Blue merle pups?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Ten eerste, ik wil niet fokken, ik ga niet fokken, ik ben nieuwschierig. Ik heb een teef hier zitten, een golden retriever (moeder) x blue merle australian shepherd (vader). Nu vroeg ik me af, stel je laat haar dekken door een blue merle australian shepherd of border collie, komen er dan blue merles uit?

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Die kans is groot.

ECHTER! Is het verboden om 2 merle's op elkaar te zetten.

De kans op doof&blindheid is (ik weet even niet hoeveel procent) iig heeeel veel groter.

Het is gewoon niet gezond.

honden page profiel --

honden foto van -

Ja, als 1 van de ouders merle is is de kans op merle bij de nakomelingen 50%. Echter zoals hierboven al gezegd mag je geen twee merles met elkaar kruisen omdat er dan kans op double merle bestaat.

Anoniem (Gast)

Dat weet ik. Maar het zijn dan toch geen 2 merles op elkaar? Of telt vader van de teef ook mee? Is dat ook 'op elkaar'. Teef is zwart/blond/wit. 2 nestgenoten waren wel blue merle.

honden page profiel --

honden foto van -

Merle x Merle geeft ' double merle's '.

Dus er kunnen dan pups uitkomen die verscheidene afwijkingen kunnen hebben..

http://www.doggenetics.co.uk/doublemerle.html 

 

 

Edit;  Omdat jouw hond Merle draagt, vanuit haar vader. Is het dan inderdaad wel het Merle gen x Merle gen inderdaad.

Anoniem (Gast)

Dus het is gewoon nerle x merle, ookal is de teef zelf geen merle? Apart haha. Opzich wel logisch, maar ik dacht dat merle in de teef te ver weg zat voor de afwijkingen. 

honden page profiel --

honden foto van -

Welke kleur heeft je eigen hond anoniem? 
Als hij niet merle is, draagt hij ook geen merle.

Merle is een dominant gen dat tot uiting komt, ter verduidelijking: 

 

mm =  geen merle

Mm = merle

MM = double merle. 

 

Mm x mm geeft dus 50% Mm, en 50% mm.

 

Mm x Mm zou 25% MM zijn, 50% Mm en 25% mm

Anoniem (Gast)

Vader is blue merle, zij is zwart/blond/wit. 2 nestgenoten waren wel merle. Dus ik vroeg me af dat áls er een blue merle gaat dekken, of ze allemaal merle worden. 

honden page profiel --

honden foto van -

" Vader is blue merle, zij is zwart/blond/wit. 2 nestgenoten waren wel merle. Dus ik vroeg me af dat áls er een blue merle gaat dekken, of ze allemaal merle worden.  "

 

Die 2 nestgenoten zijn dan Mm, en zou je dus enkel kunnen kruisen met een hond die niet merle is, mm dus.

Jouw hond is al mm omdat ze niet merle is, dus mag in theorie wel gekruist worden met een merle (Mm). Dat haar vader Blue merle is maakt niet uit, omdat hij het merle gen (de hoofdletter M) niet aan jouw hond heeft doorgegeven. 

Anoniem (Gast)

Dus worden sowieso niet alle pups merle. En is er geen sprake van de afwijkingen. Grappig om te weten. Ik dacht dat alle pups merle zouden worden dan haha.

honden page profiel --

honden foto van -

" Dus worden sowieso niet alle pups merle. En is er geen sprake van de afwijkingen. Grappig om te weten. Ik dacht dat alle pups merle zouden worden dan haha. "

 

Nee haha, in theorie zou je enkel 100% kans op merle pups kunnen krijgen, als je een Double Merle met een niet-merle kruist. De double merle (MM) kan alleen een M doorgeven, en de niet-merle (mm) alleen een m. Dat resulteert dus in enkel Mm, alleen merle pups 

 

Ik hoop dat ik het zo duidelijk heb beschreven, met al die lettertjes kan het best nog eens verwarrend zijn. Die site die R&M eerder stuurde is een hele fijne informatieve site, als je er graag meer over wil lezen .  http://www.doggenetics.co.uk/ 

Anoniem (Gast)

Hoe kom je aan een MM dan? Want als je geen 2 merles op elkaar mag zetten krijg je altijd Mm toch? Of denk ik nu verkeerd?

Heeft zij trouwens nog kans op een bepaalde gen qua narcose? Ik las dat aussies en collies daar last van hadden? Over een maandje word zij een het haha.

honden page profiel --

honden foto van -

" Hoe kom je aan een MM dan? Want als je geen 2 merles op elkaar mag zetten krijg je altijd Mm toch? Of denk ik nu verkeerd?
Heeft zij trouwens nog kans op een bepaalde gen qua narcose? Ik las dat aussies en collies daar last van hadden? Over een maandje word zij een het haha. "

 

Nee hoor, je denkt goed . MM is double merle.  Dit wil je absoluut niet omdat de kans op doof- en blindheid erg groot is.   Omdat ouderdieren altijd maar 1 gen doorgeven, moet je om MM te krijgen twee ouders hebben die het merle gen dragen, bijvoorbeeld Mm en Mm.  Vandaar dat ik bij mijn vorige reactie er bij heb gezet dat het 'in theorie' was. 

 

 

Het gen waar je over spreekt i.v.m. narcose is het MDR1 gen. Dat heeft verder niks met merle te maken.   Weet je of de vader van je hond vrij is van MDR1, lijder of drager is?   Zo niet zou je dat even moeten vragen aan de eigenaar en om de testuitslagen vragen voor de zekerheid.  Als de eigenaar het zelf ook niet weet zou ik je hond laten testen op MDR1 en/of haar bij de operatie laten behandelen als lijder van MDR1, dan wordt de narcose aangepast. Gewoon even bij je dierenarts informeren 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Merle x Merle geeft ' double merle's '.
Dus er kunnen dan pups uitkomen die verscheidene afwijkingen kunnen hebben..
http://www.doggenetics.co.uk/doublemerle.html 
 
 
Edit;  Omdat jouw hond Merle draagt, vanuit haar vader. Is het dan inderdaad wel het Merle gen x Merle gen inderdaad. "

Een hond kan geen merle dragen: hij is merle (Mm) of hij is het niet (mm). Aangezien de hond van Anoniem geen merle is, heeft zij mm 

 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Je kunt wel onzichtbaar merle hebben, zoals met EE-red. de goudkleur van Goldens zit ook op het EE-gen. Dat zou dus betekenen dat als je een blonde hond hebt die blue merle als voorouder heeft, dat verstopt kan zitten onder de blonde kleur.

Er wordt daarom ook afgeraden om EE-red te combineren met merle. Volgens mij zijn er nog meer kleuren die over merle heen gaan, maar dat weet ik even zo snel niet meer.

 

Heb je misschien een foto van jouw hond? Ben wel erg benieuwd hoe ze er uit ziet! Lijkt mij een bijzondere kruising. :)

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker

honden foto van team border lolly

" Hoe kom je aan een MM dan? Want als je geen 2 merles op elkaar mag zetten krijg je altijd Mm toch? Of denk ik nu verkeerd?
Heeft zij trouwens nog kans op een bepaalde gen qua narcose? Ik las dat aussies en collies daar last van hadden? Over een maandje word zij een het haha. "

 Niet...

Je wilt geen MM

Altijd een solid (1 kleur dus geen merle) x merle

Dan kan het zijn dat 50% van de pups merle wordt.

Of meer. Nest van kia 8 pups 7 merle en 1 zw.

Maar nooit merle x merle... dat geeft inderdaad 100% merle maar ook dubbel merle en dat wil je niet

Anoniem (Gast)

Ik kan geen foto plaatsen omdat ik geen account meer heb. Maar heb dr wel eens hier geplaatst. Ze heet joy en is vandaag precies een jaar. 

Ze lijkt hier erg op, qua bouw en vacht, alleen dan met een witte borst, buik, poten en meer wit in haar gezicht. Ook is ze niet zo goud, maar meer lichtblond.

Ouders zijn niet getest, was een oepsnestje op een boerderij. Maar moet het dus wel even doorgeven aan de dierenarts dat er een australian shepherd in zit en hij daarom moet opletten? Hij weet haar ras, maar geen idee of hij daar automatisch rekening mee houd.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Gevaarlijke uitspraken zolang je niet weet of de teef een cryptic merle is. Want zoals Sanne al zegt zal de goudkleur van de Golden het merle verbergen.

Dit reutje hebben wij gefokt, lijkt een mooie red tri.
Hij is getest en is dus een red merle terwijl er nergens merle te bekennen is bij hem....



En dan als je het hebt getest en de teef is genetisch geen merle en je zou haar laten dekken door een merle heb je nog geen garantie op merle pups.

Een nest van 9 pups, moeder blauw en vader blue merle... in totaal 9 black tri pups:
 

Anoniem (Gast)

Dus dat een pup er merle uitkomt is geluk hebben? Ik vind het een super mooie kleur, maar helaas waren de merle pups al weggegeven uit het nest, maad zijn we verliefd geworden op joy. Ik zal ook zeker geen nestje doen met haar, in principe maakt het dus niet uit of ze wel of geen merle gen heeft. Maar vond het wel leuk om te weten. Hebben momenteel een border collie pup op het oog, maar nog niet gezien en hoop stiekem dat dat wel een merle is. Hoewel ik nog geen andere kleur dan zwart wit border collie tegen gekomen ben haha 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Deze afbeelding?

 

Als je een gewone hond met een hond met merle combineert, dan heb je per geboren pup 50% kans dat deze merle wordt. Hetzelfde verhaal met een reutje en een teefje. Statisch gezien wordt het nest 50/50, maar in werkelijkheid kan het heel anders uitpakken. Denk maar aan de nesten van bijvoorbeeld 7 reuen.

Dan krijg je het lijstje zoals boven genoemd met Mm x mm. Net zoals je met reu/teef te maken hebt met XX x XY. 50% kans op reu, 50% kans op teef. Of dat ook daadwerkelijk gebeurd? Dat is aan de natuur. ;)

Een kleur zoals bovenstaande hond is naar mijn mening echt gokken of er wel of geen merle onder zit. Voor de zekerheid zou ik bij deze hond dus geen merle reu gebruiken óf de hond eerst laten testen op DNA om te zien of ze merle is.

 

Border Collies heb je in veel verschillende kleuren, maar vergeet het karakter niet he! ;)

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Toch maar even een account aangemaakt. Dit is joy. Maar aangezien er geen mini-joytjes op de wereld komen ga ik geen dna test doen. Was meer gewoon nieuwschierig. 

En klopt, het is een reu van een half jaar en gaat inderdaad om zijn karakter + klik tussen die 2.

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

Merle is geen kleur, maar een patroon. Het is een gen defect met een letale factor. Daarom mag je geen merle met merle kruisen. Door de letale factor heb je grote kans op blinde, dove en zelfs doodgeboren pups. 

In theorie is de kans 50%, maar in praktijk is het vaak anders.

Het nest van onze Blue in totaal 8 pups waarvan 6 black tri, 1 red tri en 1 blue merle. 

Haar laatste nest had ze 5 pups van dezelfde reu, 4 blue merle en 1 red merle.

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

Voor een leek als ik is het gewoon kleur haha. Maar ik snap nu wel dat het erg lastig is qua dna. Ik zou sowieso nooit een merle reu op haar gooien, als ik wou dekken met haar. Ookal vind ik de 'kleur' leuk, toen ik las dat het afwijkingen kon geven, vond ik het verantwoord. Gaat toch meer bij kijken dan 'oh, 8 leuke hummeltjes door mn woonkamer'. Ook wil ik het leven niet op het spel zetten van mn teef. Ze word mooi een het en wanneer het reutje er is kan ik nog kijken of hij geholpen moet worden qua gedrag of intact kan blijven, hij wird iig geen dekreu, maar wil ook geen 'oeps' met hem.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Merle is geen kleur, maar een patroon. Het is een gen defect met een letale factor. Daarom mag je geen merle met merle kruisen. Door de letale factor heb je grote kans op blinde, dove en zelfs doodgeboren pups. In theorie is de kans 50%, maar in praktijk is het vaak anders. Het nest van onze Blue in totaal 8 pups waarvan 6 black tri, 1 red tri en 1 blue merle. 
Haar laatste nest had ze 5 pups van dezelfde reu, 4 blue merle en 1 red merle. "

 Prachtig om die verschillen te zien bij de nestjes uit dezelfde ouders! Schitterende nestjes 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" Dus het is gewoon nerle x merle, ookal is de teef zelf geen merle? Apart haha. Opzich wel logisch, maar ik dacht dat merle in de teef te ver weg zat voor de afwijkingen.  "

 Merle is een dominante kleur en komt bijna altijd zichtbaar naar buiten. Behalve bij bv cryptic merle of bij sable honden vaak moeilijk zichtbaar

Golden is geen merle. Dus kan je geen double merle krijgen. ookal is de reu een dubbel merle dan nog krijg je geen double merle pups... Tenzij de golden merle is maar dat zou me verbazen 

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

"  Merle is een dominante kleur en komt bijna altijd zichtbaar naar buiten. Behalve bij bv cryptic merle. 
Golden is geen merle. Dus kan je geen double merle krijgen. 
  "

De gele kleur van Goldens zit op het E-locus. EE (zoals de australisch rood bij de Border Collies), gaat over de merle heen. Een gele hond kan dus cryptic merle zijn. Een blonde Labrador is in de basis bijvoorbeeld bruin, maar toont blond. Komt door het E-locus wat dominant is over het B en het M locus. (heet toch B en M-locus? Ik twijfel, haha. :P)

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

"  Merle is een dominante kleur en komt bijna altijd zichtbaar naar buiten. Behalve bij bv cryptic merle of bij sable honden vaak moeilijk zichtbaar
Golden is geen merle. Dus kan je geen double merle krijgen. 
  "

 Maar als het dus in vader(teef)/opa(pup) zit, kan het wel in haar dna schuilen. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

" Hoe kom je aan een MM dan? Want als je geen 2 merles op elkaar mag zetten krijg je altijd Mm toch? Of denk ik nu verkeerd?
Heeft zij trouwens nog kans op een bepaalde gen qua narcose? Ik las dat aussies en collies daar last van hadden? Over een maandje word zij een het haha. "

 Honden die MM zijn (double merle) krijg je door dus inderdaad 2 merles op elkaar te zetten. Dat hoort niet, maar sommige fokkers hebben er geen moeite mee (met name in het buitenland, maar ook hier in NL wordt het regelmatig gedaan, zoals bij Duitse doggen waar harlekijn op harlekijn wordt gezet) (*harlekijnen zijn altijd merle) 

 

Je hebt trouwens een mooie hond Rosanja! Hoogst waarschijnlijk geen merle, want dan had je dat wel gezien in het zwarte gedeelte van de vacht. 

honden page profiel RosanjaRosanja

honden foto van Rosanja

"  Honden die MM zijn (double merle) krijg je door dus inderdaad 2 merles op elkaar te zetten. Dat hoort niet, maar sommige fokkers hebben er geen moeite mee (met name in het buitenland, maar ook hier in NL wordt het regelmatig gedaan, zoals bij Duitse doggen waar harlekijn op harlekijn wordt gezet) (*harlekijnen zijn altijd merle) 
 
Je hebt trouwens een mooie hond Rosanja! Hoogst waarschijnlijk geen merle, want dan had je dat wel gezien in het zwarte gedeelte van de vacht.  "

 Dan zie je vlekken neem ik aan? Ze heeft wel zebra strepen op haar rug (donker/zilver grijs) haha. Maar alleen als het zonnetje erop schijnt, nog geen foto van kunnemn maken helaas

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: over een komst formalier
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^