Acana Puppy of Puppy Large brokken?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EsmeeEsmee

Nog een weekje en dan mogen we eindelijk onze pup ophalen.. Ik heb me de afgelopen tijd flink verdiept in alle verschillende soorten voer die er zijn en ben tot de conclusie gekomen dat ik graag Acana brokken wil gaan geven.

Nu komt alleen het "probleem"..
Moederhond is Berner Sennen x Engelse Springer Spaniel en vader Berner Sennen x Friese Stabij.

Nou is de moeder wat kleiner dan een Berner Sennen, de vader heb ik niet in levende lijve gezien maar op foto's lijkt hij qua formaat meer weg te hebben van de Berner Sennen dan de Stabij.

De pup zelf heeft niet de dikste poten van het nest, ik verwacht dus ook niet dat ze 50kg wordt, maar heb geen idee hoe groot ze precies zal worden.

Qua samenstelling zijn Acana Puppy en Large Puppy bijna hetzelfde, alleen levert de Large variant per kg voer ongeveer 200kcal minder op. 

Ik zit nu dus te twijfelen of het verstandig is om voor de zekerheid te beginnen met de Large brokken in de veronderstelling dat ze minimaal 25kg gaat wegen of dat ik de "gewone" brok geef met de verwachting dat ze maximaal 30kg zal gaan wegen. Ondanks het kleine verschil in de twee brokken wil ik absoluut niet dat ze te snel of te traag gaat groeien.

Iemand een idee wat ik hier het best mee kan doen?

honden page profiel Liesbeth en de teckelbendeLiesbeth en de teckelbendegoedgekeurde fokker

honden foto van Liesbeth en de teckelbende

misschien mengen ?  dat ze het beide krijgt en dan kijken naar hoe ze groeit? 

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Ik zou aan de fokker van de pup even de gewichten van de moeder en vader vragen en daarop baseren welke brok je gaat geven  De pup zal namelijk waarschijnlijk rond hetzelfde gewicht worden.

 

En wat achtergrond informatie over het verschil in de brokjes ; Het lagere aantal calorieën in de puppy large brok voorkomt dat puppy's van grote hondenrassen ongewilde groeispurtjes krijgen, bij deze groeispurtjes kan het namelijk bij hen fout gaan bij de bot ontwikkeling. Waarschijnlijk is het fosfor en calcium gehalte in de puppy large brok ook anders, dit speelt ook weer mee voor de bot ontwikkeling. 

 

 

honden page profiel amsteramster

honden foto van amster

Ik heb mezelf hier ook in verdiept, omdat ik ook zat te twijfelen.

 

Ik heb Zora eerst de gewone junior brokken gevoerd. Ze vindt ze lekker, groeit normaal. Geen klachten. Enige wat ik vervelend vind, is dat de brokjes heeeel klein zijn.

 

Het grappige is dat de samenstelling echt hetzelfde is. Er zit een iets lager calciumgehalte in de Large brokken per kg. Maar omdat je van de Large brokken meer moet voeren valt dat verschil weg.

 

Als voorbeeld, ik geef Zora nu 300 gram van de gewone junior brokken, maar van de Large brokken mag ik waarschijnlijk 350-400 gram per dag voeren om op hetzelfde aantal calorieën uit te komen. Ik ga het toch met de Large proberen heb ik gisteren bedacht. Ik merk dat Zora vaak nog wat hongerig is, dus misschien is iets meer brokjes dan wel lekker voor d'r. Ook hoop ik stiekem dat de brokjes qua formaat iets groter zijn.

honden page profiel EsmeeEsmee

Ik ben nogal van de tabellen, dus heb er ook maar 1 gemaakt om de beide brokken te vergelijken

Merk: Acana puppy Acana Large puppy
       
Ruw eiwit 33 33  
Ruw vet 20 15  
Ruwe vezel 5 6  
Ruwe as 7 7  
Calcium 1,5 1,4  
Fosfor 1,1 1  
Chondroitine 900mg/kg 900mg/kg  
Glucosamine 1400mg/kg 1400mg/kg  
Omega6 2,7 2,4  
Omega3 1 1,2  
EPA+DHA 0,6 0,8  
Overig % 28,1 32,2  
       
Kcal/kg 3660 3375  
Voeradvies 5kg 150g/dag 180g/dag  
Kcal/dag 549 607,5  

Ze zijn dus vrijwel hetzelfde, ik struikel alleen over het kcal gedeelte. De large puppy brok bevat per kg voer wel minder kcal, maar je moet inderdaad meer voeren (in tabel als voorbeeld het voeradvies voor een pup die 5kg weegt en 30 gaat wegen als volwassen hond), waardoor je uiteindelijk per dag op een hoger aantal kcal uit komt.

Zal inderdaad even navragen wat het gewicht van de ouders is, en daar dan maar het gemiddelde van nemen.

Edit: bedenk me ook net dat je van de large variant 20% meer voert en de pup daardoor dus ongeveer net zo veel calcium en fosfor binnen krijgt.

Volgende forumvraag: Schooien blijft hond doen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^