Kan een hond bang zijn in het donker?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Yasmin (Gast)

Beste leden,    We gaan graag wandelen met onze pup van 5 maand.  Soms snuffeltoertjes, soms stevig stappen. Overdag is het altijd leuk. Hij stapt goed mee en is vrolijk. Van zodra de avond valt is het een ander verhaal. Als  ik met hem buiten kom wil hij niet mee. Hij lijkt wel angstig. Na een tijdje begint hij wel mee te lopen maar dan zie je toch dat hij zo snel mogelijk richting huis loopt.    Ik hou er nochthans van te wandelen dan. Lekker rustig en andere geluiden dan overdag. Maar hij heeft er schijnbaar problemen mee. Is het de sfeer ? Kan een hond bang zijn van het donker? Het lijkt me zo gek...   Yasmin

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ja hoor, jonge honden zeker!

honden page profiel Sharon, Harley & BonoSharon, Harley & Bono

honden foto van Sharon, Harley & Bono

Mijn Harley is ook altijd iets onrustiger als we in het donker gaan wandelen. Niet dat ze bang is ofzo, maar ze ziet er wat meer gespannen uit, ik volg hier even mee om naar verdere antwoorden te kijken 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Puppies zeker wel hoor. Zeker als ze van nest pas weg zijn.

volwassen honden ? dat heb ik zelf nog niet gemerkt .

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Kan wel, denk ik, misschien is het meer onzekerheid?  Omdat alles er in het donker toch wel anders uitziet.

 

Onze Ylena was helemaal niet bang in het donker, maar als ze in het donker bv. iemand in zijn deuropening zag staan, gromde ze soms zachtjes.  Als het licht was deed ze dit nooit.  Voor de rest was ze haar normale zelf, dus denk ik dat het meer een soort onzekerheid was van "wat is dat daar?".

honden page profiel Loco en ikLoco en ik

honden foto van Loco en ik

Dat kan zeker. Loco had ook moeite met in het donker lopen als klein pupje. In het begin nam ik een zaklamp mee. Daardoor liep hij een stuk beter mee en kon hij er aan wennen dat in het donker uitlaten er ook gewoon bij hoor.

 

Nu heeft Loco als stoere puber van 6 maanden geen moeite meer mee. Hij is nog steeds wel iets alerter in het donker.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Dat kan zeker. Loco had ook moeite met in het donker lopen als klein pupje. In het begin nam ik een zaklamp mee. Daardoor liep hij een stuk beter mee en kon hij er aan wennen dat in het donker uitlaten er ook gewoon bij hoor.
 
Nu heeft Loco als stoere puber van 6 maanden geen moeite meer mee. Hij is nog steeds wel iets alerter in het donker. "

 Jaaaa, dat deed ik met mijn vorige pup ook, zaklamp op de mobiel aan! Hielp wel een beeeetje.

honden page profiel Mariska & JudahMariska & Judah

honden foto van Mariska & Judah

Mijn puppy is ook onrustig/banger in het donker! Overdag vind hij het geweldig buiten spelen en wandelen maar wanneer het donker is het toch erg spannend!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Hoe kan je het verhelpen dat je hond de donkerte niet meer erg eng vind, zodra je merkt dat de schemering in gaat vallen ga je er even op uit, zo loop je je ronde en zorg je dat je nog net voor het donker thuis ben, dat kan je opvoeren, met schemer weg en steeds wat later naar huis keren, tijdens de wandeling ga je je hond afleiden, de wandeling dus leuk maken, laat je hond wat dragen,prijs hem daarvoor.....beginnen met licht en zo de schemering in lopen, een ieder kan een beetje inschatten wanneer de schemering in gaat vallen, en heel langzaam opvoeren, naar donker...

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams ¥ _ en Ozjin.

Denk eens na, loop je zelf ook wat meer op je qwivieve in net donker, zeker als het erg stil is op straat, en als de weg slecht verlicht is, hee staat dar niemand ? Alert zijn is behoud in het donker, zo ook de hond, gespitste oren, oren wat in de nek, en zich ook afvragend wat staat daar, uhhh achter die boom ? Vandaar beginnen om de engte te overwinnen, voor het donker is, met schemer beginnen en dan uitbreiden naar het donker.....Wat kan je nog meer doen ? Als je een tuin hebt, in het donker in de tuin eens spelen, niet te lang maar net zo dat je hond het met plezier doet het spelen met jou, en ook dat kan je wat opvoeren....in het donker kan het zomaar zijn dat de hond schrikt bij een lantaarnpaal van zijn eigen schaduw, oefenen met je hond.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Willemijn:  goed advies

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Dat kan zeker. Hoe zo vind je hem angstig lijken, wat zie je aan hem?

Misschien is hij ook moe? 

Wat je kan doen, de avonden leuk maken. Neem hem mee naar een veldje, desnoods even optillen. Neem heel lekker voer mee en gooi dat in het gras en laat hem zoeken. Zo krijgt hij een prettige associatie met de avonden.

Doe verder even niet te veel, alleen voertjes zoeken. Je zal dan merken, dat hij het zelf leuk gaat vinden naar buiten te gaan.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hoe kan je het verhelpen dat je hond de donkerte niet meer erg eng vind, zodra je merkt dat de schemering in gaat vallen ga je er even op uit, zo loop je je ronde en zorg je dat je nog net voor het donker thuis ben, dat kan je opvoeren, met schemer weg en steeds wat later naar huis keren, tijdens de wandeling ga je je hond afleiden, de wandeling dus leuk maken, laat je hond wat dragen,prijs hem daarvoor.....beginnen met licht en zo de schemering in lopen, een ieder kan een beetje inschatten wanneer de schemering in gaat vallen, en heel langzaam opvoeren, naar donker... "

 

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

Obi is ook angstiger in het donker hoor. En dat is een volwassen hond van 3... Neem meestal wat snoepjes mee, als hij dan iets engs ziet laat ik hem daarna zoeken in het gras of zo, zodat hij afgeleid is.

honden page profiel thebarkingstarsthebarkingstars

honden foto van thebarkingstars

" Beste leden, 
 
We gaan graag wandelen met onze pup van 5 maand. 
Soms snuffeltoertjes, soms stevig stappen. Overdag is het altijd leuk. Hij stapt goed mee en is vrolijk.
Van zodra de avond valt is het een ander verhaal. Als  ik met hem buiten kom wil hij niet mee. Hij lijkt wel angstig. Na een tijdje begint hij wel mee te lopen maar dan zie je toch dat hij zo snel mogelijk richting huis loopt. 
 
Ik hou er nochthans van te wandelen dan. Lekker rustig en andere geluiden dan overdag. Maar hij heeft er schijnbaar problemen mee. Is het de sfeer ? Kan een hond bang zijn van het donker? Het lijkt me zo gek...
 
Yasmin "

 Tuurlijk kan dat! Mijn honden hebben er toevallig alle 3 geen last van, maar natuurlijk. Helemaal wanneer ze jong zijn. 

Yasmin (Gast)

overdag loopt hij vrolijk mee. Als het avond is dan lijkt hij overal iets te horen en te zien. Vandaar dat ik het gevoel krijg dat hij angstig is.

Hij wil niet mee, gaat zelfs zitten. Dat doet hij overdag nooit eigenlijk. 

 

Ik ga eens proberen met licht of zoals Willemijn zei voor het donker vertrekken. 

honden page profiel TanjaTanja

honden foto van Tanja

Balou is 13 maanden en wil ook niet in het donker lopen.

Snel een plas en een poepke en draait weer om naar huis .

En je krijgt hem echt niet meer mee hoor de rem gaat er op en je kunt beter naar huis gaan.

Wij wonen achter een kerkhof en daar laat mijn man hem meestal uit maar als het donker is krijg je hem daar al helemaal niet heen

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik denk het wel, want als in de gang geen licht aan is, 's avonds, dan durft ons Naaltje niet door de gang naar de living lopen.

Doe ik het licht aan, dan komt ze wel mee.

Volgende forumvraag: Wat moet ik doen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^