Welk ras raad je ons aan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel christophechristophe

Hallo,

graag even jullie vakkundig advies bij de aanschaf van een hond. 

We zijn een jong sportief koppel die op zoek zijn aan een hond maar weten niet goed wat te kiezen. We hebben een grote tuin en wonen heel landelijk. De hond moet voldoen aan volgende kenmerken:

- middelgroot (schofthogte tussen 30 en 50 cm)

- kortharig (weinig onderhoud)

- waaks (moet reageren/bijten als er 's nachts inbreker in de woning komt)

- sportief (3x per week een uur gaan joggen)

Verder hebben we een ervaring met honden en zou het kunnen dat we later nog voor een kind gaan.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst.

Alvast bedankt voor het meedenken

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Wat hebben jullie een hond dagdagelijks te bieden: hoeveel quality-time is er elke dag voor de hond, hoe aanwezig zijn jullie (fulltime job?), hoeveel tijd is er voor dagdagelijkse wandelingen en hoe zien die eruit?

 

Welke karakters passen het best bij jullie?

Rassen zijn door de eeuwen heen namelijk om zeer uiteenlopende redenen gefokt: van sommige honden werd slaafse gehoorzaamheid gevraagd om hun werk goed uit te oefenen, maar bij andere rassen is dat net andersom en lag de nadruk op het zelfstandig kunnen inschatten en handelen. Dat vertaalt zich nu nog steeds in willing-to-please honden of eigenzinnige rassen. 

Als je graag een zolgzame, inschikkelijke hond wenst, kies je best niet voor een zelfstandig ras. En als je helemaal kriegel wordt van een hond die constant aan je been hangt te jengelen omdat ie zo volgzaam is, dan kies je best niet voor een slaafs ras.

 

Lees je dus goed in over de oorsprong en aard van een ras, en kijk of dit in je leven van elke dag en bij jouw karakter zou passen.

 

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Eens met mijn voorganger. Iets meer info geven. 

 

Maar bij mij kwam we duitse pincher in me op

 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

honden page profiel christophechristophe

Nog even ter aanvulling. We hebben beiden een fulltime job maar hebben 's avonds tijd voor de hond. De bedoeling is dat deze actief deel uitmaakt van ons gezin. Wij willen geen hond die constant in een kennel opgesloten zit. Overdag zou hij/zij loslopen in de tuin.

Verder willen we geen slaafs ras. Tot nu toe hebben we ervaring met doggen dus algemeen zijn dat rustige honden. Jammer genoeg niet geschikt om te sporten. Het mag een wel een actiever ras zijn.

 

Bedankt voor het meedenken maar een Duitse Pincher lijkt me iets te fragiel, tenger. Het mag iets meer volume hebben.

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Alleen 's avonds tijd voor de hond wordt denk ik lastig. Honden zijn graag bij de baas en de hele dag alleen zijn wil geen enkele hond, zeker niet in het begin. Mocht je een pup nemen, houd er rekening mee dat je daar flink veel tijd voor moet uittrekken of zelfs vrij moet nemen.
Natuurlijk is een uitlaatservice later wel een optie.

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Goh,zou sowieso 1st bekijken hoe jullie de dag kunnen inplannen zodat de hond geen 8-10u alleen is.Heb ik ook gedaan,1st zien dat je oprimale omstandigheden hebt(ik weet niet of jullie in ploegen werken of dicht bij huis enz?)

Dan kan je daarna kijken wat er bij jullie past.

Anoniem (Gast)

Ikzelf werk in ploegen. Mijn vrouw heeft een 9to5 job. Na het werk willen we er actief mee bezig zijn. Tijdens het werk, moet ie het erf bewaken

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Denk aan een herder eventueel,zeker met het waken.Is het erf afgesloten?

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Neem aan dat als je in ploegen werkt, je vrouw en jij niet tegelijkertijd minstens 8 uur afwezig zijn? Dan is een hond ws prima te doen.

 

Met 30-50 cm schofthoogte krijg je niet snel een 'stevige'  hond die ook nog sportief is, dat is vrij klein. Onze hond is 50 cm en komt maar tot mijn knie. Ze zijn nogal snel tenger bij die hoogte, tenzij je bijv. een buldog neemt, maar die zijn dan weer niet bepaald sportief... en volgens mij alles behalve waaks ;)

 

Als je een sportieve hond wilt, zal deze trouwens naast die 3 uur per week joggen nog wel wat anders willen doen ;) Hou daar wel rekening mee; de meeste honden die van beweging houden, willen graag dagelijks beweging (en dat is meer dan een beetje over het erf heen en weer lopen; dikke kans dat hij/zij daar alleen maar ligt te suffen tot er iets gebeurt).

 

Verder denk ik dat je even moet gaan zoeken bij de erfwakers, maar daar ben ik niet heel erg in thuis. Veel herders zullen niet bijzonder gelukkig worden van een terrein bewaken... misschien dat een appenzeller sportief en waaks is? Maar die zijn volgens mij wel een slag groter.

honden foto van Love is a four-legged word

Mits de hond niet dagelijks 8 uur of meer alleen zijn en jullie de hond regelmatig taken kunnen bieden is de Entlebucher Sennenhond een hond die wellicht uitstekend in jullie situatie zou passen. Kortharig, zeer erfvast, waaks en betrouwbaar, oplettend en zelfverzekerd, niet slaafs, zelfstandig, sportief en compact maar toch stevig en met een stoer uiterlijk. Wel hebben ze uiteraard een consequente opvoeding nodig, het zijn pittige baasjes. Het zijn erfhonden/buitenhonden bij uitstek. De schofthoogte is 42-50cm.





Voor een uitgebreide rasbeschrijving kun je hier terecht:
http://www.malpieheide.nl/ENTLEBUCHER%20SENNENHOND/DE%20ENTLEBUCHER%20SENNENHOND.htm

honden page profiel FayFay

honden foto van Fay

Amerikaanse stafford, is een ras wat ik niet snel zou aanraden, maar ze zijn waaks, kortharig, niet zo groot en hebben heel veel energie.

honden foto van Love is a four-legged word

" Amerikaanse stafford, is een ras wat ik niet snel zou aanraden, maar ze zijn waaks, kortharig, niet zo groot en hebben heel veel energie. "

 


De eerste wakende staff moet ik nog tegenkomen. En persoonlijk lijkt het mij geen type om de hele dag zelfstandig een erf te bewaken. Mogelijk is een volwassen staff(mix), die bewezen heeft waaks te zijn, uit het asiel een optie?

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik ken enkele superlieve rottweilers, die goed waken. Wijzelf hadden een dobermann, goed getraind, hondenschool mee gedaan, ideale waakhond die heel erg kon genieten van onze schoot en de bank.

Ze kunnen wel niet zo goed tegen de koude. Dit is een nadeel als ie in de winter buiten moet...

Wij zijn persoonlijk bang dat men aan onze honden iets zou doen (iets over de haag met vergif), ... en hebben daarom een goed alarm laten installeren. Ik ben als de dood dat mijn hond iets zou overkomen door inbrekers.

Weet wel dat een dobermann nogal eenkennig is, maar superlief voor kinderen, rustig in huis, houden van spelen en kunnen makkelijk mee gaan joggen.

honden page profiel FayFay

honden foto van Fay

"  

De eerste wakende staff moet ik nog tegenkomen. En persoonlijk lijkt het mij geen type om de hele dag zelfstandig een erf te bewaken. Mogelijk is een volwassen staff(mix), die bewezen heeft waaks te zijn, uit het asiel een optie? "

 



Ik zou zeggen, nader het huis eens van een kennis van mij, zijn stamboom honden en ik zou niet graag de inbreker willen zijn die daar binnen komt. Op straat zijn ze wel erg sociaal, zijn lieve honden en zolang de baas erbij is schatjes, maar ongewenst bezoek krijgt echt wel mee dat ze absoluut niet gewenst zijn.

En bij de rasbeschrijving staat:

Karakter
Ze zijn moedig, zelfverzekerd, beheerst, waaks, loyaal en betrouwbaar. Ze zijn ook slim, speels en onstuimig.

En ze komen op 10 qua beste waakhonden.

honden foto van Love is a four-legged word

Oh dat geloof ik direct hoor, maar ik ken er zoveel die mensen die overdag 'hun' tuin benaderen kwispelend begroeten en platknuffelen, en zéker niet bijten of ingrijpen. Ze zijn nooit gefokt voor deze taak. Mensvriendelijkheid is juist een hele mooie en kenmerkende eigenschap van dit ras. Daarbij hebben ze een zeer grote behoefte aan menselijk gezelschap.
De rasbeschrijving zegt m.i. lang niet alles. Volgens de beschrijvingen zouden clumbers ook afwachtend en stoïcijns moeten zijn naar vreemden maar 95% van de clumbers zijn enorme blije allemansvrienden.

Ze komen op 10? Is er een officiële 'beste waakhonden' lijst? O-)

Hier wat ervaringen van eigenaars:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/88713/american-stafford-terrier-(waaken).php

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Zoals hierboven al gemeld wordt kan een hond niet meteen hele dagen alleen thuis zijn en moet je je afvragen of je dit wil. Zoals jullie al gemeld hebben werkt er 1 persoon in ploegen dus dan zal een hond niet 40a50 uur alleen zitten in de week. Maar nemen jullie een pup hou er dan zeker rekening mee dat het maanden kan duren voor deze een aantal uren alleen kan zijn zonder in paniek te zijn en uit de tuin wil ontsnappen of de hele boel bij elkaar blaft.

 

Verder denk ik aan de het ras beauceron.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Beauceron

Een rottweiler of een sennen hond komt ook bij mij op, bijvoorbeeld berner sennen of alpen sennen. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Sportief en fijn gebouwd gaat een beetje hand in hand. Stevig gebouwde honden zijn nogal gevoelig... Dus dan is de vraag welke sporten je wil doen... Ken wel staffords die agility doen en daar kan je wel vele sporten mee doen. 

Volgende forumvraag: zuiver ras ?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^