Aan het oriënteren. Wie denkt er mee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel vlindervlinder

Hallo allemaal,

 

Wij (gezin met dochter van 6 en zoon van 4) zijn ons aan het oriënteren op een hond. Het gaat steeds meer kriebelen om een eigen hond te nemen, maar we willen zeker niet over één nacht ijs gaan. Ik heb al aardig wat gelezen op het internet, maar wat zijn er veel rassen en veel karaktertjes! We komen er niet uit en kunnen best wat tips gebruiken.

Qua uiterlijk vinden we de beagle geweldig, maar of hij qua karakter ook zo goed bij ons past.... Ook vinden we de Drentse Patrijs prachtige honden, maar eigenlijk wel wat te groot.

We zoeken een niet te kleine en niet te grote hond. Formaat beagle zou perfect zijn, maar iets groter of kleiner is ook geen probleem.

Allereerst vinden we het belangrijk dat de hond kindvriendelijk is. Uiteraard heeft dit ook met de opvoeding van de hond en het gedrag van de kinderen te maken. Onze kinderen zijn gewend met dieren om te gaan.

Blaffen mag natuurlijk af en toe, maar we zoeken geen hond die bij alles aanslaat.

We hebben niet persé voorkeur voor kort of langer haar. Bijna alle honden zullen verharen, maar wel fijn als dat enigszins binnen de perken blijft. Vachtverzorging is geen probleem  

Wandelen is hier geen enkel probleem al wonen we in (aan de rand van ) de stad. Bos op 3 minuten lopen en strand op 10 minuten lopen. We vinden het belangrijk dat de hond los kan lopen, dus niet een soort dat alleen maar aan de lijn moet omdat we hem/haar anders kwijt zijn.

De hond wordt echt onderdeel van het gezin! Zal vaak met ons meegaan ( ook stukken in de auto) en zal wel eens alleen moeten blijven voor een paar uurtjes. Er is vaak iemand thuis.

Ik hoop op wat tips van jullie! Mochten er vragen zijn dan hoor ik ze graag!

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii 2 doggies

honden foto van Hettie & Charlii

Tja, dan komt deze dus echt wel in aanmerking: Pembroke Welsh Corgi. 

Leuke hond, niet te groot, niet te klein, prima opvoedbaar. 

Ga kijken bij de rasvereniging. Veel plezier met jullie zoektocht. 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Goed dat jullie je zo oriënteren!!

 

Wat dacht je van de Titaanse terriër? Karakter:

 

De Tibetaanse Terriër is een vrolijke, iets ondeugende, zou willen zeggen meer zelf denkende, levendige, speelse hond.  Hij is goed met kinderen en andere huisdieren. Kan soms iets terughoudend zijn tegen over vreemden, ondanks dat we dat steeds minder zien, daarnaast is hij niet agressief. Hij kan heel speels zijn, maar kent ook velen momenten dat hij heerlijk lang uit gevloerd ligt op de bank of in zijn mand. Hij houdt van gezelligheid, en is dan ook zeker een gezelschapshond.

 

 

honden page profiel Ursula <3 VascoUrsula <3 Vasco 2 doggies

honden foto van Ursula <3 Vasco

Een beagle zou ik afraden, de kans dat die los kunnen lopen zonder er vandoor te gaan is best klein. Het is mogelijk hoor, maar de meeste ruiken konijn en stoppen dan bananen in hun oren en volgen het geurspoor.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Markiesje vind ik heel goed in jullie plaatje passeb 

 

Markiesje is een fijngebouwde, zwarte spioen, elegant en alert. Een intelligent gezelschapshondje met een zachtaardige oogopslag. Een kleine spioen zonder sporen van verdwerging, evenredig gebouwd, licht geraamte, behoorlijk ontwikkelde bespiering. Het lichaam is iets langer dan hoog met goede hoekingen. Soepel en veerkrachtig gangwerk.Vrij lange staart, geen krulstaart. De lange hals draagt het hoofd fier. Schedel vlak met matige stop; de snuit versmalt naar de neus, zonder spits te zijn. Vrij groot, ovaal oog, donkerbruin tot zwart. Oren hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. De schofthoogte ligt rond de 35 cm. De glanzende beharing versterkt de indruk van sierlijkheid. Middenlang, fijn en zacht, sluik aanliggend, met bevedering aan de oren, de staart en de poten. Het Markiesje heeft geen andere taak dan de mens te plezieren. Voor deze gecompliceerde taak is hij volledig toegerust. Hij is handzaam van formaat. Klein, maar gezond van lijf en leden. Hij kan zich heerlijk op schoot nestelen, maar is ook altijd te vinden voor allerlei sportieve activiteiten zoals een stevige wandeling, behendigheid, gedrag & gehoorzaamheid, of flyball. Hij hecht sterk aan het gezelschap van mensen en is daarin niet bijzonder kieskeurig. Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk. Graag gaat hij overal met de baas mee naar toe, maar kan ook heel goed een paar uurtjes alleen thuisblijven.

 

 

Kooiker

Dit hondje heeft wel een jachtinstinct en is 38-40cm

 

 

honden page profiel vlindervlinder

Wat leuk dat jullie zo snel reageren! Van de bovenstaande hondje spreken het Markiesje en de Kooiker me het meest aan. Mijn opa en oma hadden vroeger een kooikertje en dat was zo'n leuk hondje! 

We vinden een Friese Stabij ook ontzettend leuk, maar die zijn weer een stukje groter. 

Ik word zo enthousiast van het lezen van alle verhalen hier op het forum!!

honden page profiel ---- 2 doggies

honden foto van --

Ik zou (zoals hierboven ook al aangegeven) de Kooiker aanraden! Hebben inderdaad wel een jachtinstinct, maar de kooikers die ik ken kunnen allemaal prima los lopen! Zijn erg familiegericht en goed op te voeden. Ook zijn ze zachtaardig. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 2 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Wat leuk dat jullie zo snel reageren! Van de bovenstaande hondje spreken het Markiesje en de Kooiker me het meest aan. Mijn opa en oma hadden vroeger een kooikertje en dat was zo'n leuk hondje! 
We vinden een Friese Stabij ook ontzettend leuk, maar die zijn weer een stukje groter. 
Ik word zo enthousiast van het lezen van alle verhalen hier op het forum!! "

 Je zou een paar rassen kunnen uitzoeken en langs kunnen gaan bij fokkers. Of een show bezoeken daar zijn vaak fokkers aanwezig. En kan je alle rassen goed vergelijken

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik denk dat de kooiker een erg leuk hondje voor jullie zou zijn. Als je op zoekt bent naar een wat sportiever ras zou je ook kunnen gaan kijken naar een nova scotia duck tolling retriever, Ze zijn voor hetzelfde gefokt maar zijn wel veel energieker.

Ik zou als je voor een kooiker gaat wel goed kijken naar waar die vandaan komt, omdat er veel kooikers zijn die wat angstiger zijn en daardoor soms niet evengoed met kinderen overweg kunnen.

Verder bevinden zich in de gezelschaps hondengroep ook enorm veel honden die goed bij jullie in het plaatje zouden kunnen passen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 2 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Een wat actiever ras : shetland sheepdog. 

Ze zijn klein van formaat ( zoals markiesje) maar hebben wel graag iets om handen. Al is een dagje bankhangen geen probleem. Baasgericht ras dat snel dingen bijleert. Ze zijn oorspronkelijk veedrijvers. 

Ik heb een bi black en een blue merle 

 

 De 5 meestvoorkomende kleuren 

 

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 2 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Engelse springer spaniel

kleine musterlander

 

Kun je ook nog naar kijken

honden page profiel Doortje & TibbeDoortje & Tibbe 3 doggies

honden foto van Doortje & Tibbe

" Wat leuk dat jullie zo snel reageren! Van de bovenstaande hondje spreken het Markiesje en de Kooiker me het meest aan. Mijn opa en oma hadden vroeger een kooikertje en dat was zo'n leuk hondje! 
We vinden een Friese Stabij ook ontzettend leuk, maar die zijn weer een stukje groter. 
Ik word zo enthousiast van het lezen van alle verhalen hier op het forum!! "

Ik moest ook direct denken aan de Friese Stabij! Zelf vind ik het niet zo'n hele grote hond, het is nog wel een middelmaatje. Maar wel iets groter dan een beagle. Dus dat moeten jullie zelf even aftasten :)

Misschien als jullie en lijstje hebben met rassen, kan je eens langs fokkers gaan om het ras in het echt te zien :) 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 2 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Shelti of schotse herdershond!

Anoniem (Gast)

een Australian Labradoodle die verhaart ook niet zijn er in 3 maten en erg kindvriendelijk...

 

Let dan wel op dat je een echte Australian Labradoodle hebt en geen Labradoodle tegenwoordig heet bijna alles Labradoodle..

honden page profiel KeesKees 2 doggies

honden foto van Kees

De Hollandse Smoushond? Heeft een plukvacht.

 

http://www.smoushond.nl

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word 3 doggies

honden foto van Love is a four-legged word

Als jullie van het zachtaardige en sociale karakter van de beagle houden, zou ik een kooikerhondje afraden. Deze hondjes blinken over het algemeen zeker niet uit in kindvriendelijkheid.

Ik ken de Kooiker als vrij nerveuze, soms zelfs angstige honden die een hap en een snap niet schuwen. Het zijn hondjes met een heel pittig karakter en vaak hechten ze zich aan één baas (lijkt mij persoonlijk niet zo prettig in een gezin). Ik vind Kooikers geen geschikte hond voor bij jonge kinderen. Ze zijn behoorlijk eenkennig, snel op hun tenen getrapt en lichtgeraakt, en bovendien kunnen ze niet goed tegen drukte of verandering. Als er vriendjes of vriendinnetjes over de vloer komen is dit alles behalve praktisch, maar ook tijdens het loslopen met andere honden is dat niet ontspannen (over het algemeen zijn ze namelijk ronduit chagrijnig naar soortgenoten). Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar houd er rekening mee dat veel kooikers een pittig karakter hebben en niet zo schattig zijn als hun uiterlijk wellicht doet vermoeden.

Hier kun je veel verhalen van eigenaren lezen:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/10659/kooikerhond.php


Andere in dit topic genoemde rassen, zoals het Markiesje, de Friese stabij en de Engelse springer spaniël zijn veel socialer ingesteld.

Misschien is een Engelse Cocker Spaniël wel wat voor jullie. Dit zijn vrolijke, speelse, sociale, zachtaardige, enthousiaste en slimme jachthondjes (en meestal echte allemansvriendjes, 'hoe meer zielen hoe meer vreugd!'). Spaniëls kunnen doorgaans gemakkelijk leren loslopen (zeker de showlijnen), ze zijn namelijk mensgericht en gericht op samenwerking. Vaak zijn het grote kindervrienden.




En in hetzelfde rijtje maar van iets groter formaat dan de cocker: de Welsh Springer Spaniël.



En de al eerder genoemde Engelse Springer Spaniël (showlijn), die zijn nog weer net een maatje groter.



Je zou zelfs de clumber spaniël kunnen overwegen (de grootste spaniëls, maar nog altijd een maatje kleiner dan bijvoorbeeld de golden retriever of Drentse patrijs).

honden page profiel vlindervlinder

Wat ben ik blij met zoveel reacties! Ik ga me rustig inlezen over alle honden uit de tips van jullie. Er staan ook echt rassen tussen die ik nog niet ken. Gelukkig is er hier veel info te vinden over de verschillende rassen. Ik houd jullie op de hoogte!

honden page profiel Vera met Diesel+, Fenna en NoaVera met Diesel+, Fenna en Noa 2 doggies

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Een ruwharige teckel? Ik heb de standaard maat is de grootste. Verharen bijna niet aangezien ze geplukt worden. Die van mij kan uitstekend los, luistert goed en gaat ook bijna overal mee naartoe.

honden page profiel ---- 2 doggies

honden foto van --

@ Emma: Zo ken ik de Kooiker dan weer helemaal niet haha. Wel dat ze zich aan één baas hechten, maar ze hechten zich ook veel aan de rest van het gezin. Maar wat je vertelt herken ik wel uit verhalen die ik hoor over de Kooiker. Iedere hond blijft toch zijn individuele karakter houden. 

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel 3 doggies

honden foto van Ingrid van de Koppel

Tja, en ik zou de Welsh springer spaniel juist niet aanraden. Scott is mijn tweede en alhoewel het hele lieve honden zijn, vind ik ze niet makkelijk. Het jachtinstinct moet je niet onderschatten en het kost veel inzet om dat enigszins in goede banen te leiden. Ze kunnen erg druk zijn en snel overprikkeld (en dat heb ik van meerdere eigenaren gehoord). Ik zou het zeker geen relaxte honden noemen. Ik heb al eens vaker horen zeggen dat het geen beginnershonden zijn. Een reu weegt gauw 22 tot 25 kilo en ze zijn beresterk. Ik denk dat er heel wat meer geschikte rassen te vinden zijn voor jullie.

Misschien een idee om eens op een hondenshow te gaan kijken, zien hoe de honden zich gedragen, met hondeneigenaren en fokkers praten?

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 2 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

http://www.nedlakelandterrierclub.nl

Een lakeland teriër. Maatje beagle.

Mijn zus heeft er een. Zo een lieve, makkelijke vriendelijk ras.

rustig in huis, houd erg van wandelen.

Ik heb een workshop sport en spel gedaan, vond hij geweldig!

Mijn zus doet te weinig met hem en hij vind het zo leuk om iets te doen. Is jammer.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ik ken 2 kooikerhondjes, ze zijn heel lief maar ontzettend eenkennig.

Ze gaan een beetje hun eigen gang, echt heel sociaal vind ik ze niet.

 

Van de spaniels vind ik de Engelse cocker spaniel nog het meest passen bij je wensen.

 

En de Tibetaanse Terriër, die is echt super leuk inderdaad!

Dat zijn hele vrolijke, sociale, speelse hondjes.

Eigenlijk zijn het gewoon ongecompliceerde hondjes, ideaal voor wat jij zoekt.

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

De Lagotto Romagnolo!  Verhaart niet, is ongeveer 40 tot 45 cm hoog.  Een echt gezelschapshondje, speelt graag, is zachtaardig en rustig in huis. 

Een échte aanrader!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Wat ben ik blij met zoveel reacties! Ik ga me rustig inlezen over alle honden uit de tips van jullie. Er staan ook echt rassen tussen die ik nog niet ken. Gelukkig is er hier veel info te vinden over de verschillende rassen. Ik houd jullie op de hoogte! "

 Ik zag dit ras al voor bij komen de CLUMBER....middelmaat groote , en het karakter wat veel weg heeft van de newfoundlander, een aanrader.

Ingrid (Gast)

En wat dacht je van een bulldog?  Engels/Frans of een mops?

Absolute familiehondjes, en hartstikke gek op kids..

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" De Lagotto Romagnolo!  Verhaart niet, is ongeveer 40 tot 45 cm hoog.  Een echt gezelschapshondje, speelt graag, is zachtaardig en rustig in huis. 
Een échte aanrader! "

 Er traint er eentje mee op de club, wat is die gaaf! Zo zacht aardig, baas gericht, in huis rustig. Wat een geweldig ras!

 

Het is maar goed dat mensen dit niet weten, anders zouden ze een rage worden.

Zo een veel leuker karakter dan de labradoodle en ook hypoallergeen.

Ze werden gebruikt als truffel hond, hebben een geweldige neus.

De baas zit ook op praktijkspeuren en dat doet hij zo goed! Zo mooi om te zien.

https://www.facebook.com/hondenschooldogstart/videos/1052462884804838/

 

honden page profiel JoepJoep 3 doggies

honden foto van Joep

Ook ik heb me goed georiënteerd voordat ik voor een bepaald ras koos,  ook de Beagle is voor bij gekomen omdat het uiterlijk me erg aansprak maar toen ik me er verder in het ras ging verdiepen bleek het toch niet zo goed bij me te passen (moeilijk los kunnen lopen, vrij moeilijk op te voeden en kunnen slecht alleen zijn omdat het meutehonden zijn). Ik kan je aanraden om naar een hondenshow te gaan waar verschillende rassen aanwezig zijn, ik heb dit zelf ook gedaan en je kan hier de rassen in het echt zien en de eigenaars vragen stellen. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij de Engelse cocker spaniel. Ontzettend lieve en zachtaardige honden. Heel aanhankelijk, is overal voor in als hij maar bij het baasje kan zijn. Rustig in huis en actief buiten. Jachtinstinct valt mee, onze hond kan goed loslopen op veilige plekken zoals het bos. Apporteren en zwemmen zijn z'n grootste hobby's. Belangrijk om te weten bij dit ras is dat ze ongeveer 4x per jaar naar de trimmer moeten. Je kunt ze beter niet kunt laten castreren/steriliseren, de vacht ontploft dan en is bijna niet meer mooi te krijgen. 

 

Vroeger ben ik trouwens opgegroeid met Friese stabij's, ook ontzettend leuke en lieve gezinshonden. Minder verzorging nodig in vergelijking met de cocker Spaniel. Ik vind ze iets zelfstandiger dan de Cocker Spaniel, onze stabij's konden zichzelf bijvoorbeeld prima zelf vermaken in de tuin maar onze cocker loopt je het liefst altijd achterna en wil zijn waar de baas ook is. De cocker vind ik weer meer geschikt voor cursussen zoals flyball of agility als jullie dat zouden willen doen. De stabij is toch wel een tikkeltje eigenzinnig. 

 

Succes met jullie zoektocht! 

 

honden page profiel vlindervlinder

Het wordt er niet makkelijker op, zoveel rassen! Zoveel leuke honden! Maar ik ben heel blij dat er zo veel mensen zo meedenken. Bedankt alvast daarvoor!

 

Voor nu staan de volgende honden bovenaan mijn lijstje:

Engelse cocker eenkleurig

markiesje

lagotto romagnolo

friese Stabij 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een Friese stabij is een jacht hond, het kan dat je hem in een losloop gebied ineens kwijt bent. Na een uur komt hij vrolijk terug.....

Het zijn zelfstandige werkers.

 

Van Markiesjes weet ik, dat er veel angst bij voor komt.

 

De Cocker, gezondheids problemen.

 

Goed ik ben bevooroordeelt, maar de lacrotto is erg baasgericht en een heel gezond ras

honden page profiel Ingrid van de KoppelIngrid van de Koppel

honden foto van Ingrid van de Koppel

Ik ken een lagotto en dat is een vreselijke keffer, blaft om alles.

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: welk ras is mijn hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^