert te doen etc. Mijn huidige hond (Rottweiler teefje) laat mensen wel binnen, maar ze laat ze geen stap verder zetten, ze gaat voor die mensen zitten en dat is het. En ze is is 1x heel kwaad geweest toen een vriend me voor de grap een duw gaf, ik zag hem niet aankomen en ik schrok daarvan (:x). Maar voor de rest? Geen gedoe, geen drama. Liggen een beetje afwezig en lui te zijn in een hoekje. 

Ik heb geen verstand van jouw ras en weet dus niet of een BC z'n baas zal beschermen, maar wat S&F zegt.. Een hond die in het donker naar mensen toe gaat om even te grommen en om daarna braaf terug te komen lijkt eerder onzeker.

honden page profiel ShaspyShaspy

honden foto van Shaspy

Haha dat is ook makkelijk inderdaad! Ohnee op de manier die jij omschrijft gaat t niet. 

Ze is dan zelf los en is bij mij vandaan. Houdt mij continue in de gaten (border gefixeerd op baasje is niets nieuws) en zodra er iemand aan komt bij mij in de buurt dus..dus niet bijhaar rent ze terug naar mij en gaat voor me staan om die persoon niet in mijn buurt te krijgen zeg maar. Tis niet dat de bibberend grommend achter me gaat staan. Ik heb ooit een cockerspaniël gehad en die deed dat soort dingen vaak wel uit angst. T verschil zie je duidelijk. (Staart tussen benen kop laag) maar haar staart en kop heffen hoog op en dr nekhaar staat overeind. Maar vooralsnog ze heeft nooit écht iemand aangevallen. Godzijdank natuurlijk. Zoek t ook niet echt achter haar. Maar toch zit er flink wat pit in dr. Had bepaalde dingen niet verwacht. Btw..heb haar wel eens bang gezien hoor. Niet voor mensen. Maar voor een grote lompe husky. Ze houdt niet van onverwachte lompe bewegingen en dat vond ze dan weer moeilijk. Maar ze verjaagde bv ook ooit Eem boerboel voor mn deur. Die hond rende voor dr weg en zij erachteraan. Ze beet m niet alleen n grom zo van ga weeegggg. Zou soms wel willen dat ze zoiets uit de weg ging. En als ik r terug roept komt ze gelijk. Maar ze is n beetje gek dat wel ;)

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Grappig.. Menig persoon is bang voor Obi. Zelfs volwassen kerels die hem echt eng vinden. Grote herder reu van 50kg.

Laatst was het s'avonds al donker. Het wasmachine stond aan. Opeens een harde knal echt zoiets dat ik en Obi beide zoiets hadden van "Wat in hemels naam is dat...?" we keken elkaar aan om elkaars reactie te zien.. grappig obi deed een mini stap in de richting van waar het geluid vandaan kwam. Stopte meteen toen hij zag dat ik stil stond. Ik liep richting de wasmachine. Obi kijkt me aan (die twijfelende blik van hem nog nooit zo gezien) en zet voorzichtig achter mij aan een paar kleine stapjes zodat hij net om de hoek kan kijken terwijl ik in de enge ruimte sta. Ik zeg hem:" Door het centrifugeren viel er een fles wasmiddel ... gekkie, kom maar er is niets!" je hoort hem bijna denken pfffhoe gelukkig! Dat was wel een apart moment omdat we echt beide het geluid niet konden plaatsen. Als er ooit ineens echt iemand binnen staat heb je volgens mij een zelfde scenario. Ik kon mijn eigen reactie ook niet faken ik dacht ook wat is dat in godsnaam. Lang verhaal kort Obi stuurt toch eerst de baas om te checken. Verstandig hondje he? Hahaha en normaal heeft ie altijd zo'n grote mond met z'n geblaf. 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Staart en kop heffen en nekhaar overeind is ook een tegen van spanning. Het klinkt eerder als claimgedrag nu je het zo schrijft.  

 

Ik wil je verder niet voor het hoofd stoten hoor als jij heel graag wilt geloven dat het beschermgedrag is dan is dat gewoon oké. Waarschijnlijk kom je nooit (gelukkig) in een situatie waar je het antwoord gaat vinden dus dat scheelt al een hele hoop. 

honden page profiel HiskeHiske

honden foto van Hiske

Hier een Friese Stabij van 3.5 jaar die in huis aanslaat als er iemand achterom komt. Als de voordeurbel gaat reageert ze niet. Maar ik ben bang dat ze alleen maar gaat kwispelen en wil spelen als ik aangevallen zou worden

honden page profiel ShaspyShaspy

honden foto van Shaspy

Haha wat grappig dat wasmachine verhaal! Zo reageert mijn border pup ook. Heel grappig idd om te zien dat ze reageren zoals wij.

 

@s&f; zeker is dat n deel spanning. Maar vind dat n verschil met angst zeker omdat ik weet hoe ze dan ook reageert. En claimgedrag.. Ja tis maar net hoe je het bekijkt. Je ziet dat bij een border heel vaak dat zij erg gefocust zijn op hun baas. Maar dat is geen angst. Zij zijn werkhonden die in principe wachten op commando's dat ze iets kunnen gaan doen. Aan t werk kunnen. 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Help bij hondenras
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^