gelegenheids nestje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

fem (Gast)

Al bijna een jaar geleden hebben we besloten om na as zomervakantie een pup in huis te nemen. De keuze is gevallen op een Yorkshire Terrier. Maar nu voor ons de grote vraag; Hoe komen we aan een pup? Ik weet dat er broodfokkers zijn er waar ze aan te herkennen zijn. We zullen deze mensen dan ook vermijden. Erkende rasverenigingen zijn er ook,maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan . We heben 500 euro voor de aanschaf, daarnaast nog een potje gemaakt voor inenten dierenartsbezoek, socialisatie en puppycursus etc. Ik kan geen 1000 of meer euro gaan neerleggen hoe graag ik het ook zou willen. Dan toch op zoek naar een gelegenheids nestje? Moeder aanwezig, in huis opgegroeid...maar geen duidelijke afkomst bekent.  Tips?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Het risico is heel groot dat de in de armen van een br00dfokker loopt...

'Gelegenheidsnestje' is ook zo'n woord waar je weinig mee kunt.

Je zou eens kunnen vragen bij dierenartsen in je buurt, of die misschien verder kunnen helpen. En als je niet persé een pup wilt kun je websites als

www.ikzoekbaas.nl

en

www.dierenasiels.com  in de gaten houden.

honden page profiel Nanette en Boaz Nanette en Boaz

honden foto van Nanette en Boaz

Misschien is het dan verstandig om het een jaar uit te stellen en volgende zomer voor een pup te gaan. Zo kun je nog een jaar door sparen. Onthoudt wel dat er dan maar net een nestje moet zijn waar je aan de beurt bent.

Een gezonde hond van een betrouwbare fokker kost nu eenmaal veel geld. Maar dan heb je wel meer garantie op een gezonde hond. Anders kom je al snel uit op marktplaats of een br**fokker.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Bij een pup van een erkend fokker betaal je niet enkel voor het papiertje (dat is ongeveer 130,- euro), maar je betaalt vooral voor de gezondheidsonderzoeken die de ouderdieren hebben gehad om de kans op zieke nakomelingen te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan patella luxatie. De operatie daarvan gaat al gauw boven de 1.500,- euro. Dan kun je beter iets meer geld uitgeven aan een goed gefokte pup.

Daarnaast besteed een erkende fokker veel tijd aan het socialiseren van de pups en wordt de moederhond goed verzorgd. Buiten de stamboom fok heb je vaak te maken met broodfokkers die alleen maar uit zijn op zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen.

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Wat ik bedoel met gelegenheids nestje is gewoon een nestje van particulieren die een York teefje hebben en het leuk vinden om een keer een nestje te hebben

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Nooit zou ik mee willen werken aan gelegenheidsnestjes. Een gelegenheidsnestje voegt alleen maar nog meer hondjes toe terwijl er jaarlijks tienduizenden honden of meer afgemaakt moeten worden omdat niemand ze wil.

 

Bovendien zijn de ouderhonden bij een gelegenheidsnestje vaak niet getest op erfelijke afwijkingen, ook dat is van de mensen heel onverantwoordelijk, daar zou je niet aan mee moeten willen werken.

 

En br00dfokkers zijn heel gewiekst, zij weten ook wel dat mensen liever niet aan ellendige toestanden willen meewerken, en brengen daarom hun pups ergens bij een familie onder, halen er zelfs nog een hond bij die de mamma zou zijn, zodat het er allemaal heel vertrouwd uit ziet. In werkelijkheid is het heel anders, de moeder ligt ergens in een oostblokland en heeft een verschrikkelijk bestaan, de pups groeien op in krappe hokjes, of schuren, worden niet of nauwelijks gesocialiseerd.

 

Dus nee, ik zou het niet doen.

 

Je zou bij de rasvereniging voor herplaatsers kunnen kijken, of in het asiel kijken of er een hondje voor je bij zit. Of gewoon nog even doorsparen voor een verantwoordelijk gefokt hondje.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

" Wat ik bedoel met gelegenheids nestje is gewoon een nestje van particulieren die een York teefje hebben en het leuk vinden om een keer een nestje te hebben "

En die "gewoon York" heeft mogelijk Patella Luxatie (graad 1 hoef je niet te zien) en de onbekende papa heeft mogelijk ook Patella Luxatie graad 1 en voila, je hebt puppy's met PL graad 3. ;)

Daarnaast zijn er ook verschillende DNA testen waar ouders drager op kunnen zijn. Indien je drager x drager doet, heb je 25% kans pér pup dat deze lijder zal worden van de aandoening.

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Bedankt voor de snelle reacties. Weet iemand een betrouwbare fokker en hoeveel dat ongeveer kost?

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Zorg in ieder geval dat je uit de buurt blijft van broodfokkers en malafide hondenhandelaars in puppy's uit de erbarmelijke broodfok in Oost Europa.

 

Als je de volgende checklist volgt, blijf je weg van de fokkers die het alleen om de poen gaat en gezondheid en welzijn van de teef en pups op de laatste plaats komen.

 

https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/13/Pupchecklist.pdf

 

en zowel voor BE als NL

http://www.koophiernooiteenpuppy.com/lijst-met-bekende-broodfokkers-2/

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het nadeel van een pup uit een gelegenheidsnest is dat je misschien dubbel zoveel kwijt bent aan dierenartskosten.

Dat hoeft niet, maar je weet niet wat voor afwijkingen er in het nest zijn gefokt.

Dan heb je wel een goedkoop hondje maar ben je achteraf nog meer geld kwijt.

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Mijn vorige York kwam ook uit een gelegenheids nestje. De meest geweldige hond ter wereld en ik mis hem nog dagelijks ook al is het inmiddels 10 jaar geleden dat hij overleed. Nooit gezondheidsproblemen mee gehad.

Geluk,toeval ik weet het niet.

Je hoort tegenwoordig zoveel negatieve verhalen dat ik een beetje angstig ben geworden om een pup te gaan kopen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Natuurlijk is elke hond geweldig he dat is het punt niet. En ja je hond kan geluk of pech hebben met de gezondheid waar hij ook vandaan komt, maar er speelt zoveel meer. Google maar eens op br00dfok.

 

Het gaat er gewoon om wat is verantwoord en wat niet, je kan zelf bijdragen voor minder dierenleed door geen hondjes uit een gelegenheidsnestje of andere onverantwoord gefokte hondjes te kopen. Als iedereen dat deed en zijn verantwoording nam zou dat al heel wat dierenleed schelen op de wereld.

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

In mijn eerste berichtje schreef ik al dat ik weet wat broodfok is,dat ik daar op bedacht ben en daar ook niet zal kopen. Volgens mij was dar wel duidelijk. Ook schreef ik dat het financieel lastig is om bij een dure fokker te kopen. Blijft er dan niks over voor mensen zoals ons?

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

eventueel een kruising met york? Daarvan zijn er genoeg en ondanks ik een 'grote honden mens' ben, vind ik die kruisingen vaak heel erg geslaagd <3

en daar zul je vast wel een leuk gelegenheidsnestje van vinden (via marktplaats of dergelijk, de zoektocht of het in orde is en de ouderdieren goed behandeld worden, dien je natuurlijk wel grondig te doen)

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" In mijn eerste berichtje schreef ik al dat ik weet wat broodfok is,dat ik daar op bedacht ben en daar ook niet zal kopen. Volgens mij was dar wel duidelijk. Ook schreef ik dat het financieel lastig is om bij een dure fokker te kopen. Blijft er dan niks over voor mensen zoals ons? "

 Jawel hoor, Paddy, mijn gezonde grijze Kees komt ook van een fokker die niet bij een rasvereniging zit. Je moet gewoon goed zoeken, goed kijken en vragen stellen aan de fokker. Bij twijfel, niet doen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" In mijn eerste berichtje schreef ik al dat ik weet wat broodfok is,dat ik daar op bedacht ben en daar ook niet zal kopen. Volgens mij was dar wel duidelijk. Ook schreef ik dat het financieel lastig is om bij een dure fokker te kopen. Blijft er dan niks over voor mensen zoals ons? "

 daar heb je toch ook antwoord op gehad? Heb je bijvoorbeeld de link doorgekeken van de rasvereniging? Er worden daar regelmatig herplaatsers aangeboden en ook oudere pups.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Je kan, als je dat wil, via de rasvereniging voor een herplaatser kijken. 

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Bedankt voor de tips maar we zoeken geen herplaatsen of oudere pup.

Bij het nestje van onze vorige York mocht ik vanaf 3 weken oud wekelijks komen kijken en dat hoop ik nu ook te vinden. Maar ook hier wordt een gelegenheids nestje afgeraden dus vandaar mijn vraag wat nu?

Ik ga maar op zoek naar de speld in de hooiberg ik heb hoop dat ik de voor ons perfecte pup ga vinden :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Of gewoon nog even doorsparen

honden foto van Love is a four-legged word

De aanschafprijs is slechts een fractie van wat zijn of haar hondenleven je gaat kosten. Wat als je pup een dure operatie nodig blijkt te hebben? Ik zou nog even doorsparen en voor een verantwoord gefokte pup via de rasvereniging gaan.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Je hebt pb.

honden foto van Nantastic!© Casa di Coontastic

Gelegenheidsnestjes hoeven niet altijd een probleem te zijn maar jammer genoeg is dat het in de meeste gevallen wel! De mensen die eenmalig of echt puur vanuit hobby en liefde voor een ras een nestje fokken en daarbij toch rekening houden met de belangrijke zaken zoals testen van de ouders die zijn jammer genoeg erg schaars en moet je net tegen aan wandelen. Ze zijn er wel, maar waar je ze vind is inderdaad niet zo te zeggen en wie er wel of niet betrouwbaar is dat is ook niet te zeggen. En uiteraard niet alle pups uit gelegenheidsnestjes hoeven op termijn voor problemen te gaan zorgen, ik ken genoeg brooodfokhondjes die nooit wat mankeren maar ik ken er ook heel veel die wel heel veel mankeren en waar mensen al velen malen mee bij een dierenarts zijn geweest. Als je die kosten op gaat tellen dan is de aanschaf van een pup met stamboom velen malen voordeliger. 

 

Eigenlijk is het simpel:

 

1) Je wil NU een pupje deze zomer maar hebt niet het volledige bedrag om bij een erkende fokker een pupje aan te schaffen dus zoekt toch naar een nestje bij mensen thuis met een bepaalde risico. 

2) Je kunt toch nog wel geduld hebben en spaart nog heel even door tot je wel bij een erkende fokker kun aanschaffen en dan toch wat meer zekerheden hebt. 

 

Wat je moet doen daar kunnen we een mening over hebben, maar wat je daadwerkelijk gaat doen dat heb alleen jij zelf in de hand.. Als je toch echt binnen korte tijd een pupje wil aanschaffen dan zou ik de stap nemen om erkende fokkers die je aanspreken een uitgebreide mail te sturen, over jezelf, leefsituatie, reden waarom je voor het ras kiest en waarom je een pup wil aanschaffen, dat je nu nog niet meteen volledig bedrag ter beschikking hebt maar wel bereid bent verder te sparen maar dat je de fokker er alvast kennis van wil geven dat je een pupje zoekt. Er zijn namelijk fokkers die soms een pupje in het nestje hebben die bijvoorbeeld een navelbreukje heeft of een gebit wat niet helemaal precies recht is.. Kleine dingen die niet ernstige gevolgen hebben maar die niet voor een volledig bedrag verkocht zullen worden. Fokkers kunnen jou dan altijd in gedachten houden, zelfde is voor als ze een pupje over hebben of als er mensen zijn die afspraken niet nakomen, je hoeft maar 1 fokker te treffen die coulant is en misschien net een perfect huisje zoekt voor 1 van de hondjes. 

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Ik heb een fokker gezien die mij erg aanspreekt. Ik denk dat ik heel erg goed ga zoeken bij particulieren en daarnaast contact met deze fokker op ga nemen.

honden page profiel Tanja, Tommie&NikkiTanja, Tommie&Nikki

honden foto van Tanja, Tommie&Nikki

Als je ook goed gaat zoeken bij particulieren dan ook kijken of je navraag kunt doen bij andere mensen die ze kennen?

Ik dacht bij broodfokkers aan hokken met honden destijds en heb  bij een gezin een pup gekocht, beide ouder honden erbij, nest in huis, leek prima. Achteraf heeft het teefje wel 2 nesten per jaar gehad... hoorde en las ik later..

Mijn hondje gelukkig gezond maar nee dit wil ik niet weer zo doen.

Maar veel succes toegewenst!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Iets dat je voor jezelf moet uitmaken... Afkomst niet bekend lijkt mij hogere kans op erfelijke aandoeningen. Dus misschien later hogere da kosten..,

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

ook een bij een goede fokker kan je een probleem tegen komen
tenslotte blijft het levende waar ,ok , je krijgt garantie maar zie het maar te krijgen en dan daarbij , vanaf het eerste moment hou je van je pup , die geef je niet terug
onze pup komt bij een erkent fokker vandaan , de eerste in 42 jaar , de vorige kwamen uit de dierenwinkel ( destijds wisten we niet beter , maar nooit één gezondheidsprobleem gehad )
nu waarschijnlijk wél ,ondanks testen van de ouders lijkt Yenka een patella te hebben
ze is nog erg jong en het is heel licht en nog niet zeker dat het mis is , maar de dierenarts zegt dat de test van de ouders niet zegt dat jouw pup geen patella krijgt .
we hopen dat ze er overheen groeit want we willen graag met haar gaan sporten
let wel ! ik pleit zéker niet voor de dierenwinkel of br**dfok , maar zorg dat je goed onderzoek doet vóór je je pup koopt

honden page profiel Fem & JoeyFem & Joey

honden foto van Fem & Joey

Ik heb net een uitgebreid mailtje gestuurd naar een fokker die ik op de Yorkshire site heb gevonden namelijk Indacibian.

Iemand daar over gehoord of ervaring mee?

Ik wil het echt graag goed doen

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Fijn om te lezen dat je iets doet met de adviezen die je hebt gekregen! Echt, het is die 'paar centen' extra zeker waard.

 

De site van de fokker ziet er goed uit, is ook lid van de rasvereniging en is heel open over de afkomst van haar honden (alle stambomen staan erbij). 

Wat je nog kunt vragen is hoe het zit met de erfelijkheidstesten, want dat kon ik niet zo snel vinden (of misschien heb ik het gewoon niet gezien, ik heb even snel op de site gekeken. Ik weet ook niet welke erfelijke aandoeningen er bij Yorkies zijn, of welke eisen gesteld worden vanuit de rasvereniging), maar zo op het eerste gezicht lijkt me dit een prima keuze qua fokker!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Wat goed van je. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde maar ik vind idd ook zo snel niets over testuitslagen, dus dat zou je na moeten vragen.

 

http://www.rashondenwijzer.nl/rashonden/yorkshire-terrier

 

 

pagina 1 van 4 12 3 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^